Of ik een nieuw stukje Nederland wil ontdekken? En dat terwijl ik nog lang niet alles van het huidige Nederland heb ontdekt. Ik nam de uitnodiging van Rijkswaterstaat en Natuurmonument, voor een dagje Marker Wadden met beide handen aan. De Marker Wadden, een nieuw stukje Nederland voor de kust van Lelystad.
Marker Wadden, nieuwe natuureilanden
De Marker Wadden is een groep van 5 nieuwe natuureilanden aangelegd in het Markermeer. Een kunstmatig aangelegde eilandengroep vol kreken en moerassen. Voor de aanleg ervan werden er miljoenen kuub slib en zand opgebaggerd uit het Markermeer. Een enorme klus waar ze meerdere jaren mee bezig zijn geweest. En een belangrijk doel van dit project is om de vis- en vogelstand in dit gebied weer te laten toenemen. Door o.a. de afsluitdijk was dit de laatste jaren er flink op achteruit gegaan. Een mooi stukje polder pionieren, een stukje natuur dat begint vanaf nul en dat meer dan de moeite waard is om te zien hoe zich dat zal gaan ontwikkelen.
Er werd een pitch uitgeschreven en Boskalis won de opdracht met een vooruitstrevend plan en een lange termijn visie. De eilanden kunnen in de komende jaren ook nog uitgebreid worden op deze manier.
Wat kan je doen op de Marker Wadden?
Vanaf de haven kun je het eiland verkennen via verschillende wandel- en vlonderpaden met een totale lengte van 12 kilometer. Je kan ook direct naar het strand achter de haven of wandelen naar het Noordstrand; een wandeling van ongeveer 3 kilometer. Een deel van de paden is geschikt voor rolstoelgebruikers. In het paviljoen kan je met zicht op het strand en het IJsselmeer geniet van een kop koffie met appeltaart. Het is zelfs toegestaan om aan de strandkant te zwemmen, wel voor eigen risico!
Vlonderpad op de Marker Wadden
Flora & Fauna op de Marker Wadden
Doordat er maar 1 van de 5 natuureilanden begaanbaar zijn voor de mens, kunnen op de andere eilanden allerlei vogels hier een mooie broedplaats vinden. Dit zorgt er nu al voor dat er nieuwe vogelsoorten gespot zijn die al 30 jaar zich niet hadden laten zien in Nederland. Het slib wat gebruikt is voor de natuureilanden brengt ook weer zaadjes met zich mee, waardoor ook nieuwe bloem- en plantsoorten zich gaan vestigen op deze eilanden. Een unieke manier voor natuurliefhebbers om soorten te ontdekken waarvan we niet eens wisten dat ze zich in zoetwatergebied konden vestigen, zoals de zeeaster.
Op het eiland kom ik een wit tentje tegen, later wordt mij verteld dat dit voor de insectenvangst is. Op deze manier kunnen ze kijken welke insecten zich al gevestigd hebben. Insecten zijn belangrijk in de ontwikkeling aangezien zij weer belangrijk voedsel voor de vissen en vogels zijn.
Vogels kijken op de Marker Wadden
Over het hele eiland zijn er meerdere vogelkijkhutten gebouwd om vanaf diverse hoogtes naar de vogels te kunnen kijken. De bekendste hiervan is nu al “De Steltloper”. Deze uitkijktoren zie je vanaf het hele eiland en geeft een prachtig kijkje van bovenaf, bij helder weer kan je Amsterdam zien liggen. De Steltloper is 10 meter breed en 12 meter hoog
Welke vogelkijkhutten zijn er op de Marker Wadden?
Maar ook Vogelkijkhut “Lepelaar”, “Duikeend” en “Aalschover” zijn prachtige plekken om te loeren. Deze liggen op en onder waterhoogte, zodat je eenden kunt bekijken en vogels die op de slibgronden hun maaltijd bijeen verzamelen.
Met de boot naar de Marker Wadden
Dagelijks vaart er een veerboot vanuit Lelystad (Bataviahaven) naar de Marker Wadden. Een ticket kost 22 euro voor een volwassenen, voor de kinderen is het 10 euro. De boot vertrekt twee keer per dag om 10.00 uur of 13.00 uur en gaat 4,5 uur later weer terug. Nog leuker is het om met je eigen boot erheen te varen en aan te leggen voor de dag in de haven. Je kan er zelfs de nacht blijven met de boot.
Een wisselend landschap, 365 dagen per jaar
De Marker Wadden zijn omdat ze vanaf nul begonnen zijn een mooie ontwikkeling om in de gaten te houden. Om dit wat beter te kunnen monitoren, staan er verspreid over het eiland fotopunten. Maak je hier een foto, stuur hem dan in. Er wordt online een landschap timelapse gemaakt, om de verandering die soms dagelijks te zien is, te helpen vastleggen.
TIP: Hier kan je je foto’s uploaden en/of de timelapse bekijken.
De Nederzetting; overnachten op de Marker Wadden
Het haveneiland van de Marker Wadden, wat je kan bezoeken, trok in het eerste jaar al 20.000 bezoekers, dit moet de komende jaren gaan toenemen. Corona gooide uiteraard roet in het eten, maar dagjesmensen weten de weg goed te vinden. In samenwerking met Natuurmonumenten bouwde Landal er duurzame energie neutrale vakantiehuisjes, volledig duurzaam ingericht door IKEA. De opbrengsten van de verhuur, gaat regelrecht naar De Marker Wadden. Dat alleen is al een goede reden om er een nachtje te willen blijven. Let wel, er is geen supermarkt, dus neem je eigen boodschappen mee. De unieke eilandhuisjes hebben weliswaar geen tv, maar zijn verder wel voorzien van alle luxe zoals modern sanitair en een vaatwasser.
Landal verduurzaamt steeds meer vakantiehuisjes, lees hier over ons verblijf in een Landal duurzame vakantiewoning hier.
Nog meer unieke plekken in Nederland:
- Herbeleef de Tweede Wereldoorlog in Museum Overloon te fiets over de unieke fietsbrug.
- Overnachten in de Dordtse Biesbosch bij Stayokay Dordrecht
- Van de gebaande paden af in Zuid-Oost Nederland. 4 Tips!
- Op mini-vakantie in IJzendijke, Petit Paris in Zeeuws Vlaanderen
Ik was op uitnodiging van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten bij de Marker Wadden. Ook een keer een Instameet bijwonen op een unieke plek? TIP: Hou hun FB pagina in de gaten!
Geweldige blog!
Dankjewel Brechje, leuk dat je moeder er ook bij was!