Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Landschapskunst België, ken je deze plekken al?
Landschapskunst België – steeds meer plekken in de natuur in België krijgen een toevoeging van kunst. Sinds de start van het Beaufort festival in Oostende kun je zelfs wandelen langs kunstwerken aan zee. Inmiddels zijn deze Land Art parels zich door het hele land aan het verspreiden. We laten onze favorieten zien.
Landschapskunst of Land Art?
Landschapskunst is een vorm van kunst die zich richt op het creëren of aanpassen van landschappen om artistieke effecten te produceren of een bepaalde boodschap of concept over te brengen. Deze kunstvorm vind je terug in natuurlijke of landelijke omgevingen, zoals parken, bossen, tuinen of landelijke gebieden.
Land Art kan vele vormen aannemen, waaronder aarde kunstwerken, sculpturen, installaties of milieukunst. Kunstenaars die in dit genre werken, integreren vaak natuurlijke elementen zoals beplanting, water en terrein in hun creaties, waardoor de grens tussen kunst en natuur vervaagt. De intentie achter landschapskunst kan sterk variëren, van het benadrukken van milieukwesties tot het eenvoudigweg verfraaien van de schoonheid van een natuurlijk landschap.
In België heeft landschapskunst mede door de kunsttriënnale Beaufort een toevlucht genomen. Na het festival mogen een aantal kunstwerken steeds in de openbare ruimte blijven staan. Maar ook elders in België verschijnen er steeds meer kunstwerken. Ken je deze landschapskunst in België al?
Reading between the lines – Borgloon
Het is door het Belgisch architectenduo Gijs Van Vaerenbergh ontworpen en maakt deel uit van het PIT project. Een project waarbij verschillende architecten zorgden voor kunst in de open ruimtes van Borgloon. Het kerkje is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde staalplaten. Afhankelijk van waar je staat en vanaf welke hoogte je ernaar kijkt kun je door het landschapskunstwerk heenkijken of zie je juist een massief geheel. Ten westen van het kerkje ligt een heuvelachtig uitgestrekt landschap. Met een beetje geluk kun je dus een mooie zonsondergang door het kerkje bewonderen. In de buurt van Bast Cabin. Beeld & tekst Simone Wittgen.
Inconcreto (De Zwevende Kapel) – Hoeselt
Het fotogenieke project is het werk van kunstenaar Frits Jeuris in samenwerking met regionaal landschap Haspengouw. Sta je achter of in het kerkje dan lijkt het net of je naar een schilderij van het landschap kijkt. Sta je er naast of onder dan zie je hoe het kapelletje loskomt van de grond en het zweefeffect krijgt. Wil je het kapelletje bezoeken, parkeer dan je auto bij de kapel van Helshoven. Hier staat het kapelletje al aangegeven en in een paar minuten stappen ben je er al. Beeld & tekst Simone Wittgen.
Rock Strangers – Oostende
Arne Quinze ontwikkelde voor de stad Oostende een sculpturencluster met de naam Rock Strangers. Vreemde objecten die opduiken op locaties waar je ze het minste zou verwachten, zoals op het vernieuwde Zeeheldenplein, de hotspot van de stad. Het lijkt alsof ze aangespoeld zijn. Door hun feloranje kleur staan ze in scherp contrast met hun natuurlijke omgeving en hebben ze een bevreemdend effect. Zijn Rock Strangers vormen een kleurig accent in een verder vrij neutrale, stedelijke omgeving. Met de immense metalen installatie wil Quinze tegenwicht bieden aan de steeds sterkere eenheidsworst in de stedenbouw. Ook wil hij doordringen tot de veilige cocon die mensen om zich heen bouwen in de stad. Vreemde elementen verschijnen en dragen bij tot de multi-maatschappij. Lees onze Oostende tips hier. Beeld & tekst Eliane Roest.
Altar – Oostende
Op het strand van Oostende vind je het kunstwerk Altar. Altar is een prachtig stuk landschapskunst, van de hand van kunstenaar Kris Martin. Altar is een verwijzing naar het verdwenen paneel van het Lam Gods wat in Gent te bewonderen is. Het mooie van dit werk is dat het aan beide kanten een mooi kader vormt. Sta je aan de zeekant, heb je prachtig zicht op het hotel, en vanaf de boulevard kant, wordt de zee prachtig omlijst. Lees onze Oostende tips hier. Beeld & tekst Eliane Roest.
Vismijn- Oostende
In de oude Vismijn in Oostende kan je nog een aantal ‘koppen van vissers’ terugvinden, uit de reeks Portretten van Vissers door Stephan Vanfleteren. Heel knap en indrukwekkend. Beeld & tekst Silvie Bonne.
Olnetop – Middelkerke – in de duinen:
‘Olnetop’, door Nick Ervinck’: In Middelkerke kan je verschillende beelden van het Beaufort Beeldenpark terugvinden en deze ‘Olnetop’ van Nick Ervinck is er een van. Deze knallende splash maakt mij altijd vrolijk! Beeld & tekst Silvie Bonne.
The man who saw the boaT – Zeebrugge
Zeebrugge – op het strand: ‘The man who saw the boat’, door Jean Bilquin: Telkens ik even terugkeer naar mijn hometown Brugge, probeer ik een sunset mee te pikken op het strand en dan het liefst in de buurt van ‘The man who saw the boat’, door Jean Bilquin, een kunstwerk die de reis van het leven uitbeeldt, met al zijn hoogtes en laagtes. Het kunstwerk maakt deel uit van het Beaufort Beeldenpark langs de Belgische kust.
Labyrint – C-Mine – Genk
Kunstinstallatie Labyrint van Gijs Van Vaerenbergh – een samenwerkingsverband van de jonge Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Het ligt centraal op het terrein en is voor de fotografieliefhebbers onder ons een genot om te shooten. Vanuit elke hoek is het doolhof mooi vast te leggen, van buiten voor de ingang en de achterzijde, van boven vanaf de schachttoren (te bereiken als je de C-mine expeditie doet) en van binnen in de gangen. Sommige views hebben wat weg van de James Bond film sequentie waarbij je zogenaamd door de loop van een geweer kijkt en het James Bond profiel ziet bewegen. Het Labyrint is vrij toegankelijk, 24/7. Beeld & tekst Simone Wittgen.
Vredesmonument – Gentbrugge
Het Vredesmonument, in de vorm van een vlag, bevindt zich in de Gentbrugse Meersen. Het werd ontworpen door architectenbureau Sileghem & Partners en symboliseert op een landschappelijke manier vrede en natuurbehoud. Deze opvallende constructie is 8 meter hoog en 20 meter lang. Er loopt een wandelpad onderdoor en je kan het beklimmen. Boven op de vlag heb je een prachtig zicht over de Gentbrugse Meersen. Beeld & tekst Silvie Bonne.
Beaufort & Triennale Brugge
In April 2024 reist benerwegvan.nl weer af richting Oostende voor het Beaufort festival en naar de Triënnale in Brugge. Na ons bezoek, geven wij deze blog weer een mooie update. Je kunt zelf nog de hele zomer deze twee kunstfestivals in België bezoeken. Een mooie aanleiding voor een trip naar onze Zuiderburen.
Nog meer België:
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties