Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

door | mei 31, 2023 | België, Europa, Gent, stedentrip

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld op dit blog. Vandaag deel ik tips om te doen tijdens een stedentrip naar Gent. Lees je mee?

Weekendje weg naar Gent, België

Ok, voor je vertrekt zijn er wel een aantal zaken die je even moet weten van deze stad. Een geschiedenisles in een notendop. Gent is een prachtige (vree knap) stad in het hart van België. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot aan de middeleeuwen en dat is te zien. Met haar schilderachtige grachten en historische architectuur ademt deze stad een soms toch magische sfeer uit.

Het imposante Gravensteen, een middeleeuws kasteel, torent hoog boven de stad uit en herinnert aan de glorie van weleer. De binnenstad van Gent is een labyrint van geplaveide straten, omzoomd met mooie herenhuizen en gezellige cafés. De Sint-Baafskathedraal, met het wereldberoemde Lam Gods-schilderij, is een must see en echt niet alleen voor kunstliefhebbers.

Gent staat ook bekend om zijn levendige culinaire scene, waar je kunt genieten van heerlijke Vlaamse gerechten, zoals mosselen met friet en stoofvlees. De lokale markten, zoals de Vrijdagmarkt, bieden een overvloed aan verse producten en ambachtelijke lekkernijen. De stad heeft een jonge en bruisende bevolking, deels te danken aan de aanwezigheid van de Universiteit Gent. Dat zorgt voor die gezellige sfeer op de vrijdagmiddag.

Maar Gent is niet alleen voor cultuur en geschiedenis – de Gentenaars weten ook hoe ze plezier moeten maken. De jaarlijkse Gentse Feesten zijn legendarisch en transformeren de stad in een uitbundig feest met straatmuzikanten, parades en festiviteiten die dagenlang doorgaan. Ook leuk zijn de Patersholfeesten, het lichtfestival en de Winterfeesten.

Stedentrip Gent - Sint-Michielsbrug-min

Praktisch Gent

Must Sees tijdens stedentrip Gent

Is het je eerste keer in Gent, het spijt me, maar we beginnen toch echt met de basics, noem het de klassiekers. Deze mag je niet overslaan, want dit zijn de hoogtepunten die je bezoek aan Gent gaan maken. Ben je al vaker in Gent geweest, now we’re talking, dan kun je doorscrollen naar waar ik iets minder bekende tips geef in Gent.

 • Patershol: Het Patershol is de bekende historische wijk in het hartje van Gent. De wijk is kenmerkend vanwege de smalle, kronkelende straatjes, geplaveide steegjes en goed bewaarde middeleeuwse architectuur. De wijk heeft een sfeervolle en pittoreske uitstraling, en daarmee ook nog eens fotogeniek. Het Patershol herbergt diverse gezellige restaurants, cafés en boetiekjes, waardoor het een ideale plek is om door te struinen. Deze charmante wijk biedt een kijkje in het historische verleden van Gent en echt mijn favoriete wijk om rond te hangen als ik in Gent ben.
 • ‘s Gravensteen: Het ‘s Gravensteen is een tikkie griezelig, maar vooral indrukwekkend middeleeuws kasteel gelegen midden in het centrum van Gent. Het kasteel, dateert uit de 12e eeuw, is omgeven door een gracht en voorzien van hoge stenen muren en torens, wat het een imposante uitstraling geeft. Tegenwoordig is het ‘s Gravensteen een belangrijke toeristische attractie en herbergt het een museum dat de geschiedenis van het kasteel en de stad Gent belicht. Tijdens je bezoek leer je de geschiedenis van het kasteel kennen, bezoek je voormalige martelkamers (geschiedenis is soms wat gruwelijk) je kunt de kasteeltorens beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht op de stad en het omliggende gebied. TIP: In de wintermaanden is het ‘s Gravensteen in de avonden verlicht, je kunt het kasteel dan in het donker bezoeken, vaak met warme choco op het binnenplein.
 • Rondvaartboot: eigenlijk is de term rondvaartboot hier niet op zijn plek. Beter zeg je heen en weer boot, je vaart heen en weer over de Leie. Leuke is wel dat de kapitein vol zit met de meeste maffe en grappige feitjes over Gent. Je leert Gent zo in een uurtje meteen op unieke wijze kennen, ik zeg doen.
 • Belfort beklimmen: Het Belfort van Gent is een historische toren die deel uitmaakt van het stadhuis van Gent, gelegen aan de beroemde Sint-Baafsplein. Het Belfort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Belforten van België en Frankrijk. Het Belfort van Gent is bekend om zijn indrukwekkende hoogte en architectuur, en het dateert uit de 14e eeuw. Het is een van de drie beroemde middeleeuwse torens in Gent, samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal. De toren heeft een carillon met klokken en biedt een panoramisch uitzicht op de stad Gent vanaf de top. En je kunt hem beklimmen, heb ik zelf als kind kweeniehoevaak gedaan. Dan zaten de ouders op het terras en klommen wij naar boven om te zwaaien. Er zijn in totaal zo’n 366 treden, het is een behoorlijke klim, maar het uitzicht vanaf de top maakt het de moeite waard voor diegenen die de toren bezoeken.
 • Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal: op hetzelfde plein vind je ook de Sint-Baafskathedraal het thuis van het wereldberoemde schilderij: Het Lam Gods van de gebroeders van Eyk. Het is een opvallend altaarstuk dat wordt beschouwd als een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven, een kunststroming uit de 15e en vroege 16e eeuw. Het Lam Gods heeft een nogal bewogen geschiedenis, inclusief diefstal en herhaalde verplaatsingen, maar het wordt nu zorgvuldig bewaard en tentoongesteld in de Sint-Baafskathedraal. Het kunstwerk wordt beschouwd als een van de belangrijkste meesterwerken in de kunstgeschiedenis en trekt jaarlijks vele bezoekers en hopelijk ben jij er daar binnenkort 1 van.
 • St Michielsbrug: vanaf deze plek heb je het perfecte zicht op de drie torens van de stad. Voor de vroege vogels, het ochtendlicht is hier prachtig. De burg verbindt de Korenlei en de Graslei. Misschien wel de meest fotogenieke plek in Gent.

 • Street Art tour: Dan over tot de iets lichtere zaken: street-art. Gent heeft een actieve street art cultuur wat tot een leuke tour heeft geleid. Er is een speciale app die je kunt downloaden, waarmee je zelf de stad kunt ontdekken aan de hand van de muurschilderingen door de binnenstad van Gent. Een leuke en informele manier waarbij je automatisch wel langs alle highlights van de stad komt. Vergeet ook niet langs het graffiti straatje te wandelen. Grote kans dat je daar net een kunstenaar in actie ziet.
 • Rommelmarkt Sint Jacobs: op zondag zijn de winkels in Gent veelal gesloten, hou hier rekening mee in je bezoek aan Gent. Maar wil je toch struinen en snuffelen en ben je fan van vintage? Haast je dan op zondagochtend richting het Sint Jacobs voor de rommelmarkt. Rondom de markt zijn er ook altijd nog wel wat vintage shops geopend. Gezellig!

Musea in Gent

 • Huis van Alijn: Het Huis van Alijn, voluit het STAM – Stadsmuseum Gent / Huis van Alijn, is een museum gewijd aan de alledaagse geschiedenis en cultuur van de stad Gent en haar inwoners. Het Huis van Alijn bevindt zich in een historisch pand (in het Patershol) en is genoemd naar Alijn, een Gentse inwoner die de naam schonk aan het museum. Het museum richt zich op het vastleggen en presenteren van het dagelijks leven in Gent door de jaren heen. Het heeft een uitgebreide collectie objecten, foto’s, video’s en geluidsopnamen die de gebruiken, tradities en gewoonten van de stad belichten. Bezoekers kunnen een inzicht krijgen in hoe het leven in Gent er in verschillende tijdsperioden uitzag, van het verleden tot het heden. In Alijn vinden er ook vaak (poppen)theatervoorstellingen plaats en er is een tour door het museum die extra leuk is voor kinderen.
 • Design museum: normaliter zou ik hier vertellen hoe fantastisch het design museum is, echter het museum krijgt een nieuwe vleugel en ondergaat een volledige renovatie. Design museum zal pas in 2026 weer opengaan, stay tuned!
 • SMAK: Het stedelijk museum voor actuele kunst, my happy place. Altijd wat te zien en altijd wat te beleven.

