Duurzaam stedentrip – groene tips voor in Eindhoven

door | jan 15, 2023 | Duurzaam, Nederland, Noord-Brabant, stedentrip

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een leuk uitje in Nederland of de ultieme stedentrip voor twee dagen? Heb je al eens aan Eindhoven gedacht? Eindhoven is goed bereikbaar én er is heel veel te beleven. De perfecte stad voor een duurzame stedentrip. 

Cultuur, koffie, eten en vintage shoppen in duurzaam Eindhoven

Samen met een vriendin ging ik een weekendje-weg in eigen stad en ik deel met veel plezier ons programma. Gevuld met extra veel cultuur, extra veel scheutjes koffie, extra veel porties vegan eten en extra veel vintage shoppingplezier. 

12u00: Reizen naar Eindhoven

Eindhoven is goed bereikbaar met de trein én het Centraal station ligt midden in het stadscentrum. De ideale start.

 • Rotterdam – Eindhoven = 1u01 reistijd
 • Amsterdam – Eindhoven =  1u22 reistijd
 • Antwerpen – Eindhoven = 1u31 reistijd
 • Gent – Eindhoven = 2u48 reistijd
 • Brugge – Eindhoven = 3u17 reistijd

Hoteltip: Hotel The Match ligt op 15 minuten wandelen van het station. Tijdens de wandeling doorkruisen we meteen een van de gezellige winkelstraten van Eindhoven.

Bij aankomst in Hotel The Match worden we overspoeld door kleurrijke vibes en een zomerse sfeer. De check-in verloopt super vlot en het hotel heeft de meest perfecte ligging om de stad verder te ontdekken. Beschikbaarheid en prijzen van Hotel The Match.

13u00: koffie bij Lucifer

We zijn helemaal klaar voor deze citytrip, but first… coffee. De Lucifer coffee bar ligt vlak naar Hotel The Match en ‘matched’ wonderwel… 😉  Bij lucifer kan je terecht voor een kop (h)eerlijke Specialty Coffee: ‘De beste bonen, van de beste boeren, alléén tegen een eerlijke prijs, voor een leven boven de armoedegrens.’

Nog meer fijne koffietentjes in Eindhoven.

Specialty coffee bij Lucifer in Eindhoven
Specialty coffee bij Lucifer in Eindhoven

14u00: fietsen naar Strijp-S

We nemen een elektrische TIER-fiets om naar Strijp-S te rijden. Tier is het eerste micromobiliteitsbedrijf dat volledig klimaatneutraal is. De app werkt super vlot, fietsen zijn min of meer overal in de stad te vinden en op een zomerse dag is een elektrische fiets extra verfrissend! Vanuit Eindhoven centrum is het minder dan 10 minuutjes fietsen naar Strijp-S. Onderweg spotten we deze prachtige peacock mural van Emil van der Wijst.  

Street art in Eindhoven

Strijp-s was vroeger gekend als ‘de verboden stad’. De site was een complex van (fabrieks-) gebouwen van Philips, die samen een stad op zich vormden en enkel toegankelijk waren voor de werknemers van Philips. Sinds een aantal jaar is er een herbestemming gekomen en zijn de oude fabrieksgebouwen zijn omgetoverd tot een verzameling van hippe winkels en innovatieve werk- en ontdekplekken.  

STRIJP S In Eindhoven

Onze favoriete Strijp-S-hotspots: 

 • De Intelligentia Taste Rooms: for pink lovers, ice-cream lovers, high-tea lovers, wizard lovers… 
 • Het Urban Shopper shopping center: een unieke collectie van 20 bijzondere winkeltjes, samen onder één dak. 
 • Frankie’s Favorites: high-end second hand en slow shopping. 
 • Vershal Het Veem: de overdekte versmarkt, met o.a. een uitgebreide collectie noten (ter plekke vers gebrand! Mmmmm) en kruiden (even doen alsof we in Marrakech rondwandelen).  Je kan bij beiden je eigen verpakking meebrengen om zero waste te shoppen. 
 • Vintage Vêtements: handpicked vintage clothing, waarbij alle kleding werd geselecteerd op basis van de kwaliteit en duurzaamheid van de stoffen.
favoriete Strijp-S-hotspots
Favoriete Strijp-S-hotspots

Fotografietips voor Eindhoven: 

De gebouwen op Strijp-S zijn een geweldige speelruimte als fotograaf, maar ook de bijzondere winkels en galerieruimtes bieden veel mogelijkheden om foto’s te nemen.  Strijp-S is dan ook de ideale locatie voor een Photo Walk workshop!  Stuur me gerust een bericht via de comments als je meer info wilt ontvangen! 

Op Strijp-s valt altijd wel iets te beleven. We namen een kijkje bij My Hybrid Arthouse en het Design en Technologie Festival in het Klokgebouw. 

 • My Hybrid Arthouse is een kunstgalerij, maar biedt niet per se de tentoonstellingen aan die je bij een kunstgalerij verwacht. Bij MU is elke expo een energieke mix van kunst, design, popcultuur en nieuwe media.  
 • We konden de wondere wereld van Jasper Griepink betreden in de Earthshrine expo. 
 • Deze tentoonstelling is ondertussen reeds voorbij, maar via de MU- website en MU-IG blijf je op de hoogte van de volgende events. 
 • In het klokgebouw konden we inchecken om een stukje van het Design en Technologie Festival  mee te pikken.  

17u00: borrelen bij KEVN

Ondertussen hebben we al heel wat stappen op onze teller en is het hoog tijd om even bij te komen op het terras van KEVN. KEVN heeft niet alleen een zalig terras, maar je kan er ook terecht voor food, expo’s en studio’s en op zondag zijn er regelmatig optredens of dj-sets. Het KEVN gebouw is een knap staaltje architectuur in een voormalig schoolgebouw. 

KEVN - Eindhoven

18u00: Diner at De Oude Telefooncentrale

De Oude Telefooncentrale is mijn favoriete restaurant op Strijp-S. Een eenvoudige menukaart, voor elk wat wils, inclusief een végé en vegan optie.  De Pumpkin salad (vegan) is alvast een absolute aanrader. De Oude Telefooncentrale heeft zijn naam niet gestolen want in dit gebouw zat de  voormalige Eindhovense telefooncentrale (tot 1978).  Op de 1e etage zaten de centralistes, die de mensen met elkaar in contact brachten.  Het hele restaurant staat vol oude telefoons, o.a. een draaitelefoon op onze tafel, een trip down memory lane (als je even ‘jong’ bent als ik ;)).

I.s.m. de organisatie PUUR, richt de  Oude Telefooncentrale zich op sociaal ondernemerschap.  Er wordt gewerkt met jongeren die een bepaalde achterstand hebben en het moeilijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt.  

KEVN - Eindhoven

20u00: Film bij Natlab

We sluiten onze eerste dag af met een film bij Natlab. Natlab staat voor het ‘Natuurkundig laboratorium van Philips’.  In Natlab werd fundamenteel onderzoek gedaan, maar was er ook plaats voor praktische experimenten. Vanuit Natlab werd o.a. de eerste kortegolf radiouitzendingen uitgezonden, bestemd voor Nederlands Indië.

Ondertussen (sinds 2013) is Natlab een filmtheater, bekend voor ‘de andere film’. Een breed cultureel en internationaal aanbod, niet enkel films, maar ook dans, theater, exposities, enz.  Geen interesse in cultuur? No problem! Natlab heeft ook een tof terras om te borrelen en een leuk restaurant voor lunch of diner. 

DAG TWEE

10u00: Koffie en Vintage winkels in Eindhoven

We drinken koffie in de jungle-lounge van  Hotel The Match en gaan daarna een rondje vintage shoppen in de buurt: 

Koffie en Vintage winkels in Eindhoven
Koffie en Vintage winkels in Eindhoven

11u00: bezoek aan De Kazerne

Tussendoor springen we ook even binnen bij De Kazerne. Een bijzondere plek waar je design in al zijn vormen kan beleven. In de Kazerne vind je een shop, een expo-ruimte, een tuin, een bar, een restaurant, waarbij alles draait om vormgeving en hoe design van waarde kan zijn in onze samenleving. Een boeiend concept en een boeiende plek om op ontdekking te gaan. 

12u00: Books-4-Life

Books-4-Life is een tweedehands boekenwinkel die gerund wordt door vrijwilligers en waarvan de volledige opbrengst naar goede doelen gaat. Sinds een paar weken ben ik er zelf ook aan de slag als vrijwilliger en een bezoekje aan de winkel, op de dag van de magazijnverkoop, kon dus zeker niet aan het programma ontbreken. Tijdens een Books-4-Life magazijnverkoop kan je ook écht helemaal tot in het magazijn gaan neuzen! Het magazijn bevindt zich tussen de ateliers van makers, kunstenaars en avonturiers en je kan er een schatkamer vol boeken-parels terugvinden. 

Books-4-Life

13u00: Pennings Foundation

Pennings Foundation is een kunstgalerij en kennisplatform, gespecialiseerd in fotografie, nieuwe media en videokunst. Je kan er terecht voor knappe tentoonstellingen, maar er is ook een uitgebreide fotoboeken-bibliotheek (op afspraak) en een boeiende agenda met lezingen en workshops. Wij zagen er o.a. de tentoonstelling ‘Op Kracht en Karakter‘ van de Nederlandse fotografe Laura De Mildt. Meer dan 100 sterke portretten van Nederlandse vrouwen in de topsport. 

Fotografie kijken bij de Pennings Foundation - Eindhoven

14u00: Late lunch at Down Town Gourmet

Bij Down Town Gourmet Market vliegen de zomerse vibes je nog meer om de oren. Deze eclectische foodmarket heeft maar liefst 19 verschillende food-concepten onder één dak.  Van street food tot high cuisine en alles daartussen in, hier vind je zeker een gerecht naar je smaak. Bij zowat elke verkoper kan je trouwens terecht voor een végé of vegan optie. 

Late lunch at Down Town Gourmet

15u00: Uitgebreid bezoek aan het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. De collectie bestaat uit meer dan 3.000 internationale kunstwerken, met o.a. werk van Marc Chagall, Marlene Duma, Pablo Picasso, Martha Rosler, Paul McCarthy. Tentoonstellingen worden vaak op een experimentele manier naar voor gebracht.  Zoals de multi-zintuiglijke-collectie-presentatie ‘Dwarsverbanden‘ en de speelse vormgeving van de tentoonstelling ‘A Lasting Truth is Change. 

bezoek aan het Van Abbemuseum

We hebben gesprongen en gedanst en gesnoven en gegiecheld. Absoluut geen traditioneel museumbezoek… 🙂 Het museum heeft trouwens ook een leuk museum-café, met een verkoelend terras aan het water. 

Terras aan het water bij Van Abbe Museum Eindhoven

17u00: borrelen bij De Hoogste Tijd

Vegan borrelen op het gezellige terras van De Hoogste Tijd. 

18u00: diner bij Bar Bistro Calypso

Bar Bistro Calypso is #keivegan en een absolute aanrader, ook voor niet-kei-vegan-eters. 😉 Het was moeilijk kiezen, want de menukaart heeft zoveel lekkere opties… We kozen uiteindelijk voor de plantaardige versie van de Hollandse klassieker, een Kapsalon. Geweldig lekker! (maar ik keer zeker nog vaak terug om ook de rest van de menu-kaart uit te testen). Na het aflikken van onze vingers gingen we nog even op het buitenterras genieten van een heerlijk stuk limoentaart. 

Bar Bistro Calypso - Eindhoven
Tips voor een duurzaam Weekendje Eindhoven

21u00: terrasje doen bij Loods 61

De avond afsluiten deden we met een cocktail en een IPA op het terras van Loods 61 en een avondwandeling in De Kleine Berg. 

DAG 3

10u00: Feelgoodmarket 

De Feelgoodmarket is een maandelijkse markt op het Ketelhuisplein (Strijp-S). Het plein staat dan vol leuke kraampjes, een toffe combinatie van creatieve makers, vintage kleding, home made food, en unieke goodies. Onze buit-van-de-dag? Zalige tote-bags,  level-10-chilli-saus, vegan empanadas, -pie en -rotsjes.

Feelgoodmarket Eindhoven
Feelgoodmarket Eindhoven

13u00: Piet Hein Eek

Wat een geweldige, creatieve, inspirerende plek. Mocht ik kunnen, ik nam alles mee naar huis. Prachtige, originele meubels, gemaakt uit duurzame en gerecycleerde materialen, maar ook een erg toffe  collectie boeken en kleinere design objecten.  Voor het restaurant en het terras hadden we deze keer helaas geen tijd, but I’ll be back for Piet Hein Eek coffee.

Piet Hein Eek
Piet Hein Eek
Piet Hein Eek

15u00: terug naar het station

Met een deelfiets is het vanuit Piet Hein Eek naar het Centraal station  ongeveer 10 minuutjes rijden. Het einde van een zonnig weekendje Eindhoven. 

Nog meer Instagrammable Eindhoven?

Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke
toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

[/et_pb_column]
Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...