Hanzestad Doesburg – 9 leuke tips om te doen

door | nov 12, 2023 | Gelderland, Hanzesteden, stedentrip

Hanzestad Doesburg, een kleine stad met grootse charme. Doesburg is een van de kleinere Hanzesteden en goed in een dag te bezoeken. Ik bracht 24 uur door in Doesburg en vertel je alles wat je wil weten èn wat er zoal te doen is.

Hanzestad Doesburg

Wist je dat 2023 het Hanzejaar is? We schreven er al een los blog over, daar lees je ook meteen meer over de andere Hanzesteden die we al hebben bezocht. Maar eerst terug naar Doesburg. Waar komt die naam vandaan? Nou dat is vrij simpel; does komt van moeras en burg van burcht. Dit verwijst naar vroegere tijden toen Doesburg vermoedelijk nog in een moeras lag en een burcht had. Doesburg valt op door de middeleeuwse straten met prachtige panden.

Wist je dat? Doesburg staat bekend als de “Mosterdstad” van Nederland, ik vroeg mij af waarom. Dit komt door de aanwezigheid van de mosterdfabriek, die al sinds 1902 ambachtelijke mosterd fabriceert. In de toenmalige Mosterd- en azijnfabriek zit nu een museum gevestigd. Je kunt Doesburg dus niet verlaten zonder het eten van een mosterdsoep. Dit gerecht staat bij vrijwel ieder restaurant op de kaart en allemaal beweren ze de lekkerste te hebben.

Granos – een beetje Spanje in de Achterhoek

De auto parkeren we aan de rand van Doesburg op een gratis parkeerterrein, zo stonden wij geparkeerd aan De Bleek. Rond de parking staan de schaapjes je vrolijk aan te staren. In nog geen 6 minuten wandelen sta je vervolgens midden in Doesburg met je neus voor Granos. Bij binnenkomst voel je de gastvrijheid en Spaanse warmte meteen. Prima cappuccinos en zoete churros om ons verblijf in Doesburg mee af te trappen. Goed idee!

Naar het Museum in Doesburg

Ondanks dat Doesburg niet al te groot is, telt het stadje meerdere musea. Makkelijk te combineren met elkaar en vergeet je museumkaart niet. Heb je maar tijd voor één museum, dan mag je het Lalique Museum niet missen, de trots van Doesburg.

 • Lalique Museum: als een museum maar liefst 3 panden beslaat in een stad als Doesburg en het volledig gerenoveerd wordt, dan weet je dat het museum belangrijk is voor de stad. Het Lalique museum is volledig gewijd aan het werk en het leven van René Lalique. Lalique was een van de belangrijkste juwelenontwerpers uit de Franse art nouveau, maar ontwierp ook prachtige vazen en parfumflessen. Gratis entree met museumkaart, hou rekening met een eventuele toeslag per expositie.
 • Mosterdmuseum: zeg je Doesburg dan zeg je mosterd. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om de mosterd. In ambachtelijke mosterdfabriek (nog steeds in gebruik) krijg je een pittig lesje geschiedenis van de mosterd. En uiteraard kun je niet zonder een potje mosterd naar buiten. Benieuwd naar de mosterdsoep? Dat staat in vrijwel alle horeca in Doesburg op de kaart.
 • Openbaar vervoer en speelgoedmuseum: dit is nou echt een feestje der herkenning om doorheen te wandelen. Tel daar bij op dat je op iedere knop mag drukken en er ergens in het museum wel een trein begint te rijden? Love it. Mede door het museum kwam ik erachter dat er vroeger een tram reed in Doesburg. De Geldersche Stoomtramweg Maatschappij nam het traject in 1881 in gebruik, de strepen op de straten die daarnaar refereren, herken je daarna direct. Leuk stukje geschiedenis. Gratis entree met museumkaart.
Lalique museum in Doesburg

Stadswandeling of klimmen

Met een hoogte van 94 meter is de Grote- of Martinikerk de hoogste kerktoren van Gelderland. Onder begeleiding van onze stadsgids Sten, beklimmen we de 220 treden van toren. Tijdens de wandeling naar de toren, leren we al veel over de historie van de stad. Hoe de nonnen ooit vanuit het voormalige klooster (nu Het Arsenaal 1309) vermoedelijk hun weg naar de Martinikerk maakten en andere grappige feitjes over de stad. Zoals bij de Hanzeschildering, hierin zien we Meneer Staarink (naar het gelijknamige warenhuis in de stad) weer terug. Zijn voorouders stichtten oorspronkelijk het warenhuis in het pand waar nu de schildering te zien is. We zien een middeleeuws tafereel, waarin bier, zout en Hanzemoppen verhandeld worden.

Muurschildering Hanzesteden

De beklimming van de toren van de Martinikerk wordt beloond met een spectaculair uitzicht over Doesburg, het IJssellandschap en vergezichten over de Veluwezoom, Achterhoek en Liemers. Dit alles door een herfstzonnetje belicht, mazzel noemen we dat. Sten vertelt je alles over de geschiedenis van de toren, die aan het einde van de tweede wereldoorlog nog even verwoest werd door het Duitse leger. Ook laat hij ons zien hoe de klokken en het carillon werken.

TIP: Ben je niet zo van het klimmen? Dan is de stadswandeling een aanrader om wat meer te weten te komen over Hanzestad Doesburg.

Fietsen door de Achterhoek

Vanuit Doesburg kun je de mooie Achterhoek ontdekken. Huur een fiets bij Koffie-Lunch lokaal 1309 en stap op de pedalen. Vanuit Doesburg zijn er meerdere korte en lange fietsroutes. Knooppunt 36 bevindt zich tussen het stadhuis en de Waag aan de Koepoortstraat en is niet te missen. Met onze e-bikes staan we in nog geen 10 minuten midden in de bossen, fietsen we langs de IJssel met een schraal zonnetje. Heb je voldoende tijd dan fiets je zo door naar Doetinchem. Wij hebben helaas maar weinig tijd, maar zelfs een uurtje fietsen levert al de mooiste plaatjes op.

Overnachten bij B&B Het Atelier

De entree van de B&B is daadwerkelijk in een atelier. Je stapt bij aankomst het Atelier van Saskia Terwelle in om precies te zijn, Saskia is modeontwerper en staat met haar ontwerpen op menig fashion week van London tot Amsterdam. Boven haar atelier (let op; steile trap!) heeft ze twee prachtige kamers omgetoverd tot bed & breakfast. Bij aankomst staat er voor ons al een kaasplankje klaar en een flesje wijn. Na een nachtje heerlijk slapen (wat een rust!) schuiven we aan voor een uitgebreid en heerlijk ontbijt. Op de platenspeler kun je lekker wat muziek van The Beatles afdraaien, in de koelkast staan koude drankjes klaar en er is nog een fijne huiskamer om even rustig te zitten. Er zijn twee kamers beschikbaar met een gedeelde badkamer. Een aanrader voor een nachtje Doesburg.

Bed & breakfast Het Atelier in Doesburg

TIP: Wijn of bierproeverij

Sinds kort kun je bij Het Atelier ook een wijn- of bierproeverij inplannen. Sjoerd Jan, de man van Saskia is in coronatijd begonnen met bier brouwen en wijn maken. Dat ging niet zonder slag of stoot. Zo vloog hij de eerste partij druiven zelf met een klein vliegtuig vanuit Duitsland in. De verhalen vertelt hij het liefste zelf, dus ik zal niet teveel verklappen. De wijn van Urban Winery Doesburg staat inmiddels op de kaart bij Het Arsenaal 1309 en het bier van Stadsbrouwerij Doesburg (als het op voorraad is) kun je vinden op tap bij Stadsbierhuys De Waag.

Winkels & hotspots in Doesburg

 • Cotton & Coffee: de naam verklapt het al een beetje. Hier draait het om fashion en koffie. Winkelen terwijl je koffie drinkt of koffie drinken terwijl je winkelt? Aan jou de keus.
 • DEZE OF GENE: Een heerlijke winkel om in rond te neuzen, je vind er sieraden, leefstijl en leuke cadeaus.
 • Staarink Warenhuis: Het oudste warenhuis van Nederland dat nog open is, waar letterlijk alles te koop is. Alles wat wij konden bedenken, werd er verkocht. De heer Staarink staat zelf nog regelmatig in de winkel. We zien hem ook terug op een Hanze muurschildering elders in de stad.
 • Granos: een koffiespot met Spaanse allures. Je drinkt hier een heerlijke koffie, wij bestelden de churros en pastel de nata erbij. Beide heerlijk. Je kunt hier overigens ook lekker lunchen. Vanuit je zitje bij het raam heb je uitzicht op het meest gefotografeerde stukje Doesburg,
 • Hans Ouderwets Lekker: Maak dit maar de laatste stop, voor je naar huis gaat. Lokale lekkernijen zoals de Doesburgse Moppen en het Hanzebrood koop je hier als eetbaar souvenir voor thuis. Doe eens gek en stop er een potje mosterd bij.
Hans - ouderwets lekker - Doesburg

Restaurants in Doesburg

In Doesburg zal het je aan niets ontbreken qua natje en droogje. Er zijn meer dan genoeg restaurants om te lunchen en te dineren. Hier een aantal van mijn persoonlijke tips:

Het Arsenaal 1309. Dit restaurant is gevestigd in een oud klooster en Militair Arsenaal. Aan de linkerzijde kun je terecht voor een goede kop koffie, een krantje en ook lunch. In het restaurant aan de rechterzijde staat de jonge (26) Chef Björn de Waal de sterren van de hemel te koken. We genieten hier van een prachtig Duurzaam en Groen lunchmenu, begeleid door een botanisch dranken arrangement. Björn heeft duidelijk een passie voor fermentatie, hij maakt zelf, in de kelder, de mooiste creaties op gebied van Kombucha. En ondanks dat ik geen fan ben van kombucha, drink ik bij ieder gerecht mijn glas maar al te graag leeg. Ik laat mij verrassen en overrompelen en besef mij bij het dessert pas dat ik volledig plantaardige gegeten heb, wellicht op de honing gebruikt in het ijs na, zelfs volledig vegan. Als je de gelegenheid hebt om hier te eten, reserveer je tafel, we gaan nog veel van deze jongen horen. Let wel, hij runt dit restaurant zelf pas sinds een jaar.

Stadsbierhuys De Waag: Om 18.00 uur zijn jullie welkom voor een diner bij Stadsbierhuys De Waag. Hier eet je pas echt in een historisch Hanze jasje! De Waag is namelijk de oudste horecagelegenheid van Nederland. Al vanaf 1478 serveren ze hier heerlijk bier. Die sfeer van vroeger hangt er nog steeds. Neem plaats en geniet van hun echte Doesburgse mosterdsoep, een Hanzemenu, of een van de 60 heerlijke bieren. We bestellen de Hanzebiertjes en ik kies voor een herfstig stoofpotje. De kaart is eenvoudig maar lekker, zoals je van een goed eetcafé kunt verwachten. En op een dinsdagavond zit het hele restaurant gewoon vol. Gezelligheid alom.

Hanzestad Doesburg - 9 leuke tips om te doen

Lunchroom La Fleur: Deze lunchroom bevestigt maar weer de diversiteit van het horeca aanbod in Doesburg. In grappig museale setting eet je hier de beste mosterdsoep van 2022. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar de soep is lekker.

Hanzestad Doesburg

Zoals je ziet, stikt het in Hanzestad Doesburg van de pareltjes. Door de grootte van Doesburg kun je deze Hanzestad makkelijk in 24 uur ontdekken. Wil je er een weekendje van maken, dan adviseer ik je het te combineren met een wandeling of fietsen in de Achterhoek. Ik ben blij dat ik Doesburg nu eindelijk aan mijn Hanzesteden collectie heb kunnen toevoegen. Op naar de volgende!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Hanzesteden en Achterhoek Toerisme.

8 Reacties

 1. Wanda Steintjes

  museum de Roode Tooren geeft een beeld van Doesburg in oude tijden, zeker de moeite waard als nummer 10

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Bedankt Wanda voor je extra tip!

 2. Sten

  Ik wist niet dat dit verhaal in deze blog kwam maar mijn ego is aardig gestreeld, bedankt voor het mooie verhaal van ons mooie stadje en nog veel succes met de blog

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Ha Sten, bedankt voor je bericht, we hebben echt plezier gehad van jouw rondleiding. Wie weet tot nog een keer in Doesburg!

 3. DEZE of GENE

  Wat leuk dat je ons vermeld hebt, Eliane!
  “Van alles en nog wat” oogt bijna als een gooi naar de positie van Staarink Warenhuis.
  Die is echter uniek en moet met eerbied gekoesterd worden.
  Voor onszelf houden we het gewoon op Sieraden, Leefstijl en Kado.
  Dat dekt zo ongeveer wel de lading 🙂
  Tot een volgende keer in de gezelligste stad aan de IJssel!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Bedankt voor jullie leuke reactie, ik heb het ietwat aangepast!

 4. Ben

  top deze winkel
  pappie

  Antwoord
 5. Patricia

  Deze of gene is zeker een aanrader om even bij binnen te wandelen. Prachtige sjaals, nog mooiere tassen, kaarsen en houders waar je lastig uit kan kiezen, sieraden voor zowel mannen als vrouwen en zelf voor de allerkleinste geweldige producten te koop. Zoveel leuks, daar moet je echt zijn geweest.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld...

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

[/et_pb_column]
Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...