Dagje Apeldoorn – leuke tips voor een weekendje weg

door | sep 26, 2021 | Apeldoorn, Gelderland, Kunst & Cultuur, Stedentrip

Apeldoorn, stad centraal gelegen in de Veluwe. Of zullen we het beestje bij de naam noemen; Apeldoorn, de hoofdstad van De Veluwe! Bij Apeldoorn denk je direct (althans ik wel) aan de Apenheul en vlak daarna aan Paleis Het Loo. Maar is Apeldoorn meer dan dat? Ik verzamelde een blog vol met tips voor een weekendje Apeldoorn.

Doen in Apeldoorn:

Toegegeven, Apeldoorn was not love at first sight. Met gebrek aan historisch centrum, heb je niet direct de pittoreske plaatjes die je wellicht wel bij de omringende steden wel hebben. Maar Apeldoorn heeft ondanks dat wel degelijk een boel te bieden. Zo ligt het aan de rand van de Veluwe en is daarmee omringd door natuur, maar ook op gebied van kunst & cultuur is er meer dan genoeg te beleven. Ik dook zelf de geschiedenis in, keek deze vermakelijke aflevering van de Van Rossums over Apeldoorn en spendeerde er zelf ook een dagje (en nacht) met een vriendin.

Tips voor een DAgje Apeldoorn en Omgeving

Coda Museum; koffie drinken en kunst kijken bij het CODA Museum. Ik ben al meerdere keren in het CODA museum geweest en de tijdelijke exposities zijn vaak erg goed. Hou vooral de agenda in de gaten om te zien wat er aan komt.

Orpheus Theater; weekendje weg met je vriendin, vriend of partner? Altijd leuk om dit te combineren met een avondje naar het theater. Of je nu van cabaret, theater of comedy houdt, In Orpheus komt jaarlijks alles aan bod.

Paleis Het Loo; niet alleen mooi om te bezoeken, maar vooral ook mooi om lange wandelingen te maken.

Canadian Walk; dat Apeldoorn een rol speelde in de Tweede Wereldoorlog is denk ik voor niemand nieuws. Maar hoe het nu precies zat, wist ik ook niet echt. Met de audiotour van de Canadian Walk wandel je langs de 26 plekken in Apeldoorn die een belangrijke rol gespeeld hebben. Je start bij De Naald, net voor Paleis het Loo en wandelt zo van plek naar plek. Via de app luister je intussen naar de verhalen van de soldaten en betrokkenen. Een indrukwekkend luisterverhaal.

Het Oranjepark; Een prachtig merk met muziektent in Villawijk De Parken (beschermd stadsaanzicht). In de zomer is in het Oranjepark regelmatig iets te beleven.

Kröller Müller Museum; ook dit museum komt volop aan bod in de aflevering van de Van Rossums over Apeldoorn. Ik weet zeker dat ik een volgende keer in het Kröller Müller net iets anders kijk naar het gebouw. Kröller Müller kan je terug vinden in dit blog met onze favoriete musea in Nederland. Bestel je kaartjes voor Kröller Müller hier.

Jachthuis Sint Hubertus; ontworpen door Berlage als buitenhuis voor de Kröller Müllers. Lees ook de tips van Simone over de Hoge Veluwe. (Foto Simone Wittgen)

De Nettenfabriek, creatieve broedplaats. Een plek om in de gaten te houden, want deze is nog volledig in ontwikkeling.

De expositie “Paper Art” in Coda Apeldoorn

Toch wel de high-light van mijn bezoek aan Apeldoorn. De expositie is nog te zien tot 9 januari 2021 en meer dan de moeite waard om nog even los van het bezoek aan CODA te noemen. Deze expositie is niet zomaar in CODA. Dit linkt direct naar de in Apeldoorn aanwezige papierfabriek. Om het jaar toont CODA tijdens “Paper Art” het werk van 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Sommige kunstenaars keren terug met nieuw werk speciaal gemaakt voor de tentoonstelling. Extra leuk is dat je tijdens deze expositie van een aantal van deze kunstenaars ook het werk kunt kopen in de museumwinkel.

CODA Paper Art expositie5 e1632673543665

Tips om te doen met kinderen in Apeldoorn

  • Apenheul
  • Julianatoren
 

Waar kan je lekker eten en drinken in Apeldoorn?

Het aanbod was zo divers en leuk dat we er een los blog over geschreven hebben. Lees hier onze tips en de leukste adresjes om te eten en drinken in Apeldoorn.

Waar kan je lekker eten en drinken in Apeldoorn?

Winkelen in Apeldoorn

Naast alle wel bekende ketens in de Hoofdstraat en de Oranjerie, vind je uiteraard ook winkels in Apeldoorn die wellicht niet door heel Nederland bekend zijn. Duik de zijstraten in en loop soms net even anders. Wij lieten ons aangenaam verrassen door deze twee winkels.

  • Mansion24
  • Anna van Toor

Tip om te overnachten in Apeldoorn

Als je een dagje Apeldoorn wilt combineren met de groene natuur van de Veluwe, dan is 1 dag niet genoeg. Goed nieuws. Apeldoorn heeft niet 1, maar wel 2 Van de Valk Hotels aan de rand van de stad. Wij verbleven een nachtje in Van der Valk Hotel Apeldoorn. Prachtig ingericht met luxe hotelkamers, in ons geval voorzien van een zalig en ruim bad. Overnacht je liever in een vakantiehuisje? Ik verzamelde de leukste natuurhuisjes in de regio.

Nog meer hotels in en rondom Apeldoorn

De ligging van Apeldoorn is natuurlijk fantastisch, zo op de rand van de Veluwe. Daarom is het de perfecte uitvalsbasis voor een groen avontuur.

Ook leuk:

Dit blog is in samenwerking met VisitVeluwe tot stand gekomen. In dit blog zitten affilliate linkjes verwerkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *