Reisfotografie: tips voor fotograferen met je drone

door | nov 1, 2023 | Fotografie, Komt van pas

Ontdek de wereld vanuit een geheel nieuw perspectief met je drone. Laat je verbeelding de vrije loop terwijl we je meenemen op een avontuur boven adembenemende landschappen en iconische locaties. Met deze tips en trucs leer je hoe en waar je het beste kunt fotograferen met je drone. Bereid je voor om te stijgen en scherp te schieten.

TIP 1: Voorbereiding – Bram MertenS

De belangrijkste voorwaarde voor goede dronebeelden is: bereid je voor. Het maken van beelden met een drone vergt een totaal andere voorbereiding dan wanneer je met je camera het bos in loopt. Uiteraard, voordat je erop uit gaat, heb je alles opgeladen: je mobiel, je drone, de controller, eventueel de goggles (drone-bril) en eventueel extra batterijen. Maar om zeker te weten dat je goed voorbereid bent, hebben we een aantal tips voor je:

  • WAT: Voordat je met je drone op stap gaat, is het belangrijk om te kijken wat je precies wilt fotograferen/filmen. Is dit een landschap of een object? Wil je het onderwerp groot of klein in beeld hebben, recht van boven of in een hoek? Als je van tevoren een mooie locatie opzoekt, is het resultaat vaak een stuk beter. Het is handig om mooie locaties op te zoeken via je favoriete kaarten-app. Kijk vervolgens aan de hand van deze app hoe de locatie er ongeveer uitziet. Soms kun je last hebben van veel bomen, en zeker als beginnende piloot kan dit lastig zijn. Houd ook zeker droneshots op sociale media in de gaten; vaak kun je met enige moeite de locatie wel achterhalen. Bekijk even op je een dronebewijs nodig hebt.
  • PLANNING: Daarnaast is het ook een goed idee om van tevoren een plan uit te werken voor wat je wilt gaan maken. Het is belangrijk om te weten hoe je je shots gaat aanpakken. Welke technieken ga je gebruiken tijdens het filmen? Zoek ook zeker eens naar een aantal “cinematic drone moves” op YouTube. Hoe ga ik later de beelden bewerken en houd daarbij al rekening mee tijdens het maken van de beelden. Een plan kun je het beste maken door je ideeën op te schrijven en ze ook letterlijk af te vinken. Je zult zien dat de beelden een stuk professioneler worden en je niet in tijdsnood raakt door je beperkte aantal accu’s.
  • SITUATIE: De laatste tip is om elke keer opnieuw de situatie van de uitgekozen locatie te bekijken. Natuurlijk kijk je van tevoren naar het weerbericht en op de dag zelf nog naar buiten. Je drone is namelijk qua batterij en stabiliteit tijdens het vliegen sterk afhankelijk van het weer. Dat is dus een logische voorbereiding. Maar soms heb je een toffe locatie gevonden, maar ga je er niet direct naartoe maar op een later moment. Als drone-operator ben je naast het weer ook verplicht om elke keer opnieuw te kijken naar het luchtruim. Want de ene week kun je wel vliegen in een bepaald gebied, maar de week erop niet. Bijvoorbeeld omdat ze gaan oefenen met parachutisten, zweefvliegtuigen, enzovoort. Je zult dus altijd de NOTAM (Notice to Air Missions) in de gaten moeten houden. Voor weersverwachtingen moet je de METAR en de TAF in de gaten houden. De METAR geeft informatie over de huidige weerssituatie en tot wanneer die geldig is. De TAF staat voor het te verwachten weer. Een uitleg hoe je een TAF leest vind je hier.
Drone fotografie TIP
TAF uitleg

TIP 2: Zoek een onderwerp – Marleen Kuijpers

Als reisfotograaf vind ik een drone mee op reis, echt een must-have. Het is zo ontzettend gaaf om een birds view te hebben boven een mooie spot. Zoek van tevoren op Google Earth naar jouw geplande bestemming. Het toffe van Google Earth is dat je de texturen van de aarde van bovenaf kan zien, zo kan je bijzondere plekken tegenkomen die je op locatie niet zo snel zou bemerken en zie je alvast hoe het er met een drone uit zal komen te zien.  Je zult tijdens je drone vlucht merken dat alles wel fotogeniek lijkt. Maar probeer kritisch te zijn en een onderwerp te zoeken. Ga bijvoorbeeld zelf op een bepaalde plek staan en vlieg wat meters boven jezelf, je zult zien dat dit je beeld interessanter maakt. Je wordt als het ware dan naar de foto toegetrokken. Lees jezelf van tevoren in. Niet elk land is dol op drones, maar tot nu toe heb ik nog nergens problemen gehad. Je drone geeft vanzelf aan als je je in een warning zone bevindt en als je eventueel niet mag opstijgen. 

Tip 3: Zoek zacht licht en andere tips van Boyan Ortse

Je hebt een drone en je wilt graag deze tijdens je reis gebruiken om mooie plaatjes te maken. Belangrijk is om de lokale wetgeving en regels te volgen, deze kan je gemakkelijk vinden hier, hiernaast wordt vaak gevraagd om een licentie of dronebewijs, mocht je een drone onder de 250gram hebben (hier vallen eigenlijk alleen de DJI mini 1/2/3/4 modellen onder of zelfbouw)  dan hoef je je geen zorgen te maken en vervalt dit bewijs voor jou, echter is het wel verplicht om je te registreren bij de RWD. Wel boven de 250 gram? Dan ben je verplicht om een A1-A3 bewijs te behalen en deze kan worden gebruikt in vedergeval in Europa, maar hij wordt ook in andere landen officieel herkent. 

  • Voordat je op reis gaat zorg je ervoor dat de batterijen en de remote van de drone altijd in je handbagage zitten i.v.m. de “lipo” batterijen die gevaarlijk zijn in het ruim. De drone zelf kan in je check in bagage, maar zou ik niet aanraden. 
  • Gebruik ND en/of PL filters, dit zijn “zonnebrillen” voor de drone en zorgen ervoor dat er minder licht binnen komt waardoor je de “180 degree rule” kan gebruiken bij het filmen, hierdoor wordt je video content een stuk mooier en cinematische look. Een PL filter zorgt ervoor dat de schitteringen en reflecties uit water, ramen en andere glimmende objecten worden gehaald. 
  • Ga je naar een koud gebied? Zorg er dan voor dat je batterijen altijd warm zijn en blijven. Ga je een hike doen of ben je een langere tijd buiten kan je de batterijen in een binnen zak van je trui/jas doen zodat de temperatuur redelijk blijft. Mocht je dat niet doen, kan de batterij door de kou anders gaan gedragen, met kans dat de drone uit de lucht valt. 

Vlieg de drone met zacht licht en dus in de vroege ochtend of tegen de zonsondergang. Gebruik de AEB bracketing tool om HDR-foto’s te creëren (deze kan je later importeren in bijvoorbeeld Lightroom en samenvoegen tot HDR) Creëer diepte in je foto’s door middel van een voorgrond zoals bomen, cliffs of andere objecten. Zoek plekken op die niet veel bezocht zijn en een wow factor hebben zoals gekke abstracte vormen/patronen en kleuren. En soms kan een persoon veel toevoegen aan een foto!

Tip 4: Vlieg ook eens laag – Marion Stoffels

Toen ik net begon met drone fotografie wilde ik altijd mijn drone gelijk hoog de lucht in gooien, want dat is toch het voordeel van het hebben van een drone? Hoe hoger, hoe beter. Inmiddels is mijn drone een tool geworden die ik niet meer weg kan denken en gebruik ik deze voornamelijk voor mijn reis series. Tijdens het reizen komt het wel eens voor dat je een mooie compositie ziet, maar dat je er zelf niet kan staan, omdat er bijvoorbeeld water in de weg zit. Hoe ideaal is het dan om i.p.v. je hoge laarzen aan te trekken, de drone die kant op te sturen? Je hebt gelijk een unieke compositie en blijft zelf ook nog eens droog. Daarnaast kan je leuk spelen met je onderwerp, door bijvoorbeeld reflectie van het water mee te pakken, of te spelen met schaling (door bijvoorbeeld je onderwerp van laag te pakken lijkt het heel groot). Een drone is een verlengstuk van jezelf en maakt de mogelijkheden oneindig :-). Marion maakt gebruik van de DJI Mavic 2Pro.

TIP 5: Locatie en compositie – Ferdy Francis

Locatie, Locatie, Locatie: Bij drone fotografie draait alles om de locatie. Een uniek gebouw, dat indrukwekkende landschap of wat je ook wilt vastleggen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving met betrekking tot drones. Zelf gebruik ik de app “AirHub” om de actuele status van het luchtruim te checken waar ik met mijn drone wil vliegen. Ga je naar het buitenland met je drone? Check dan ook of in het betreffende land afwijkende regels zijn of dat je wellicht je drone van tevoren moet aanmelden.

Compositie: Denk vooruit en plan je shots. Voordat je de lucht ingaat, bedenk welke composities je wilt vastleggen. Met Google Maps en apps zoals “PhotoPills” verken je de locatie en plan je het juiste moment om bijvoorbeeld een mooie zonsopkomst vast te leggen. Experimenteer met verschillende hoogtes en hoeken om unieke perspectieven vast te leggen. Denk na over het licht en de schaduwen, vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang, voor warmere tonen en dramatische effecten. Gebruik leading lines, zoals wegen, om de aandacht naar een bepaald punt in je foto te brengen. Met een beetje voorbereiding en aandacht voor compositie til je je drone foto’s next level. Ferdy gebruikt de DJI Mini 3 Pro & Air 3.

Dronebewijs:

Voor de meeste drones vanaf 250 gram heb je het EU Dronebewijs nodig. Dit bestaat uit twee delen: het Basiscertificaat (A1-A3) en het Aanvullende certificaat (A2). Dit geldt niet voor de DJI Mini 4 pro.

Reisfotografie:

Benerwegvan.nl is een blog over reizen, cultuur en natuur in Europa. Voor de blog reizen wij stad en land af om de mooiste landschappen en bestemmingen voor jullie zo mooi mogelijk vast te leggen. Reisfotografie speelt hierin voor ons een grote rol. We horen graag in de comments welke onderwerp / thema jij nog eens terug zou willen lezen.

Tips voor Reisfotografie:

Drone Inspiratie

1 Reactie

  1. Silvie

    Super!!
    Perfecte timing voor deze blogpost. Ik wil net starten leren dronen (‘k Zal best eerst beginnen met de juiste terminologie zeker? 😅).

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *