Een reis door de tijd bij het Oude Ambachten en Speelgoed Museum

door | feb 22, 2022 | Gelderland, Kunst & Cultuur, Nederland

Wel eens gehoord van het Gelderse dorp Terschuur? Met slechts 1500 inwoners heeft dit dorp zichzelf op de kaart weten te zetten.  In Terschuur maak je een reis door de tijd bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

Langs de Hoofdweg van Terschuur, op 45 minuten van Amsterdam en 30 minuten van Utrecht vind je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Zodra je het museum binnenstapt, voel je je direct Marty McFly uit “Back to the Future”.

Oude Ambachten en speelgoedmuseum

Een speurtocht door de tijd

Bij aankomst in het museum worden we vriendelijk ontvangen door de medewerkers. We hebben drie van onze kinderen (leeftijd 5, 9 en 14) meegenomen. Voor kinderen is er een speurtocht beschikbaar die leidt door het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. In het museum zijn er maar liefst 160 verschillende ambachten te zien. Veel van deze ambachten zijn inmiddels verloren gegaan of gemoderniseerd. Het museum beslaat een uitgebreide collectie die de Nederlandse geschiedenis van ca. 1910-1970 laat zien. Voor ons vooral een feest van herkenning. Voor de kleintjes een wereld van verbazing. De speurtocht brengt je langs alle ruimtes van het museum. Door middel van de vragen in de speurtocht leer je op een speelde manier alles over de oude ambachten.

BMF 8954 scaled 1

Hoe meer je herkent, hoe ouder je bent

We starten ons bezoek met Route A (er zijn drie routes in totaal) hier worden we al snel geconfronteerd met de uitspraak “Hoe meer je herkent, hoe ouder je bent”. Dit klopt echt, we herkennen zoveel in dit museum. Het eerste voorbeeld is de lichtbruine leren schooltas die we allebei hebben gehad toen we naar de middelbare school gingen. De kinderen vinden het maar gekke tassen en kijken ons gek aan als we zeggen dat wij ook zulke tassen hadden toen wij jong waren. Tegenwoordig hebben de kinderen allemaal rugzakken in de hippe kleuren en printjes. De kinderen kijken hun ogen uit naar hoe wij op school hebben gezeten. We hebben dan misschien niet met een veer leren schrijven, maar de rest van de spullen zijn allemaal herkenbaar.

“Mama, hadden jullie geen digibord?!”

Leukste uitje van Gelderland

Koop je kaartjes alvast online hier.

BMF 9174 scaled e1645629756573

Een interactief museum

Door het museum heen vind je QR-codes die je kunt scannen om zo meer te weten te komen over een bepaald item of kamer. Extra leuk is dat het museum regelmatig een aantal “live” ambachten toevoegt aan de ervaring. Zo is er tijdens ons bezoek een muzikant aanwezig die speelt op een accordeon. Even verderop vinden we iemand die glazen graveert. Deze kunstenaars kun je vragen stellen wat het hele museumbezoek nog interactiever maakt.

Gelukkig hoeven we ons niet op alle plekken “oud te voelen”, bij de sectie met Lp’s herkennen de kinderen gelukkig de LP’. Vinyl is weer terug van weggeweest, en wat ons betreft, nog steeds de beste vorm van geluidsdragers.

glas graveren als oude ambacht

MDH 2819 scaled e1645629718737

Speelgoed, speelgoed en nog eens speelgoed

Waar je tijdens Route A en B vooral de oude ambachten tegenkomt, kijken de kinderen uit naar Route C. Hier vind je een grote collectie van antiek speelgoed. Bij veel etalages zijn knoppen aanwezig voor de kinderen waardoor ze o.a.; treinen kunnen laten rijden of auto’s op een racebaan kunnen laten racen. Geweldig om al het oude speelgoed hier terug te zien: antieke poppen, meccano, oude blikken autootjes, serviesjes, tollen, beren het is er allemaal.

Op route C vind je ook nog een speelruimte waar je allerlei Oud-Hollandse spelletjes en speelgoed terug vindt. Hier kunnen de kinderen (en ouders ook natuurlijk) eindeloos mee spelen. Tafelvoetbal, airhockey, een reuzen sjoelbak en (extra leuk voor Bram) een oude Nintendo met Mario erop.

MDH 3004 scaled e1645629774816

BMF 9016 scaled e1645629704616

Leuk voor jong en oud

Zoals gezegd is het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur echt een verborgen parel. We snappen heel goed dat het museum een bronzen award heeft gewonnen in de verkiezing van leukste uitjes van de ANWB voor de provincie Gelderland. Iedereen van jong tot oud kan hier zijn hart ophalen en een leuke dag hebben.

Praktisch:

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en is (wat ons betreft) een dikke aanrader. Kinderen tot 4 jaar (gratis),  5 tot 14 jaar € 8,95, volwassene € 11,95. Na afloop van je bezoek kan je nog lekker iets drinken of eten. Gegarandeerd een leuke dag!

TIP: Wil jij ook een bezoek brengen aan dit museum? Check onze insta, hier en hier want daar mogen wij twee tickets inclusief hapje en drankje weggeven.

BMF 8858 scaled 1

Instagrambloggers.nl blogt over de mooiste bestemmingen in Europa. Iedere woensdag en zondag verschijnt er een nieuw (reis) blog met tips op gebied van kunst, cultuur en natuur.

Lees ook deze leuke Gelderland tips:

2 Reacties

 1. Hr.J.Bruggeman

  Is het mogelijk mij een folder toe te zenden van het Oude ambachten & speelgoed museum in Terschuur ? Wij van de sjoelvereniging hebben nl.interesse voor een bezoek..
  Het adres is De Dissel 110, 6846KA Arnhem

  Antwoord
  • Eliane

   Ik heb uw bericht doorgestuurd aan het museum zelf.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *