Een vakantie vol bergen, meren, dromerige stadjes, watervallen. Maar dan liever zonder de haarspeldbochten? Ga op vakantie naar Zwitserland met de trein en je wilt nooit meer anders. Onder de noemer #swisstainable roept Zwitserland iedereen op om via een duurzamere manier Zwitserland te verkennen met de Swiss Travel Pass. Ik voegde daad bij woord en ontdekte de regio Ticino volledig (maar dan ook echt volledig) met het openbaar vervoer.
Amsterdam naar Basel met de trein
Vanuit Amsterdam reis je direct met de trein naar Basel in nog geen 7 uur. De Swiss Travel Pass is geldig vanaf Basel in heel Zwitserland. Dat is nog eens relaxed je duurzame vakantie beginnen. Ik stapte voor mijn deur in de tram naar het station en heb de rest van mijn week geen auto of vliegtuig van binnen gezien. Veelbelovend toch?!
Wat is de Swiss Travel Pass?
De Swiss Travel Pass kun je op maat kopen. De pas is er voor meerdere dagen. Je kunt kiezen voor drie, vier, zes, acht of vijftien dagen. En als je denkt dat je alleen maar in de trein terecht kunt, guess again, ook in de bus en boot. In sommige gevallen is de Pass ook geldig het transport de bergen in. Ga maar vast zoeken naar de mooiste panoramatrein die er is (onderaan dit blog geven we je een aantal tips). En als dat nog niet genoeg is? De pas geeft je ook gratis toegang tot meer dan 500 musea. Dat laatste is voor mij alleen al reden genoeg om wat extra dagen in Basel, Zürich of Bern eraan vast te plakken. Want hier zijn zeer bijzondere kunstcollecties te zien.
De mooiste plekjes in Ticino voor een 4-daagse roadtrip met de trein door Zwitserland
Hoe is het openbaar vervoer in Zwitserland?
Het openbaar vervoer in Zwitserland is enorm goed georganiseerd. Ze staan bekend om het op tijd rijden en met op tijd bedoelen we ook echt op tijd. Het openbaar vervoer bestaat uit trams, bussen en treinen en de nodige transport de bergen op. Allemaal schoon, georganiseerd en zeer comfortabel.
Wat kan je allemaal met de Swiss Travel Pass?
Met de Swiss Travel Pass kun je met 1 kaartje (gewoon handig op je mobiel) door het hele land gebruik maken van zowel de treinen, stadsvervoer en boten. Onze tip is om de bijbehorende app te downloaden op je telefoon, zo heb je de reisplanning altijd binnen handbereik.
Even alle feiten op een rij:
- In 90 steden en dorpjes kun je gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer
- Gratis toegang tot meer dan 500 musea
- Inclusief de berg op bij Rigi, Stanserhorn en Toos
- Korting op andere bergtreinen en kabelbanen
- Ongelimiteerd gebruik van bus, trein en boot
Let op met de Swiss Travel Pass
Ondanks dat de Swiss Travel Pass op heel veel trajecten geldig is, is dit niet overal. Voor sommige liften of speciale boten heb je alsnog een kaartje nodig. Zoek dit van tevoren goed uit zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Beeld: Duizenddingen
Ben je voordeliger uit met de Swiss Travel Pass?
Ik heb even een simpele rekensom gemaakt. Vorig jaar reisde ik van Zurich naar Luzern, een uur met de trein en ik was ongeveer 100 euro verder (voor een retourtrip). De boot die ik nam om aan de andere kant van het meer een hike te maken, kostte mij ook extra geld en de trein de berg op ook. De hele dag kostte mij zo’n 200 euro.
Drie dagen een Swiss Travel Pass voor een volwassene op basis van tweede klas reizen is 239 Zwitserse Frank (ongeveer gelijk aan de euro). Stel je wilt nog meer reizen tijdens je weekendje weg, dan heb je dit bedrag er al vrij snel uit. Uiteraard is op een weekendje weg naar Zwitserland, twee keer ruim zeven uur in de trein zitten niet echt in verhouding, dus maak er maar een week van.
Praktische Tips voor reizen met de trein
Alles goed en aardig, maar het reizen met de trein vergt nog wel het een en ander. Maar wellicht helpen deze tips met het maken van een goede beslissing.
- In vrijwel iedere trein waar je een lange afstand mee reist zit een familie coupé, vraag hiernaar bij het reserveren. Reis je met kleine kinderen dan adviseer ik een plek te reserveren in die coupé. Extra plek voor de kindjes om te bewegen en er ligt speelgoed.
- Ondanks dat er in iedere lange afstandstrein een cateringcoupé is, adviseer ik altijd om je eigen eten en drinken voldoende mee te nemen. Je verse koffie haal je dan als beloning lekker in de trein.
- Boek je accommodatie dicht bij het station. Dat voorkomt slepen met je bagage als je moe bent. Ik vond het een verademing om alleen de straat over te hoeven steken na een lange dag op pad. In Basel verbleef ik in het duurzame (ECO) Hotel Gaia en in Bellinzona bij het centraal gelegen Hotel Internazionale.
- Neem een goede herbruikbare drinkfles mee, nu we toch duurzaam bezig zijn. In vrijwel heel Zwitserland vind je fonteintjes en kraantjes om ze te vullen en al het water is drinkbaar.
- Nog meer duurzame reistips en bestemmingen lees je hier.
- Laad je e-reader vol met fijne leesboeken (interne link)
De mooiste stukjes Zwitserland met de trein
Ik heb zelf alleen de regio Ticino met de trein verkend. Tijdens de korte ritjes met de trein zat ik al aan het raam gekluisterd. Maar de allermooiste stukjes van Zwitserland met de trein, zie je op de onderstaande routes. Je Swiss Travel Pass is op alle routes geldig, al moet je voor sommige trajecten nog wel een reservering bijkopen.
- Bernina Express
- Glacier Express
- GoldenPass Panoramic Express
- Gotthard Panorama Express
- Lötschberger RegioExpress
- Centovalli Bahn
- Luzern-Interlaken Express
- Arosa Bahn
- Furka Bahn
- Voralpen Express
- Mont Blanc Express

Beeld @duizenddingen
Duurzame reisinspiratie:
- Duurzaam Brussel. Top tips voor een groen verblijf
- Duurzaam met de camper op reis
- Duurzame roadtrip naar Frankrijk met de Peugeot 308 SW Hybrid
- Met de Eurostar naar London
0 reacties