Ontdek de Veluwe met de Hanzestories

door | mei 1, 2024 | Hanzesteden, Kunst & Cultuur, Natuur

Een jaar niet op de Veluwe geweest, is een jaar niet geleefd als je het ons vraagt. Iedere keer ontdeken we weer een nieuwe manier om de Veluwe op een net iets andere manier te ervaren en te ontdekken. Dit jaar gaan we op pad met de nieuwste webapp van de Hanzestories. Een wandelroute met een kunstenares door het oude Hattem en een fietsroute van Ermelo naar Putten met Salesmanager Hanz. Reis je mee?

Veluwe Hanzestories

De web app Hanzestories is een unieke en meer dan originele manier om de geschiedenis van de Veluwse Hanzesteden en Ommelanden tot leven te laten komen. In de app vind je de verhalen van 5 personages. Door op pad te gaan met deze personages ontdek je de regio op een unieke manier en kom je meer te weten over de geschiedenis. Per verhaal dat je volgt, kun je per video/opdracht ook nog dukaten verdienen. Een leuke motivatie om de volledige route af te maken. Daarmee zijn de Hanzestories ook geschikt om als gezin te gaan ondernemen, dit houdt de kleintje onder ons vast gemotiveerd om de route tot het einde vol te houden.

Welke Veluwe Hanzestories zijn er en waar kun je ze doen?

  • Hattem: Van stadsgezicht tot staatsieportret met kunstenares Mathilde
  • Harderwijk: Van Hanzepaardjes tot Ganzenborden met doerak Duna
  • Elburg & Oldebroek: Van boerenbier tot bossen vol ossen met boerenzoon Alderik
  • Harderwijk & Nunspeet: Van stadsbestuur tot smokkelbuur met Hanzeheer Julius
  • Ermelo & Putten: Van Hanze ambacht tot Hanze mysterie met salesmanager Hanz

TIP: Als je meerdere personages kiest, kun je er een fijn weekendje weg van maken. Boek een heerlijk verblijf op de Veluwe. Lees bijvoorbeeld onze tips voor een fijne overnachting op de Veluwe, van kasteel tot tiny house.

  • Aparthotel Hattem – lees hier de blog over ons verblijf in Hattem
  • Kasteel de Vanenburg – lees hierover in dit blog
  • Camping de Vriendschap in Putten – mooie Glamping accommodatie, lees erover in dit blog

Stadswandeling Hattem

Tijdens je stadswandeling door Hattem wordt je in 8 video’s op speelse wijze door de geschiedenis van Hattem geleid aan de hand van het persoonlijke verhaal van kunstenares Mathilde. De route & opdrachten brengen je langs iconische plekken uit de historie en Mathilde legt met uitleg en opdrachten, moeiteloos de link tussen heden en verleden.

Het startpunt is op parkeerplaats De Bleek, daar vind je een groot bord met alle informatie over de Hanzestories en uitleg hoe het werkt. Verder spreekt het redelijk voor zich. Je volgt de bordjes met alle punten zoals je op de middelste foto hieronder kunt zien en herkennen. De laatste foto geeft aan hoe de route werkt. Alle punten worden groen naarmate je ze er voorbij bent. In de app zie je onderin hoe ver je gevorderd bent met de dukaten. De dukaten kun je verdienen met simpele quizvragen of grappige opdrachten.

De stadswandeling wordt niet voor niets door een kunstenares begeleidt. Door de jaren heen staat Hattem al langer bekend als kunststad. De Hanzestad heeft vele kunstenaars geïnspireerd en er zijn meerdere musea en galerijen. Het laatste weekend van mei wordt het jaarlijkse kunstfestival in Hattem gehouden. In dat weekend kun je allerlei ambachten leren kennen, workshops volgen en zijn er veel ateliers om te bezoeken. In het kader daarvan, volgden wij een workshop monoprinten bij Inge in ’t Hout. Een simpele verftechniek waarbij je mooie landschapjes kunt maken. De materialen hiervoor heb je vrijwel allemaal in huis.

Lees ook de tips van Simone: 10 Tips om te doen in Hanzestad Hattem

De Hattem route in de webapplicatie van de Veluwe Hanzestories, combineert cultuur en natuur langs een pad van 9,7 km. Trek hier gerust wat extra tijd voor uit. Het wachten op Veerpont het Kleine Veer (alleen in gebruik tussen april en november) kan even duren en de fotogenieke plekjes in hanzestad Hattem, dwingen je regelmatig tot even wat langer stil te blijven staan en de omgeving in je op te nemen. De stadswandeling brengt je onder andere langs de onderstaande plekken in Hattem.

  • Voormalige stadhuis, maak hier je Staatsieportret, oftewel een Hanzeselfie.
  • Dijkpoort; de Dijkpoort dateert uit de 14e eeuw. De Dijkpoort diende vroeger als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad en was belangrijk voor de controle van de toegang tot Hattem vanaf de rivier en de dijk. Uiteraard leer je hier meer over via de app.
  • Aan de overkant van de IJssel is het prachtig wandelen. Neem goede wandelschoenen mee, het kan met name in voorjaar en najaar op bepaalde stukken flink drassig zijn.

Fietstocht met Salesmanager Hanz: Van Hanze ambacht tot Hanze mysterie

De volgende dag trek ik op pad met de fiets, de route die ik volg is van Hanz een salesmanager uit de Hanzetijd. Bij Kasteel de Vanenburg, waar de nacht hebben doorgebracht en uitgebreid hebben gegeten, staat er een E-bike voor ons klaar. De Veluwe Hanzestories route brengt ons op de fiets van het traject Putten – Ermelo in een route van ongeveer 23 kilometer. Dit betekent fietsen over de heide, door de bossen en heel veel groen. Let’s go!

TIP: Op deze plekken kun je overnachten in een kasteel.

Het startpunt is Landgoed Schovenhorst, vanuit ons hotel bij De Vanenburg een kleine 20 minuten fietsen. Vanaf de Schovenhorst, is het een kwestie van de verschillende fietsknooppunten volgen. Onderweg kom je onder andere langs deze mooie plekken op de Veluwe:

  • De Bostoren: De bostoren is misschien wel de mooiste uitkijktoren van Nederland en ook nog eens de hoogste bomentuin. In 235 stappen sta je boven en kijk je over de bomen uit. Entree is 4 euro, mocht het kastje niet werken dan kun je een kaartje halen bij Brasserie Schovenhorst (geopend vanaf 10.00 uur).
  • Speulderbos: Het Speulderbos is een van de oudste bossen van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Het gebied was vroeger onderdeel van een uitgestrekt oerbos dat zich over grote delen van de Veluwe uitstrekte. Doordat vroeger vooral de rechte bomen werden verwerkt, zijn de meer kromme bomen blijven staan. Daar komt de term “dansende bomen” vandaan, waar het bos tegenwoordig om bekend staat.
  • Een beetje van de route afwijken, zo’n 3 kilometer, is een goed idee voor een lunch bij Landgoed Staverden.
  • Schaapskooi Ermelo: wil je schapen spotten, dan is dit een mooi begin. Terwijl wij over de heide fietsten, zagen we ze in de verte al lopen.

Praktische tips voor vertrek:

Omdat je met een webapp van Veluwe Hanzestories op pad gaat, is het handig met een aantal zaken rekening te houden:

  • Zorg voor een opgeladen telefoon
  • Neem een extra batterij mee voor onderweg
  • Download de video’s van te voren, voor het geval je geen bereik hebt
  • Neem eventueel een set oortjes mee, als er veel omgevingsgeluid is, kun je het verhaal niet altijd goed volgen
  • Gaat de route door natuur, denk dan aan waterdichte wandelschoenen, dit is geen overbodige luxe.
  • Zorg dat je genoeg data hebt, zodat je de webapplicatie kunt blijven bezoeken.
  • Zet de website als snelkoppeling op het beginscherm van je telefoon, zo kun je er snel bij.
  • Sla deze tips voor lekker eten op de Veluwe alvast op. (coming soon)

Bonustips:

Deze plekjes kwamen wij onderweg tegen en zijn de tussenstop meer dan waard:

Pluktuin Het Platteland: Ga je bij Pluktuin Het Platteland een tussenstop maken, dan hoop ik dat je fiets heel veel fietstassen heeft. Langsgaan bij deze pluktuin is als een warm bad, Majan staat je met open armen op te wachten. Met liefde vertelt ze over het terrein, hoe het ontstaan is en wat voor plannen ze allemaal hebben. Kom je net als ik in april, dan zijn er nog geen bloemen om te plukken. Wel is er een schuur vol brocante schatten, een tuin om lekker te genieten van een kop koffie/thee en een winkel vol met culinaire producten waar je het liefst groots van wilt inslaan (wat ik ook deed). Vanaf half juni kun je hier terecht voor groentes, niet veel later voor fruit en vanaf juli kun je hier met bloemen naar huis gaan. Ik kocht een lading plantjes voor op mijn dakterras, potten honing en anders lekkers en genoot van de omgeving en setting, wat een heerlijke plek. Als het aan mij lag, zette ik hier mijn tentje op.

Landgoed Staverden: Ik tipte het al hierboven, maar een tussenstop bij Landgoed Staverden is altijd een goed idee. Of je nu gaat biertjes proeven bij de naastgelegen Brouwerij Uddelaer of neerstrijkt in de prachtige tuin voor koffie met arretjescake. Landgoed Staverden is echt de parel van de omgeving, wandel door de tuin, bezoek de beroemde pauw of ga uitgebreid lunchen in de zon. Genieten met een hoofdletter G.

BIJ de JONGENS: In Hattem liepen we binnen voor lunch bij de JONGENS. Leuker en lekkerder gaat het niet worden. Gastvrijheid staat hier voorop, een menu gevuld met klassieke lunchgerechten en een paar met een twist, allemaal lekker als je het ons vraagt.

Conclusie:

Niet dat je een reden nodig hebt om richting de Veluwe af te reizen, maar kom je er graag en vaak dan zijn de Hanzestories een leuke nieuwe manier om de regio te ontdekken. Reis je met het gezin, kijk dan vooraf even welke Hanzestories het beste aansluiten op het gezin. In Hattem kwam ik al een iets ouder koppel tegen wat de route ook ging wandelen, we kunnen dus concluderen dat de Hanzestories leuk zijn voor iedereen.

Ik wandelde en fietste deze route met een vriendin en hadden nog wel iets langer willen genieten van Hattem en de leuke winkeltjes. Lees dan vooral de Hattem tips die Simone al schreef en boek een extra overnachting om nog iets langer te genieten van alles wat de Veluwe te bieden heeft.

Nog meer Veluwe:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Veluwe. 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *