Voor het eerst naturistisch op vakantie bij Euronat aan de Atlantische kust van Frankrijk

door | sep 5, 2021 | Accommodaties, Frankrijk, vakantie

Wanneer ik door France4naturisme word uitgenodigd voor een perstrip naar 1 van hun naturisten camping moet ik toch wel even nadenken. Ik ga nooit naar de sauna of het naaktstrand, call me crazy, maar ik heb er niet echt iets mee. Ondanks dat ik geen probleem met mijn eigen naakt zijn heb, is het de andere mensen naakt zien in eerste instantie wat mij tegenhoudt. Maar hoe kom je uit je comfortzone na een jaar thuiszitten? Precies! Ja zeggen tegen nieuwe avonturen. En daar ga ik, met weinig tot niets in mijn koffer. 

NHT09278 min scaled

Eenmaal aangekomen bij naturistencamping Euronat, kijk ik wat onwennig om mij heen. Ik zie naakt, half naakt en volledig gekleed. Bij Euronat kleed je waar je je comfortabel bij voelt en dat is voor een eerste avond prima. Ik laat het allemaal op mij afkomen en geef mij met de dag een beetje meer bloot.

Naakt of bloot tijdens een naturisme vakantie?

Halverwege de week vraagt iemand mij of ik mij nog naakt voel. Dat zet mij aan het denken. En wellicht zit het hem daar in? Naturisten voelen zich niet naakt, dit is hun uniform. Iedereen hetzelfde, dan kan je sporten, eten, recreëren wat je wil. Zolang je je naakt voelt, kan je je hier niet aan over geven. It’s a state of mind, of is het een lifestyle? Ik voel me hoe dan ook op dat moment nog erg naakt. Alhoewel ik geniet van het zwemmen en op het strand liggen zonder natte bikini!

NHT09506 min scaled e1630852609356

Reizen naar en rondom Euronat

Er zijn verschillende manieren om te reizen naar Euronat. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Omdat ik duurzaam reizen steeds belangrijker ben gaan vinden, nemen wij vanuit Amsterdam de Eurostar naar Parijs en stappen vervolgens over op de trein richting Bordeaux. Vanaf Bordeaux gaat er een trein naar Lesparre, wij namen daar de taxi, maar in het hoogzseizoen rijdt er ook een bus. Uiteraard kan je ook vliegen op Bordeaux, of met de trein naar Bordeaux en dan ter plekke nog een auto huren via Sunnycars. Of je rijdt het hele stuk vanuit Nederland. In dat geval doe je ook nog een stukje met de ferry en kom je aan bij Verdon waarbij de laatste kilometers door een prachtig stukje van de Medoc rijdt.

TIP: Ter plekke huurde wij e-bikes om op die manier de omgeving te verkennen.

DSCF4336 min e1630852692286
NHT09524 min 1 scaled e1630933219662

Verblijven in naturistendorp Euronat

Euronat is een vier sterren naturistencamping in het uiterste puntje van de Médoc. Het gehele terrein ligt in een pijnbomenbos van 335 hectare en dat ruik je overal, zo heerlijk. Voor iedere vakantieganger is er plek. Of het nu de eigenaren van een huis zijn die hier wellicht al generaties komen of de eenmalige vakantieganger. Er zijn ruime kampeerplaatsen voor tenten, caravans en campers: ruime staanplaatsen met veel privacy. Wij verblijven zelf in een eenvoudige studio, noem het een 4 onder één kap. Ieder met een eigen opgang en zo geplaceerd dat je de buren niet hoeft te zien. Euronat heeft een eigen naaktstrand en zelfs een fietspad door het bos, dus je kan flink recreëren zonder van het terrein af te moeten.

DSCF4316 min e1630850662174
Verblijven in naturistendorp Euronat

Soorten accommodatie bij Euronat:

 • Chalets
 • Appartementen
 • Studio
 • Tenten
 • Naturistencamping met ruime staanplaatsen voor campers, tenten en caravans.

Alle accommodaties zijn ingedeeld per deel van het terrein, zo liggen de studio’s in Europa, maar er zijn meerdere werelddelen. Binnen de werelddelen heb je diverse landen. Zo ligt de studio waar wij in verblijven in Denemarken. De grotere houten chalets liggen verspreid langs de weg richting het strand. Veel huizen zijn in bezit van eigenaren. Bij het zwembad kan je de camping vinden waar ruime staanplaatsen te vinden zijn. Een kleine wereldreis over het terrein zelf, leert hoe groot en ruim opgezet Euronat is. Overal genoeg privacy en ruimte om in alle rust van je vakantie te kunnen genieten.

DSCF4337 min e1630850673261
DSCF4315 min e1630850654677

Doen tijdens je naturisten vakantie bij Euronat?

Het hele terrein is er op gericht om jouw naturisme vakantie volledig te faciliteren. Zodat er geen reden is om het terrein te verlaten. 

 • Eigen naakt strand (hier kan je surflessen boeken of een drankje doen bij het klein strandtentje)NHT09404 min scaled e1630854743201IMG 5030
 • Drie zwembaden, 1 binnen, 1 buiten met zwembad en 1 in de Thalasso SpaIMG 4922
 • Yoga, op het terrein, prachtig in het bos, geven ze yoga lessen die goed bezocht worden.
 • Fietsverhuur; bij Naturbike kan je fietsen en e-bikes huren. Ideaal, het terrein is best groot en op deze manier kom je overal lekker snel.
 • Tennis; er zijn meerdere tennisbanen.
 • Thalasso Spa; met een hammam, meerdere sauna’s, ijskoud zeebad, zwembad, dokter, massagesalon en de spa waar je diverse beauty en body behandelingen kunt boeken. Wij hebben de scrub en hydratiebehandeling geprobeerd en die was zalig! IMG 5041 e1630859304290Euronat Corsica
 • Jeu de boules veld.
 • Fitness school
 • Winkels; plek om je dagelijkse boodschappen te doen, maar ook een bazar waar je bodyboards, handdoeken, slippers en huishoudelijke artikelen kunt kopen.
 • Diverse restaurants, een bar en een ijscoboer.
 • Animatie en optredens tijdens het hoogseizoen 
 • Draaimolen 🎠 voor het vakantiegevoel 😉
 • Lees hier onze tips om te doen in de regio van Euronat; Gironde
IMG 4918
IMG 4917

Wat voor mensen komen er in Euronat?

De mensen die ik spreek tijdens ons verblijf, komen vrijwel allemaal al meerdere jaren op natrusime vakantie in Frankrijk bij Euronat. In het naseizoen ligt de leeftijd iets hoger, maar ik laat mij vertellen dat het er in de zomer stikt van jongeren (3e generatie Euronat bezoekers). De mensen die er voor het eerst zijn, beamen het vrije gevoel dat ik zelf ook ervaar. You do you, zolang het naar respectvol is naar de mensen om je heen. 

DSCF4205 scaled e1630940678408

Ik heb gesproken met Belgen, Engelsen, Fransen en Duitsers. Lijkt mij het bewijs dat Europeanen hun weg prima weten te vinden richting Euronat.

NHT09214 min 1 scaled e1630860822341

Eten bij Euronat

Ook op het “horecaplein” is de situatie hetzelfde tijdens het avondeten; 80% aangekleed, paar half (onder bloot voornamelijk mannen) en een paar volledig naakt. 

Onze favoriete restaurants op Euronat:

 • Ontbijten bij Deniz van La Cicogne. Keuze uit drie verschillende ontbijtjes, heerlijke muziek en een goede sfeer.
 • Boites au sardines; dagelijks verse vis. Tijdens lunch eet je hier een heerlijke ceaser salade en ‘s avonds kan je het beste kijken wat het dagmenu qua vis is. Kan niet misgaan.
 • Café Boule (koffie met ijs) bij Restaurant / Café Nature
NHT09365 min scaled e1630850846681
DSCF9276 e1630859530152

NOTE: Er zijn meerdere restaurants ook om af te halen zoals Pizza’s. Kijk vooral waar je zin in hebt. 

5 Tips voor je aan je eerste naturistische vakantie / ervaring ooit begint

 • Hoe jonger je eraan begint, hoe beter. Ga je met het hele gezin, je kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun omgeving of er in ieder geval een stuk minder mee bezig.
 • Respect; heb respect voor elkaar. Vrijwel iedere naturistische accommodatie heeft zo zijn eigen gedragsregels. Neem die goed door voor vertrek.
 • Handdoekje mee voor op je stoel. Dit zorgt ervoor dat de persoon na jou ook nog fris en fruitig kan zitten. Die handdoek is vervolgens ook weer handig op de fiets of naar het zwembad.
 • Zonnebrand; de zon is medogenloos. Op een naturistencamping zal je zien dat iedereen enorm bruin is. Dat krijg je als je de hele dag naakt buiten bent. Is dit je eerste naturistische vakantie? Smeren, smeren, smeren.
 • Telefoons en camera’s worden niet gewaardeerd, hou daar rekening mee. 

1C3FB2C7 624D 47F0 80BF 7ED45B2017FE 13398 00000A24B5EF6CDA 1

Naturisme, dichter bij de natuur staan

Waar ik in eerste instantie op aan ging bij Naturisme, is het dichter bij de natuur staan. Maar tijdens mijn verblijf bij Euronat, merkte ik dat ik dit misschien toch verkeerd heb ingeschat. Ja, waar je ook verblijft in Euronat, je verblijft midden in de natuur, de bossen en de zee liggen letterlijk aan je voeten en je bent omringd door groen.

Lees hier hoe Euronat zich inzet voor duurzaamheid en natuurbehoud.

Maar, ik had gehoopt dat juist naturisten dit ook next level zouden nemen. En daarmee bedoel ik naast het verduurzamen ook andere groene(re) keuzes maken. Zo zag ik plastic rietjes en nul tot geen vegetarische opties. Nu heb ik natuurlijk maar 1 naturistenvakantie erop zitten, dus of dit aan de locatie ligt, hoor ik graag van ervaringsexperts!

NHT09247 min e1630854691184
DSCF4324 e1630859689822

Nog meer Frankrijk inspiratie:

Ik was op uitnodiging van France4Naturisme een aantal dagen in Euronat. Alle foto's waar ik op sta, zijn genomen door
fotograaf Ngoc Chau waarmee ik op reis was. Alle overige foto's zijn genomen door mij.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *