Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Tips voor 24 uur in Hanzestad Deventer
Altijd een feest als ik in een Hanzestad ben geweest. Het was zeker niet de eerste keer dat ik in Deventer was, maar het bood wel de uitgelezen kans om eens de tips voor 24 uur in Deventer op een rij te zetten. Hier is de ultieme manier om alles uit je bezoek aan Deventer te halen.
Hanzestad Deventer
Deventer behoort tot de 4 oudste steden van Nederland en ligt in de provincie Overijssel. Daarmee geef ik maar direct aan dat je hier met een wel heel historische stad van doen hebt. In 987 verleende Keizer Otto III de stad Deventer de adelaar als zegel, als je door de stad wandelt, zul je dit terug kunnen zien, om over de “Go Ahead eagles” nog maar niet te beginnen. Een andere verwijzing die ik op meerdere plekken tegenkom, is de stokvis. Deventenaren worden stokvissen genoemd, ook dit zie je terug in het wapen van de Bergenvaardersgilde die toont naast een halve adelaar een gekroonde stokvis.
Zoekplaatje: Neem met deze kennis eens een goed kijkje naar deze muurschildering. Roep bingo als je alle verwijzingen terug ziet komen. Grappig detail, dat de dame op de foto voor Deventer Marketing werkt, haar zoon vergezeld haar in dit tafereel.
Aankomst in Deventer
09.30 uur Aankomst met de trein in Deventer. Er rijden genoeg treinen richting Deventer en het station ligt op 5 minuten wandelafstand van het centrum. Kan je de auto niet laten staan? Parkeer dan aan de overkant van de IJssel en pak het pontje naar de overkant voor een spectaculair uitzicht over Deventer.
Deventerkoek met koffie
10.00 uur Wandel je weg richting de Brink, want elk bezoek aan Hanzestad zou moeten beginnen aan De Brink. Niet alleen omdat dit de meeste fotogenieke plek in Deventer is. We beginnen ons avontuur in deze Hanzestad op de plek waar Deventer om bekend staat; de Deventerkoek. De Deventer Koekwinkel kan je vinden aan De Brink 84. Hier strijk je neer voor een goede kop koffie en een Bussink koekproeverij, waarbij je maar liefst 3 soorten Deventerkoek te proeven krijgt.
TIP: Uiteraard steek je nog een pak Deventerkoek in je tas voor thuis.
Net als de geschiedenis van Deventer, moeten we voor de geschiedenis van de Deventer koek ook even diep de middeleeuwen induiken. De regels waar de oorspronkelijke koek zich aan moest houden, gelden nog steeds. En de koek was destijds al zeer populair door het gebrek aan boter of zuivel in de koek zelf, dat maakte hem lang houdbaar. Uiteraard laten wij de koek dezer dagen extra smaken met een flinke laag boter. Ok, genoeg over die koek!
Kunst en cultuur in Deventer
Deventer is een van de oudste steden in Nederland, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De historische binnenstad staat vol met goed bewaard gebleven gebouwen, kerken en grachten, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.
10.30 uur Aan jou de keuze.
- Is het weekend? Dan moet je echt even naar de Lebuinuskerk, ook bekend als de Grote kerk in Deventer. Wist je dat je op weekenddagen (in zomertijd en tijdens de vakanties) de toren kunt beklimmen? Dan heb je echt een fantastisch uitzicht over Deventer. Je kijkt tot ver over de IJssel en vanuit de lucht zie je heel goed waar de stadsmuren (die je her en der in de stad nog kunt terugvinden) ooit stonden. Neem je wel een goede conditie mee? De klim naar de toren telt maar liefst 220 treden, maar gelukkig kan je halverwege even pauzeren.
- Grote Kerkplein Het Grote Kerkplein ging onlangs nog op de schop en kreeg een complete make-over. Als je het ons vraagt met fijne Paris Vibes. Doen die stoelen en die fontein je ook ergens aan denken? Ik kan me zo voorstellen dat deze stoelen in de zomer niet zo vaak leeg zullen zijn.
- Musea in Deventer Ben je in Deventer op een doordeweekse dag? Maak dan gebruik van de gelegenheid om een van de musea van Deventer in te duiken. Zo vindt je op De Brink, museum De Waag en niet ver daar vandaan het Speelgoedmuseum. En ondanks dat je bij deze laatste wellicht denkt dat dit alleen voor kinderen leuk is? Vergeet het maar, al het speelgoed waar jij ooit enthousiast mee speelde, trekt in een tour aan je voorbij. Vergeet je niet de audiotour mee te pakken voor leuke feitjes? Hij is er voor grote en kleine kinderen beschikbaar.
- Stadswandeling; Geen betere manier om de geschiedenis van de stad te leren kennen met behulp van een stadsgids. Liever zelf op pad? Bij het VVV kan je een gidsje kopen waarmee je zelf de stad kunt ontdekken. Hou je ook van fotograferen, doe dan deze Instagram hotspot route door Deventer, ik kan inmiddels al heel wat hotspots aftikken.
- EICAS Museum: Museum EICAS is een Nederlands museum voor hedendaagse kunst in Deventer. Museum EICAS richt zich op een breed publiek en neemt de kunst van de Zero- en Nul-beweging als beginpunt
Lunchen in Deventer
12.30 uur Van dat geklim krijg je honger, de hoogste tijd voor lunch. De keuze is reuze in Deventer. Ga voor een altijd goed eetcafé aan de Brink, zoals Goesting, of één van de onderstaande adresjes waar ik erg blij van werd.
- LOU Deventer; super knus lunchtentje wat wordt gerund door Malou. Haar moeder bakt de lekkerste appeltaart en mijn omelet was superlekker. LOU, coffee, salad and more, kan je vinden in de Kleine Overstraat.
- Huis Vermeer; op een prachtig historische plek eet je de sterren van de hemel. Geen zin om een 6-gangen diner te doorstaan. Op de lunchkaart staan klassiekers zoals kroketten op brood, diverse salades en een twaalf uurtje.
- Happy Tosti; extra leuk met de kinders. Hier eet je de lekkerste tosti’s terwijl je op een schommel zit.
Winkelen in Deventer
13.30 uur. Winkelen. Wat ik zo heerlijk vind aan een stad als Deventer is de diversiteit in het winkelaanbod. Hier vind je nog die unieke winkels die je nergens anders ziet. Minder ketens, meer afwisseling en allemaal uniek. De leukste drie winkelstraten zijn; Kleine Overstraat, Grote Overstraat en de Walstraat. Daarmee heb je Deventer op winkelgebied overigens nog lang niet uitgespeeld. Pak alle tussenliggende straten en steegjes mee en je gaat een heerlijke middag tegemoet.
Street Art spotten in Deventer
14.30 uur Dacht je dat het een en al geschiedenis is in Deventer? Ze gaan heus wel met de tijd mee en ook Deventer heeft wel wat rauwe randjes her en der. Neem maar eens een kijkje in het havengebied, hier struikel je over de street art. Wil je ze allemaal zien? Ga dan op pad met Street Art Streets. Een unieke route langs streetart in Deventer om de stad van een andere kant te leren kennen. In iedere muurschildering gaat wel een stukje Deventer schuil en tijdens zo’n rondgang leer je hier een boel over het verleden, het heden en de toekomst van de stad. Daarnaast, niets zo veranderlijk als een stad. De kans is groot dat wanneer jij in Deventer komt een aantal van deze muurschilderingen alweer verdwenen zijn, maar wees gerust, er komen ook altijd weer nieuwe!
Borrelen in de stadsbrouwerij
16.00 uur Borrelen bij DAVO. Ik kan me geen gezelligere plek bedenken dan DAVO in Deventer. Zeven bieren standaard op tap, met daarnaast een wisselend aanbod per seizoen of als er bijvoorbeeld een limited edition is. De missie van de mannen achter DAVO is vooral de klassieke bieren in een eigentijds jasje te steken. Zo dronk ik een DAVO twist op een traditioneel Kriekbier. Heerlijk fris en vooral niet te moeilijk. Davo is overigens genoemd naar de beschermridder DAVO, wederom een flinke knipoog naar het verleden. Je ontkomt er niet aan in een stad met zoveel geschiedenis als Deventer. Extra gezellig is het hier op de donderdag (vooral collega’s aan de borrel) en op de rest van het weekend zit je hier heerlijk tussen de locals. Vrienden, familie, buren alles welkom en met lekker weer zit je hier heerlijk op he terras. Nooit meer naar huis als het aan mij ligt.
Uit eten in Deventer
18.30 uur Begint je maag te knorren? Dan weet je dat het tijd is voor het diner. Uiteraard kan je bij DAVO blijven hangen voor een lekkere hamburger, maar ik trek de stad in voor een frisse neus. Waar in Deventer kan je lekker eten? Nou vrijwel overal, het is maar net waar je zin in hebt natuurlijk.
- Huis Vermeer – voor als je echt even uit wilt pakken.
- New Bangkok – lekker thais eten
- Chez Antoinette – Portugese klassiekers in een eigentijds jasje
Rollend naar je hotel
22.00 uur Buikje rond en klaar voor de nacht. Je kan altijd nog de trein naar huis pakken, maar waarom blijf je niet lekker een nachtje slapen. Het hotelaanbod in Deventer is eindeloos en voor ieder wat wils. Ik sliep in Het Huis van Deventer. Een uniek hotel waarbij de hotelkamers ingericht zijn door kunstenaarsduo Space Cowboys. Dat levert bijzondere hotelkamers op. Kijkt u mee?
De volgende ochtend schuif je aan voor het ontbijt. En werkelijk alles bij het ontbijt is lokaal. De zuivel van de boerderij langs de IJssel, de jam maken ze zelf en zelfs het brood is gebakken met meel van de molen verderop. En daar word ik blij van, lokaal en duurzaam tegelijk.
Ze zeggen dat je op je hoogtepunt moet stoppen, dus ik laat het hierbij. Wandel lekker door het centrum rustig weer terug naar het station of pak het pontje terug naar de overkant. Hoe dan ook, veel plezier in Deventer, Eliane
Dan heb ik nog een lekker nieuwtje, in 2023 is het Hanzejaar. Dan is er een jaar lang van alles te beleven in de Hanzesteden.
Lees ook:
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties