Een flink staaltje landschapskunst bij De Nollen in Den Helder

door | okt 24, 2022 | Kunst & Cultuur, Noord-Holland

Net buiten Den Helder ligt museumtuin De Nollen. Een flink staaltje landschapskunst komt je tegemoet zodra je het park inwandelt. De perfecte bestemming voor een ochtend of middag kunst, cultuur en natuur in de provincie Noord-Holland.

De Nollen in Den Helder

Den Helder klinkt misschien ver weg, maar De Nollen is heel goed bereikbaar. Je kunt er gratis parkeren en de ingang van de beeldentuin is naast station Den Helder Zuid, hiermee kan je er ideaal met de trein duurzaam naartoe reizen.

NOTE: De Nollen zijn van 1 april tot en met 31 oktober geopend (ma-wo gesloten, overige dagen 10.30-17.00 uur). Na 31 oktober is het elke laatste zondag van de maand geopend.

Je koopt je kaartjes (à € 12,50 per persoon) van tevoren, hier zit automatisch een rondleiding bij. Rondleidingen duren 90 minuten. En de Museumjaarkaart is hier geldig, vanwege de rondleiding is het wel handig om alsnog even je kaartje te reserveren.

De Nollen project Den Helder

Wie is R.W. van de Wint?

Ruud, was een kunstenaar die balanceerde op de grens tussen kunst maken en tuinman zijn. In zijn eigen mooie museumtuin De Nollen, weet hij deze twee werelden op een unieke manier te combineren. Het landschap en de sculpturen zet hij op prachtige manier naar zijn hand en niets wordt aan het toeval over gelaten. Alhoewel licht niet te bepalen valt, levert dit met ieder soort weersomstandigheden een complete nieuwe ervaring op. Zo voegt het licht van de zon op sommige momenten bij bepaalde sculpturen een extra effect toe.

Mooi is, dat zijn werk en ideeën na zijn overlijden in 2006 voortgezet worden door zijn zonen. Het werk van Ruud van de Wint, is wereldwijd bekend. Zo staat er werk van hem in het Kröller Müllermuseum, maakte hij schilderijen voor de Tweede Kamer en exposeerde hij onder andere op de biënnale in Kassel.

Stalen sculpturen om en op bunkers gebouwd

Een wandeling door De Nollen brengt je langs imponerende stalen sculpturen, langs objecten waar je van licht naar donker, via een ondergrondse toegang, weer in een lichte ruimte komt. Het bouwsel Vergilius betreed je via een nauwe doorgang en een trap. De schilderingen in de twee gespiegelde ruimten omringen je totaal. Wanneer je het kunstwerk en de kunstmatige kleur verlaat, ervaar je, juist op een moment dat je het niet verwacht, de realiteit om je heen sterker: de kleursluiers in het gras, de lucht, de wind, de stilte. Er is voortdurend een wisselwerking tussen de kunst en de werkelijkheid. De ervaring van het ene versterkt de ervaring van het andere. De Nollen gaat om die totale ervaring. En deze vormt vervolgens weer de beitel tot de ware sculptuur. Die ontstaat pas, zo zegt Van de Wint, naderhand in je hoofd.

De Nollen Kunstwerken gebouwd op bunkers

Interactieve landschapskunst

Een aantal van de kunstwerken in De Nollen hebben ook “special effects”, zo komt er vuur uit een werk, uit een ander weer stoom en een van de laatste objecten die we zien, kan je zelf duwen waardoor het imposante kunstwerk uit zichzelf verder draait. Het geeft een soort schroef effect. Prachtig om te zien. “Het Stoomhuisje” heeft een sensor verstopt in het duinlandschap wat afgaat zodra je er voorbij wandelt. Een mooie effect en maakte indruk op mijn (kleine) gezelschap.

De Nollen - Het Stoomhuisje

Kunstwerken van binnen ook indrukwekkend

Een aantal kunstwerken kun je ook van binnen bewonderen. Ik wil hiervan niet teveel verklappen, behalve dat de kunstenaar overduidelijk over ieder aspect van de ruimte heeft nagedacht. Een feestje voor het oog.

Kunstproject De Nollen in Den Helder

Uitwaaien en ontspannen bij strandtent WOEST

De Nollen moet je echt zelf gaan ervaren. Het is goed te combineren met een bezoek aan Willemsoord in Den Helder voor bijvoorbeeld een lekkere lunch of diner. Of rij door naar het strand en ga verder uitwaaien en sluit dan je dag af met wat lekkers bij strandtent WOEST in Callantsoog.

Een roadtrip van kust tot kunst in Holland boven Amsterdam

Strandtest WOEST in Callantsoog

Lees ook;

De Nollen in Den Helder

We waren op uitnodiging van Kop van Noord-Holland te gast bij De Nollen. Onze ervaring is een persoonlijk verslag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *