Reisfotografie: tips voor fotograferen in de felle zon

door | sep 10, 2023 | Fotografie, Komt van pas

Reizen is het fijnste wat er is: mooie herinneringen maken en deze vervolgens vastleggen. Maar hoe moet je nu fotograferen in de felle zon? Denk aan strakblauwe luchten, harde schaduwen en overbelichting. In dit blog geven we je graag wat tips op het gebied van reisfotografie. Dit is de eerste in een reeks: tips voor fotograferen bij fel zonlicht.

TIP 1: Gebruik een polarisatiefilter – Ellen van den Doel

Het gebruiken van een polarisatiefilter kan je soms echt helpen om je foto’s gemaakt in fel daglicht net wat meer te laten spreken. Een polarisatie filter filtert reflecties weg of versterkt deze juist. Dit is afhankelijk van hoe je het filter draait. Let op hoe je staat ten opzichte van de zon wanneer je ermee werkt. Fotografeer je tegen de zon in, of juist met de zon in de rug, doet het filter minder dan wanneer de zon naast je staat. Water kan erg schitteren in de zon, dit is vaak te fel voor de camera waardoor je overbelichte delen krijgt. Door het polarisatie filter zo te gebruiken dat het de reflecties weg filtert, kun je dit grotendeels oplossen. Voordeel is dat je ook veel meer kleur te zien krijgt in het water. Ook natte oppervlakken reflecteren, maar ook planten reflecteren licht door hun vetlaagje (of wanneer ze nat zijn). Door hier de reflectie vanaf te filteren zie je veel beter de echte kleuren terug. De kleuren van de lucht worden ook intenser. Het blauw wordt blauwer en de witte wolken worden witter. Het gebruik van een polarisatie filter kan in de lucht ook wat te heftig zijn. Bekijk dus goed per situatie wat je wilt. Er zijn fotografen die standaard het polarisatie filter erop laten zitten. Dit kost je wel zo ongeveer 1 stop licht en daarnaast moet je dus voor ieder standpunt draaien aan je polarisatie filter om te bepalen hoe je het effect wilt hebben. Ik kies er dus heel bewust voor wanneer ik hem wel of niet gebruik en heb hem er niet altijd op zitten. Er is geen goed of fout bij het gebruik, het is echt puur smaak van de fotograaf en welk effect je nastreeft in je foto.

TIP 2: Maak silhouet foto’s – Simone Wittgen

Fotograferen met fel tegenlicht kan een manier zijn om interessante silhouetten te creëren en een dramatisch effect aan je beelden toe te voegen. Maar hoe doe je dat?

Een ontzettende open deur, maar zorg er allereerst voor dat je richting de zon fotografeert. Het is ten tweede belangrijk dat het onderwerp vrij in de achtergrond staat. Soms kan het daarvoor handig zijn om een laag standpunt te kiezen waardoor alleen de lucht om het hele of het bovenste deel van het onderwerp te zien is. Ten derde meet je de belichting op het onderwerp dat het silhouet in de foto moet vormen, zodat de achtergrond overbelicht wordt en het onderwerp in het donker wordt gehuld. Stel eventueel nog naar wens bij om een duidelijk silhouet effect te krijgen.

Wanneer maak je silhouet foto’s? Je kunt silhouet foto’s midden op de dag maken, wanneer de zon vrij hoog maar wel in je ‘vizier’ staat, zoals in het voorbeeld met de man op het wad. Een andere perfecte optie is om tijdens de zonsondergang of -opgang te shooten, zoals bij de foto van mijn zoon tussen de begroeiing het geval was.

Fotografeer je overdag met de zon nog vrij hoog aan de hemel dan kan het artistiek gezien mooi zijn om van de zon een sterretje te maken in plaats van een grote witte bol. Daarvoor kies je het hoogste of een van de hoogste f–getallen (f = diafragma) op je camera, bv f22. Hoe hoger de f hoe scherper de ster en hoe meer je moet opletten dat je de camera stil houdt. Soms krijg je er ook nog gratis lensflare bij. 

Tip 3: Maak het minimalistisch – Aranka Sinnema

Hard licht is heel erg geschikt voor minimalistische fotografie. Dat betekent dat je foto’s rustig ogen, maar ook heel krachtig kunnen zijn. Symmetrie kan hierbij zeer effectief zijn, je krijgt een balans die extra goed werkt met dat harde licht. Bij dit soort foto’s draait alles om simpel. Wat is eigenlijk het belangrijkste aan wat je wil fotograferen? Denk aan duidelijke vormen, zoals een voorwerp of bijzonder gebouw. Soms werkt het ook goed om een herhalend onderwerp vast te leggen, zoals bloemen. Maar let op, er mag niet te veel variatie zijn, zoals andere bloemen die je beeld rommelig maken.

Zorg er daarnaast voor dat de achtergrond van je foto niet te druk is. Hierdoor ligt de aandacht op je onderwerp. Als je bijvoorbeeld een gebouw wil fotograferen, maar er staan andere gebouwen omheen, richt je camera dan op een klein stukje van dat gebouw, met bijvoorbeeld de lucht erbij.

Let op dat je foto niet overbelicht raakt. Soms kan het harde licht zorgen dat dingen heel fel zijn, zoals een witte muur waar de zon op schijnt. En als je een stukje lucht fotografeert, kan het zijn dat er structuur in zit die je met het blote oog niet goed ziet. Kijk maar eens naar mijn foto, daar zie je dat de lucht eigenlijk een beetje grijze wolken heeft, zelfs al lijkt het op het eerste gezicht helemaal wit.

TIP: Je kunt dus beter iets onderbelicht fotograferen en in de nabewerking donkere delen oplichten.

TIP 4: Zoek schaduw of creëer je eigen schaduw – Eliane Roest

Fotograferen met fel zonlicht is een uitdaging. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Felle zon geeft schaduwen, vaak onflatteuze schaduwen – vooral op gezichten – en overbelichte hooglichten. Maar probeer die schaduw eens in te zetten in jouw voordeel. Zoek naar schaduwrijke plekken, zoals bomen, gebouwen of open structuren, om het licht te verzachten. Zoek een tak, hoed, parasol of andere objecten in de omgeving die voor een mooie schaduw kunnen zorgen. Je kunt uiteraard ook diffusers of reflectoren gebruiken om je eigen schaduw te creëren en de belichting op je onderwerp te controleren, maar op reis kun je het beste fotograferen met alles wat je binnen handbereik kunt vinden. Op de linkerfoto zie je hoe ik gebruik maak van de schaduw in het beeld. Op de rechter foto (@nappyc) zie je dat fotograferen vanuit de schaduw van een muur de focus op het onderwerp alleen maar versterkt. Beide foto’s zijn geschoten tijdens onze reis naar Corsica.

Benerwegvan.nl is een blog over reizen, cultuur en natuur in Europa. Voor de blog reizen wij stad en land af om de mooiste landschappen en bestemmingen voor jullie zo mooi mogelijk vast te leggen. Reisfotografie speelt hierin voor ons een grote rol. We horen graag in de comments welke onderwerp / thema jij nog eens terug zou willen lezen. 

Andere blogs uit deze serie:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *