De Achterhoek: fietsen langs cultuur en natuur

door | apr 23, 2024 | Gelderland, Natuur, outdoor

De ultieme trip is de combinatie van natuur en cultuur. Goed nieuws, De Achterhoek is hofleverancier van beide. Of je nu wilt wandelen, fietsen of op roadtrip met de auto gaan, je raakt er niet uitgekeken. Vandaag tip ik je de mooiste plekjes op gebied van cultuur en natuur in de Achterhoek.

De Achterhoek – Gelderse Streken

Voor mijn vertrek naar de Achterhoek, zoek ik op hoe de regio ook alweer in elkaar zit. De Achterhoek is een regio in het oosten van Nederland, voornamelijk gelegen in de provincie Gelderland. Het gebied beslaat ongeveer 1.422 vierkante kilometer en omvat gemeenten zoals Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland. Het groene landschap van de Achterhoek kenmerkt zich door glooiende heuvels, uitgestrekte weilanden, bossen en kleine rivieren. Het is een landelijk gebied met talrijke historische dorpen en steden, zoals Zutphen en Doesburg. De Achterhoek maakt onderdeel uit van de 4 Gelderse streken.

De Achterhoek - Gelderse Streken

Niet te missen fietsroutes door de Achterhoek:

Heb je plannen om binnenkort te gaan fietsen door de Achterhoek? Sla dit blog dan maar op. Ik tip je maar liefst twee fietsroutes door de Achterhoek die je langs de mooiste plekken op gebied van cultuur en natuur gaan brengen. Uiteraard zijn deze twee routes enkel een suggestie. In de Achterhoek stikt het van de mooie wandel- en fietsroutes, die je eenvoudig volgt via het knooppuntensysteem of maak gebruik van de Achterhoek Routes App.

  • Rondje Lievelde (29 KM): Fiets over verborgen paden langs verborgen plekjes met de Kerkenpadenroute en maak een rondje langs de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog waar de Achterhoek een grote rol in speelde. Wat zijn dan kerkenpaden? In de zeventiende eeuw is er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden ontstaan. Hoewel het katholicisme in 1627 verboden was, bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Ze bezochten schuilkerken of liepen naar de kerk in Zwillbrock, net over de Duitse grens. De gelovigen moesten vaak flinke afstanden overbruggen en liepen dan binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden. 
  • Rondje Berkel (44 KM): De rivier de Berkel, die ontspringt in de Duitse bedevaartsplaats Billerbeck en uitmondt in de IJssel bij Zutphen, vormt het middelpunt van deze route. De route brengt je al meanderend langs onder meer een authentieke watermolen, Silo Art, knusse stadjes, de Lochemse berg én uitgestrekte wijngaarden.

De Achterhoek kenmerkt zich in Nederland het meeste door het afwisselende landschap. Heuvelruggen en veengebied wisselen af met weilanden en akkers met karakteristieke boerderijen en statige landgoederen en kastelen. Samen vormen ze het coulisselandschap. Hagen en houtwallen vormen als het ware coulissen langs de wegen en paden, vandaar de naam “coulisselandschap”. Door dit type landschap word je na elke hoek verrast met een nieuw decor!

8 Tips voor Cultuur en natuur in de Achterhoek

Museum More

Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme in Gorssel. Het is opgericht door Hans Melchers, een Nederlandse zakenman en kunstverzamelaar. Het museum richt zich voornamelijk op realistische kunst van Nederlandse kunstenaars van de 20e en 21e eeuw, met een focus op figuratieve en realistische werken. Het heeft een uitgebreide collectie met werken van bekende Nederlandse kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop, evenals hedendaagse realistische kunstenaars. In de vaste collectie vind je ook fotografie van Erwin Olaf en Rineke Dijkstra.

Het gebouw is ontworpen door de architect Hans van Heeswijk. De architectuur geeft echt alle ruimte aan het licht en natuur op deze plek . Door de ramen zie je de prachtige natuur van buiten naar binnenkomen en krijgt het licht alle ruimte tot spelen. Aansluitend bij Museum More kun je aanschuiven voor de koffie bij Café More.

Kasteel Ruurlo

 Kasteel Ruurlo is de tweede locatie van Museum More, helaas was het nog niet geopend toen ik langsfietste, maar ik ben uiteraard wel even gestopt om een kijkje te nemen op deze prachtige locatie in de kasteeltuin. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gehad. Hans Melchers, de oprichter van Museum MORE, heeft het kasteel verworven en gerestaureerd, waardoor het nu dienstdoet als een culturele bestemming en als een deel van het museumcomplex.

TIP: Wandel door het omringende Engelse landschapspark.

Stadje Lochem 

Lochem ligt aan De Berkel en heeft zijn stadsrechten al sinds 1223 en die historie zie je terug op veel plekjes. De gebouwen, zoals het VVV, maar ook de straatnamen doen denken aan oude tijden. Ik val met mijn neus in de boter op een woensdag, want marktdag. Op de wekelijkse markt kun je kaas, brood en groentes kopen en allerlei lekkers. Er heerst een leuk sfeertje in Lochem en iedereen is supervriendelijk.

Bonustip: Lunchen of dineren bij restaurant Kawop. Aan het marktplein van Lochem vind je het leuke Kawop, gevestigd in een monumentaal herenhuis kun je hier heerlijk lunchen of dineren of op het terras een drankje doen in het zonnetje.

Lochem Achterhoek - restaurant Kawop

Silo Art Tour in de Achterhoek

Verspreid over het landschap van de Achterhoek kun je een toffe tour langs silo art maken. De opvallende agrarische gebouwen, vaak niet de mooiste, zijn door hun beschilderingen heuse eyecatchers geworden. Je kunt nu een tour maken langs alle metershoge kunstwerken. Deze kunstwerken brengen unieke verhalen uit de Achterhoek tot leven. Zo zijn schuren, silo’s en andere objecten getransformeerd tot een openbare kunstcollectie. Uniek in de regio, het idee is overgevlogen uit Australie, waar ze dit al jaren doen.

De route telt inmiddels maar liefst 10 kunstwerken. Benieuwd waar je ze kunt vinden of hoe ze eruit zien? Meer info over de Silo Art Tour in de Achterhoek lees je hier.

Silo Art Achterhoek

Vesting GrollE – Groenlo 

Op een frisse, maar zonnige donderdagochtend fiets ik tijdens mijn “Lievelde” fietsrondje het schattige Groenlo binnen. Voor ik het stadje inrijd, fiets ik al langs de vestingwerken die verklappen dat het zomaar een sfeervol vestingstadje kan zijn. En dat is ook zo. De stad heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum, met smalle straatjes, oude gebouwen en sfeervolle pleinen. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het prachtige stadhuis, dat dateert uit de zeventiende eeuw. Het Marktplein staat zelfs op deze doordeweekse dag vol met terrasjes en ik spot leuke boetiekjes, typisch zo’n plek om nog eens naartoe terug te gaan, of net wat langer te blijven om te genieten van een van de vele terrasjes.

TIP: Wil je iets meer te weten komen over wat er in de Tachtigjarige Oorlog nou eigenlijk af heeft gespeeld in het Oosten, dan is het Stadsmuseum in Groenlo een aanrader.

Erve Kots

Van de naam moet de Herberg Erve Kots het niet hebben, maar de ervaring maakt het allemaal waard. Erve Kots is het perfecte startpunt van de “Lievelde fietsroute”. Zogezegd, zo gedaan, Ik start hier met een heerlijke lunch en eet poffertjes uit een klomp. Als ik na mijn rondje fietsen weer moe en voldaan naar huis wil rijden, stop ik nog even bij de Kaasboederij Weenink, waar ze heerlijke kaas, zuivel, lokaal gebrouwen biertjes en nog veel meer lokale producten uit de Achterhoek verkopen.

De Herberg is dan ook niet het enige wat hier de moeite waard is van een bezoek. In het Achterhoeks Openluchtmuseum beleef en ontdek je op een leuke manier het oude boerenleven. En in de naastgelegen Brouwhoes Bierexperience leer je alles over het brouwen van bier, dezelfde biertjes die je ook in de boerderijwinkel kunt vinden.

Engelse Schans

Dit is zo’n plek die ik al kende als mooie drone locatie gezien op Instagram. De Engelse Schans is een historisch verdedigingswerk in de buurt van Groenlo. Het is een onderdeel van de vestingwerken die werden gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje in de 16e eeuw. De Engelse Schans maakte deel uit van de verdedigingslinie rondom Groenlo en diende als een fortificatie tegen de Spaanse troepen. Het staat bekend om zijn unieke stervormige ontwerp, een typisch kenmerk van militaire architectuur uit die tijd. De Engelse Schans heeft sinds 2010 een uitkijktoren die je een mooi uitzicht over de vestingwerken en de wijde omgeving geeft.

Huis Landfort 

Kunnen we Huis (en landgoed) Landfort bij deze even benoemen tot de verborgen parel van de Achterhoek? Wist je dat Nederland 551 historische buitenplaatsen kent? Huis Landfort is er slechts één van, maar misschien wel een van de oudste; de eerste vermelding dateert van rond 1434. Vele eigenaren hebben door de eeuwen heen veranderingen aangebracht, tot aan 1825. Na een periode van verval en leegstand kwam hier verandering in rond 2017. Een ingrijpende renovatie en restauratie vonden plaats en hebben geleid tot het prachtige Huis Landfort zoals je het nu kunt bezoeken

Tijdens mijn bezoek kreeg ik een rondleiding door de tuin en het huis. Als bezoeker is de tuin altijd te bezoeken. Het huis is enkel op vrijdag en zaterdag te bezoeken door het bijwonen van een rondleiding.

Huis Landfort interieur
Foto Mirjam Hart

Overnachten in de Achterhoek?

Als er één conclusie is die ik na deze twee dagen in de Achterhoek wel durf te trekken, is dat twee dagen niet genoeg is in de Achterhoek. De regio smaakt naar meer, steeds meer. Meerdere dagen in de Achterhoek is dus een aanrader of je nu gaat fietsen of wandelen. En wat is er nu lekkerder dan ‘s avonds bijkomen in een heerlijke boetiek hotel? Nou ik weet het wel; een hotel wat ook een zwembad, bar en restaurant heeft, zodat je ‘s avonds op je sloffen (nou ja niet echt natuurlijk) kunt nagenieten van een fijne dag in de Achterhoekse buitenlucht.

Boetiek Hotel BonAparte

Boetiek Hotel BonAparte heeft het allemaal. Een zwembad, sauna, een bar, een restaurant en ligt aan de voet van de prachtige Lochemse Berg.

Bij binnenkomst voel ik al meteen de warme gastvrijheid. Het inchecken verloopt soepel en de lobby ziet er gezellig uit. Met een voucher voor een borrelhapje in mijn zak, verken ik de hotelkamer. Een plons in het zwembad later en ik geniet van een Twents biertje in de hotelbar met een bitterbal, genieten maar. Voor ik het weet kan ik al aanschuiven voor het diner in het restaurant, zelfs op een woensdagavond zit het hier goed vol met hotelgasten.

Als ik in de ochtend wakker word, besef ik mij pas hoe groen het hier is, je hoeft enkel de straat over te steken en je staat midden in het bos. Bij het hotel kun je ook e-bikes huren, rondje Berkel komt langs het hotel en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsen in de Achterhoek.

Hotel Bonaparte ligging

BONUSTips voor fietsen in de Achterhoek:

Hoteltocht Achterhoek: Dit klinkt toch echt te goed om waar te zijn? Fietsen in de Achterhoek, maar op een wel heel luxe manier. Je kunt in de Achterhoek ook van hotel naar hotel fietsen (of wandelen). Dan wordt het bagagetransport helemaal voor je geregeld. Als dat niet lekker klinkt? Alleen de lusten en niet de lasten. Meer info over deze fiets- en wandelarrangementen in de Achterhoek.

Outdoor Achterhoek: Tip voor de iets actievere fietser. Hou jij wel van wat actie? Wist je dat De Achterhoek ook een groot (outdoor) routenetwerk heeft aan mountainbike- en gravelbike routes. Neem bijvoorbeeld de omgeving van de Lochemse berg waar de sportieve fietser of wandelaar zijn hart kan ophalen.

Culinair Achterhoek: Wist je dat je in de Achterhoek veel bedrijven vindt die vol passie hun eigen kaas, fruit, brood of ijs maken. Vaak hebben ze een klein winkeltje of een stalletje langs de kant van de weg waar je de producten kunt kopen. Ik zag zelfs een melktap vanaf de fiets, kun je zo aan de tap je eigen fles met melk vullen. En in de Achterhoek is er ook wijn van eigen bodem, maar liefst 30 hectare aan wijngaarden. Ontdek alle smaakmakers.

Achterhoek natuur

Wil je meer weten over de Achterhoek? Ga dan naar achterhoek.nl.

Dit blog is tot stand gekomen met Achterhoek Toerisme, onderdeel van de Gelderse Streken. Op uitnodiging was ik twee dagen fietsen in de Achterhoek, om al deze fijne tips te verzamelen. Veel leesplezier en wie weet zie ik je snel in de Achterhoek!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *