Street art Nederland, in deze steden vind je de mooiste murals

door | apr 1, 2020 | Kunst & Cultuur, Nederland, Stedentrip

Zijn jullie net als wij fan van street art? Dan zou ik een stedentrip naar één van deze steden, zeker in overweging nemen. Of je nu zelf op onderzoek uit gaat naar de mooiste murals of voor een street art tour gaat. Een ding is zeker; dit zijn de steden met de mooiste street art in Nederland.

Street Art in Nederland

Street art is een vorm van openbare kunst die te vinden is op muren, gebouwen en andere openbare oppervlakken, vaak in een stedelijke omgeving. Er zijn meerdere kunststijlen, zoals graffiti, muurschilderingen en stencilkunst, en kan variëren van politieke boodschappen tot pure artistieke expressie. Street art is vaak tijdelijk en kan evolueren na verloop van tijd, waardoor steden een steeds veranderend canvas hebben. Het biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun werk aan een breed publiek te tonen, maar kan ook controversieel zijn in termen van illegaal schilderen op openbare eigendommen. Street art heeft wereldwijd een grote invloed gehad op de hedendaagse kunst en cultuur.

Tegenwoordig worden murals steeds vaker in opdracht gemaakt van onder andere gemeentes, om blinde muren of achterstandsbuurten wat meer smoel te geven. Meer weten over street art? In dit boek en dit boek lees je meer over de achtergrond van street art.

Street Art in Helmond

In Helmond verschijnen steeds meer toffe muurschilderingen. Zo vind je op de muur van bibliotheek aan de Watermolenwal een prachtig kunstwerk, die het industriële verleden van Helmond laat zien. Deze bijna 400m2 grote muurschildering was een initiatief van Stichting Carat, een gemeenschap voor Kunst en Cultuur in Helmond (Nederland). Voor deze muurschildering raakte Zenkone geïnspireerd door het werk van ‘Lucas Gassel’, een 16e-eeuwse landschapsschilder uit Helmond. Een andere inspiratiebron waren de stofontwerpen van Vlisco. Tips voor een dagje Helmond in combinatie met de Grote Peel.

Street Art in Deventer

Wellicht verwacht je in een historische Hanzestad als Deventer niet zo snel street art. Maar in Deventer hebben ze de geschiedenis gewoon verwerkt in een aantal muurschilderingen. Het leukste is om een tour te doen met de mensen van Street Art Streets, zoals wij onlangs tijdens 24 uur in Deventer deden. Al tourend leer je alles over de geschiedenis van misschien wel onze favoriete Hanzestad. Leuker gaat het niet worden.

Street art in Breda

Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Internationale kunstenaars werkten mee aan de enorme collectie muurschilderingen / street art geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Je kunt de muurschilderingen ontdekken via de website, app of tijdens een rondleiding met een ervaren gids! Vooral dit laatste is wat ons betreft een echte aanrader. Je krijgt Breda op een totaal andere manier te zien en een gids weet toch altijd net even de leuke weetjes en details te vertellen.

Street Art in Rotterdam

Rotterdam heeft een gigantische hoeveelheid indrukwekkende street art, die in de wandelroute van Rewriters010 uitgebreid te bewonderen is. Je kan hier gerust een dagje voor uittrekken met de fiets. Combineer het dan even met deze fijne Instagram-proof hotspots en je hebt een topdag in Rotterdam!

28151553 156572411818811 5535780641985003520 n

TIP: Kijk ook naar street-art in Delft.

Straat Art in Maastricht

Deze indrukwekkende streetart is gemaakt door Dave de Leeuw, bekend als @davedeleeuw, en siert eveneens de Maastricht Street Art Route. Het gebouw maakt deel uit van Landbouwbelang Maastricht Kraakers en heeft een rijke geschiedenis als voormalig graanpakhuis. Vandaag de dag fungeert het als een bruisend cultureel centrum waar je kunt genieten van toneelvoorstellingen, heerlijk kunt dineren, kunst kunt bewonderen en zowel streetart-exposities als concerten kunt bijwonen – dit alles op een zo duurzaam mogelijke wijze. De mural is gemaakt naar aanleiding van de Netflix-serie: The Umbrella Academy. Meer tips voor Maastricht lees je hier en hier.

Street Art in Maastricht
Foto Melissa de Heus

Street Art in Leeuwarden

Beide werken zijn gemaakt tijdens Culturele Hoofdstad Leeuwarden in 2018.

In het hart van een historische binnenstad zou je het wellicht niet direct verwachten, maar Leeuwarden zit vol met streetart.
En zeker niet de minste. Qua formaat én boodschap maken de werken indruk. Zo vind je tegenover het Ruiterskwartier 47 een reusachtige mannelijke ballerina, een statement tegen homofobie. Dit werk van kunstenaar Colorblind herinnert ons eraan dat als je iedereen respecteert zoals hij is, je geen kleur, geaardheid of andere verschillen ziet.

Een paar stappen verder, in de Wolvesteeg, vind je ‘169 bomen per seconde’. Kenny Cookwell verbeeldt hier de ellende die de mens in de natuur veroorzaakt. Elke seconde worden er tientallen bomen gekapt, met desastreuze gevolgen voor onze wereld. Gaaf om te zien hoe een enigszins angstaanjagend skelet toch zo mooi kan zijn!

Street Art in Eindhoven

We love design stad Eindhoven. Vooral rondom Strijp S kan je meerdere street art kunstwerken spotten. Wat ons betreft koppel je er meteen een weekendje weg aan vast. Je gaat er geen spijt van krijgen.

33559678 201239670496660 1842585779377799168 n

Street Art in Amsterdam

Waar de meeste mensen meteen op de pont richting de NDSM springen voor street art, kan het ook lonen om richting Nieuw West te gaan. Mocht je toch naar Noord willen, sla dan vooral STRAAT, street art en graffitti museum over. STRAAT is het grootste straatkunst museum ter wereld.

Tips voor street art in België:

Lees ook:

2 Reacties

  1. John

    In Goes zijn ook mooie murals te vinden. En komen er nog steeds bij. Als je ‘murals goes’ googled vind je op goesisgoes.nl info met namen en locaties.

    Antwoord
    • Eliane Roest

      Had ik dat geweten. Wat een fijne tip John, ik vond Goes zonder murals ook al prachtig!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *