Hanzesteden Nederland – tips voor een dagje weg

door | aug 10, 2023 | Hanzesteden, Nederland

Tijdens het Hanzejaar 2023 worden de negen Hanzesteden in het oosten van Nederland van 1 april tot 31 december 2023 volledig ondergedompeld in het tijdloze Hanze gedachtengoed. Maar liefst negen maanden lang bruisen deze unieke Hanzesteden van de energie, met een overvloed aan evenementen die je niet wilt missen!

De Hanzesteden vieren feest tijdens het Hanzejaar 2023

Tijdens het Hanzejaar 2023 staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april t/m 31 december 2023 in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed. 9 Maanden lang staan de 9 Hanzesteden bomvol evenementen!  Vier met ons in het weekend van 13 en 14 oktober 2023: 24 Uur Hanze, lees er in ons blog meer over.

Wat maakt de Hanzesteden zo bijzonder?

De Hanzesteden blinken uit in historie, bedrijvigheid en gastvrijheid. Dat voel je, dat ervaar je. Deze steden, met hun middeleeuwse harten en tijdloze schoonheid, vallen op. Ook door de bewoners, met hun ondernemende, nuchtere en gezellige aard. Daarom komen wij er ook zo graag. Voor dat typische Hanze-gevoel. Voor het middeleeuwse decor dat je overal omringt. Je komt hier om te wandelen door historische straatjes en langs oude gevels. Om een goede koffie te drinken in een hedendaags koffietentje. Om te varen op een oude botter of Kogge. En om gezellig te shoppen in verrassende winkels en unieke shops.

Welke Hanzesteden kent Nederland?

Hanzestad Kampen:

Gelegen aan de rivier de IJssel, was Kampen een belangrijke handelsstad in de middeleeuwen. Het historische centrum van Kampen heeft goed bewaarde gebouwen en herbergt veel Hanzegerelateerde bezienswaardigheden.

Hanzestad Zwolle

Ook gelegen aan de rivier de IJssel, is Zwolle een andere bekende Hanzestad in Nederland. Het heeft een prachtig historisch centrum met grachten, middeleeuwse gebouwen en stadsmuren. Zin in een dagje Zwolle, lees onze tips.

Hanzestad Deventer

Gelegen aan de rivier de IJssel, is Deventer een van de oudste steden in Nederland. Het historische centrum staat vol met prachtige gebouwen, waaronder pakhuizen die werden gebruikt voor de Hanzehandel. Lees onze tips voor een dagje Deventer en kijk dan ook meteen even bij deze fijne hoteltips voor Deventer.

Hanzestad Zutphen

Zutphen ligt aan de rivier de IJssel en was ook een belangrijke Hanzestad. Het heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met middeleeuwse straatjes, kerken en koopmanshuizen. Zutphen is een toffe winkelstad.

Hanzestad Harderwijk

Hoewel niet direct aan de rivier de IJssel gelegen, was Harderwijk een belangrijke Hanzestad aan de voormalige Zuiderzee. Het heeft een rijk maritiem verleden en een goed bewaard gebleven historisch centrum. Harderwijk is een super sfeervolle stad, lees onze tips voor Harderwijk en wist je dat Harderwijk de culinaire Hanzestad is?

Hanzestad Doesburg

Doesburg ligt aan de samenvloeiing van de IJssel- en Oude IJssel-rivieren in de provincie Gelderland. Doesburg heeft nog steeds delen van zijn oude stadsmuren en vestingwerken die herinneren aan zijn historische rol als verdedigingsstad. De Martinikerk, met zijn hoge toren, was oorspronkelijk een wachttoren en uitkijkpost. Doesburg staat ook bekend om zijn mosterdproductie. De stad heeft een lange traditie van het maken van mosterd, en je kunt nog steeds de authentieke Doesburgse mosterd vinden in lokale winkels. Doesburg is een charmante Nederlandse stad met een rijke geschiedenis als Hanzestad. Blog coming soon.

Hanzestad Elburg

Elburg is een historische Hanzestad gelegen in de provincie Gelderland, Nederland. Het bevindt zich aan de oostelijke oever van het Veluwemeer, een meer dat is ontstaan door de inpoldering van de Zuiderzee (nu het IJsselmeer). Elburg is vrij klein en makkelijk in een ochtend of middag te bezoeken. Vergeet vooral niet door de Westerwalstraat te wandelen, waar de bewoners een groene oase hebben gecreëerd. Een andere high light is de Vischpoort. Blog coming soon.

Hanzestad Hattem

Hattem is een sfeervol en historisch stadje gelegen in de provincie Gelderland, in het oosten van Nederland, gelegen aan de IJssel. Lees onze 10 tips voor Hattem.

Hanzestad Hasselt

Hasselt is de laatste in het rijtje Hanzesteden Nederland, maar zeker niet de minste. Hasselt kan terugzien op een indrukwekkend verleden als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats. De stad telt ruim 70 rijksmonumenten en is sinds 1982 een beschermd stadsgezicht. Hasselt staat vol prachtig gerestaureerde panden, zoals het oude raadhuis, de imposante kerk en de unieke kalkbranderijen. Laat je verrassen door de fraaie Hanzestad Hasselt.

Hanzesteden in Duitsland

Kun je geen genoeg krijgen van de Hanzesteden? Wist je dat onze buren ook Hanzesteden hebben? Duik de grens over richting Duitsland, op slechte enkele uren rijden kan je de mooie Hanzesteden van Duitsland ontdekken. Duitsland heeft verschillende Hanzesteden die deel uitmaakten van het middeleeuwse Hanzeverbond.

 1. Lübeck: Lübeck wordt beschouwd als een van de belangrijkste Hanzesteden in Duitsland. Het was een prominente handelsstad en had een bloeiende maritieme industrie. Het historische centrum van Lübeck staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn prachtige baksteengotische architectuur. Lees ons blog over Lübeck.
 2. Hamburg: Hamburg was een belangrijk handelscentrum en lid van het Hanzeverbond. Het is een moderne en bruisende stad met een rijke maritieme geschiedenis. De haven van Hamburg was en is nog steeds een belangrijk knooppunt voor internationale handel. Lees ons blog over Hamburg.
 3. Bremen: Bremen was een invloedrijke Hanzestad en speelde een belangrijke rol in de handel met Scandinavië en het Oostzeegebied. Het historische centrum van Bremen, met onder andere het iconische standbeeld van de Bremer Stadsmuzikanten, trekt jaarlijks veel bezoekers. Lees onze tips voor een zomerse stedentrip naar Bremen. Bremen is ook in de winter erg leuk.
 4. Hannover: Hannover was ook een lid van de Hanze en diende als belangrijk handelsknooppunt. Hoewel Hannover vandaag de dag bekend staat als een moderne stad, zijn er nog steeds historische gebouwen en herinneringen aan het Hanzeverleden te vinden.
 5. Rostock: Rostock was een bloeiende Hanzestad aan de Oostzee en speelde een belangrijke rol in de handel met Scandinavië, Rusland en andere Baltische landen. Het historische centrum van Rostock is goed bewaard gebleven en trekt veel toeristen.
 6. Munster: Inmiddels is Munster geen officiele Hanzestad meer, maar je ziet overal in deze Duitse stad nog wel kenmerken van dat het ooit een Hanzestad is geweest. Lees ons blog over Munster.

Naast deze steden waren er nog andere Hanzesteden in Duitsland, zoals Stralsund, Wismar, Greifswald en Stade. Deze steden hebben allemaal een rijke geschiedenis en bieden bezoekers de mogelijkheid om de Hanzetijd te ervaren en te verkennen. Of lees ons blog over leuke stedentrips in Duitsland voor nog meer inspiratie.

Genoeg inspiratie voor een stedentrip naar een Hanzestad in Nederland of Duitsland. Wat is jouw favoriete Hanzestad? Laat het ons weten in de comments.

Lees ook:

7 Reacties

 1. Judith

  Deze blog komt precies op het goede moment! Namelijk wanneer we beslissen naar welke stad in Nederland we gaan voor een mini-stedentripje. Zutphen is het geworden! Ik ben heel benieuwd, maar zo te zien erg mooi.

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Vel plezier daar, zo mooi!

 2. Yvonne

  Ik wist helemaal niet dat het Hanzejaar is! Ik ben dol op de Hanzesteden, hoewel ik ze nog niet allemaal bezocht heb. Tot zover is Elburg mijn favoriet. Inderdaad makkelijk in 1 dagdeel te bezoeken en helemaal niet zo ver van ons huis.

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Elburg is zo leuk, nog tips voor ons? Staat weer op de planning voor dit najaar 🙂

  • Lien

   Ken je Zandverhalen in Elburg al? Dat is ‘s werelds grootste indoor-zandsculpturententoonstelling. 4000m2 zand, met sculpturen van 3 cm tot 8 meter hoog. Het ligt aan de haven, en is echt een aanrader!

  • Eliane Roest

   Hey Lien ik ken het ja, ben er zelfs geweest. Leuke tip!

 3. Anne - Ditisanne.nl

  Leuk! Ik woon vlakbij Deventer en ben zelfs van plan er morgen naar toe te gaan (als het tenminste droog is), om nog wat foto’s te maken voor het blog dat ik al eerder over Deventer schreef. Zwolle heb ik vorig jaar bezocht en is ook ontzettend leuk! En ook Zutphen ligt vlakbij en kom ik regelmatig. Deze steden hebben toch allemaal wel een uniek en leuk sfeertje!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...