Winterlicht bij Fort Pampus is magisch

door | dec 9, 2018 | Amsterdam

Winterlicht bij Fort Pampus – Op een unieke plek, omringd door UNESCO Werelderfgoed genieten van een bijzonder diner. Je moet er wel even voor in een bootje stappen en tijdig boeken.

Bootje varen

De avond begint met bootje varen. Vanaf IJburg stap je op de prachtige boot MS Sailboa, in een half uur tijd wordt je met de rest van de gasten naar Papmpus gebracht. Een bar zorgt voor de nodige drankjes. Uiteraard is dit het juiste moment om de IPA van Pampus even te proeven. Vergeet bij droog weer niet even op het dek te gaan staan, baggerboten en het land in de verte geven iets magisch aan de donkere nacht. Let wel, wij waren er in december dus het was al donker toen wij de boot opgingen.

Voor Pampus liggen; Fort Pampus

Voor Pampus liggen” is een bekende uitdrukking waarvan de oorsprong teruggaat naar Fort Pampus. In de 17e eeuw bevond zich in de toenmalige Zuiderzee een ondiepe geul die ervoor zorgde dat schippers dagen, en soms zelfs maandenlang, voor Pampus moesten wachten. Het zal je niet verbazen dat deze zeelieden zich begonnen te vervelen, wat leidde tot het nuttigen van aanzienlijke hoeveelheden drank en andere vermakelijkheden. En zo ontstond de uitdrukking “voor Pampus liggen.” Wil je meer te weten komen over de geschiedenis? Lees hier verder op de site van Pampus.

Voorgerechten zoeken in het fort

Bij aankomst op Pampus word je ontvangen met warme cider en grote vuurkorven. We verzamelen even voordat we het fort betreden. Houd je vooral aan de kledingvoorschriften, want op hakken zul je hier niet blij van worden. Onder begeleiding duiken we het fort in, waar je een korte geschiedenisles krijgt. Het is er fris en vochtig. En dan begint het avontuur. Met een houten kratje vol lekkernijen en twee nog lege glazen word je het fort ingestuurd op zoek naar de verschillende plekken waar soep, het voorgerecht en de wijnbar te vinden zijn. Door het hele fort staan tafeltjes waar je vervolgens plaats kunt nemen. Van intieme hoekjes tot lange tafels met banken eraan. Ik zie veel mensen lekker rondstruinen en elders weer aanschuiven. Onderweg in de gangen vraagt men elkaar of ze de soep al hebben gevonden. Love it.

Diner en dessert in het restaurant

Vanaf kwart over 8 ben je welkom in het restaurant. Een prachtige boom, sfeervolle muziek bieden precies alle warmte die je nodig hebt na je avontuur ondergronds. Het is behaaglijk en de wijnen zijn zalig. Als hoofdgerecht eten we een gerookt Hollands varkentje en die rokerige smaak proef je in alles door, heerlijk. Het dessert een wentelteefje met witte chocolade mousse en caramel. Mij iets te zoet, maar om mij heen zie ik dat de rest van de gasten daar geen moeite mee hebben. Al met al een een heerlijke avond.

Design en lifestyle

Bitterzoete terugvaart

En dan is het om 22.20 uur toch echt tijd om terug te varen, iedereen weer aan boord, dit gaat in fases, gezien iedereen geheel op zijn eigen timing de avond doorbrengt. Geen betere manier om zo’n avond af te sluiten dan met een echt Pampus bittertje, stuurt je met een warm hart de nacht weer in. Na de regenachtige terugvaart, doken wij snel onze taxi terug naar huis. Een avond om niet snel te vergeten.

Praktische informatie:

Een ticket voor Winterlicht kost € 93,00 per persoon en kun je hier bestellen. Wacht niet te lang, want deze avonden zijn snel uitverkocht. De prijs is inclusief boottocht, een 4 gangen-diner. Een deel van de opbrengsten gaat naar de Stichting Pampus voor het behoud van dit stuk UNESCO- werelderfgoed! Meer weten? Kijk op de website.

Nog meer unieke ervaringen:

Ik was op uitnodiging van Visit Pampus om verslag te doen van de Winterlicht avond. 

28 Reacties

 1. Typisch .T. Aka Tjarda ?

  Oooohhhh ja ✨✨✨✨✨✨✨✨

  Met mijn zussie ?

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Ah, wat gezellig!

 2. Seger Abels

  Dolgraag met mijn leukste (Jera) om extra romantisch te vieren dat we gaan samenwonen ?

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Wooho, gefeliciteerd Seger, voor het echie nu!

 3. M. de Jong

  .ja! bericht ja!
  mayday mayday!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   haha, lovjya!

 4. Joannie

  Ik zou graag met mijn lief Ruud vd Poel gaan. We zijn in de zomer geweest en vinden Pampus magisch. Ben benieuwd hoe het er op Valentijnsdag uitziet ❤️

  Antwoord
  • Eliane Roest

   En ik ben dan weer benieuwd hoe het in de zomer is! Het was nu zo donker, spannend, maar we zagen vrij weinig 🙂

  • Joannie

   Doen!!! t Is een mooi eiland met een indrukwekkend (reden van) bestaan!

 5. Debby vd Veen

  O ja, dat wil ik heel graag winnen. Ik wilde deze zomer al gaan tijdens de zomeravonden, maar helaas is het er niet van gekomen vanwege privé omstandigheden. Dan ga ik met mijn vriendin ? We zijn allebei gek op lekker eten en bijzondere uitjes. En allebei nog nooit op Pampus geweest.

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Duimen maar!

 6. Maartje

  Ik zou heel graag mijn lief hiermee willen verrassen! Wij zijn dan net terug van 1 week vakantie met onze 3 jonge kids (<5 jaar). Wat hopelijk heel fijn gaat zijn, maar waarschijnlijk ook bikkelen en zonder een romantisch uitje voor 2 ?

  Antwoord
  • Eliane Roest

   ooh, succes en alvast fijne vakantie!

 7. Monique O

  Prachtige sfeervolle plek en foto’s Eliane! Lijkt me bijzondere ervaring om daarheen te varen en daar te eten, uiteraard samen met een dierbare vriend(in).

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Dankjewel Monique!

 8. June Vollenhoven

  Beste Eliane,

  Ik zou zo graag mijn vriend ermee verassen. Wij wilden er beide al graag heen, maar dit is er nog niet van gekomen.
  Mijn vriend en ik hebben onze 1 jaar anniversary in februari! We hebben elkaar op een hele romantische manier ontmoet en ik zou graag voor onze eerste anniversary ook iets heel romantisch doen.
  We hebben elkaar ontmoet in de sneeuwstorm, toen heel schiphol plat lag. Ik ging helemaal naar de andere kant van de wereld, Nieuw-Zeeland, omdat mijn broer gemigreerd is en ik ging hem voor het eerst weer zien. Mijn vriend ging naar China, omdat een vriend gemigreerd is.
  Daar stond ik op Schiphol, mijn vlucht geannuleerd. Uiteindelijk in de grootste menigte (rij van twee vertrekhallen! Lang) mijn vlucht weten om te boeken..naar de volgende dag.. Hotels in de buurt waren allemaal vol door alle chaos en ik wilde net terug naar huis met mijn zware backpack, toen ik last minute er per toeval achterkwam dat ik dubbelgeboekt was, mijn ‘andere’ vlucht ging al bijna! In alle haast naar een medewerker gegaan om te checken welke vlucht ik nou écht moest hebben. Die rondbellen. Bleek deze vlucht te zijn! Ik ben zo snel als ik kon mijn bagage gaan inchecken en naar de gate gehold. Net optijd.. kon al in de rij staan om te boarden. Alleen toen werd er omgeroepen dat de vlieghaven van mijn eerste overstap gesloten was door de sneeuwstorm.. iedereen mocht over 2 uur terugkomen.
  Ik was vijf minuten weg en er werd ineens omgeroepen dat we tóch konden boarden. Terug een rij vormen..

  En ineens stond hij recht voor me. Hij lachte naar me en ik keek eerst nog verlegen weg. Maar gedurende het boarden bleef hij achterom kijken en naar me lachen. En wat bleek, we zaten vlak bij elkaar in het vliegtuig! Hij bleef naar me kijken, en ik naar hem. Het was love at first sight 😉
  Uiteindelijk was ik bijna zes weken in nieuw zeeland en we hebben elke dag gechat. En het klikte zo.. het bleek ook nog eens dat hij last minute zijn stoel op de vlucht had gewijzigd, als hij dat niet had gedaan en ik niet twee keer was omgeboekt hadden we elkaar nooit ontmoet! Zodra ik terug was op date gegaan en in feb. Officieel een relatie. En we gaan samenwonen in april! In ons eerste huis. Mét geregistreerd partnerschap. Het voelt gewoon goed. Hij is alles wat ik ooit gewild heb en ooit zal willen.
  Ik zou hem graag hiermee verassen want hij doet zoveel voor mij. Soms is het voor mij wat lastig omdat ik krap zit als student, maar ik blijf mijn best doen, zoals met deze prijsvraag doen en hopen 🙂

  Antwoord
 9. June Vollenhoven

  Wat gek ik zie mijn reactie niet staan klopt dat??

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Nu wel toch?

 10. Maartje

  Hoi Eliane, leuk je tegen te komen en brune te zien. Ik loot graag mee, ik houd erg van verrassingen voor mijn lief.

  Ciao! Maartje

  Antwoord
 11. Anita

  Met mijn vriend Richard. We hebben ons ten doel gesteld om dit jaar alle forten vd Stelling van Amsterdam te gaan bezoeken . Dit zou een mooi, romantisch en smakelijk begin zijn!!

  Antwoord
 12. Debby

  Dat klinkt echt heel mooi en lekker. ? Dit stukje Amsterdam heb ik nog niet eerder bezocht. En ik zie dat 14feb ook net in het begin van onze krokusvakantie valt, dus hoe ideaal om de kleinste meiden uit logeren te doen en hier met manlief heen te gaan. Past mooi bij mijn goede voornemen voor 2019 om meer te profiteren van het wonen in Amsterdam en er vaker op uit te gaan. Ik ga vast duimen draaien. ?

  Antwoord
 13. Simone

  I ❤ Pampus, en wat is er leuker dan Valentijn vieren tijdens Winterlicht! Dus ik neem graag mijn Valentijn mee

  Antwoord
 14. Marieke

  Oh te gek! Dit zou ik heel graag samen met mijn lief ❤️ willen ervaren. We zijn dit jaar 20 jaar samen en hoe romantisch en bijzonder zou het zijn om hem hiermee te kunnen verrassen! Jouw sfeervolle foto’s en verhaal brengen mij helemaal in de stemming….

  Antwoord
 15. Marieke

  Oh te gek! Dit zou ik heel graag samen met mijn lief willen ervaren. We zijn dit jaar 20 jaar samen en hoe romantisch en bijzonder zou het zijn om hem hiermee te kunnen verrassen!
  In plaats van samen ‘voor Pampus’ op de bank te liggen lijkt mij het supertof om eens ECHT voor Pampus te liggen! Jouw sfeervolle foto´s en verhaal brengen mij helemaal in de stemming….

  Antwoord
 16. Majorie

  Geen diner kan op tegen mijn Valentijn, behalve Winterlicht bij Pampus, dat lijkt ons superfijn! ❤

  Antwoord
 17. Zjojes

  Oh wauw wat ontzettend gaaf zeg! Wij houden enorm van lekker eten en als het dan ook nog zo bijzonder is dan is dat helemaal gaaf.
  Ik ga samen met mijn partner. Komen we ook nog eens van de bank op valentijnsdag haha
  Groetjes
  Joyce

  Antwoord
 18. Frank G

  Ik weet niet of de giveaway van de kaartjes nog loopt maar ik waag toch een poging..

  Komende februari komt mijn vrouw, na haar bijna 3 maanden niet gezien te hebben, terug uit Australië. Om dit te vieren zou dit natuurlijk een geweldige verrassing zijn om samen te beleven!

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Hey Frank, helaas is de winactie al gesloten!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...