10 Vrouwelijke fotografes (NL & BE)

door | feb 20, 2021 | Komt van pas

Even voorstellen… Ik ben Sabrina. Freelance fotograaf, reisjournalist, fotografie docent en daarnaast heb ik ook nog een eigen reisorganisatie gespecialiseerd in fotoreizen voor vrouwen. Je kunt wel zeggen dat fotografie mijn leven is. Elke dag ben ik bezig met beeld. Kijken naar foto’s, het maken van foto’s, bewerken van foto’s, denken over foto’s… soms heb ik bijna het gevoel alsof ik de wereld om me heen alleen nog maar in foto’s zie. Dat is gekkigheid natuurlijk, maar ik ben stiekem wel gewoon verslaafd aan mooie beelden op mijn netvlies.

Vrouwelijke fotograaf - Sabrina Gaudio

Mooie beelden, je kunt mij dus niet blijer maken. Foto’s die een gevoel of emotie bij me oproepen. Een goede techniek is natuurlijk fijn om te zien, maar voor mij zeker niet het allerbelangrijkste. Ik wil getriggerd worden door een foto en dat kan op zoveel verschillende manieren. Instagram is ook voor mij een grote inspiratiebron en ik hou ervan om urenlang te scrollen door de mooiste feeds. Ik zie zóveel fantastische accounts die in mijn ogen (nog) niet de waardering krijgen die ze wat mij betreft wèl verdienen. Ik zette de Instagram- accounts van mijn favoriete Nederlandse (en twee superleuke Belgische) fotografes voor je op een rijtje. Allemaal minder dan 1000 volgers, dus give them some love door hen te volgen.

?c=12190&m=2210558&a=451807&r=vrouwelijkefotografes&t=html

1. Taken Bytes | Tes Kuilboer

Tes maakt reisfoto’s waar je heerlijk bij weg kunt dromen… Haar foto’s zijn supersfeervol, met vaak een beetje een moody vibe. Mooie mistige landschappen en fijne lensflares… echt heel fijn om naar te kijken. Ook tof en bewonderenswaardig; Tes is 3,5 maand lang vrijwilligster geweest in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Ook hier vind je veel over op haar Instagram. Super interessant, vind ik. Fotografie en een beetje meer.

2. NiqNiq Fotografie | Nikeline Vreeke

Nikeline volgde vorig jaar een fotoworkshop bij mij. Toen ik vooraf even haar Insta bekeek dacht ik: “Wat komt Nikeline doen bij mij?! Ze is al zooo goed!”. Haar fotografie is super persoonlijk en de manier hoe Nikeline haar licht gebruikt vind ik prachtig. Door de warme tinten die ze gebruikt krijg ik een heerlijk huiselijk en gemoedelijk gevoel. Haar achtergrond als vormgeefster zie je ook zeker terug in haar fotografie. Haar composities en lijnenspel zijn perfect in balans.

Vrouwelijke fotograaf - Nikeline Vreeke

3. She Hikes Alone | Josien

Ik ontmoette per toeval Josien’s moeder Els toen ik door mijn favoriete stukje Veluwe struinde. Een ontzettend lieve vrouw die mij daarna met fiets en al een lift gaf naar station Arnhem. (Scheelde me toch een uur fietsen door de kou.) Ze vertelde me over haar dochter Josien die ook onwijs van fotografie houdt. Zo kwam ik op Josien’s Instagram terecht en ik word elke keer weer blij als ik haar foto’s voorbij zie komen. Meerdaagse wandelingen is helemaal haar ding en ze liep o.a. de Pacific Crest Trail door de V.S. en de West Highland Way in Schotland. Haar foto’s zijn super sfeervol en je leert Josien echt kennen via haar Instagram. Haar doel is om jou te laten reconnecten met de natuur. Doet ze trouwens ook superleuk via haar Stories.

4. Antoinette Verschoor | Antoinette Verschoor

Als fotografie docent heb ik soms studenten voor mijn neus waar ik even stil van word. Antoinette was er zo één. Want jeetje, wat maakt zij fantastische foto’s. Haar beelden hebben een soort van gevoeligheid die eigenlijk niet in woorden uit te drukken is. Ik zie haar persoonlijkheid echt terug in haar beelden en dat maakt haar fotografie voor mij extra mooi om naar te kijken. Haar bijzondere manier van fotobewerking versterkt dit alleen maar en is een lust voor het oog. Antoinette kiest voor een lage kleurverzadiging in haar foto’s, waardoor het verhaal dat ze vertelt nog duidelijker naar voren komt. Daarnaast weet ze altijd perfect het juiste moment te pakken. Echt een talent, waar we denk ik nog veel meer van gaan zien en horen.

Fotograaf Antoinette Verschoor

5. Søfie Photography | Sofie van der Sman

Ik ben geen huwelijksfotograaf en dus niet helemaal in thuis in die hoek van fotografie, maar ik kan altijd erg genieten van Sofie’s trouwfoto’s. (Ook haar stories met kat Frits kunnen mij wel bekoren!) De ongedwongen momenten die ze kiest, de bijzondere hoeken en composities, de details die anderen misschien niet zouden opvallen, het kleurenpalet… alles klopt in haar fotografie. En mag zeker gezegd worden, haar techniek is ook van de bovenste plank. Is ook niet gek, want Sofie studeerde af als fotograaf aan de kunstacademie in Den Haag. Mocht ik ooit gaan trouwen, weet ik wel wie ik als fotograaf zou vragen.

6. Marloes Verzamelt | Marloes

Als ik Marloes’ feed bekijk, ben ik in gedachten even helemaal op Sri Lanka of in Nieuw- Zeeland. Dat vind ik zo mooi aan haar fotografie, het is persoonlijk en je hebt echt het idee dat je even met haar meereist. En dat is in mijn ogen wat een goede fotograaf doet, je meenemen naar zijn of haar wereld. Marloes vertelt met haar fotografie kleine, intieme verhalen. Vind ik absoluut een talent. Haar grote droom is trouwens een boek schrijven, dat snap ik dus helemaal als ik haar verhalende fotowerk zie. (Marloes heeft trouwens iets meer dan 1000 volgers, maar ik vind gewoon dat ze in dit rijtje thuishoort!)

Vrouwelijke reisfotograaf

7. Linda Richter | Linda Richter

Linda houdt van reizen en als je naar haar foto’s kijkt reis je een beetje met haar mee. Droomachtige beelden van prachtige bestemmingen, met weer die fijne moody sfeer. Super ambitieus is ze, dol op klimmen, altijd op pad met haar camera en een echte natuurliefhebster. Dat laatste zie je terug in haar beelden. Linda legt deze planeet helemaal op haar manier vast, met warme tinten en gewaagde composities. Bijzondere momentjes, gezien door haar ogen. Ik hou ervan en kan niet wachten meer van haar te zien in de toekomst.

Linda Richter - vrouwelijke fotograaf uit Nederland

8. Isabelle Michiels Fotografie | Isabelle Michiels

Isabelle, de alleskunner! Misschien wel de meest creatieve dame die ik ken. En de guts heeft om gewoon iets nieuws te proberen als ze daar zin in heeft. Naast dat Isabelle een heel leuk en lief persoon is, vind ik ook haar fotografie buitengewoon mooi. Het liefst kijk ik naar haar portretten, vooral die ze op locatie schiet. Het licht, de compositie, de nabewerking, alles is helemaal op haar manier. Ook heel bijzonder, is de ongedwongen sfeer die ze laat zien. De mensen die Isabelle fotografeert voelen zich echt op hun gemak voor haar lens. Dat zie je en dat voel je. Dat kan echt niet iedereen, maar Isabelle behoort wat mij betreft daarin tot de allerbesten.

Isabelle Michiels - vrouwelijke fotograaf

9. Nap Snaps | Kimberley Vaneynde

Kimberley houdt van buiten zijn en dan vooral in de bergen. Ik krijg altijd een beetje heimwee naar de bergen als ik haar foto’s zie. Ook de captions bij haar foto’s vind ik leuk om te lezen en nemen je mee naar haar leven, hoe ze nadenkt over de wereld, de mensen om haar heen en haar fotografie. Naast dat ze de natuur vastlegt, maakte Kimberley ook bizar mooie food foto’s. Met eigenlijk dezelfde sfeer als in haar landschapsfoto’s. Knap toch?

Reisfotografie Kimberley Vaneynde

10. Floor van Koert

Ook Floor is een oud-student van mij en zo’n mega-talent. De momenten en onderwerpen die ze kiest om vast te leggen vind ik waanzinnig. Het lijken bijna snapsnots, maar dan wel met weloverwogen keuzes in kader en compositie. Een sublieme simpelheid. De wereld door Floor’s ogen, eigenlijk. Ook haar uitsnedes zijn vaak gedurfd en ècht anders dan anders. Tel daar nog even de pasteltinten van haar perfecte nabewerking bij op en je hebt Floor’s heel eigen fotografie stijl wel omschreven. Om door een ringetje te halen. Dat alles maakt dat ik groot fan ben van haar werk.

Fotograaf Floor van Koert

Zo, dat waren mijn favoriete fotografes van dit moment. Welke accounts moet ik volgens jou echt eens bekijken en waarom? Geen zorgen, mag ook die van jezelf zijn! Deel jouw tip via een comment hieronder of stuur me een bericht via Instagram.
Geïnteresseerd in mijn fotoreizen en fotoworkshops voor vrouwen? Op mijn website vind je er alles over.

?c=12190&m=2210558&a=451807&r=vrouwelijkefotografes&t=html

Nog meer fotografie-inspiratie:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld...

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Stedentrip naar Gent, de leukste tips en meer

Mijn liefde voor de stad Gent komt voort uit mijn jeugd. Met een moeder die van Gent is en nog steeds een boel familie die er woont, is er altijd wel een reden om naar Gent te gaan. Inmiddels weet ik precies waar je moet zijn in Gent en die tips heb ik al vaak gedeeld...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia – 10-daagse route langs de mooiste plekjes

Roadtrip Puglia, een route voor maar liefst 10 dagen rondreizen door de mooiste regio van Italië. Ik deel de mooiste plekjes om te stoppen in het Noorden, Midden en Zuiden van Puglia, Italië. Over Puglia Welkom in Puglia, de prachtige regio die bekend staat als de hak...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

[/et_pb_column]
Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...

Doudou festival in Mons

Doudou festival in Mons

Melissa moet een paar keer haar hoofd schudden om wakker te worden. Ja, ze houdt het haar van een draak vast. Maar hoe is het daar gekomen? “Ik heb toch niet met een draak gevochten?” Tijd om terug te spoelen… Zondagmorgen in Mons (of Bergen, Mons is Frans voor...