Fabrique Des Lumières in Amsterdam

door | apr 20, 2022 | Amsterdam, Kunst & Cultuur

Fabrique des Lumières vind je in Amsterdam in de Zuiveringshal West op het Westergasterrein. De plek waar kunst tot leven komt, met steeds wisselende interactieve tentoonstellingen van beroemde kunstenaars.

Wat is Fabrique des Lumières

Bij Fabrique des Lumières, noem het een interactief museum, ervaar je een meeslepende, zinnenprikkelende, audiovisuele totaalervaring die draait om kunst. Het doel is te prikkelen, te raken en te overdonderen. Deze unieke en toegankelijke belevenis brengt kunst op unieke manier tot leven, eert de grootste kunstenaars uit de geschiedenis en giet hun beroemde kunstwerken in een digitale ode van beeld en geluid. Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij state-of-the-art technologie die optimaal tot zijn recht komt in toffe industriële locatie: Westergasfabriek in Amsterdam.

Momenteel te zien in Fabrique des Lumieres

Op dit moment zijn de volgende tentoonstellingen te zien:

Fabrique Des Lumières opent voor minstens 10 jaar haar deuren in Amsterdam
© Culturespaces / Charles Duprat
 

Culturespaces brengt lichtspektakel naar Nederland

Fabrique Des Lumières heeft voor minstens 10 jaar haar deuren geopend in Amsterdam en dat is goed nieuws! Misschien ben je in Parijs al eens naar L’Atelier des Lumières geweest of in Zuid-Frankrijk bij Vincent van Gogh’s; Carrières de Lumières. Het succes in die landen heeft ervoor gezorgd dat Fabrique des Lumieres nu ook in Nederland te zien is. FDL is een initiatief van het Franse bedrijf Culture Spaces dat bekend is van de oprichting van Atelier des Lumières in Parijs.

Kunstwerken komen tot leven bij Fabrique des Lumieres

Dankzij geavanceerde lichtprojecties worden bij Fabrique des Lumières wereldberoemde kunstwerken tot leven gebracht, vergezeld door op maat gemaakt e muziek. Als fotograaf ben ik sterk visueel ingesteld, heb ik een diepe liefde voor kunst en installaties, en het is ronduit geweldig om me te laten meevoeren door de immense schilderijen. Voor mij was dit mijn eerste ervaring met interactieve kunst, en het is fantastisch om volledig weggeblazen te worden. Bij de experiences van FDL stap je in een kunstwerk van grote kunstenaars zoals Van Gogh, Klimt, Dalí en Gaudi en ervaar je de kunst op een volledig nieuwe wijze.

Kunstwerken komen tot leven door lichtprojecties

Fabrique des Lumières opent met Gustav Klimt

In dit nieuwe kunstcentrum zijn de komende 10 jaar licht- en video-exposities te zien van klassiek tot moderne kunstenaars met enorme lichtinstallaties van 360 graden waar je doorheen kan lopen. De eerst indrukwekkende expositie is een ode aan de Weense kunstenaar, Gustav Klimt (1862 – 1918) en zijn tijdgenoten en biedt een nieuw blik op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw. Hou de agenda in de gaten, want de exposities wisselen om de zoveel maanden.

Instagramproof selfies en hedendaags kunst

Naast Dalí en Gaudí is er ook een kleine ruimte met hedendaagse kunst. De installaties Journey en Memories zijn daar te bewonderen. Een museum bezoeken doe ik zelf maar al te graag, maar ook daar ligt mijn lat ligt steeds hoger. De kunst komt door deze projecties tot leven en ik denk dat het voor jong en oud geldt om dit te kunnen waarderen.

Zeker als je leuke instagram-selfies zou willen nemen in de spiegelkamer, het leek op de Infinityroom van Yayoi Kusama. De introductie over Klimt is vrij beperkt, maar tegelijk is het daardoor ook laagdrempelig om te kunnen bezoeken. Ik kan mij voorstellen dat bij Nederlandse kunstenaars dit mogelijk makkelijker gedaan gaat worden? Maar voor nu, laat je overweldigen.

Fabrique des Lumières populair

Dat de experience populair is, bleek in de half miljoen bezoekers die er het eerste jaar op af kwam. In 2023 hopen ze de 800.000 bezoekers te halen. Sinds de opening van de eerste editie in 2018 in Frankrijk, gingen al 3 miljoen bezoekers jouw voor.

Tickets voor Fabrique des Lumières

De kaartjes kosten € 17,00 voor een volwassene, een kind betaald € 12,00, kinderen onder de 5 jaar betalen geen entree. Fabrique des Lumières is geopend op zondag t/m donderdag: 9 tot 17 uur. Vrijdag en zaterdag geopend tot 21 uur. Momenteel boek je van tevoren online een kaartje voor een dag en tijdslot voor de voorstelling/film waar je zeker een uur zoet mee bent.

Boek hier online alvast je kaartjes voor Fabrique des Lumières.

Momenteel te zien bij Fabrique des Lumières:

https://www.tiqets.com/nl/amsterdam-bezienswaardigheden-attracties-c75061/tickets-voor-fabrique-des-lumieres-p1032554/?partner=instagrambloggers.nl&tq_campaign=FDL

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *