10 Mooie drone plekken in Nederland

door | nov 2, 2020 | Nederland

Drones, je ziet ze steeds vaker voorbij komen, zowel positief als negatief. Er is bijvoorbeeld geen tv-programma meer wat nog zonder drone werkt. Huurde men vroeger dure helikopters of hoge kranen in voor luchtshots, gebeurt dit tegenwoordig altijd met grote professionele drones. Drones worden echter steeds breder ingezet, denk hierbij aan: inspectie van vastgoed, bruggen en riool inspecties, bodemscans, archeologisch onderzoek maar uiteraard ook fotografie. De hoogste tijd voor een lijstje met 10 mooie drone plekken in Nederland.

Waar mag je dronen in Nederland

Mag je zomaar vliegen met een drone in Nederland? Door alle regelgeving is dit toch vrijwel onmogelijk? Het antwoord daarop is ja en nee, het is niet zo eenvoudig. Inspiratie voor drone locaties in Nederland zijn er genoeg. Bij het vliegen met drones zul je echter met meer dingen rekening moeten houden. Zo is het niet toegestaan om overal te vliegen met een drone. Zoek dus altijd voordat je een van onze locaties bezoekt of het ook voor jou toegestaan is om hier te dronen. Ik (Bram) heb een ROC vergunning en mag dus op meer plekken vliegen dan een beginnende dronepiloot.

Met behulp van een drone kun je Nederland ineens op een hele andere manier vastleggen en dat maakt drone fotografie op dit moment zo hot! Daarom deze blog over een aantal van onze (@liefstoerstout & @_brambooth_) favoriete plekken. De onderstaande beelden zijn geschoten op de Mavic Air 2.

LEES OOK: Tips voor fotograferen met je drone

1. Pyramide van Austerlitz

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug doemt ineens een grote pyramide met een stenen Obelisk voor je op. Dit is de Pyramide van Austerlitz, die ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De Pyramide is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Als je opstijgt met je drone en juist een stukje achteruitvliegt krijg je een supermooi vergezicht van de Pyramide en de bossen. Zeker nu in de herfst heb je hele toffe kleuren. Maar ook juist recht van boven is de Pyramide van Austerlitz de moeite waard. Let hierbij altijd op dat er geen mensen op de Pyramide lopen, een ongeluk zit in een klein hoekje en je wil niet bovenop mensen crashen.

2. Tulpeneiland Zeewolde

Het tulpeneiland ligt in het Wolderwijd in Zeewolde (in de richting van Harderwijk). Dit schiereiland waarvan de vorm, je raadt het al, de vorm van een tulp heeft, ligt er al jaren, maar gaat nu pas in opkomst komen. De gemeente Zeewolde is nu actief op zoek naar een exploitant die hier een paviljoen wegzet en het eiland volledig ook zal beheren inclusief de aangelegde aanlegplekken. Dit schiereiland zou plek moeten hebben voor 80 boten. Je ziet de vorm van de tulp pas echt goed als je met de drone eroverheen vliegt. Dit is inmiddels al één van de bekendste drone spots in Nederland.

Tulpeneiland Zeewolde

3. Verlaten kasteel van Almere

Langs de snelweg A6 bij Almere vind je deze ruïne, waar het lijkt of Moeder Natuur al honderden jaren bezig is om het kasteel beetje bij beetje af te laten brokkelen, maar niets is minder waar… De bouw van dit Kasteel in Almere startte in 2000, maar werd in 2002 stilgelegd vanwege financiële problemen. In 2005 werd dit project opgekocht om er een hotel en trouwlocatie van te maken, echter werd het bestemmingsplan hiervoor niet goedgekeurd. In 2013 kwamen er plannen om hier een nieuw attractiepark weg te zetten, maar zoals de foto’s doen voorspellen is ook dat nooit van de grond gekomen.

Let op: ondanks dat het hier volledig is toegestaan om te dronen zitten er (denken wij) antikrakers op het terrein die niet zo veel plezier in de drones hebben als wij. Vlieg hier dus niet te lang, anders word je vriendelijk gevraagd weg te gaan.

Kasteel van Almere

4. Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen zijn verdeeld in drie plassen: de Kleine Plas, de Zuidplas en de Noordplas. De Vinkeveense Plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. De turfwinning geven de Vinkeveense Plassen haar karakteristieke waaiervormige indeling van de vele sloten en legakkers, die vervolgens overlopen in de plassen. Deze structuur maakt dat je vanuit de lucht een heel tof lijnenspel in beeld krijgt. Deze plek is dus zeker de moeite waard om naar toe te gaan!

Het ultieme vakantiegevoel op steenworp afstand van huis; de havenhuisjes van Zwier

Vinkeveense Plassen 1
Vinkeveense Plassen 2
Vinkeveense Plassen 3

           

5. Scheveningse Pier

De pier van Scheveningen, een beruchte pier, want wat is deze jarenlang totaal verwaarloosd. De pier raakte steeds verder in verval en werd uiteindelijk in 2013 helemaal gesloten. Maar sinds 2015 is de pier weer heropend en weer de publiekstrekker die het ooit was voor Scheveningen. Je kunt er bungeejumpen, het reuzenrad in, langs een zipline naar beneden “vliegen”, er is een sportschool en ga zo maar door. Er zijn zelfs plannen om in het iconische gebouw aan het einde van de pier suites te maken waardoor je echt op zee kunt slapen. Deze plek wordt door veel fotografen bezocht en de foto’s laten wel zien waarom.

Pier van Scheveningen

6. Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering, ook wel bekend als Neeltje Jans, is het grootste en beroemdste Deltawerk. Na de enorme watersnoodramp van 1953 werd gezocht hoe we Nederland kenden beschermen tegen de sterke zee. Wist je dat 60% van Nederland regelmatig onder water zou staan als we geen dijken en duinen.

Iedereen kent wel die 65 gigantische pijlers, met enorme schuiven er tussen die ons land beschermen tegen hoog water. Gemiddeld gaat de kering 1 keer per jaar dicht in geval van een grote storm. Door de pijlers die in het water staan heb je met de drone een heel tof effect waarbij het water tegen de pijlers beukt. Hierdoor is aan de ene kant van de Oosterscheldekering het water kalm en zie je aan de andere kant hele gave schuimkoppen doordat het water gebroken wordt.

Oosterscheldekering 2

Oosterscheldekering 1

7. Landgoed Staverden

Een heel mooi landhuis in officieel de kleinste stad van de Benelux. Staverden kreeg in 1298 namelijk stadsrechten, maar een grote metropool is er nooit gekomen. Er staan wat verdwaalde boerderijtjes op het terrein, maar meer dan dat is het ook niet. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de bomen en de nostalgische gebouwen. Maar wij komen hier voor iets heel anders wat er met een drone weer super gaaf uitziet. Namelijk het labyrint wat in de kasteeltuin ligt. Als je dit vanaf boven fotografeert krijg je namelijk iets super tofs te zien.

Landgoed Staverden

8. Eenzame Eik op de Utrechtse Heuvelrug

We gaan weer terug naar de Utrechtse Heuvelrug, want daar ligt nog een drone pareltje. De eenzame eik is wat de naam al verklapt, een eik die alleen staat in het centrum van het Sterrenbos bij Amerongen. Dit sterrenbos werd eind 1700 aangelegd en heeft de vorm van een wagenwiel met 8 spaken. De eenzame eik is gelegen op het hoogste punt van de Amerongse berg.

Na ernstig verval werd in 2004 het hout binnen de cirkel gekapt en zijn de acht spaken weer beplant met nieuwe beuken. Sinds die tijd staat de eik weer goed opvallend in het midden van de cirkel. Vanaf de grond is dit al een mooi zicht, maar wacht maar tot je je drone er boven hangt.

Eenzame Eik

9. Sleutelbad

Een geheime vondst van Melissa ergens op de heuvelrug (ja er zijn echt toffe plekken op de Heuvelrug). Ergens verstopt in de bossen ligt een bad in de vorm van een sleutelgat. Geen idee of het nog bewoond is en er in de zomer nog in gezwommen wordt of niet, maar wat krijg je een tof beeld met de herfstbomen eromheen. Alsof de bomen al jaren bezig zijn terrein terug te winnen op het bad.

Tijdens het schrijven van dit blog kwamen we erachter dat het huis sinds kort gehuurd kan worden via Buitenleven Vakanties.

droneplekken-nederland-sleutelbad

10. Zaanse Schans

Natuurlijk ontbreekt de Zaanse Schans niet op ons lijstje. Tegenwoordig ligt de wereld aan onze voeten en reizen we de hele wereld rond. Op zoek naar traditionele tempels, het proeven van exotisch eten en het beklimmen van hoge bergtoppen. Maar even classic The Dutch Windmills bezoeken is ook zeker een aanrader. Je gaat hier even 100 jaar terug in de tijd. In deze toeristentrekpleister kijk je mee over de schouders van Nederlandse ambachtslieden zoals kaasmakers, molenaren en klompenmakers. En hoewel het een geliefde bestemming is voor internationale toeristen is het ook leuk voor Nederlanders, maar ook voor een paar mooie drone foto’s.

TIP: wacht wel even tot die vervelende rondvaartboten uit je beeld zijn.

Waar in Nederland mag je dronen?

We hopen dat je wat gehad hebt aan onze tips en raden je zeker aan deze plekken te bezoeken. Al is het maar om er even uit te zijn in het weekend, het thuiswerken door corona is iedereen wel zat geloven we.

Het fotograferen met een drone heeft ons een hele andere kijk op fotografie gebracht. Het is zo tof hoe iets wat op de grond gewoontjes is, vanuit de lucht een hele andere dimensie te kunnen geven. Maar voordat jullie nu allemaal naar de winkel rennen voor een drone, bedenk je nog even dit:

Huidige Droneregels

Vanaf eind 2020 zijn de droneregels verandert en is er een Europese richtlijn voor het vliegen met drones in plaats van regels per land. Iets waar wij als dronepiloten lang op hebben zitten wachten. Maar dat betekent wel dat iedere piloot met een drone boven de 250 gram zich vanaf 2021 moet inschrijven bij het RDW. Ook moet je straks een Europees dronebewijs halen (wat je er voor moet doen hangt af van wat voor drone en klasse je vliegt, maar bevat altijd een online examen). Het Europese dronebewijs is vijf jaar geldig. Dus bedenk je nu alvast of je het waard vindt om die investering straks ook nog bovenop de aanschaf van je drone te doen.

Doe je het wel, dan weten wij zeker dat je er heel veel plezier aan gaat beleven en hopen we heel erg dat deze top 10 spots je een beetje op weg helpen bij het maken van toffe drone foto’s.

De mooiste fotospots in Nederland:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...