Ook leuk om te doen in Gent

Klaar om van de gebaande paden te gaan, voor zover die er zijn in Gent. Gent is niet zo groot, dus de kans dat je alles kunt doen in 1 of twee weekenden is wel aanwezig. Het ding met Gent is echter, dat je altijd terug wilt komen. Wil je wat afwisseling, dan kom je in de verschillende seizoenen. Kom een keer met de Gentse Feesten, dan leer je de stad op een andere manier kennen. En uiteraard gaan deze tips je ook helpen.

 • Gentse Begijnhofkerk: Terwijl velen de Sint-Pietersabdij bezoeken, is de Begijnhofkerk vaak minder druk en biedt het een serene sfeer. De kerk en de omliggende tuinen zijn prachtig.
 • De Leie per kajak: Verken Gent vanuit een ander perspectief door een kajak te huren en langs de rivier de Leie te peddelen. Je zult versteld staan van de verborgen hoekjes van de stad die je vanaf het water kunt ontdekken.
 • Oesters en schuimwijn: Als je toevallig op een zondag in Gent bent, wandel dan eens naar de Kouter. Hier kan je zo aanschuiven bij de statafels voor een oestertje en schuimwijn. Je zondag is nooit meer hetzelfde.
 • Museum Dr. Guislain: Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrie en mentale gezondheid. Het is fascinerend en biedt inzichten in dit vaak over het hoofd geziene aspect van de medische geschiedenis.
 • Avondwandeling in Patershol: Terwijl de meeste toeristen overdag Patershol bezoeken vanwege de historische straatjes en prachtige architectuur, is een avondwandeling hier magisch. De sfeervolle verlichting en de rust maken het bijzonder betoverend.
 • Fietstocht naar Bourgoyen-Ossemeersen: Ontsnap aan de drukte van de stad en maak een fietstocht naar dit natuurgebied aan de rand van Gent. Het is een geweldige plek voor vogelspotten en wandelen.
 • Brunchen bij De Ganzerik: zin om tussen de locals te vertoeven. Pak je fiets en cruise richting De Ganzerik. Een top plek om te brunchen buiten het stadscentrum. Hier zit je zij aan zij met de locals en dat is wel zo gezellig voor de afwisseling van de soms toch wel drukke binnenstad.
 • Stadspaleizen: wist je dat Gent meerdere voormalige stadspaleizen kent? Aan de bekendste Veldstraat zitten er twee verstopt die de moeite waard van een bezoek zijn. Wees gewaarschuwd de Veldstraat is een soort Kalverstraat, dus probeer de mogelijke drukte te negeren en zoek de rust op bij deze stafpaleizen. Hotel d’Hane Steenhuyse en Huis Arnold Vander Haegen. Deze twee stadspaleizen zijn met recht verborgen parels in Gent te noemen, aangezien dagelijks honderden mensen eraan voorbij lopen zonder ze te zien en dat is eeuwig zonde. Breng jij daar verandering in?

Bonus tips voor Gent

Heb je mijn tips voor Gent tot aan hier gelezen? Chapeau! Die inzet moet beloond worden. Herbij nog drie bonus tips die ik normaliter alleen met mijn vrienden en familie deel, maar nu ook met jou.

 • Lekkerste frietjes in Gent: geloof niet alle lijstjes die je online gaat vinden. Ik vertel je bij deze, de lekkerste frieten in Gent eet je aan de Pensmarkt. I know de straatnaam doet niet veel goeds vermoeden, maar trust me, de beste frieten en die eet je nu eenmaal met stoofvlees. Ben je vegetarisch, de Belgische mayo gaat veel goed maken, hou je niet van zuur, vraag dan om frietsaus die is vergelijkbaar met de relatief zoete mayo die ze in Nederland eten.
 • Lekkerste frangipane in Gent: als je in Gent bent, boek je geen hotel inclusief ontbijt. Je wandelt in de ochtend naar een van deze fijne koffietenten en haalt bij de bakker een koek. De lekkerste frangipane (amandel liefhebbers stay focussed) bij Bakkerij Himschoot. Of lees dit blog: Fijne spots voor ontbijt, brunch en lunch in Gent.

Voor vertrek:

Nu je alle tips hebt, je weet waar je wilt gaan eten en wat je welke dag gaat doen. Nog even op een rij:

Lees ook:

Veel plezier in mijn favoriete stad aller tijden, laat je het weten in de comments als je iets aan mijn tips hebt gehad? Liefs Eliane

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

[/et_pb_column]
Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...