Duurzaam met de camper op reis

door | aug 7, 2021 | Accommodaties, België, Duurzaam

Robin vertrok voor een paar dagen kamperen met de camper naar de Ardennen. “Ik ben niet zo’n kampeerder en dat trof want we hadden voor het eerst een camper gehuurd”. Kan je met de camper duurzaam op reis? Robin zocht het uit.

Gastblogger Robin van de blog Simpel Duurzaam schrijft over duurzaam reizen met een camper

Met een gehuurde camper op pad

Voor het eerst in mijn volwassen leven ben ik met een camper op reis gegaan. We hebben een camper gehuurd bij een particulier via Goboony en dat werkte heel soepel.

Een eigen camper staat al lang op mijn verlanglijstje omdat ik verwacht dat het echt een gevoel van vrijheid geeft. Ik doe zo’n beetje alles om dat gevoel te krijgen en hou me tegenwoordig dan ook steeds meer bezig met financiële vrijheid. Ik doe dit met name omdat ik me vrij wil voelen, maar het past tegelijkertijd ook heel mooi in een duurzaam en minimalistisch leven, waar ik regelmatig blogs over schrijf.

Een camper past heel mooi in dat plaatje. Het liefst wil ik een camper zelf gaan opknappen (kostenbesparend), er zelf van genieten (vrijheid) én je kunt hem ook nog eens verhuren (extra inkomsten) via diverse platforms. Een heel leuk idee, maar de laatste keer dat ik met een camper op reis ging was toen ik 9 was. Beviel het? Nou en of! Het was alles wat ik ervan verwachtte!

Camper huren via Goboony

De camper die we huurden was zelf opgeknapt door de verhuurder. Het was een heel leuke, knusse camper. Het opknappen was goed gedaan, maar we zagen ook verbeterpunten. Dat is eigenlijk wel handig, want dan weet je precies wat je zelf anders wil doen en welke valkuilen er zijn. Zo vonden we het opklapsysteem van het bed onhandig: met veel moeite kon je twee platen over elkaar onder het matras schuiven. En om het bed op te klimmen kon je je nergens aan vast houden, een simpele handgreep aan de wand zou een uitkomst zijn.

Camper huren via Goboony

Is een camper duurzaam?

Is het nou duurzaam om met een camper op reis te gaan? Reizen met auto of camper zit ergens in de middenmoot als het gaat om de reis naar bestemming. Met de trein of bus is duurzamer want er worden veel meer mensen tegelijkertijd vervoerd. Met het vliegtuig is minder duurzaam vanwege de uitstoot op grote hoogte en omdat je dan vaak meer kilometers aflegt.

Het leuke en duurzame van reizen met een camper is dat je eigenlijk alleen de heen- en terugreis rijdt, omdat je tussendoor de camper op de camping laat staan. Wij hadden dan ook fietsen meegenomen voor ritjes naar de supermarkt en dergelijke. Dus daarmee maak je weer een groenere keus.

Een camper duurzaam opknappen en inrichten

Kun je een camper ook duurzaam opknappen en inrichten? Ons plan is om een busje te kopen en deze om te bouwen naar camper. Waar je dan op moet letten is het verbruik van de camper – dit is uiteraard meer dan een kleine auto maar er zitten hier ook verschillen in.

Tip 1: koop een zuinige camperbus.

Nu zou je denken dat een zonnepaneel op de camper ook goed voor het milieu is. Afhankelijk van je gebruik heb je er 1 tot 3 nodig. Je kunt er voor kiezen om helemaal geen stroom van de camping te gebruiken -als je dit al tot je beschikking hebt- en alles op het zonnepaneel doen. Dan maak je er optimaal gebruik van. De productie van een zonnepaneel heeft alleen een grote impact op het milieu. Ligt een zonnepaneel op je eigen huis, dan moet je die 2 jaar gebruiken om de energie van de productie ervan te compenseren. Het duurt vaak nogal even voor je meer dan 700 dagen met je camper hebt gereisd! Dus het aanleggen van een zonnepaneel is vooral handig voor onderweg, en spaart het milieu enkel als je de camper heel lang gebruikt en daarbij altijd de energie van het zonnepaneel gebruikt.

Voor het inrichten van de bus heb je allerlei materialen nodig zoals hout en metaal. Kies je hiervoor restmaterialen en restproducten dan is dit een stuk beter voor het milieu. Wanneer je toch nieuw kiest, kies voor duurzaam geproduceerd hout. Dit is hernieuwbaar dus zo’n beetje het meest duurzame materiaal dat je kan kiezen.

Keuze voor Camping de la Cascade

Ik ben dan niet zo ervaren met back to basic kamperen, ik ben wel dol op de natuur en buiten zijn. Dus toen ik een camping koos, zocht ik op ‘natuurlijke campings’. Hoewel maar één camping officieel deze titel heeft in België, is deze camping in Coo wat mij betreft ook zeker de titel waardig. Hij wordt zelfs genoemd door the Guardian als één van de beste campings van Europa.

Daarnaast was ik op zoek naar een camping die duurzaamheid belangrijk vindt, en hoewel ik er niet heel veel over kon vinden op de website, kreeg ik wel een positieve indruk. En dat bleek terecht. Het restaurant en het toiletgebouw zijn van natuursteen gemaakt. Bij de toiletten lever je het afval gescheiden in. Daarnaast heeft de camping waterbesparende maatregelen zoals douchen met muntjes.

Natuurlijke camping in de Belgische Ardennen

Natuurlijke camping in de Belgische Ardennen

Coo is een heel fijn plaatsje, dat bestaat uit niet meer dan een paar straten. Maar er is zo veel te doen! Coo Adventure organiseert allerlei activiteiten zoals paardrijden en paintballen. Er is een attractiepark Plopsa Coo voor kinderen, met stoeltjeslift die de berg op gaat. En je kunt er natuurlijk fantastisch wandelen. Er starten 9 wandelingen midden in het dorpje die bewegwijzerd zijn. We hebben er ook een gemaakt en dat gaf ons mooie uitzichten en -toegegeven- best wat stijve spiertjes de volgende dag.

Natuurlijke camping in de Belgische Ardennen

Lees ook deze duurzame reisblogs:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *