Het is bal in Antwerpen, gemaskerd bal dat is, want er wordt 75 jaar James Ensor gevierd in Antwerpen. Maar liefst 4 exposities tegelijkertijd vieren het werk van James Ensor. En dat is een hele goede aanleiding voor een tripje naar Antwerpen. Lees maar mee! 4 x James...
Een wijnreis door wijnregio Wallis, Zwitserland
Stel je voor dat je door het schilderachtige landschap van Wallis (Valais op z’n Frans) wandelt met de zon op je gezicht, je de frisse berglucht inademt en de rijke aroma’s van lokaal geproduceerde wijnen opsnuift. Dat kan in de schilderachtige dorpjes Sierre en Salgesch die midden in het hart van de Zwitserse wijnbouw liggen. Hier maakte ik niet alleen kennis met de unieke wijnen van de regio, maar ook met de geschiedenis van de wijnbouw, beleefde ik culinaire hoogtepunten en genoot ik van waanzinnige uitzichten.
Wijn in Wallis
Mijn reis begon op het treinstation in ’’s-Hertogenbosch, want uiteraard reis ik met de trein naar Zwitserland. Na een mooie treinrit door Duitsland en Zwitserland kom ik aan in het kleine dorpje Salgesch middenin in de wijnregio Wallis. Hier verblijf ik in het gezellige hotel Arkanum, gelegen in het centrum van het dorpje, op ongeveer 10 minuutjes loopafstand van het station. Een uniek hotel voor deze wijnregio. Iedere hotelkamer is een ode aan de wijnbouw tradities in de omgeving. Zo kun je slapen in een wijnvat of lig je heerlijk te dromen in een hotelbed gemaakt van een voormalige wijnpers. Een aantal hotelkamers heeft ook nog eens een fantastisch uitzicht op de mooie kerk in het dorp en de omliggende wijngaarden.
Wallis is de grootste wijnproducerende regio van Zwitserland, bekend om unieke druivensoorten zoals Heida, Cornalin en Fendant (gemaakt van Chasselas-druiven). De wijnterrassen van Lavaux zijn spectaculair en zijn wereldwijd bekend. Daarnaast staat Wallis voornamelijk bekend om De Matterhorn, één van de beroemdste bergen ter wereld. Het gebied herbergt de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.
Wijnregio Sierre-Anniviers
In deze streek, Sierre-Anniviers, zijn er wijngaarden in overvloed. Dit komt doordat hier de zon gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt en zo een uitstekend klimaat voor de druiven biedt. Een wijnproeverij is een must wanneer je in deze regio bent. Ik bezocht Colline de Daval, wijnmakers sinds 1910! Ondertussen werkt de 5e generatie in het bedrijf. Hugo Zufferey leidde ons rond op het wijndomein, waar op 6 hectare wijngaarden bijna 20 soorten druivenrassen zijn aangeplant. Hiervan worden 25 verschillende wijnen geproduceerd. Na een mooie wandeling over het domein en door de wijnmakerij, was het tijd voor de proeverij. Ik mocht diverse witte en rode wijnen proeven en mijn favorieten waren: de Castel, de Caval Casteline en de Cornalin Grand Cru! Heerlijk in combinatie met de asperges ingelegd in azijn die erbij geserveerd werden. Een hemelse combinatie.
Sierre
En na wijnproeven is het goed eten. En dat doe je hier bij het welbekende Chateau de Villa in Sierre. Als je, net als ik, dol bent op raclette, is dit echt the place to be!
Uit 78 soorten kaas wordt iedere dag een selectie van 5 kazen gemaakt, die die dag geserveerd worden. Mocht je na deze 5 kazen nog meer trek hebben, dan kan je nog een 6e, 7e of nog meer rondes bestellen. De raclette wordt traditioneel gegeten met gekookte krieltjes en allerlei soorten brood. Uiteraard wordt iedere kaas gematcht met een bijpassende wijn!
NOTE: Sierre is ook de locatie in Zwitserland waar jaarlijks de Salon VINEA wordt gehouden.
Wijnwandeling Sierre → Salgesch
Om al deze calorieën weer te verbranden, zijn er in dit gebied een aantal wandel- en fietsroutes uitgezet. Ik liep de wijnwandeling van Sierre naar Salgesch, dwars door de wijngaarden. Deze route is niet heel moeilijk, maar er zitten een paar flinke steile klimmetjes in. Trek goede wandelschoenen aan, want een deel van deze route gaat door een bosgebied.
WEETJE: In deze streek stonden vroeger veel “Speichers”. Dit zijn houten gebouwtjes op palen die dienden als opslagplaats voor levensmiddelen én als schatkamer. Hier bewaarde men gedroogd vlees, brood en bonen, maar ook feestelijke kleding en belangrijke papieren en documenten. Bovenaan iedere paal waar dit gebouwtje op staat, zit een grote ronde steen. Deze zorgt ervoor dat de muizen niet naar binnen konden kruipen.
Zowel in Salgesch als in Sierre zijn er wijnmusea. Ik bezocht het wijnmuseum in Salgesch. In ongeveer een uurtje krijg je, in het Frans, uitleg over de vroegere en hedendaagse wijnbouw. Een aanrader om even rond te kijken! Ook het dorpje Salgesch zelf is leuk om te ontdekken. Je kunt een mooie wandeling maken die je langs alle bezienswaardigheden in en rondom het dorpje leidt. Zo wandel je bijvoorbeeld naar het Mariakapelletje net buiten het dorp en langs de charmante, veelal houten huisjes in het dorp. Met de omliggende wijngaarden in herfstkleuren levert dat bovendien prachtige plaatjes op.
Salon Vinea
Ieder jaar wordt er in Sierre de Salon VINEA gehouden. 10 vrienden begonnen in 1994 een ontmoetingsplek voor wijnliefhebbers en producenten en ondertussen is dit uitgegroeid tot een belangrijke organisatie die zich inzet om Zwitserse wijnen te promoten op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Wijnliefhebbers en producenten uit diverse Zwitserse regio’s ontmoeten elkaar hier in een mix van proeverijen van wijnen uit heel Zwitserland, muziek en gezelligheid. Over de Salon Vinea lees je in dit blog meer.
Restaurant tips in Sierre:
In Sierre vind je Brasserie Le National, waar je heerlijke Zwitserse gerechtjes kunt eten, zoals Paté en Croûte (een luxe paté van vlees, gemend met noten, fruit, groenten, kruiden, eieren en alcohol, in een jasje van een soort bladerdeeg) of Perches Valaisannes (rivierbaars). En ook hier is een keuze uit tientallen wijnen, maar ook andere heerlijke alcoholische versnaperingen.
In restaurant Höllenwein van Hotel Arkanum kun je verschillende soorten huisgemaakte Cordon Bleu eten. Simpel, maar erg lekker! En ook hier past altijd een lekker Zwitsers wijntje bij.
Cultuur in Wallis:
Deze reis ging verder dan alleen het proeven van wijn; het was een uitnodiging om de cultuur en de verhalen van Wallis te ervaren, en om de mensen te ontmoeten die de kunst van het wijn maken tot leven brengen; zoals de inwoners van deze streek zeggen: C’est le vin qui fait la musique!
Praktisch Wallis:
Wallis is een heerlijk diverse regio in Zwitserland. Het duurzaam reizen naar Zwitserland is ons (al vaker) goed bevallen. Het reizen in Zwitserland zelf met openbaar vervoer is ideaal. Al de locaties in dit blog zijn te bereiken met het openbaar vervoer. Wel zo handig als je op wijnreis bent!
- Reizen naar Wallis? Via NS Internationaal boek je een treinkaartje naar Basel SBB; vanuit daar reis je verder met de SBB naar Salgesch of Sierre. Hier kan je het beste de Swiss Pass voor gebruiken. Met deze pas kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer voor 3, 4, 8 of 15 dagen.
- Waar overnachten in Wallis? In Salgesch kan je overnachten in Hotel Arkanum en in Sierre kan je overnachten op een heel bijzondere plek, namelijk in het Castel de Daval op het domein van Colline de Daval.
- Meer tips voor Wallis: Wallis, wat te doen in winter Wonderland en lees ook Bucketlist avontuur in Zwitserland: hiken bij de Aletschgletsjer, Bettmeralp.
Ellemieke was op uitnodiging van MySwitzerland mee op een persreis naar wijnregio Wallis. Onze blogs zijn gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen. Wij maken gebruik van affiliate links in dit blog, dit kost jullie niets extra.
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties