Tips voor een stedentrip naar Münster

door | feb 14, 2023 | Duitsland, Stedentrip

Stedentrip Münster, een wat minder bekende stad in het westen van Duitsland. Een mooie en levendige stad met veel groen in de omgeving. Tips op gebied van kunst, cultuur en natuur voor een stedentrip naar Münster.

Munster

Münster is een charmante stad in het noordwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad staat bekend om haar rijke historie en architecturale pracht, met name het historische stadscentrum dat bol staat van prachtige gotische en barokke gebouwen. De Sint-Paulusdom, met zijn imposante torens, is een opvallende bezienswaardigheid en een symbool van de stad. Münster heeft ook een levendige kunst- en cultuurscene, met talloze musea en galerieën. Als studentenstad herbergt Münster een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van Duitsland, wat de stad een jeugdige en levendige sfeer geeft. Tot slot staat Münster ook bekend om haar jaarlijkse Vredesverdrag van Münster-festival, ter herdenking van het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648.

Reizen met de trein naar Münster

In slechts 2,5 uur reis je met de trein van Amsterdam Centraal naar Münster. Boekje lezen of werken, want er is wifi, hoe dan ook treinen is handen vrij en dat is altijd een goed begin van een stedentrip. Meer inspiratie: Op stedentrip naar Duitsland de leukste Duitse steden

?c=943&m=2074084&a=383285&r=24uurmunster&t=html

Vervoer in Münster

De stad Munster is niet enorm groot en wat mij betreft prima te doen te voet. Overal in de stad kan je elektrische stepjes van o.a. VOI. vinden, die je kunt gebruiken voor de langere afstanden. Munster staat bekend als de fietshoofdstad van Duitsland. Heb je de tijd, dan is het leuk om een fiets te huren en een mooie fietstocht te maken. Bij het station is een enorme fietsstalling inclusief fietsverhuur en jawel fietswasstraat.

Geschiedenis Münster

Münster is zo’n stad waarbij je denkt, waar ken ik dit nou van? Dat zal ik je vertellen. Münster heeft een redelijk belangrijke rol gespeeld in het verleden van Nederland. Zo is er de vrede van Münster (wiki is je beste vriend). En mocht er dan nog geen bel gaan rinkelen dan zeg ik; Jantje van Leiden. Ja, ja, geen fijn verhaal, maar dan weten we weer even waarom we wel eens van Münster gehoord hebben. Daarnaast was Munster ook ooit een Hanzestad. Dit laatste verklaart vrijwel volledig, waarom ik mij zo thuis voel in deze stad. De fotogenieke panden rondom de Prinzipalmarkt in het centrum zijn prachtig en doen denken aan het stadscentrum van Deventer en Zutphen.

Groene hotspots in Munster

Münster is letterlijk omringd door groen. De voormalige fortificatie van Münster is nu een groene promenade van 5 kilometer. Een fijne wandeling (of fietstocht) die je om de stad heen leidt.

 • Botanischer Garten; in de tuin van het slot (nu universiteit) ligt de Botanische tuin van Munster. Een oase van rust in de stad. In de winter lag hij er verlaten bij, maar een must visit in zonnige tijden!
 • Aasee; Ben je er in de lente of de zomer? Dan kan ik je aanraden om je wandeling te verlengen naar het gebied rond de Aasee. De Aasee ligt aan de rand van de stad. Bij goed weer kan je hier de stad op en rond het meer vinden. Er zijn leuke plekken om op het terras te hangen of huur een bootje en geniet van het mooie weer op het water.
 • Mühlenhof Openluchtmuseum: Dit museum, gelegen in een prachtige tuin, biedt een unieke kijk op de Duitse geschiedenis en cultuur. Het is een verzameling van oude boerderijen, molens en andere historische gebouwen die zijn verzameld en hersteld uit verschillende delen van Duitsland.
Promenade van Münster

Eten en drinken in Münster

Tijdens mijn stedentrip van 2,5 dag in Munster, hebben we heel wat restaurants en cafeetjes uit kunnen proberen. Het aanbod is reuze, ik deel een aantal van mijn favorieten:

 • Beet Schwester; hier kan je terecht voor een heerlijke vegan lunch. Familie van Grober Kiepenkerl Gasthuis. Heerlijke huisgemaakte limonades en een vegan menu om je vingers bij af te likken.
 • Mokel Bar – een menu vol ‘vegan’  flammkuchen en burgers. Easy does it en soms is dat net waar je zin in hebt.
 • GroBer Kiepenkerl Gasthuis; of je nu voor je Duitse classics wilt gaan, ik norm een schnitzel, spätzle of curryworst. Maar ook de veganisten en vegetariërs komen goed aan hun trekken. De keuze is reuze en daar word ik blij van. Duurzaam is belangrijk, er wordt gebruik gemaakt van lokale producten en overal wordt de mogelijkheid om de restjes mee naar huis te nemen aangeboden. Maar ja, ik eet nu eenmaal graag mijn bordje leeg.
 • roestbar; als er een keten met koffietenten is in een stad met jouw naam erop, dan ga je ze een voor een af totdat je door de stad heen stuitert. Zo gezegd zo gedaan.

Kunst en cultuur in Münster

Münster telt ruim 900 kerken en kathedralen en aardig wat musea. En ik kan je verklappen dat hier een paar unieke exemplaren tussen zitten die de moeite van een bezoek waard zijn.

Deze kerken in Munster mag je niet missen:

 • Lamberti; De Lambertikerk in Münster is een indrukwekkend gotisch gebouw dat is gebouwd in de 13e en 14e eeuw. Het is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad. Wist je dat in Munster iedere avond traditioneel op een hoorn wordt geblazen door de vrouwelijke torenwachter? Luister vanaf 21 uur maar goed. Elk half en heel uur, wordt er geblazen op een hoorn, zo weet je dat je veilig bent en er geen brand is. Lamberti in Münster
 • Dominikanerkirche; In de Dominkanerkirche kan je momenteel naar de kunstinstallatie Two Grey Double Mirrors for a Pendulum van Gerhard Richter. De focus van het werk is een Foucault-slinger, die bestaat uit een metalen bal die met een lange roestvrijstalen kabel aan de kruisende koepel van de barokke kerk is bevestigd, evenals een cirkelvormige grondplaat van greywacke, waaruit de aarde rotatie is af te lezen. Twee dubbele spiegels flankeren de slinger en sluiten op bijzondere wijze aan bij het gebouw, dat in de 18e eeuw werd gebouwd naar een ontwerp van Lambert Friedrich Corfey. Ze bewegen zich tussen schilderkunst, architectuur en tableau vivant – een beeld dat wordt aangevuld met levende mensen – omdat alles wat zich tussen de dubbele spiegels afspeelt onvermijdelijk in het werk wordt meegenomen.
 • St.-Clements; de St.-Clementskerk dateert uit de 19e eeuw en is gebouwd in neogotische stijl.
 • St.-Pauls Kathedraal: Dit is een prachtige rooms-katholieke kerk die al sinds de 12e eeuw staat. Een combinatie van gotische en barokke architectuur.

Musea in Münster:

 • Pablo Picaso Museum; het enige Picasso museum in Duitsland. In de collectie vooral de grafische werken van Picasso en zijn tijdgenoten.
 • Kunsthalle; achter het station vind je een wijk in opkomst, nog wat rafelrandjes her en der. Midden in de haven, lijkt mij in de zomer de ultieme hangplek in Münster, bevindt zich de Kunsthalle, in wat op het eerste oog een soort appartementencomplex lijkt.
 • Stadtmuseum; voor de geschiedenisliefhebber. Hier duik je de geschiedenis van Munster in.
 • Lackwerk Museum
Kunsthalle in Münster

Overnachten in Münster

Op nog geen 4 minuten wandelen van het centraal station van Munster kan je overnachten bij Novotel City Munster. Doordeweeks tref je hier vooral zakelijke gasten. In het weekend voornamelijk toeristen. Ik verbleef er twee nachten en vind het de perfecte uitvalsbasis voor je stedentrip. Een comfortabele kamer, gevarieerd ontbijt en de centrale ligging is natuurlijk de bonus in dit verhaal. Het hotel biedt verder nog een sauna en gym op de bovenste etage.

Gold and Brown restaurant

Novotel heeft ook een bar en een restaurant. ‘s Avonds geen puf meer om de stad in te trekken? Dan schuif je heerlijk aan voor de Californische keuken bij Gold and Brown.

-> Prijzen en beschikbaarheid van Novotel City Münster

Benieuwd of je na het lezen van dit blog een stedentrip naar Munster overweegt, laat je het ons weten?!

Lees ook:

Uitgenodigd door Novotel | Wij maken gebruik van affiliate links. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons de
site te onderhouden. Bestel bijvoorbeeld bij Bol.comBever, of Moonback dan ontvangen wij een kleine commissie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *