19 Tips voor een dagje cultuur en natuur op de Noord Veluwe

door | sep 28, 2021 | Gelderland, Kunst & Cultuur, Natuur, Veluwe

Wie denkt aan de Veluwe denkt vooral aan natuur en misschien niet zo snel aan cultuur. In dit blog geef ik je maar liefst 19 tips voor cultuur en natuur op de Noord Veluwe. En het leukste van allemaal? Ze zijn perfect te combineren tijdens een dagje richting de Veluwe.

Noord Veluwe

De Noord Veluwe is een streek in het oosten van Nederland, gelegen op de Veluwe in de provincies Gelderland en Overijssel. Het omvat onder andere de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten. De Noord Veluwe staat bekend om zijn prachtige natuur met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen, evenals pittoreske dorpjes en historische steden. Een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

Noord Veluwe

19 Leuke tips om te doen op de Noord Veluwe

Bezoek Kasteel de Vanenburg; ik schreef al eerder over Kasteel de Vanenburg in mijn blog over kasteelhoppen op de Veluwe. Je kan er mooi wandelen, lunchen en zelfs overnachen. Je slaapt dan in één van de schattige huisjes achter het kasteel zelf. (2e foto; @basephotography)

Landgoed Schovenhorst; het mooiste geheim van Putten (tot op heden that is). Op Landgoed Schovenhorst kan je de Bostoren vinden. De Bostoren is een klim van 235 treden (40 meter hoog) en het uitzicht is met goed weer eindeloos. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook de toren zelf is een feestje, voor de durfallen is er een ijzingwekkend klimnet. Eenmaal op de top van dit architectonische hoogstandje word je beloond met een prachtig uitzicht.

Bezoek aan de Schaapskooi in Ermelo; gastblogger Suus ging zelfs op vakantie richting de Veluwe. Ze deelt haar fantastische tips voor de regio Ermelo in dit blog. De schaapskooi is de enige echte reden om richting Ermelo te gaan en natuurlijk de hei. Bij goed en slecht weer altijd mooi.

Wandeling over Landgoed Staverden; ik schreef al vaker over Landgoed Staverden. Onder andere in dit blog over Harderwijk en tijdens het Kastelen Hoppen in Gelderland kwam ik er ook al eens langs. Het geluk was niet altijd aan mijn zijde, want dit prachtige landgoed stond een tijd in de steigers. Je gaat naar Landgoed Staverden voor een koffie met een plak arretjescake, of om het speciaalbier van Brouwerij Uddelaer te proeven, de gekke pauwen achterin te bekijken of te verdwalen in het Doolhof. Soms kan je in het weekend mee op een koets met paarden door de bossen, ook dat is een toffe ervaring. Geen zin in actie? Je kan hier ook prachtig wandelen.

Speciaalbier proeven bij Bierbrouwerij Uddelaer; ook te vinden op Landgoed Staverden is de bierbrouwerij Uddelaer. Mooie afsluiting van een wandeling of fietstocht, even die speciaal biertjes proeven in de voormalige paardenstallen.

Rondleiding Marius van Dokkum Museum; Het Marius van Dokkum Museum kan je in Harderwijk vinden. Het is het enige museum van een kunstenaar die nog in leven is in Nederland. Dat alleen maakt het al bijzonder. Het werk is humoristische en wie weet loop je de kunstenaar wel tegen het lijf daar.

Stadswandeling door Hanzestad Harderwijk; Harderwijk is een verrassend mooi Hanzestad en bij velen nog onbekend als een te gekke bestemming voor een dagje kunst en cultuur. In dit blog lees je flink wat redenen, maar boek vooral een stadswandeling. Je komt meer te weten over de geschiedenis, loopt een stuk over de prachtige en nog redelijk onbekende stadsboulevard en wordt langs de verborgen parels van Harderwijk.

Diner bij Boterlap Botanic; Je dag afsluiten in Harderwijk doe je het beste bij Boterlap Botanic. Smullen gegarandeerd. Meer culinaire tips voor Harderwijk lees je hier.

Bezoek Villa Bakhuis; Ooit wel eens op een natuurboerderij geweest? Dan is Villa Bakhuis een aanrader. Je leert er alles over deze manier van boeren. Ze hebben zelfs een skybox gebouwd boven de stal waar je kunt zien hoe de Fleckvieh behandeld worden. Een andere reden voor een bezoek aan Villa Bakhuis is natuurlijk het ijzeren frame in de tuin, een fotogeniek object. Villa Bakhuis vind je in Veessen. Zin in iets lekkers? In deze regio eet je een Heerdenaartje. Een hazelnootschuimgebakje gevuld met mokkacrème. MAAK ME GEK!

Kozakkenveer; vlak bij Villa Bakhuis ligt het Kozakkenveer. De leukste overtocht over de IJssel, zeggen ze. De naam verwijst naar de geschiedenis. Begin 19e eeuw lag er een schipbrug gebouwd door de Kozakken, die destijds de geallieerden meehielpen het Franse leger te achtervolgen. Vaarseizoen is van begin april tot eind september. Overtocht kost 1 euro p.p.

Het Zuivelmuseum; pas open sinds september 2021 en daarmee misschien wel het nieuwste museum van Nederland, staat in Wapenveld. Het Zuivelmuseum bevindt zich in een oorspronkelijke historische boerderij die tot voor kort nog werd bewoond. Het ademt van begin tot eind de tijdgeest van de zuivelgeschiedenis. Het museum is leerzaam, leuk en er valt eindeloos veel te zien.

Kanotocht; in Heerde is er een mooie kanoroute. De route is goed gemarkeerd met knooppunten en begint in de Nieuwe-Wetering achter De Nijensteen in Veessen. De kanoroute Noordoost-Veluwe loopt van Hattem in het noorden tot in Veessen bij De Nijensteen/Villa Bakhuis. De kanoroute omvat de Grote en Nieuwe-Wetering, Evergunne en het Apeldoorns Kanaal. De route heeft een lengte van ongeveer 12 kilometer en brengt de kanovaarder in het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel. Kano’s kun je daar huren via Rees Outdoor Fit.

Wandeling over de Wezepsche heide; niets mooier dan wandelen over de heide, zeker wanneer deze in bloei staat. De Wezepsche heide is een natuurgebied ten zuidoosten van Wezep in Gelderland. De Veluwse zandbodem wordt bedekt door heide en bos en dat levert prachtige plaatjes op. De perfecte bestemming voor een rustige wandeling in je weekend.

Eco Safari vanuit Bezoekerscentrum Nunspeet; misschien wel het leukste wat ik ooit deed op de Veluwe. In een ECO-buggy door de bossen en over de hei scheuren onder begeleiding van een boswachter. Je stopt op de mooiste plekken waar je wellicht te voet niet zo snel zou komen. Je legt langere afstanden af waardoor je in kortere tijd meer kunt zien van de diversiteit van de Veluwe.

Eco Safari over de Veluwe vanuit Bezoekerscentrum Nunspeet

Diner bij Dorpsherberg de Roskam in Nunspeet; elke dag dient in stijl afgesloten te worden. Zo ook een dag op de Veluwe en dat doe je het beste bij Dorpsherberg, de Roskam op de Veluwe in Nunspeet. Enjoy!

Diner bij Dorpsherberg de Roskam in Nunspeet

De Veluwe smaakt altijd naar meer. Inspiratie voor luxe overnachten, mooie natuurspots en de mooiste Hanzesteden.

Bonus tips voor de Veluwe

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *