Duurzame stedentrip BREDA: Groen Genieten in Brabant

door | sep 27, 2023 | breda, Duurzaam, Noord-Brabant, Stedentrip

Toen ik werd uitgenodigd om groen Breda te komen ontdekken, wist ik niet zo goed wat te verwachten. Maar mijn groene hart ging met het uur harder kloppen. In Breda zijn ze op een missie, een duurzame missie, tel daar de vele groene hotspots bij op en je hebt de ingrediënten voor een veelzijdige, tikkie duurzame stedentrip naar de (groene) parel van het Zuiden.

Stedentrip Breda – Parel van het Zuiden

Breda is een beetje de eigenwijze in de reeks Brabantse steden. Bij Eindhoven denken we meteen aan design en architectuur, bij Den Bosch aan de charmante en de oh zo knusse binnenstad, Tilburg is het semi-ruige zusje en dan vind ik Breda een tikkie eigenwijs ertussen. Met een enorme schatkamer aan street-art, flink aanbod op kunst en cultuur gebied en de perfecte bestemming om (duurzaam) te winkelen.

Explore Breda APP – Green Route

Ik werd door Breda Marketing uitgenodigd voor een duurzame stedentrip te ervaren en verzamelde al mijn nieuw verzamelde groene tips in dit blog. Fijne hotspots voor een eerlijke en goede lunch, hippe winkels om je interieur of garderobe een update te geven en groene plekken om tot rust te komen omringd door de natuur. Al deze plekken vond ik in de “Green Route” van de Explore Breda app, gratis te downloaden via de appstore.

Duurzaam winkelen in Breda

Breda heeft een enorm groen en duurzaam aanbod. De stad kent veel vintage winkels op gebied van mode & interieur. Het aanbod is zo groot dat er speciaal een groene route door Breda is ontworpen. Volg je deze route (je vindt hem in de Explore Breda app) dan kom je automatisch langs alle duurzame adresjes. Handig én leuk.

Winkels met duurzaam aanbod

 • Loya; wat als je je graag duurzaam wilt kleden, maar alle hippe winkels met duurzaam aanbod enkel en alleen in de grote stad te vinden zijn? Dan open je een eigen winkel. Dat is wat de jonge ondernemers Lotte en Yara deden. De collectie bestaat uit een selectie voor mannen en vrouwen van de bekende merken. Daarnaast hebben een enorme collectie spijkerbroeken, een kledingstuk wat nu eenmaal niet bekend staat om het duurzame karakter. De wand vol jeans van duurzame merken, gaat hier verandering in brengen. Wilhelminastraat 31.
 • Green Submarine; een plantenwinkel is per definititie niet duurzaam, maar hoe Monique het aanpakt, is het zo duurzaam mogelijk. Met een kast vol tweedehands plantenpotten, biologische verzorgingsmiddelen en eindeloos veel groen advies om je planten zo lang mogelijk in leven te houden (it’s a struggle, we all know), draagt zij op haar manier een steentje bij aan de vergroening van de stad. Zo geeft ze bedrijven en particulieren advies op de inzet van planten in het bedrijfsleven. Sint Annastraat 13.

Vintage winkels in Breda:

 • Bloesem Vintage: bij Bloesem kunnen zowel mannen als vrouwen terecht voor moderne kleding in vintage uitvoering. Je vindt Bloesem aan de Willemstraat vlakbij het station.
 • J’Adore Vintage: Eigenaresse Suus kreeg het vintage winkelen met de paplepel ingegoten. Als kleine Suus struinde ze met haar moeder de brocantes en vide greniers af in Frankrijk. Die passie heeft ze doorgezet in haar eigen winkel. Prachtige kledingstukken uit de jaren 70, 80 en 90 verzamelt in een knus winkeltje aan de (hoe kan het ook anders) Sint Annastraat.
 • Parels: verscholen in de Houtmarktpassage vind je circulaire winkel Parels vol tweedehands spullen.
 • Ins and Outs: Ins and Outs is een tweedehandskledingwinkel die zich richt op designers en merkkleding. Op zoek naar een tof item zonder de hoofdprijs te moeten betalen? Op naar de Ginnekenweg 41.
 • Pop Up Vintage: bij binnenkomst kijk ik wat verbaasd om mij heen. De winkel staat tot de nok toe vol met vintage items, inclusief een paar prachtige klassiekers uit de jaren 50 en 60. Deze objecten worden echter afgewisseld met verzameling vintage maskers en objecten uit o.a. Azië en Afrika wat de mix behoorlijk eclectisch maakt. Het toffe hieraan is dat je ziet dat de twee eigenaren, ieder zo hun eigen smaak hebben en deze wonderwel weten te combineren in de winkel. Alsof het contrast van de twee stijlen je aandacht op een unieke wijze weten te trekken. Het zorgde er hoe dan ook voor dat ik veel te lang in de winkel bleef hangen. Ik spotte er mooie lampen, toffe letters, meubels en nog veel meer, maar dat kun je beter zelf gaan bekijken. Voorlopig nog te vinden aan het Kasteelplein.

Doen in Breda

Er is meer dan genoeg te doen en te beleven in Breda. Hou vooral de uitagenda in de gaten of kijk op de sites van de meerdere culturele instellingen (museum, Mezz, Chassé) wat er te doen is als je die kant op gaat. Mijn persoonlijke tips om te doen tijdens je stedentrip naar Breda.

 • Blind Walls Gallery: als je in Breda bent dan kan ontkom je er niet aan. Door de hele stad vind je street art, een museum op straat. De Blind Walls Gallery heeft een app om zelf op pad te gaan, maar je kunt ook mee op tour.
 • Grote Kerk Breda: De Grote Kerk in Breda is een bezoek meer dan waard. De kerk, een rijksmonument, is fantastisch mooi om te zien, maar de Grote Kerk staat ook bekend om de exposities die ze daar hosten. Tijdens mijn bezoek, bezocht ik er de expositie “Vrije Vogels”, een prachtige expositie van fotografisch werk door fotografen over de hele wereld waarbij vogels een belangrijke rol spelen in hun werk. De combinatie van het onderwerp met de setting van de Grote Kerk waar ze in tentoongesteld worden, was ik erg van onder de indruk.
 • Stedelijk Museum Breda: De wereld van Breda ontdekken, bewaren en verrijken – zo luidt de missie van Stedelijk Museum Breda. Van schilderijen, edelsmeedkunst en kleding uit vervlogen tijden tot hedendaagse beeldende kunst: het museum beheert meer dan 60.000 objecten. 
 • Every Human: Maak je eigen parfum op basis van AI bij Every Human. Every Human is druk bezig om de parfumwereld op zijn grondvesten te doen schudden. Zo is er een mooie samenwerking al met MOOOI voor een huisparfum en de machine die deze parfums samenstelt reist ondertussen de wereld over. Ruikt en klinkt goed.
 • Breda, een stad vol design en street art

Groene En minder groene hotspots in Breda

Eten en drinken op een verantwoorde manier. De horeca in Breda gaat met de tijd mee en ik spotte eindeloos veel plekjes voor om te genieten van fairtrade koffie, vegan taartjes en restaurants die enkel met lokale producten werken. Ik zet mijn favorieten op een rij:

 • Brandpunt: een creatieve hotspot voor koffie en meetings, waar je en passant ook nog even kunt winkelen.
 • Stilleven: ben je net aan het winkelen bij Loya of Ins and Outs, dan kan je daarna mooi even bijtanken bij Stilleven. Een heerlijke lunchtent met retrovibes. Vind je het interieur leuk, de meeste vintage spullen zijn te koop in de winkel. Maar je komt hier natuurlijk voor de lekkere koffie (lokale koffiebonen) en huisgebakken taartjes, of scoor zo’n lekkere tosti gemaakt van foccacia. Smullen maar.
 • De jongens van zand en klei; De jongens van zand en klei, ontstaan uit aardappelboeren en horeca ondernemers, die de aardappel in een beter daglicht willen zetten. Op het menu eindeloos veel referenties naar de aardappel, maar verwacht hier geen AVG. Ondanks dat de lunchplank hier de hardloper is, een proeverij van kleine gerechtjes met aardappels in de hoofdrol, ga Ik voor de rendang in een potato basket (eetbaar aardappel mandje) want ik en rendang zijn dikke vrienden. Het mandje breek je open en ik word blij van de hoeveelheid verse groentjes. Iedere hap weer een nieuwe smaak. Comfortfood wat perfect bij de regenachtige dag past. En alsof dat niet genoeg is, pakken ze mij vervolgens in met een eigen twist op de tompouce, volledig vegan, smullen en verrassen. Niet je doorsnee lunchtent, maar hier zou ik iedere dag met liefde binnenstappen.
 • The Streetfood Club: niet perse groen maar wel echt een fantastische hippe hotspot. Lekkere gerechtjes uit alle uithoeken van de wereld om te delen. Je bestelt van alles wat en die gerechtjes komen in willekeurige volgorde en snelheid naar je tafel toe. Alles volop op smaak en dan heb ik het nog niet eens over de cocktails op het menu. Een plek waar je in goed (en groot) gezelschap naartoe gaat om een avondje te genieten.
 • Tips voor een dagje Breda vol goede koffie en leuke hotspots

Groene (rust) plekken in de stad

Dit is voor ons allesbehalve de eerste keer in Breda. Kom je er net als ons wel vaker of heb je net wat meer tijd om ook buiten de stad op ontdekking te gaan. Lees dan onze tips voor net buiten Breda. Van Kasteel Breda tot en met het meer bekende Mastbos. Wil je tot rust komen midden in het groen, vergeet dan ook niet een bezoek aan stadspark Valkenberg te brengen. Als je met de trein naar Breda komt, wandel je er automatisch langs onderweg naar de stad.

 • Willem Merkxtuin: een oase van kunst en rust midden in het centrum. De Merkxtuin is vernoemd naar Willem Merkx die burgemeester was van 1967 tot 1983 en aangelegd in 1985. Een prachtige stilteplek om even van de rust en kunst te genieten. Vanuit de Willem Mercxtuin steek je schuin de straat over Het Begijnhof in.
 • Het Begijnhof: een prachtig hofje midden in de stad. Als je binnenwandelt voel je meteen de rust.
 • Mastbos: een van de grootste en oudste aangelegde cultuurbossen in Nederland. Het heeft een prachtig vlonderpad, dennenbossen en het ligt zo aan het centrum dat je er vanuit de Ginnekenwijk zo naartoe kunt wandelen. Natuur dichtbij (ongeveer in) de stad, iets waar wij altijd erg blij van worden. In Het Mastbos heb je Landgoed Nuwenhuys, een gevalletje heel bijzondere plek met een mooi verhaal. Het landgoed dient als dagbesteding voor mensen met een beperking, het heeft een klein winkeltje, een terras, een vergaderzaal en een vakantiehuis. Allemaal ingericht op mensen met een beperking. Doordeweeks heb je de meeste kans dat het open is. Staat er een bord buiten dan kan je even binnen wandelen. Maak een wandeling over het prachtige landgoed, koop zelfgemaakt jam of honing in het winkeltje en geniet van een kopje koffie.
 • Valkenberg Park: kom je aan met de trein in Breda dan kan je niet om het stadspark Valkenberg heen. Op een zonnige dag lijkt de hele stad zich hier te verzamelen in het groen.
 • De mooiste plekken om naar buiten te gaan in Breda

Groen overnachten in Breda

Overnachten in het groen of groen overnachten, beide kan in Breda.

 • Hotel Botanique: Zo bezocht ik Hotel Botanique, het nieuwe hotel van Hotel de Keizer. Hotel Botanique heeft in voorjaar 2023 haar deuren geopend in de voormalige legerkazerne met monumentale status. In het hotel vind je 19 hotelkamers, vanaf 160 euro (inclusief ontbijt) per nacht. Dan slaap je midden in het centrum.
 • Huize Druivelaar: midden in een woonwijk net buiten het stadscentrum, wandel je via een klein paadje zo naar Huize Druivelaar. Een voormalige druivenkas (van maar liefst 35 meter) omgetoverd tot moderne bed & breakfast met twee appartementen op een unieke plek. Ben je hier in de zomer dan kan je genieten van de enorme tuin om de b&b heen, waar eigenaresse Chantal bijna een fulltime baan aan heeft. De tuin en de kas zijn beide ook te huur als locatie voor een fotoshoot. Hieronder alvast een voorproefje ;).
 • Natuurhuisjes in en rondom Breda

De Conclusie:

Een groene stad waar de (jonge) ondernemers gemotiveerd zijn, elkaar supporten, ik raak geinspireerd door de ambities en de mooie ondernemersverhalen. Een stad waarbij de gemeente zelf ook ambitieus is op duurzame ontwikkeling en een groene missie heeft. Breda waar de buschauffeur je aankijkt en goedemorgen zegt en je ouderwets vertelt welke halte je eruit moet. Om je vervolgens uit te leggen hoe je moet verder lopen en waar je een goede kop koffie kunt drinken. Oh Breda, ik betrap mijzelf al op Funda loerend naar mijn eigen pareltje (van een huis) in het Zuiden. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *