5 x Royaal en luxe genieten op de Veluwe

door | dec 4, 2022 | Accommodaties, Gelderland, Nederland, Veluwe

De Veluwe, het schitterende groen der Nederlanden. Koninklijk genieten van al de luxe die de Veluwe te bieden heeft? Ik geef je tips voor een culinair, cultureel maar vooral, vorstelijk verblijf.

Brasserie het Jachthuis

Net aan de rand van Apeldoorn vind je het schattige Hoog Soeren, met een (dalend) bewonersaantal van slechts 235 inwoners is dit toch echt de place to be. In het voormalige Jachthuis van Willem III (deze speelt een glansrijke rol in dit blog) vind je nu Brasserie het Jachthuis, toch wel de belangrijkste reden om even langs Hoog Soeren te fietsen, wandelen of struinen.

In het Jachthuis is het goed toeven, hier strijk je neer voor een welverdiende pauze op een zomerse dag op het terras of om op te warmen na een frisse winterwandeling. In de keuken wordt er gekookt met lokale producten van lokale ondernemers op een eerlijke en ambachtelijk manier.

Onderdompelen in de koninklijke geschiedenis bij Paleis het Loo

Na in renovatie te zijn geweest voor ruim een jaar (en nog steeds deels in renovatie) is Paleis het Loo sinds dit jaar eindelijk weer open voor bezoekers. Dat alleen is al een feestje waard, maar de renovatie heeft zijn koninklijke vruchten afgeworpen. En eigenlijk moet ik zeggen: kroondomein het Loo. Het kroondomein is het gebied waarover de koning speciale rechten kan uitoefenen, zoals jacht- en exploitatierechten. Momenteel heeft de koninklijke familie nog maar één kroondomein, een gebied in de omgeving van paleis Het Loo. En over die jachtrechten? Hij mag maar 1 schot per jaar lossen.

Prijzen en beschikbaarheid voor een bezoek aan Paleis Het Loo

Vergeet voor je naar het hoofdgebouw wandelt vooral niet even een bezoekje te brengen aan de stallen en het koetshuis. In het Paleis zelf kun je nu kiezen voor twee audiotours. Die uit de 17e eeuw van Willem III (daar heb je hem weer) en Mary, of de 19e eeuw over het Koninklijk huis zoals wij het kennen. Een geschiedenislesje in 30 minuten met een gouden randje. Op een luchtige en vermakelijke manier gebracht. Maar laten we vooral niet vergeten waar we voor zijn gekomen; de pracht en praal, waar de leden van ons Koninklijk huis zich al jaren door omringen.

Restaurant balzaal

Tip voor een feestelijke afsluiting? Eerst naar het dakterras voor een uitzonderlijk uitzicht over de Paleistuin en dan aftoppen met een feestelijk aperitief of bubbel in Restaurant Balzaal die met zijn kroonluchters een fenomenale afsluiting vormt van je bezoek aan Paleis het Loo.

De koning te rijk voelen bij De Echoput

Laten we er nog een schepje bovenop doen bij De Echoput. Een gastronomisch hoogstandje midden op de Veluwe. Ideaal, want hier schuif je met liefde aan voor hun wild-wijn arrangement, waarna je zo je hotelkamer inrolt om de volgende dag te genieten van alle faciliteiten die het 5 sterrenhotel nog meer te bieden heeft, of je steekt de straat over en maakt een prachtige boswandeling.

De Echoput

Ook hotel restaurant de Echoput bevindt zich op historische grond en midden in het kroondomein. Hier liet koning Lodewijk Napoleon in 1809 een waterput graven, ik heb hem gezien en de echoput is angstvallig diep, de echo is indrukwekkend. De reden voor koningin Wilhelmina om er een theehuis te laten bouwen in 1936. De echoput was jarenlang de bestemming van menig schoolreisje. Nu zoveel jaren later is het al tijden een hotel en restaurant waar je terecht kunt voor culinaire arrangementen. Ik genoot van een heerlijk 5 gangen diner begeleid door de mooiste wijnen en omringd door warme gastvrijheid. Een warm bad, als je het mij vraagt. En in dat warme bad liet ik mij heerlijk wegzakken voordat ik in mijn bedje in slaap viel als doornroosje. Een Veluws sprookje.

In galop over de Veluwe

Bij de Cantharel (waar Simone onlangs nog verbleefkan je veel meer dan alleen maar overnachten. De Cantharel is het ideale startpunt om de Veluwe verder te ontdekken op welke manier dan ook. Je kunt er terecht voor meerdere soorten outdooractiviteiten. Of je nu met een landrover de Veluwe op wilt of met een e-bike. Wij deden er een schepje boven op, nu we ons toch de koning te rijk voelde op de weelderige Veluwe en lieten de koets voorrijden.

Dronefoto koets met paarden Veluwe
Dronefoto Marion Stoffels

In een tocht van 1,5 uur wordt je over de Hoog Buurlose heide gereden, door de speciale paden kom je op plekken waar je anders flink voor moet wandelen. Er was een picknick (warme choco!) bij dit uitzichtpunt en ik voelde mij als de prinses zonder erwt.

Het gouden puntje op de i bij Huisje James

Na anderhalf uur in draf de Veluwe te hebben verkent werden we voor de deur afgezet bij Huisje James. Huisje James staat in de wijde omgeving bekend als één van de restaurants van de Cantharel. Net naast Huisje James staat nog een huisje, wat normaal te boeken is voor borrels of meetings, maar wij kregen er onze lunch geserveerd. Knusser gaat het niet worden.

Ook leuk op de Veluwe:

Helaas komt aan al het goede een eind, zo ook aan mijn heerlijke sprookje op de Veluwe. Het goede nieuws is, De Veluwe is in alle seizoen mooi. Dus ga op ontdekkingstocht, lees onze blogs over de Veluwe en geniet met royale teugen! Eliane

Uitzichtpunt Veluwe

Ik was op uitnodiging van Visit Veluwe twee dagen op pad.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *