Doudou festival in Mons

door | jul 23, 2023 | België, Kunst & Cultuur, mons, Stedentrip

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?”

Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor Bergen); de hele stad bruist. Je voelt aan alles dat er iets staat te gebeuren. De stad is gespannen. Iedereen kijkt zenuwachtig om zich heen. Hebben we al gehoord waar de draak is? Komt hij uit zijn schuilplaats? Zou St. Joris hem kunnen verslaan? 

Wat (of wie) is Doudou?

We (Melissa & Bram) zijn een weekend in Mons, de hoofdstad van de provincie Henegouwen, zo’n 70 km ten zuiden van Brussel, om de Doudou mee te mogen maken. De Doudou is voor Mons wat het carnaval betekent voor Rio, waarbij de Doudou als volksfeest van Mons echter wel sinds 2005 erkend is als ‘meesterwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van de mensheid’ door de UNESCO. De Doudou is een week van feest door de hele stad, met als grootste hoogtepunt de rituele Ducasse. Wat de Doudou en Ducasse nu is? We vertellen het je graag in dit blog.

Meer weten over Mons, lees onze eerdere blogs over deze mooie stad in Wallonië hier en hier.

Een volksfeest in Mons

De Doudou is HET-volksfeest voor Mons. De hele week vinden er activiteiten plaats door de stad. Iedereen is welkom, jong en oud, dik dun noem het maar op. Het is echt een feest voor iedereen. Veel mensen nemen ook vrij voor deze week zodat ze niets hoeven te missen. De week wordt afgesloten met het weekend van de drievuldigheid. Dit weekend begon al op vrijdagavond met een groot concert wat voor de hele stad wordt gegeven. 

Op zaterdagavond wordt in de Collegiale Sint-Waltrudiskerk het reliekschrijn van Sint-Waltrudis neergelaten. Tijdens een prachtige ceremonie vol mooie liederen, gebeden en tradities worden de heilige relikwieën door de kerk overhandigd aan de burgemeester. De dag erna worden tijdens de processie door de stadsstraten deze relikwieën tentoongesteld aan de hele stad. 

Het is een hele eer wanneer mensen bij deze avond in de kerk aanwezig mogen zijn. We merken al snel genoeg waarom dit het geval is. Wanneer de hele kerk inclusief “Hallelujah” begint te zingen staat het kippenvel op onze armen.

Processie door de stad

De dag begint, zoals gezegd, met de processie. Zeventienhonderdvijftig mensen nemen deel aan deze processie, die door de drukke straten slingert langs een route van 4,5 kilometer. De belangrijkste deelnemers zijn de drie kerken die meedoen aan dit ‘defilé’. Emblemen, insignes, relikwieën en standbeelden worden aan de hele stad getoond. Alle deelnemers hebben de meest prachtige kostuums. Vanaf onze plek op de 1e etage kijken we onze ogen uit.

Ongetwijfeld heeft de hele stad Mons het hele jaar uitgekeken naar dit evenement. Mensen hebben zich een weg geworsteld om een plekje te vinden, sommigen met slechts een gedeeltelijk uitzicht. Alle terrassen en balkons zitten barstensvol. De menigte slaakt nu een collectieve zucht van verlichting. Het feest kan beginnen.

Museum Doudou

Na de processie duiken we de menigte in en gaan we letterlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt. Als eerste gaan we naar het Museum van de Doudou. Het gerucht gaat dat de draak zich hier schuilhoudt. Elk jaar bevindt de draak zich ergens anders in de stad, maar de locatie wordt angstvallig stil gehouden. Er zijn namelijk al eerder studentenverenigingen geweest die de draak hebben geprobeerd te stelen. Uiteindelijk blijken we op de goede plek te staan en komt ineens de draak samen met zijn Chin Chin (beschermers van de draak) de binnenplaats op gerend. De belangrijkste hoofdrolspelers van het gevecht later op de dag komen hier langs gelopen en verzamelen zich. 

Daarna gaan we terug naar de achterkant van de Collegiale Sint-Waltrudiskerk. De menigte kijkt nu reikhalzend uit naar de komst van de Gouden Koets met de relikwieën van Sint-Waltrudis. Deze traditie gaat terug tot de 14e eeuw toen de pest over de Lage Landen raasde. 

De kar wordt getrokken door zes paarden. Er wacht echter een groot obstakel; de steeg die naar de Sint-Waltrudiskerk leidt, is heel erg steil. De kar inclusief paarden, geestelijken en relikwieën MOET in 1 keer naar boven anders volgt er volgens de legende een jaar van ongeluk voor de stad. 

Drakengevecht in Mons

Tegen de stroom van mensen in banen we ons een weg naar onze volgende bestemming. Vanaf de eerste etage bij VisitMons hebben we een prachtig uitzicht op de arena waar het spektakel op het punt staat te beginnen. Plots wordt er geschoten. Sint-Joris verschijnt, in zijn kielzog volgt de enorme draak met een staart van enkele meters lang.

Wanneer ieders aandacht op de staart is gericht, gaat hij in een oogwenk omhoog en draait hij om zijn as. De inwoners van Mons riskeren als volleerde crowdsurfers lijf en leden om te proberen de staart van het beest neer te halen. Het drakenhaar zou namelijk volgens de legende geluk brengen. De hele menigte gaat als een geoliede machine op de staart af (als je vooraan staat heb je ook geen andere keus dan mee te gaan met de rest). Opnieuw gaat zijn staart weer één keer omhoog om vervolgens verder naar beneden te komen. De haarjagers springen weer op. Niemand wordt gespaard. De menigte stort zich op het monster, dat met de stroom meegaat, zich splitst en hoe dan ook doorgaat. Zodra de draak zijn staart alle kanten op heeft gezwaaid, St. Joris drie pogingen heeft gewaagd om de draak te doden, raakt de draak uiteindelijk verwond en wordt er een wapenstilstand afgeroepen. De draak wordt nooit gedood omdat je anders volgend jaar geen Doudou zou hebben. 

De zegevierende ridder Sint-Joris wandelt trots rond, begroet het publiek en verlaat uiteindelijk het plein met het groene monster achter zich aan. Dit is het teken voor de menigte om in het zand te duiken op zoek naar drakenhaar.

De Car d’Or is teruggegeven aan de kerk en de draak is weer veilig terug in zijn stal. Het is dus tijd om het feest af te trappen! De ‘Combat du Lumeçon’ vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag na Pinksteren. Dit unieke en eeuwenoude ritueel maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Een stuk zeer levendige geschiedenis, dat na zoveel eeuwen nog steeds Mons in zijn greep houdt.

Bezoeken jullie wel eens een cultureel festival in Europa? We hebben in dit blog een aantal kunstfestivals in Europa op een rij gezet, een mooie aanleiding voor een weekendje weg! Melissa, Bram

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *