Na lang wachten opent Fabrique des Lumières haar deuren in Amsterdam in de Zuiveringshal West op het Westergasterrein. De plek waar kunst tot leven komt, met steeds wisselende tentoonstellingen van beroemde kunstenaars.
Momenteel te zien in Fabrique des Lumieres
- Dalí en Gaudí – Recoding Eentropia – te zien vanaf 10 maart 2023 – tickets koop je hier.
Jimmy Nelson – The Last Sentinels, near and far – te zien van 11 december 2022 tot 8 januari 2023 – aangepaste tijden van 15.00-22.00 uurGustav Klimt – Hundertwasser – aangepaste tijden van 09.00-14.30 uur

© Culturespaces / Charles Duprat
Culturespaces brengt lichtspektakel naar Nederland
Fabrique Des Lumières opent voor minstens 10 jaar haar deuren in Amsterdam. Misschien ben je in Parijs naar L’Atelier des Lumières geweest of in Zuid-Frankrijk bij Vincent van Gogh’s Carrières de Lumières. Afgelopen keer in Parijs of in de zomer tijdens de roadtrip in Zuid-Frankrijk zijn we er net niet langs gegaan, maar dat is eigenlijk een gemiste kans. Het kunstcentrum is een initiatief van het Franse bedrijf Culturespaces dat bekend is van de oprichting van Atelier des Lumières in Parijs.
Kunstwerken komen tot leven door lichtprojecties
Door het gebruik van geavanceerde lichtprojecties worden kunstwerken onder begeleidende muziek tot leven gebracht. Als fotograaf denk ik veel in beelden, hou ik erg van kunst en installaties en het is heerlijk om te “verdwijnen” in de enorme schilderijen. Voor mij was dit dus de eerste keer om zoiets te bezoeken, het werd tijd om overweldigd te worden.
Fabrique des Lumières opent met Gustav Klimt
In dit nieuwe kunstcentrum zijn de komende 10 jaar licht- en video-exposities te zien van klassiek tot moderne kunstenaars met enorme lichtinstallaties van 360 graden waar je doorheen kan lopen. De eerst indrukwekkende expositie is een ode aan de Weense kunstenaar, Gustav Klimt (1862 – 1918) en zijn tijdgenoten en biedt een nieuw blik op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw.
Goud en geel
Klimt’s werken zijn bekend van het kenmerkende goud, de decoratieve patronen en talloze kleuren. Zijn beroemde schilderij; De Kus, ken je mogelijk wel. Gouden en felgekleurde portretten en landschappen worden getoond. Je wordt meegenomen door de harde muziek en de bewegende beelden. Het gebruik van de kleur goud en de decoratieve motieven stonden symbool voor de artistieke revolutie van Klimt en zijn tijdgenoten dus die rijkheid smoelt lekker, ik liep er ongeveer een uur rond en vermaakte me prima. Er is ook een korte expositie (lichtshow) van de kunstenaar Hundertwasser die volgt op die van Klimt. Hem kende ik wel al beter, maar van beide kunstenaars had ik meer achtergrondinformatie gewild om de beelden in perspectief te kunnen plaatsen.
Instagramproof selfies en hedendaags kunst
Naast Hundertwasser en Klimt is er ook een kleine ruimte met hedendaagse kunst. De installaties Journey en Memories zijn daar te bewonderen. Een museum bezoeken doe ik zelf maar al te graag, maar ook daar ligt mijn lat ligt steeds hoger. De kunst komt door deze projecties tot leven en ik denk dat het voor jong en oud geldt om dit te kunnen waarderen. Zeker als je leuke instagram-selfies zou willen nemen in de spiegelkamer, het leek op de Infinityroom van Yayoi Kusama. De introductie over Klimt is vrij beperkt, maar tegelijk is het daardoor ook laagdrempelig om te kunnen bezoeken. Ik kan mij voorstellen dat bij Nederlandse kunstenaars dit mogelijk makkelijker gedaan gaat worden? Maar voor nu, laat je overweldigen!
Wat kost een kaartje voor Fabrique des Lumières?
De kaartjes kosten € 17,00 voor een volwassene, een kind betaald € 12,00, kinderen onder de 5 jaar betalen geen entree. Fabrique des Lumières is geopend op zondag t/m donderdag: 9 tot 17 uur. Vrijdag en zaterdag geopend tot 21 uur. Momenteel boek je van tevoren online een kaartje voor een dag en tijdslot voor de voorstelling/film waar je zeker een uur zoet mee bent.
En vergeet niet; exit through the giftshop is altijd een goed idee!
Lees ook:
- De leukste musea in Amsterdam op een rij
- Met De Proefzaak en The VR Room is Amersfoort een nieuwe hotspot rijker
- Al onze Amsterdam blogs op een rij
- Alle blogs van kunstblogger Viviane van Hooft
0 reacties