Met de trein of flixbus naar Gent? Tips & tricks

door | mrt 12, 2025 | Komt van pas, op weg

Deze fervent Gent bezoeker heeft in de loop der jaren al behoorlijk vaak met de auto en de trein gereisd naar Gent. Tot onlangs mijn tante Fine mij vertelde dat ze met de Flixbus voor 19 euro naar Nederland was komen reizen. Voor haar goedkoop en zonder meerdere malen overstappen extra ideaal. Dit bracht mij op het idee om de trein en de bus eens tegen elkaar te vergelijken qua kosten én comfort!

Trein VS FLixbus naar Gent

Ondanks dat Gent goed bereikbaar is met de trein vanuit Amsterdam, is het ook drie keer overstappen voor mij. Als je laat boekt, kunnen de treinkosten ook best oplopen, zeker als je tijd wilt besparen en met de Eurocity direct wil reizen. En goede aanleiding om eens de Flixbus te pakken. Je hoeft niet over te stappen en wellicht kun je ook nog wat werken vanuit de bus.

Voor dit weekendje Gent pak ik op vrijdagochtend de Flixbus en reis met een flex tickets op zondagmiddag terug. In dit blog lees je mijn persoonlijke ervaring met beide vervoermiddelen.

Hoe lang, hoe duur, hoe vaak en comfort?

Om goed te kunnen vergelijken, besluit ik op drie factoren te vergelijken.

  • Gemiddelde reistijd: met de flixbus kost het mij 3 uur en 45 minuten om van Amsterdam naar Gent te komen. We kwamen overigens een kwartier eerder aan. Dat is de trein nog nooit gelukt 😉
  • Frequentie & vertrekstations: Deze gaat meerdere keren per uur en vertrekt vanaf Station Amsterdam Sloterdijk
Met de Flixbus naar Gent

Flixbus:

Voor het traject Amsterdam Gent vertrekt de bus of op Amsterdam Sloterdijk of Amsterdam Bijlmer. Als je op tijd boekt zijn er meerdere vertrektijden per dag. De reistijd varieert van 3 uur en 10 minuten tot 4 uur 20 minuten. Afhankelijk van het moment waarop je reist. Onderweg zijn er twee haltes in Utrecht en Breda, waar je even de benen kunt strekken of wat te drinken kunt kopen?

Trein:

Met de komst van de Eurocity Direct is de treinreis er wel op vooruit gegaan. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat ik nu in Amsterdam Zuid moet opstappen ipv Amsterdam Lelylaan of Schiphol. Maar onderaan de streep is dat voor mij eigenlijk net zo snel. En nu sta je binnen 3 uur van Amsterdam Zuid met twee keer overstappen in Gent Sint Pieters. Bij NS kun je vervolgens ook nog kiezen (met een extra bijbetaling) voor full flex, waarbij je op de dag zelf kunt kiezen hoe laat je terug wilt reizen. Met een trein die ieder uur gaat geeft dat net iets meer vrijheid.

Conlusie: Maar dan moet er geen vertraging of staking zijn. In mijn geval was het op beide vlakken bingo. Andere trein en veel vertraging, uiteindelijk ruim 4 uur onderweg en weinig comfort, want volle treinen.

Flixbus naar Gent

Comfort & reiservaring

Team korte benen hier, ik heb vrijwel overal voldoende beenruimte. Maar met een weekendtas, cameratas en een katoenen tasje is ook nu de ruimte beperkt in zowel de bus als de trein.

In de bus geen wifi (was wel beloofd), in de trein ook geen wifi. In de bus wel een oplaadpunt bij mijn stoel, in de trein enkel oplaadpunt boven de zittingen en die was al in gebruik.

  • Zitruimte, wifi, stopcontacten, beenruimte
  • Eventuele overstappen of vertragingen
  • Hoe makkelijk is het om te werken, slapen of ontspannen?

Duurzaam reizen naar Gent: Welke optie is groener?

  • CO₂-uitstoot vergelijking tussen trein en bus
  • Eventuele duurzaamheidsinitiatieven van Flixbus/NS

Met een gemiddelde uitstoot van 27,8 g CO₂ per kilometer per passagier, kan reizen met FlixBus de ecologische voetafdruk in Europa bijna 6 keer verminderen in vergelijking met de auto en 8 keer wat betreft het vliegtuig.

Als je kijkt naar de CO2-uitstoot, dan spreken de cijfers voor zich: Flixbus: 26 gram per kilometerTrein: 29 gram per kilometer. Auto: 143 gram per kilometer.

NOTE: Wij rijden overigens met onze auto sinds kort elektrisch dus met het gezin verkies ik nog altijd de auto.

Gent Sint Pieters

Persoonlijke ervaring & conclusie

En dan komt het aan op eerlijkheid. Ik vond oprecht reizen met de Flixbus comfortabel (door de extra zetel bij te boeken). De terugreis met de trein verliep veel moeizamer. Treinen vielen uit, waren te laat en vaak veel te vol. In de bus kun je niet de benen strekken tussendoor, door de vele overstappen met de trein kun je daar wel wat bewegen, maar toegeven ook veel wachten op de stations.

Ik vermoed dat ik vaker gebruik ga maken van de Flixbus, comfortabel en goedkoop. Maar om mijn conclusies te trekken op basis van één enkele ervaring?

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *