16 Tips voor een vakantie naar het witte eiland Île de Ré

door | jan 19, 2020 | Europa, Frankrijk

Ik liet mij door de Instagramposts van @wanderwonders na jaren weer verleiden voor een zomervakantie naar Frankrijk. Om precies te zijn een vakantie naar Île de Ré. Ik zag simpelweg te mooie plaatjes voorbij komen om het eiland in de Atlantische oceaan te negeren. Een ‘eiland’ vol fotogenieke plekken is voor mij immers een ‘no brainer’ voor vakantiegeluk.

vakantie-ile-de-re

Waarom een vakantie naar Île de Ré?

Geen moment heb ik spijt gehad van deze vakantie naar Île de Ré. Wat hebben we genoten van dit overzichtelijke eiland met evenveel zonuren als de rivièra. Het eiland, dat ongeveer de helft zo groot is als Texel, heeft:

 • 10 plaatsen met de schattigste straatjes en witte huisjes (vandaar de bijnaam ‘La Blanche’). Variërend van mondain en dynamisch (Saint-Martin-de-Ré) tot aan kleine slaapdorpjes waarin de jeu de boules baan met lokale gepensioneerden de grootste attractie is (Loix);
 • Heerlijke stranden die erg verschillen van elkaar. Waar je ook verblijft op het eiland, het strand is altijd dichtbij;
 • Een netwerk van fietspaden die de dorpen met elkaar verbindt en langs zoutwinningsvelden en wijngaarden voert. Het deed me sterk denken aan fietsen op onze eigen Waddeneilanden: weidsheid, schelpenpaadjes, wind en weinig hoogteverschillen.
 • Oesters, die je kakelvers bij authentieke hutjes (‘cabanes’) uit rieten mandjes oppeuzelt.
oesters-eten-ile-de-re

Verse oesters eten

Ik heb mijn favoriete plaatsen, stranden, fotospots, things to do en praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Mijn favoriete plekken op Île de Ré

 • Saint-Martin-de-Ré: Dit havenplaatsje aan de noordelijke kant van het eiland is het meest mondain. Rondom de schilderachtige haven vol vissersbootjes, liggen gezellige straten en stegen met leuke boetiekjes, restaurants en galerieën. Je kunt hier naar hartelust struinen. Liefst met een ijsje van La Martinière in de hand. Naast de haven staat een schattig rood vuurtorentje. De leukste winkel spotte ik dan toch weer net buiten het centrum bij de stadsmuur en -poort: Magasin de la République met prachtige brocante, antiek, snuisterijen, behang en wat dies meer zij.
 • La Flotte: De weekendmarkt in La Flotte is zeker een bezoek waard. Deze overdekte markt wordt gehouden op een Middeleeuws pleintje waar geuren en kleuren je tegemoet komen. Ook de haven en de winkelstraatjes aan de haven zijn fijn.
 • Ars-en-Ré voor de relatieve luwte en de mooie straatjes en huisjes. Omdat we in dit plaatsje verbleven heb ik hier het meeste met mijn fotocamera rondgelopen. De luiken van de huizen in Île de Ré mogen slechts in een beperkt kleurenpalet van blauw, groen en grijs geschilderd worden. Dat maakt Île de Ré super fotogeniek. Zo ook Ars. Ga hier ook ‘s het kleine centrum uit en dwaal door de straten erom heen. Dan spot je hier een verroeste fiets met mand en stokrozen tegen een muur en daar een oldtimer. Ars staat vooral bekend om de witte St. Étienne kerktoren met zwarte punt. Aan de voet van de kerktoren ligt het café La Tour de Senechal dat ook een mini supermarktje is en lokale producten verkoopt. Hier dronken wij ’s ochtends op weg naar de markt ons eerste espressootje. De ‘planche’ (plank met Franse hapjes) is er basic maar wel om te smullen. Het leukste winkeltje in Ars-en-Re is in mijn ogen ‘Séjour’. Een klein sfeervol boetiekje met sieraden, kleding en tassen. Het zit tegenover de Franse equivalent van de snackbar, crêpetentje Au Gouter Breton, waar je de heerlijkste crêpes en galettes kan halen voor een prikkie. “Crê-pes crê-pes crê-pes” werd dan ook snel de meest uitgesproken zin tijdens onze vakantie. Want pubers hebben altijd honger.
 • Les Portes-en-Ré: het dorpje dat het verst op het eiland gelegen is vanaf de brug bekeken. Het is omgeven door stranden, bossen en zoutwinningsvelden en heeft de ultieme natuur- en zomervibe. Leuk om naar toe te fietsen als je op een andere plek op het eiland verblijft. Hou je van oesters? Fiets dan naar cabine Les huitres de Trousse Chemise temidden van het moeras en de zoutbassins.
Saint Martin - vakantie Ile de Re

