Met een drone maak je al snel gave foto’s. Vanaf boven ziet alles er nét wat anders uit. Iets wat vanaf de grond saai lijkt, kan er van bovenaf heel spectaculair uit zien! In dit blog delen we al 10 drone plekken in Nederland. Niet al die plekken liggen waarschijnlijk bij je om de hoek. Daarom delen we 9 x inspiratie voor locaties om af te vinken van je drone-bucketlist. Spaar jij ze allemaal? (Featured foto @jaapburggraaf)
LEES: Tips voor fotograferen met je drone
1: Eilanden
Bij een Nederlands eiland denk je al snel aan de waddeneilanden. Maar ze hoeven niet zo groot te zijn. Juist kleine eilandjes, bijvoorbeeld in een plas of meertje zijn ook heel fotogeniek. Kijk dus voordat je op pad gaat alvast op Google Maps. Zie je bijvoorbeeld een eiland met een aparte vorm? Wij ontdekten een stukje van de puzzel op de Maarsseveense plassen. Dit speeleiland lijkt wel uit een animatiefilm te komen!
2: Meren
Als je dacht dat Nederlandse landschappen saai zijn, dan heb je het mis. Dat kan je hier ook lezen. Er zijn in Nederland twee magische meren (en misschien nog wel ‘meer’) die ons doen denken aan Canada, de perfecte drone locatie. Als je de zandafgravingen Henschotermeer en Nije Hemelriek van bovenaf ziet, zou je haast niet geloven dat dit Nederland is. Wij moesten het ook met eigen ogen zien voordat we het geloofden. Hier kun je eindeloos plaatjes schieten, dus neem maar wat extra accu’s mee! Foto’s Aranka Sinnema.


3: Doolhoven
Als er één manier is om vals te spelen bij een doolhof, dan is dat wel met een drone. Een goede tip om te voorkomen dat je verdwaalt dus. Maar zonder gekheid: een doolhof is een must op je drone lijstje! Bovendien vind je er genoeg in Nederland. Zelfs bij jou om de hoek. Toch op zoek naar een speciaal doolhof? Wat dacht je van deze op het drielandenpunt? Het leukste is misschien nog wel een pop-up doolhof in maisvelden. Dan weet je zeker dat je een uniek shot hebt. Foto @basbangaphotography

4: Sterren en andere vormen
Het grappige is dat sommige locaties in Nederland pas indrukwekkend zijn met een drone. Het schiereilandje de Pettelaarse schans is er zo een. Dit is een voormalig fort waar je nu lekker kunt wandelen of watersporten. Of… dronen dus! De bomen zijn bovendien prachtig in een rijtje aangeplant, extra mooi in de herfst! Vind je dit sterretje te klein? Ga dan eens op bezoek bij een vestingstad, want dat zijn natuurlijk de échte sterren. Foto @jaapburggraaf

Mooie drone locaties – Nederland
5: Uitkijktorens
Met je drone heb je natuurlijk een beter uitzicht dan vanaf een uitkijktoren. Maar wat als je beiden combineert? Zeker wanneer je jezelf op de uitkijktoren ziet staan, is een succesvol plaatje gegarandeerd. Wil je voor het maximale gaan? Ga dan wanneer de zon laag staat, zo aan het einde van de middag. Niet bij alle uitkijktorens is het toegestaan om te dronen. Ze staan vaak in Natura2000 gebied. Maar deze op de Hulzenberg mag in ieder geval wel! Foto @montferlandsmooiste.

6: Letters
Als je echt een fanatieke droner bent dan hebben we nog een leuke uitdaging voor je. Wat dacht je van het alfabet? Google Maps is je vriend natuurlijk om locaties te spotten. Kijk met satelliet view of je patronen in het landschap ontdekt. Vaak helpt het om wel met een letter in je achterhoofd te zoeken. Maar zo’n X als deze vind je bijna overal wel! Foto @sarandahofstra.


7: Sportvelden
De lijnen van een sportveld maken van bovenaf iets wat normaal gesproken geen fotolocatie lijkt, ineens een toffe plek. Zeker wanneer er nog wat bomen omheen staan. Je kunt ook helemaal all-out gaan en zelf op het veld gaan liggen. Je weet wel: zoals die lijnpoppetjes in misdaadseries. Foto @wessel_vda.

8: Tulpenvelden
Tja, het zou de Nederlandse lijst niet zijn als we geen tulpenvelden noemen. Want zeg nou zelf, die gekleurde dekentjes zijn vanaf elke hoek een plaatje toch? Je kunt jezelf nog net wat meer uitdaging geven door een specifieke weersomstandigheid uit te zoeken. Bijvoorbeeld een laagstaande zon. Of zoek midden in een veld een object, zoals een sproeier die aan staat. Die doorbreekt het lijnenpatroon van de tulpenvelden en maakt het net wat speelser. Foto @themissmarple.

9: Molens
En om het af te leren nog één met een Nederlands tintje: molens! Juist wanneer het een beetje mistig is zijn deze plekken extra mooi. Want zegt nou zelf, deze molen lijkt wel op een wolkendekentje te staan toch? Foto @themissmarple.

Geen vliegbewijs nodig voor de DJI Mini Pro 3
DJI heeft in 2022 een slimme zet gedaan. De nieuwe DJI Mini 3 Pro weegt slechts 249 gram, waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt. Vanaf 250 gram ben je daar namelijk toe verplicht. Je bent wel verplicht om je drone aan te melden bij de RDW (tegen een kleine vergoeding). Toch is deze drone heel toegankelijk voor het brede publiek. En dat is mooi, want de camera op deze drone is fantastisch! Bonus is dat de camera ook in verticale modus kan filmen en fotograferen. Handig als je veel op Instagram post. De drone is compact en daarom makkelijk mee te nemen.

Fly-More Kit met accu’s
We raden je wel aan om meteen bij je aanschaf de fly-more kit te kopen met extra accu’s. Want hoewel de vliegtijd tussen de 20-30 minuten is, ben je daar ook zo doorheen. Het is natuurlijk jammer als je daardoor hét shot mist. Ook is de smart controller (inclusief beeldscherm) een aanrader. Er is een goedkopere variant waarbij je een smartphone gebruikt om te zien wat je doet. Maar die moet dan natuurlijk wel voldoende opgeladen zijn en het is net wat meer gedoe. Daardoor pak je de drone toch minder makkelijk ‘even snel’ erbij.
op welke (drone) locatie mag je vliegen
Er zijn veel plekken waar je in Nederland mag dronen. Check voordat je de lucht in gaat altijd wel een kaart. Op een boete zit niemand te wachten. De rijksoverheid verwijst je daarvoor naar GoDrone. Daarop zijn ook Natura2000 gebieden aangegeven. Deze zijn namelijk, over het algemeen, verboden terrein. Drones kunnen bijvoorbeeld het leefgebied van vogels verstoren. En bij een crash is het natuurlijk niet fijn als je van de paden af moet om je drone te halen. In de beheerplannen kun je teruglezen welke uitzonderingen er eventueel voor zijn. Maar in de praktijk betekent het voor de hobbyist een no-fly zone.
0 reacties