De mooiste lichtfestivals in Europa

door | nov 7, 2021 | Europa, Kunst & Cultuur


Lichtfestivals in Nederland en de rest van Europa! In dit blog nemen we je mee naar de wereld van lichtinstallaties, projecties en kunstwerken die steden in Nederland en Europa transformeren. Ontdek de fascinerende festivals die een kleurrijk schouwspel van licht en creativiteit bieden. Leer meer over de diverse locaties en de culturele betekenis achter deze bijzondere evenementen.

Lichtfestivals zijn evenementen waarbij kunstenaars en creatieve geesten gebruik maken van licht als medium om unieke en meeslepende ervaringen te creëren. Deze festivals worden meestal gehouden in steden en omvatten vaak indrukwekkende lichtinstallaties, projecties, optredens en interactieve kunstwerken.

Bekende lichtfestivals zijn onder andere het Amsterdam Light Festival in Nederland, het Fête des Lumières in Lyon, Frankrijk en het Festival of Lights in Berlijn, Duitsland. Deze festivals trekken vaak grote aantallen bezoekers aan en zorgen voor een bijzondere sfeer in de betreffende steden.

Lichtfestivals in Nederland

 • Glow Eindhoven (11-18 november 2023): GLOW gaat dit jaar van start met het thema “The Beat”. In Eindhoven zijn er 5 zones Centrum; Strijp-S & Strijp-T; De Caai, TU/e en High Tech Campus en daarnaast een locatie in Nuenen. GLOW Eindhoven is dit jaar te bezoeken van 11 tot en met 18 november.
 • Amsterdam Light Festival – 30 november ’23 – 21 januari ’24: Misschien wel de bekendste in dit rijtje. Het Amsterdam Light Festival beleefd dit jaar alweer zijn 12e editie van.

 • WarmWinterLicht; Dé lichtroute van de Achterhoek en Liemers, een magische beleving voor iedereen!
 • Zandvoort Light Walk; Wandel jij op zaterdag 18 februari 2023 de 2e editie van de Zandvoort Light Walk mee? Deze betoverende avondwandeltocht door de gezellige badplaats mag je niet missen! Bij de drie verschillende afstanden van 6, 14 en 18 km geniet je van een zee aan lichtkunstwerken. Het strand, het gezellige centrum en het razendsnelle CM.com Circuit Zandvoort zijn speciaal voor jou versierd met de mooiste lichtjes!
 • Alluminious (20-27 oktober 2023): In de herfstvakantie van 2023 vindt de tweede editie van ALLUMINOUS plaats, het Almeerse lichtkunstfestival waar je in een wandeling rondom het Weerwater verschillende lichtkunstwerken kunt ontdekken. 

De mooiste lichtfestivals in Europa

Lichtfestivals in België

 • Lichtfestival Gent: In Gent organiseren ze om de drie jaar een lichtparcours door de stad tijdens het Lichtfestival. Het Lichtfestival in Gent is gratis en vindt driejaarlijks plaats. Tijdens het festival licht de stad op met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. De Gentse nachten vormen het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen. Het Lichtfestival zet het Gentse lichtplan, dat internationaal bekroond werd, letterlijk in de schijnwerpers en laat je kennis maken met de unieke verborgen charme van Gent na zonsondergang. Dit alles tijdens slechts 1 weekend: 31 januari tot 4 februari 2024. Dus een goede planning is geboden! Beeld @stadgent.
 • Bright Brussels, het lichtfestival van Brussel – 15-18 februari 2024. In Brussel staat het lichtfestival bekend onder de naam Bright Brussels. Enkele jaren geleden, kwamen we er per ongeluk terecht, toen we tijdens een weekendje weg in dit hotel in Brussel aan het overnachten waren. Tien avonden lang en langs twee parcoursen in de bovenstad ontdek je verschillende meeslepende en poëtische kunstwerken. Daarnaast heeft het festival nog een OFF-programma met diverse kleurrijke evenementen. Beeld @brightbrussels.
 • De Grote Schijn; In De Grote Schijn is terug. De Grote Schijn is van 16 oktober – 19 november in 2023 opnieuw de poorten voor een zinnenprikkelende tocht door het donker. Een feeëriek verlicht pad leidt de weg, fluisterende bomen genieten met je mee. Een stukje magie, verborgen aan de rand van de stad. Beeld @degroteschijn.
 • Mons en Lumières: Het Lichtfestival ‘Mons en Lumières’ is een primeur en zorgt voor een spectaculaire start van het nieuwe jaar in deze aantrekkelijke cultuurstad. Het historische en middeleeuwse centrum van Mons wordt gedurende acht avonden op een unieke wijze verlicht. Van 25 tot en met 28 januari en van 1 tot en met 4 februari is er een parcours van kunst en licht uitgezet door de stad. Tijdens deze eerste editie van het Lichtfestival in Mons wordt de 100ste verjaardag van het surrealisme gevierd. Met een fascinerende route langs 25 bijzondere installaties en lichtprojecties wordt de kunst en architectuur in het centrum van Mons harmonieus belicht. Het is een perfecte manier om lokaal, nationaal en internationaal talent in de schijnwerpers te zetten. De gastkunstenaar van het eerste Lichtfestival in Wallonië is de Brit Robert Montgomery. Het artistieke parcours is gratis en voor iedereen toegankelijk. Meer tips voor een stedentrip naar Mons lees je hier.

Lichtfestivals in Duitsland

 • Festival of Lights Berlijn (6-15 oktober 2023): Elk jaar in de herfst wordt Berlijn de stad van de lichtkunst. De lichtproducties op de wereldberoemde bezienswaardigheden, monumenten, gebouwen en pleinen van de Duitse hoofdstad maken het FESTIVAL OF LIGHTS tot een van de meest populaire lichtkunstfestivals ter wereld. Samen met nationale en internationale artiesten tovert het Festival of Lights Team Berlijn om tot één groot stralend podium – heel Berlijn licht op! Magische momenten in Berlijn.
 • Schloss Lichtspiele in Karlsruhe (16 augustus – 17 september 2023): Met een kasteel als decor weet dit Lichtfestival in Karlsruhe zich al voor de 9e keer op rij op de kaart te zettten. Een (helaas uitverkocht) concert van Kraftwerk maakt het feest compleet.

Lichtfestivals in Zwitserland

 • Lilu Lichtfestival Luzern (januari 2024): In tegenstelling tot de meeste lichtfestivals, vindt het Lichtfestival van Luzern niet in het najaar, maar in januari plaats.  In januari 2024 wordt Luzern weer een lichtgevende ontmoetingsplek! Op het 3e Lilu Light Festival Luzern presenteren kunstenaars van over de hele wereld de diverse en fascinerende facetten van licht. Ontdek creatieve lichtinstallaties tijdens een hartverwarmende winterwandeling en beleef een aantrekkelijk begeleidend programma voor alle zintuigen. Elf dagen lang worden pleinen, bezienswaardigheden en steegjes in de stad Luzern van 18 tot 22 uur artistiek verlicht.

Lichtfestivals in Frankrijk

 • Fêtes des Lumières Lyon (7-10 december 2023): Van 7 tot en met 10 december 2023 viert Lyon het Fête des Lumières, een bijzonder evenement waarbij de hele binnenstad wordt verlicht door adembenemende lichtprojecties.
 • FAB in Bordeaux (Festival International des Arts): Van 30 september tot 15 oktober 2023 vindt FAB plaats in Bordeaux. Eigenlijk een kunstfestival, maar door de aanwezigheid van lichtkunst, mag deze in dit lijstje niet ontbreken.

Lichtfestival in Denemarken

 • Van 3 tot 25 februari brengt het Copenhagen Light Festival sfeer in de stad, van Nordhavn tot Ørestad. Wandel zelf de ronde of laat je gidsen langs oude gebouwen en moderne architectuur.  Meer info lees je hier.

Lichtfestival in Tjechië

 • BLIK BLIK Festival of Light: Een van de meest significante culturele evenementen in de hedendaagse beeldende kunst in de regio – het BLIK BLIK Lichtfestival – is terug. Elk jaar tijdens het festival komen verschillende plaatsen rondom Pilsen tot leven met licht, waardoor een uniek schouwspel ontstaat voor iedereen die van een avondwandeling geniet. 22& 23 maart 2024

Nog meer lichtfestivals in Europa:

 • Llum BCN; het lichtfestival van Barcelona vindt plaats in november. Meer informatie over Llum BCN.
 • Lightopia; het lichtfestival in Londen, vindt plaats van 24 november tot 2 januari.
 • Deze lijst wordt binnenkort verder aangevuld.

De leukste kunst- en cultuurtips in Europa:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

[/et_pb_column]