Saint-Martin-de-Ré

Saint Martin - vakantie Ile de Re

Saint-Martin-de-Ré

Vakantie naar Île de Ré; bezoek Saint-Martin-de-Ré

Saint-Martin-de-Ré

Breng een bezoek aan Markt Flotte - Ile de Re

La Flotte

De fijnste stranden op Île de Ré

 • Plage de Petit Bec, ten westen van Les Portes-en-Ré. Dit brede strand is perfect voor gezinnen met tieners die willen (leren) (body)surfen. De golven kunnen hoog zijn. Het strand ligt aan een brede baai. Je ziet in de verte de vuurtoren van Baleines liggen. Neem je eigen drinken en eten mee, want hier zijn geen strandtentjes voor een lunch. Op Plage de Petit Bec was ik vooral zoet met het zoeken van witte stenen in de meest rare vormen terwijl mijn zonen zich op de golven stortten.
 • Plage de Trousse Chemise. Ken je het nummer Trousse Chemise van  Charles Aznavour? Dat lied gaat over dit stukje van Ré. Het strand ligt, net als Plage de Petit Bec, achter een bosrand van pijnbomen. Je kunt hier heel fijn in de schaduw picknicken. Het strand zelf kent een groot verschil tussen eb en vloed. Het ene moment loop je dus heel diep over een landtong richting de zee en het andere moment (pas op, de getijden zijn verraderlijk) is er nog maar een kleine strook zand over voor je parasol en handdoek en rollen de golven gretig over het zand richting je tenen. Het strand ligt op een mooi punt van het eiland waar vandaan je Loix in de verte kan zien liggen. Achter de duintjes van Plage de Trousse Chemise ligt een buitenwijk van Les Portes met fijne zomerhuizen. Heb je een ruim budget? Boek dan hier een huis.
 • Plage de la Cible. Dit kleine strandje met een rij witte badhuisjes, ligt dichtbij de bebouwing, tussen Saint-Martin-de-Ré en La Flotte in. Bij eb liggen er talrijke droogliggende bootjes in het slib. Je vindt hier de super leuk ingerichte strandtent La Cible. Reserveren voor lunch en avondeten is verstandig.

De mooiste stranden van Île de Ré

Lekker eten op Île de Ré bij La Cible strandtent

La Cible

 

De mooiste fotospots / bezienswaardigheden op Île de Ré

Naast de hierboven genoemde plaatsjes zijn de volgen plekken zeker het bezoeken waard:

 • De vuurtoren van de walvissen (Phare des Baleines) op de uiterste noordwestelijke punt van het eiland. Hier moet je niet alleen heen voor het uitzicht over de zee en het eiland vanaf de top van de toren maar ook voor de fotogenieke wenteltrap van 257 treden #spiralstaircase. Ga tegen zonsondergang hiernaar toe (zorg wel dat je binnen bent voordat de toren haar deuren sluit) en ga aansluitend naar het strandje Conche aan de voet van de vuurtoren. Op dit strand staan honderden grote en kleine stapels stenen door de mens gemaakt. Posteer je op een fijn plekje tussen deze steenstapels en ‘sie de son de see in sakke’.
 • De ruïne van de Abdij van Châteliers (Abbaye de Châteliers): één van de mooiste ruïnes van Frankrijk ligt makkelijk te bereiken aan de weg tussen La Flotte en Rivedoux aan een veld met wuivend koren. Een echte Instagram spot.
 • Visserskotjes op palen, de zogenaamde ‘carrelets’: Mocht je vanaf het eiland naar La Rochelle willen aan de andere kant van de brug dan kun je overwegen om daarna langs de kust naar het zuiden te rijden over de E602. Aan die kustlijn staan in ieder geval de vissershutjes op palen waar de streek Charente Maritime zo bekend om staat. Ik maakte hier foto’s op weg naar onze volgende bestemming (Noord-Spanje).

instagram-spot-ile-de-reinstagram-spot-ile-de-re

16 Tips voor een vakantie naar het witte eiland Île de Ré

De mooiste Instagram spots op Île de Ré

Abdij – Île de Ré

Oesters eten op Île de Ré

Wat te doen’ op Île de Ré?

Île de Ré is veelzijdig, naast prachtige stadjes zijn er tal van activiteiten die je tijdens je vakantie naar dit mooie Franse eiland kunt ondernemen;

 • Huur sportieve mountainbikes gedurende je gehele verblijf op Ré. De fiets is het belangrijkste transportmiddel voor vervoer naar strand, markt en naburige dorpjes. Wij huurden ze bij Balade et Vous met super aardige service gerichte eigenaren. Maar je kunt ze op veel verschillende plekken huren.
 • Bezoek het kneuterige eco museum over zoutwinning (Ecomusee du Marais Salant). Je kunt hier alle fasen van de zoutwinning, de oorspronkelijke bron van inkomsten van de inwoners van Ré, zien. Leuk om met kinderen te bekijken.
 • Verzamel de zaadjes van stokrozen uit dode knoppen van de rozen die overal op het eiland staan en plant ze na de vakantie voor het ultieme Frankrijk gevoel in je eigen Hollandse tuin. Doe dit uiteraard met respect voor de bewoners en natuur. Een klein handje zaadjes is genoeg voor een weelderige muur.

Nog meer leuke activiteiten op Île de Ré

 • Onze jongens hebben het niet gedaan maar we zagen dat kinderen zeil- en catamaran lessen kunnen volgen bij een nautisch centrum aan een kleine plas tussen Couarde-sur-Mer en Loix. Dat zag er super leuk uit.
 • Drink met de voetjes in het strandzand een cocktail op het kleurige terras van restaurant/ bar La Plage vlak voor de tolbrug naar La Rochelle, aan de rechterzijde.
 • Maak een dagtrip naar La Rochelle, de hoofdstad van Charente-Maritime. Je bent er in 20 minuten. De grootste verrassing van deze stad met oude haven was de wijk Gabut en dan vooral ‘Belle du Gabut’. Een alternatief plein met muurschilderingen en een paradesfeertje. Zo troffen wij daar een loslopend zwijntje tussen de terrasstoelen. De Marché Central met de mooie vakwerkgeveltjes is ook een aanrader.

Activiteiten op Île de Ré

Een prachtige Air BnB op Île de Ré

Er is een groot aanbod van campings en hotels op het eiland. Wij verbleven in dit relatief nieuwe Air BnB huisje aan de rand van Ars-en-Ré. Het wordt gerund door een leuk jong stel, Josephine en Benoît, die zelf het aangrenzende huis bewonen. Het is fijn ingericht en voorziet in alles wat je nodig hebt voor een gezin met 4 personen. In 3 minuten wandelen door de steegjes ben je op de markt van Ars met de beroemde kerktoren en in 10 minuten ben je bij de dagelijkse ochtendmarkt en het haventje met restaurants.

Charmante vakantiehuisje op Île de Ré

De charmantste huurhuisjes vind je in de plaatsjes zelf. Hou er rekening mee dat ze over het algemeen vrij klein zijn en beperkte buitenruimte hebben. Dit omdat alle huizen dicht op elkaar gebouwd zijn. Van de andere kant: wie wil er niet in een wit huis met groene luiken en stokrozen tegen de muur verblijven?

Bed & Breakfast op Île de Ré

Even rondkijkend op het internet spot je genoeg bed & breakfast tegen, zo zag ik dit heerlijke lijstje met bed & breakfasts op Île de Ré, daar zit vast iets tussen.

De mooiste bed & breakfast op Île de RéMooie airbnb voor je vakantie naar Île de Ré

Ideale reistijd voor een vakantie naar Île de Ré

Het hele jaar door is Île de Ré qua mentaliteit een fijne laid back plek. De Parijzenaren komen er niet voor niks graag naar toe voor een break in hun jachtige leventje. Wij waren er in de eerste helft van juli. De perfecte tijd want dan ben je er voor de grootste drukte en kun je nog in alle rust in je eentje door de straatjes slenteren. Nederlanders zijn doorgaans overal, maar tijdens ons verblijf spotten we zeer weinig blonde reuzen. Ná quatorze juillet (14 juli) wordt het er aanzienlijk drukker. Niet alleen met buitenlandse toeristen maar ook met Fransen. Dus ben je in de gelegenheid om te kiezen, ga dan vóór 14 juli of juist nadat de Fransen van hun vakantie genieten, begin september.

Ideale reistijd voor een vakantie naar Île de Ré

Merci Ré!

Dankzij de schoonheid en gastvrijheid van Ré omarmen wij Frankrijk weer. Sterker nog, de volgende zomervakantie naar Frankrijk is al weer geboekt! Wil je meer weten over een vakantie naar Île de Ré? Stel je vragen dan hieronder in de comments.

Nog meer inspiratie voor een vakantie naar Frankrijk?

Vakantie Île de Ré Vakantie Île de Ré Vakantie Île de Ré

9 Reacties

 1. Hanneke

  Hallo Simone! Mooi artikel en Île de Ré lijkt me een heerlijke plek!! Ik ben ook gek op eilanden (en op fotograferen ????) – Île de Ré staat nu dus zeker op mijn “wil ik heen” lijstje! Dankjewel voor je tip, de mooie foto’s en de uitgebreide informatie!

  Mocht je zelf nog eiland tips willen: mijn meeste bijzondere eiland reis was naar Lundy in Engeland ???? wel wat ruiger (meer natuur, veel minder cultuur), maar heel bijzonder.

  Antwoord
 2. Simone

  Wat een leuk om te horen Hanneke! Hopelijk heb ik je geïnspireerd met dit blog. Ik ga Lundy meteen aan een nadere inspectie onderwerpen ;0) Bedankt voor de tip!

  Antwoord
 3. Brechje

  Toen ik vorig jaar je eerste foto’s van Il de Ré voorbij zag komen op instagram wist ik al: hier MOET ik heen. En met elke foto die erbij kwam wist ik het nog zekerder. Hoe dan ook: hier ga ik ooit naar toe. Deze blog is een heerlijke beschrijving van alle must sees en is voor mij het harde bewijs dat ik nog nodig had om mijn gezinsleden ook zo ver te krijgen. En nu ga ik boeken. Okdoei!

  Antwoord
  • Simone Wittgen

   Hi Brechje! Kijk, daar doen we het voor! Ik ben blij dat je nu met munitie je gezinsleden kan overtuigen. En ik ben heel benieuwd wanneer jij dit hele fijne eiland gaat bezoeken. Breng me op de hoogte want dan ga ik je op de voet volgen om het eiland met jouw prachtige foto’s te herbeleven.

 4. Sandra Willems

  Wij gaan dit jaar voor de 2e keer naar Ile de Ré. Normaal gaan we eigenlijk nooit 2 jaar achter elkaar naar dezelfde bestemming. Maar dit eiland heeft iets magisch en ik werd gelijk verliefd. Ik kan niet wachten tot juli!
  Een leuke tip als je een huisje zoekt is Realux vakantiehuizen. Nl eigenaar dus makkelijk communiceren en ook nog betaalbaar.

  Antwoord
  • Simone Wittgen

   Ik snap je helemaal Sandra. Wij gaan ook zeker nog eens terug. Nu staan eerst nog andere fijne bestemmingen in Frankrijk op de planning. Veel voorpret en plezier op het eiland toegewenst in ieder geval!

  • Simone

   Super bedankt Denise! Ben blij met je comment.

 5. Toineke

  Dag Simone, wat een super blog ! Wij gaan over 2 weken met 4 vriendinnen naar Ile de Ré en zijn helemaal enthousiast. Heb een vraagje of jij een tip hebt om te overnachten.
  Wij vertrekken vanuit Eindhoven Zuid en willen ergens na Parijs, in de buurt van Orléans of Chartres een B&B of Chambres d’hôtes nemen en de volgende dag door naar Ile de Ré….wellicht heb je een tip?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024

Geen betere reden voor een stedentrip richting België dan de opening van een mooie expositie in een van de Belgische steden. In 2024 staat er een boel op stapel op gebied van kunst en cultuur. Lees verder voor de niet te missen tentoonstellingen in België volgend...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

[/et_pb_column]
Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Gemaakt in België; 7 Belgische ontwerpers

Naast winkelen, struinen, koffietjes drinken en lekker eten door de mooiste steden van België. Ontdek ik ieder jaar tijdens die trips ook weer meer Belgische ontwerpers. De hoogste tijd om een aantal in het zonnetje te zetten. Hier mijn favoriete lijst van Belgische...