4 Tips voor een vakantie in Midden Jutland (Denemarken)

door | jul 17, 2021 | Denemarken, Europa, vakantie

Midden Jutland in Denemarken. Of je nu voor één, twee of drie weken op vakantie gaat naar Denemarken, je hoeft je niet te vervelen. Wij gingen een week op vakantie naar Midden Jutland in Denemarken en verzamelde 4 leuke tips om te doen.

Denemarken Vakantieland

Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland. Verder betaal je in Denemarken met Deense Kronen die je overal kunt pinnen. Denemarken staat bekend om het beeld van de kleine zeemeermin, vuurtorens, havens, windmolenparken en de vele strandjes. Hoofdstad Kopenhagen is populair als stedentrip bestemming. Daarnaast is Denemarken een tolerant, liberaal en modern land en dat voel je ook. Grote trekpleister van het land is Legoland, maar daar hebben onze pubers geen interesse in … Helaas 😉

Op vakantie naar Midden Jutland

Met twee tieners (14 en 18) op vakantie met de auto via Hamburg en Flensburg, richting Midden Jutland een prachtige regio in Denemarken. We verbleven in een Scandinavisch ogend zwart houten huis in Ansager, op een enorm stuk grond uitkijkend op een meer. Het vakantiehuis biedt volop ruimte voor de kinderen om lekker te voetballen en een terras groot genoeg om met de zon mee te draaien.

Vakantiehuis Midden Jutland

Vakantiehuis in Ansager aan het Meer van Kvie Sø

In het vakantiehuis in Ansager is het genieten van het uitzicht en relaxen aan het meer van Kvie Sø. Het Kvie Sø-meer is een prachtig meer gelegen in de regio Zuid-Jutland in Denemarken. Rondom het meer zijn goed gemarkeerde wandelpaden te vinden, waardoor je heerlijk kunt genieten van prachtige wandelingen langs het water en door het omliggende bosgebied. Het is een ideale locatie voor natuurliefhebbers en vogelspotters. Het ultieme Deense vakantiegevoel.

TIP: Je kunt in Denemarken veel grote vakantiehuizen huren, op een park of van een particulier en voor een betaalbare prijs.

Tips om te doen tijdens je vakantie in Midden Jutland

  • 1) Uitstapje naar Esjberg

Aangezien de pubers niet op alle tripjes meer mee willen, doen Peter en ik die vooral ’s ochtends. Ons eerste uitstapje gaat naar Esbjerg. Of het nu komt omdat het zondag is, het is rustig op het ‘Dorpsplein’. Esjberg is de grootste stad in Zuid-West Jutland. Esbjerg is gelegen aan de Noordzee en heeft een grote haven die fungeert als een belangrijk centrum voor handel, scheepvaart en offshore-activiteiten. Het is de vijfde grootste stad van Denemarken.

Verderop in Esbjerg langs de kust, op zoek naar het beeld van de Mannelijke Man; ‘Mennesket ved Havet’. Dit iconisch symbool van Esbjerg zijn de 4 mannen uitkijkend over zee, een 9 meter hoge sculpturengroep ontworpen door Svend Wiig Hansen. Dit imposante beeld van vier zittende mannenkarakters kijkt uit over de Noordzee en is een populaire toeristische attractie geworden.

2: Varde, schattig stadje in Midden Jutland

Esbjerg ligt aan de Waddenzee en heeft een levendige havenindustrie. Langs de kustweg staan veel mooie duinhuizen in een gemoedelijke sfeer. Op de terugweg naar Ansager rijden we via Varde, een schattig stadje met een prachtige architectonische muurschildering van Otto Frello Gavlmaleri, De Sankt Jacobi Kirke en de bekende Scandinavische gekleurde huisjes.

2) Stedentrip vol iconische architectuur naar Aarhus

De volgende dag staat Aarhus op het programma. Volgens Visit Denmark.nl is “Aarhus misschien een intieme, hygge-achtige stad, maar de tweede stad van Denemarken maakt serieus veel indruk als het gaat om iconische architectuur”. Wij gaan vooral voor het hygge-gevoel: de fotogenieke straatjes, de verborgen terrasjes en de gezellige pleintjes.

Wijk Møllestien in Aarhus

De wijk Møllestien in Aarhus kan natuurlijk in dit tripje natuurlijk niet ontbreken! We gaan zeker nog een keer naar Aarhus terug en nemen dan ook Silkeborg mee: de poort naar het Deense merengebied.

Stedentrip vol iconische architectuur naar Aarhus
 

3) Ribe, het oudste stadje van Denemarken

Volgende dag naar Ribe, het oudste stadje van Denemarken en volgens de verhalen het oudste stadje van heel Scandinavië. Bij aankomst eerst maar een kopje koffie met zoet gebak op een terras langs de Ribe Vestera, de rivier die door de stad stroomt. De Denen zijn meester in het bakken van allerlei zoete broodjes, genaamd ‘Wienerbrød‘ en de kaneelbroodjes niet vergeten, krokant en vol met kaneel en bruine suiker! Daarnaast is een bezoek aan Denemarken zonder het proeven van een Deense hotdog, Rød pølse, is een schande! Volgens Dansk.nl is Ribe een van de onbetwiste must-sees van West-Jutland. Het straatbeeld is gezellig en knus, mooie boetiekjes, kleurrijke panden, musea vol historie en een imposante Kathedraal genaamd de Vor Frue Kirke.

4) Een dagje strand Blåvands Huk

Nog een dag te gaan en die gaat richting het strand: Blåvands Huk, waar zich het meest westelijke puntje van Denemarken bevindt. In de duinen bij het strand staan prachtige vakantiehuizen. De vuurtoren van Blåvands Huk torent 18 meter boven de zee uit en wordt beklommen.

Een dagje strand Blåvands Huk

Dan chillen op het mooie, brede en witte strand. Genieten!

Een dagje strand Blåvands Huk
Een dagje strand Blåvands Huk

Een week vakantie in Midden Jutland (Denemarken) zit erop: wat een prachtig en relaxed land is dit, een echt Hygge gevoel: gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven! Lees hier de tips voor een vakantie in Zuid Jutland.

vakantie in Midden Jutland (Denemarken)

Ik ben Babs en een sucker voor mooie plaatjes en kringloopwinkels. Moeder van twee pubers en sinds dit jaar is ons gezin opgeleukt met een witte herder. Dit jaar gaan we trouwens met de hond en onze gepimpte sleurhut op enkele campings staan.

Lees ook deze reisblogs over Denemarken:

Wij maken gebruik van affiliate links. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons de site te onderhouden.
Bestel bijvoorbeeld bij Bol.comBever, of Natuurhuisje dan ontvangen wij een kleine commissie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *