Het is bal in Antwerpen, gemaskerd bal dat is, want er wordt 75 jaar James Ensor gevierd in Antwerpen. Maar liefst 4 exposities tegelijkertijd vieren het werk van James Ensor. En dat is een hele goede aanleiding voor een tripje naar Antwerpen. Lees maar mee! 4 x James...
De Salon VINEA, hét wijnfestival in Wallis, Zwitserland
Je zal, als wijnliefhebber, ongetwijfeld wel eens hebben gehoord van wijnen uit Zwitserland. Maar dat je deze hier in Nederland kan drinken, die kans is niet zo heel groot. Zwitserland exporteert maar een heel klein deel van hun wijnen. Ze consumeren het grotendeels zelf. Een prima aanleiding om ook op wijnreis naar Wallis te gaan.
Salon Vinea, Sierre
Dé plek om Zwitserse wijnen te ontdekken en te proeven, is de jaarlijkse Salon VINEA in het dorpje Sierre in Wallis.
De geschiedenis van wijnmaken in Wallis gaat eeuwen terug, tot in de tijd van de Romeinen. Zij merkten dat door de bijzondere mix van bodem en klimaat hier prima druiven konden groeien. En ondertussen heeft Zwitserland een enorm mooie selectie aan prachtige wijnen opgebouwd. Je vindt hier rijke en volle rode wijnen en frisse witte wijnen. Ook zijn hier een aantal druivenrassen te vinden die nergens anders ter wereld groeien, zoals de Fendant.
In het kanton Wallis (Valais in het Frans) in het hart van de Alpen wordt 32% van de Zwitserse wijnproductie geproduceerd. Het kanton is het op 2 na grootste kanton van Zwitserland, maar wel het kanton met de grootste wijnproductie, je mag dan denken aan 52 miljoen flessen wijn per jaar. En dat is te zien. Langs de bovenloop van de rivier de Rhône, liggen de wijngaarden tegen de bergen aan. Vaak aangelegd op terrassen. Zelf in de dorpjes wordt ieder stukje grond benut voor de druiventeelt.
Doordat het in deze 20.000 jaar oude vallei uitzonderlijk droog en zonnig is, ontstaat er, mede dankzij de föhnwinden, een micro-klimaat dat erg gunstig is voor de groei van de verschillende soorten druiven in het gebied. In deze wijnstreek mogen ca. 30 soorten witte en ca. 20 soorten rode druivenvariëteiten gebruikt worden en de wijnbouwers hebben dus ook veel van deze soorten op hun domeinen aangeplant. Hugo Zufferey van Colline de Daval vertelde dat zij op hun domein van 6 hectare ca. 20 soorten druiven hebben geplant. Hiermee produceren zij 25 verschillende soorten wijn. Je kunt dan denken aan Fendant, Johannisberg, Petite Arvine en Cornalin.
Salon Vinea, hoe het begon
In 1994 ontstond bij 10 vrienden het idee om een ontmoetingsplek te creëren voor wijnliefhebbers en wijnproducenten; zo werd VINEA geboren. Ondertussen is het uitgegroeid tot een belangrijke organisatie die Zwitserse wijnen promoot op regionaal, nationaal en internationaal gebied. Producenten vanuit heel Zwitserland komen hier hun wijnen laten zien en laten proeven aan de liefhebbers die van heinde en verre op het festival, de Salon VINEA, af komen. Naast deze Salon, organiseert VINEA ook diverse internationale wijnwedstrijden zoals de Grand Prix du Vin Suisse, de Mondial du Merlot et Assemblages en de Mondial des Pinots.
Naast deze jaarlijkse Salon VINEA in Sierre, zijn er ook VINEA ON TOUR evenementen gepland in o.a. Lausanne en Zürich.
Niet alleen promotie van Zwitserse wijnen is belangrijk voor VINEA, maar ook educatie. Hiervoor is de VINEA Academy opgericht. Hier kunnen wijnliefhebbers zich laten opleiden tot jurylid van de Grand Prix du Vin Suisse.
Uiteraard heb ik zelf nog wat wijnen geproefd. Mijn tips:
1. De Cornalin de Alquenen 2022 van FJ Mathier uit Salgesch
2. De Gamay AOC Valais van Leukersonne
3. Petite Arvine van Colline de Daval
BONUSTIP: De Grappa van Settemaggio uit Ticino. Echt een aanrader!
De conclusie, Zwitserland, wijnland.
Ben je een echte wijnliefhebber en benieuwd naar Zwitserse wijnen, dan is een tripje naar Wallis en de Salon VINEA echt een aanrader. Je bezoek kan je combineren met een bezoek aan het prachtige stadje Thun dat op ca. 1 uur met de trein vanaf Sierre ligt.
Hoe kom je in Wallis? Via NS Internationaal boek je een treinkaartje naar Basel SBB; vanuit daar reis je verder met de SBB naar Salgesch of Sierre. Hier kan je het beste de Swiss Pass voor gebruiken. Met deze pas kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer voor 3, 4, 8 of 15 dagen.
Waar overnachten? In Salgesch kan je overnachten in Hotel Arkanum en in Sierre kan je overnachten op een heel bijzondere plek, namelijk in het Castel de Daval op het domein van Colline de Daval.
Waar is de Salon VINEA? De Salon VINEA wordt jaarlijks gehouden in Sierre. Omdat dit jaar het 30-jarig jubileum was, werd de salon gehouden in een grote tent. Normaal gesproken staat de hoofdstraat van Sierre vol met kraampjes, waarin de producenten hun wijnen promoten. Hoe het er volgend jaar gaat uitzien, is nog niet bekend.
Wat kost de toegang tot de Salon VINEA? Een toegangskaartje kost 30 Zwitserse Franc, hier zit een proeverij inbegrepen. Er zijn kortingen voor studenten en early birds.
Ellemieke was op uitnodiging van MySwitzerland mee op een persreis naar wijnregio Wallis. Onze blogs zijn gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen. Wij maken gebruik van affiliate links in dit blog, dit kost jullie niets extra.
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties