Tips voor een stedentrip naar Bergen (Mons). Een stad vol kunst en cultuur.

door | nov 2, 2021 | België, Kunst & Cultuur, mons, Stedentrip

Afgelopen maand nam ik de trein op avontuur naar Mons / Bergen (BE), een stedentrip vol kunst en cultuur. Bergen wordt in het Franstalige Wallonië ook wel Mons genoemd en is een inspirerende bestemming of een goede tussenstop onderweg naar Frankrijk.

Tips voor Mons, een rauwe stad met een sprookje

Mogelijk gaat er wel een belletje rinkelen bij de plaatsnaam Mons van de autoroute bordjes richting Parijs. Tussen Brussel en Mons rijden twee treinen per uur en het centrum is makkelijk te voet bereikbaar. Mons/Bergen in België is een stad met vele gezichten, zowel qua gastronomie en ambiance, maar de stad is ook industrieel met een rauwe rand. De industriële kant zie je terug in de stoere elementen en de onafheid van de stad (bijvoorbeeld het station van Santiago Calatrava is na jaren bouwen nog niet af). Mons/Bergen is geen Antwerpen of Brussel, maar ook zeker geen Charleroi of Luik. Mons/Bergen is een combinatie van die steden en heeft een meer voelbare geschiedenis die ergens dorps aanvoelt. Je merkt dat de stad in 2015 een grote boost heeft gekregen, ze waren toen culturele hoofdstad van Europa. De zachte kant zie je terug aan de verschillende elementen en symboliek in en om de stad, wat het bijna ook een sprookjesstad maakt.

Tips voor Mons, een rauwe stad met een sprookje Tips voor Mons, een rauwe stad met een sprookje Tips voor Mons, een rauwe stad met een sprookje Tips voor Mons, een rauwe stad met een sprookje

De leukste tips om te doen in Bergen / Mons (BE)

De Grand Place is het kloppend hart van de historische binnenstad.

Op de grote markt kun je gezellig wat eten en drinken en is de plek waar je VisitMons kan vinden. Daar kun je terecht voor tips, brochures en ideeën opdoen of TIQETS kopen voor musea. Ik noemde het eerder al een sprookjesstad, door de hele stad zie je bijvoorbeeld verwijzingen naar Joris en de Draak.

Op Drievuldigheidszondag (vanaf nu jouw nieuwe galgje-woord) wordt er jaarlijks een folkloristisch feest gehouden op de grote markt. Het is een levendige traditie bestaande uit twee opvoeringen met de processie van de Gouden Koets en het gevecht van Sint-Joris met de draak. In de enorme Collegiale Kerk van Sint-Waltrudis vind je de houten gouden koets in Lodewijk XVI-stijl. Het feest wordt vaak Doudou genoemd en is toegevoegd als Unesco erfgoed. De tekeningen en de drakenharen vind je op verschillende plekken in de stad terug. Als inwoner wil je een drakenhaar om je pols dragen voor geluk, of je geeft het aan iemand cadeau. Omdat iedereen meedoet van jong tot oud is het een solidair feest en die zie en voel je terug in de stad en dat alleen al maakt het ook een gezinsvriendelijke bestemming.

MONS: De Grand Place is het kloppend hart van de historische binnenstad. MONS: De Grand Place is het kloppend hart van de historische binnenstad.

Tuin van de burgemeester

Achter het stadhuis van Mons ligt de tuin van de burgemeester (Jardin du Mayeur). Het is een vredige, groene oase in het midden van de stad. Hier staat ook het standbeeld van de Ropieur die de voorbijgangers bespat en talrijke honderdjarige bomen die de ideale plek vormen om even uit te rusten. Je kunt hier heerlijk van het zonnetje genieten, slenteren of even picknicken.

MONS: Tuin van de burgemeester MONS: Tuin van de burgemeester MONS: Tuin van de burgemeesterMONS: Tuin van de burgemeester

Street-art route met symboliek

Een leuke manier om Mons te ontdekken is door de street-art route. Ontdek Mons met kunstwerken van internationale kunstenaars in de openlucht met streetart “Kunst bewoont de stad”. Van gekleurde kasseitjes op de straat tot symbolische verhalen op de muur. Hoekjes met kleurrijke gezichtjes, willekeurige rolluiken of steegjes die opgevrolijkt zijn. Het is niet zomaar streetart, de meesten vertellen het verhaal van Mons, zoals Doudou of thematieken die spelen in Mons, bijvoorbeeld het versterken van de dynamiek, verhogen aantrekkelijkheid stad en weerspiegeling van de multiculturele identiteit. Teveel om hier te laten zien, maar echt een aanrader!

Street-Art route in MonsStreet-Art route in Mons Street-Art route in Mons Street-Art route in Mons

“Lucie et les papillons” van David Mesguich

Ook een aanrader is het beeld van “Lucie et les papillons” van David Mesguich met 1600 geometrische facetten van een meisje met schaar en vlinders. De kunstenaar heeft een enorme fascinatie voor veelhoekige esthetica. Met dit werkt, levert hij een bijna poëtisch werk af rond het gezegde “vlinders in de buik hebben.” Je kunt het nauwelijks missen, want het is 7 meter hoog. Wij deden een streetart tour, maar je kunt ook zelf met een plattegrond door de stad een route lopen. Halverwege de tour troffen we een muur in wording aan van de Spaanse kunstenaar Antonio Segura waar hij live aan het schilderen was. Toen ik zondag er weer langsliep was het grotendeels al gevormd. Het kunstwerk treft ook een vertaling van Joris en de draak.

"Lucie et les papillons" van David Mesguich
link account @Dulk1

Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM)

Als je Mons bezoekt en houdt van kunst dan is het Beaux-Arts Mons (BAM) een must-visit. Het is een groots museum en momenteel is daar een tentoonstelling over Fernando Botero. De expositie “Voorbij de vormen”, met een verzameling belangrijke werken waaronder diversen die in Europa niet eerder te zien zijn geweest. Botero gebruikt geen alledaagse modellen, ze zijn niet dun zoals vaak de standaard is en hij speelt met verhoudingen en vervorming. De kleuren en vormen zijn in zijn werk heel belangrijk “om te genieten door de zintuigen zoals zien en tasten en bijna de smaak te ervaren, want schilderijen zijn af als ze eetbaar lijken”. Daarnaast is zijn werk een parodie op oude meesters en kunstenaars, door bijvoorbeeld zichzelf in het werk van Van Gogh te plaatsen, of een zelfportret in bed. Er is poëzie en humor in zijn kunst, waarbij geweld en geloof op een luchtige manier overgebracht worden zonder te denken dat de wereld hierdoor verandert.

Kijktip: Meer weten over Fernando Botero en zijn werk? Kijk dan deze close-up over de kunstenaar.

Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM) Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM) Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM)Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM)Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM)

Op de Grand-Place kan je trouwens dankzij een prachtig beeld ook buiten het museum genieten van Botero. De Botero tentoonstelling loopt tot 30 januari 2022 en is de reis meer dan waard. Mocht je het niet redden voor die tijd dan is er ongetwijfeld een andere internationale kunstenaar met allure. Zo weet ik dat er een Miro tentoonstelling komt en dat ze eerder tentoonstellingen hadden over Roy Lichtenstein, David Lachapelle en Niki de Saint-Phalle, niet de minste kunstenaars! Dus hou het BAM in de gaten.

Bezoek aan Beaux Arts Mons (BAM)

Breng een bezoek aan Huis Van Gogh / Maison Van Gogh in Cuesmes

Van Gogh’s eerste stappen als kunstenaar. Tussen 1878 en 1880 heeft Vincent van Gogh in de streek Bergen-Boringe gewoond. Licht sceptisch, die beste man moet tenslotte overal wel een nachtje geslapen hebben bezocht ik in het Huis van Gogh. Het originele huis is er nog maar deels, maar met tekeningen en foto’s zie je het helemaal voor je. Het licht was er prachtig en ik was erg onder de indruk van de vibe die ik daar ervaarde. Als essentiële stap in Van Goghs levensloop laat deze plek zien hoezeer zijn verblijf in deze regio een rol heeft gespeeld bij zijn eerste stappen als kunstenaar. Na een mislukte carrière als kunsthandelaar, onderwijzer en boekverkoper en enkele afgebroken opleidingen had hij zich hier gevestigd. Hij wilde er het protestante evangelie aan de armen en hulpbehoevenden brengen. Toen hij ook daarvoor ongeschikt bleek te zijn werd hij geheel op zichzelf teruggeworpen. In die tijd doorgronde hij zijn persoonlijke drijfveren, herwon hij zijn gemoedsrust en energie en startte zijn carrière als autodidactisch kunstenaar. In het huis zie je bewaarde tekeningen, een bureautje en vernieuwende documentaire van 30 minuten die het kijken waard is.

Huis Van Gogh in Mons (BE) Huis Van Gogh in Mons (BE)

Nacht van de dans in Mons

Mocht je van cultuur houden er zijn veel actieve theaters en musea in Mons. Zelf heb ik erg genoten van de “Nacht van de dans” waarbij op diverse plekken in de stad, zowel binnen als buiten, werd gedanst. Je kunt uiteraard ook kijken op de websites of er iets is wat je aanspreekt. Als hoogtepunt van het dansweekend was er een (dans)parade ‘Colorwheels’. Op de tonen van live gemixte elektromuziek dringt een stoet van tien verlichte wielen door de menigte van alle inwoners en toeristen voor een finale op de Grand-Place. Wij werden als publiek echt meegezogen door de muziek, dans en lichteffecten. Ik snap nu nog meer van de saamhorigheid in de stad en hoe jong en oud hierin op gaat. Zeker een tip als dit weer wordt georganiseerd.

Nacht van de dans in Mons

Festivals en events in Mons

Maar jij wilt natuurlijk ook naar een tof evenement. Kijk op de website van VisitMons om te zien welke activiteiten eraan komen. Je kunt dus naar Botero, maar er is meer. Zo is er dit najaar (20-28 november 2021) de nacht van digitale kunsten. Waar kunst, wetenschap en technologie elkaar kruisen, stelt de Nuit des arts numériques een ludieke, interactieve en raadselachtige tocht voor in het hart van de stad. Maar ook de jaarlijkse evenementen, van Doudou tot kerstmarkten, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Sla deze blog op als je van plan bent om naar Mons te gaan, ik kan je voorzien van tips, dus hou ons op de hoogte.

Gastblogger: Viviane maakt graag grafische kleurrijke foto’s vol spontaniteit in de natuur, stad en portret en werkt in de culturele sector. Samen met haar vriend en vrienden gaat ze graag op reis en onderneemt ze vele culturele activiteiten en legt ze dit vast in beeld en tekst.

Trips vol kunst & cultuur in Europa:

Stedentrip naar Mons / Bergen Stedentrip naar Mons / Bergen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *