De leukste kunstfestivals in Nederland – 2024

door | feb 22, 2023 | Kunst & Cultuur

Ben jij (net als wij) een liefhebber van kunst en cultuur? Heb je alle lokale musea al uitgespeeld? Dan is een kunstfestival een aanrader en vaak een leuke aanleiding voor een weekendje weg. De leukste kunstfestivals in Nederland.

LEESTIP: Tips voor het bezoeken van een kunstfestival

Kunstfestivals in Nederland

Het is vrijwel onmogelijk een complete lijst te maken, gezien sommige festivals ermee ophouden en nieuwe festivals starten. Sommige festivals zijn eenmalig, sommige keren jaarlijks of tweejaarlijks terug. Hieronder vind je enkele van de bekende kunstfestivals in Nederland.

 • Schemerlicht Festival: een audiovisueel kunstfestival op een prachtige locatie (Goffertpark) in Nijmegen. Oktober 2024
 • Big Art; vindt meestal plaats in november op een industriële locatie in Amsterdam. Afgelopen editie was dit de Bijlmer Bajes. Een weekend vol met XL-kunstobjecten. Kunstwerken die net iets meer ruimte nodig hebben dan in het museum soms beschikbaar is.
 • Rotterdam Art Week; Van 2-4 februari 2024 kun je richting Rotterdam voor de Rotterdam Art Week. Door de hele stad kan je dan terecht voor tentoonstellingen, pop-up exposities en open atelier. Baan je een weg door de stad en laat je verrassen, kunst is overal.

Afgelopen weekend was Rotterdam dé hotspot voor kunstliefhebbers, barstensvol met sprankelende kunstactiviteiten. Ik, @typischT, dompelde me onder in de wereld van Art Rotterdam & Object en o, wat was het een feest! Het is een onmogelijke opgave om uit al die schitterende en unieke kunstwerken een favoriet te kiezen, maar een paar kunstenaars stalen echt de show.

Laten we beginnen met de ster van het weekend, Peim van der Sloot, de trotse winnaar van de NN Art Award. Zijn sticker-collages zijn een speelse dans tussen orde en chaos, badend in fluorescerende kleuren en scherpe contrasten. Peim’s kunst is niet alleen een lust voor het oog, maar zet ook aan tot nadenken over de complexe relatie tussen kunst, geld en onze economie. Met zijn vernieuwende prijssystemen en onconventionele materialen laat hij zien hoe je met weinig middelen een grootse boodschap kunt overbrengen. Zijn kunstwerken, versierd met vrolijke ‘verkocht’ stickertjes, zorgen gegarandeerd voor een glimlach.

Daan den Houter brengt met zijn kleurrijke houtwerk een explosie van vreugde. Zijn kunst is een perfecte mix van speelsheid en strak design, een visueel feestje dat je blijft verbazen.

 • Object Rotterdam; (2-4 februari 2024) vaak tegelijkertijd met de Rotterdam Art Week kan je Object Rotterdam ook bezoeken. Ideaal om deze twee kunstfestivals te combineren. Object is een pop-up tentoonstelling vooral gericht op jong (aanstormend) talent. Een mix van design, mode, architectuur en kunst wordt op laagdrempelige manier gepresenteerd.

In de hoofdrol van Object 2024; Marike Andeweg, wiens werken bij Object pure magie uitstraalden. Met fluo tule en epoxy creëert ze kunst die tegelijk strak en vrolijk is – ware snoepjes voor het oog. Marike’s kunst is een reflectie op het dagelijks leven, een oase van rust en eenvoud in onze hectische wereld. Dit jaar is de laatste keer dat Art Object plaatsvond in de iconische Van Nelle fabriek, volgend jaar verhuist dit kunstfestival naar Ahoy. Ik ben ontzettend benieuwd naar de vibe op deze nieuwe locatie! Object is een paradijs voor designliefhebbers, met een fantastische mix van bekende namen en opkomende talenten. Vol inspiratie en met een koffer vol dromen om zelf kunstenaar te worden, keer ik huiswaarts. Ik kan niet wachten om volgend jaar weer deel uit te maken van dit onvergetelijke kunstspektakel!

 • Amsterdam Art Week; Dit is de plek én week (vaak mei/juni) om alles te ontdekken wat Amsterdam te bieden heeft op gebied van kunst. Wat kan je verwachten? Leuke events, een galerie tour en een heleboel galeries in Amsterdam doen hier aan mee. Het moment om eens even goed rond te kijken.
 • Unseen; een weekend in september waar je in de Westergas terecht kunt voor kunst van kunstenaars die nog niet eerder te zien zijn geweest op een beurs. Een plek waar galeries hun nieuwe talent kan presenteren. Unseen is een fotografiebeurs waar liefhebbers voor fotografie hun slag kunnen slaan.
 • Affordable Art Fair; In oktober kun je terecht in de Kromhouthal voor betaalbare kunst in Amsterdam. Overigens is de affordable art fair ook in een boel andere Europese steden. Bezoek van 13 oktober 2024 de Affordable Art Fair Amsterdam. Duizenden hedendaagse kunstwerken te koop voor een budget onder de € 7.500. Kunst kopen ligt ineens binnen handbereik. De kunst kun je ter plekke meenemen, er is zelfs een inpakservice waar zojuist gekochte kunstwerken veilig voor je worden ingepakt, liever laten thuisbezorgen kan natuurlijk ook, afhankelijk van het formaat van je nieuwe aanwinst.
 • Biënnale Noordwijk; Van 21 maart tot en met 21 augustus 2024 kan je in Noordwijk terecht voor de eerste editie van een biënnale. Deze kunstmanifestatie in de openbare ruimte vindt plaats in de vier Noordwijkse dorpskernen en telt twaalf kunstinstallaties rond het thema ‘Transities.’
 • IJssel Biennale; van 17 juni tot en met 17 september 2025. De IJsselbiënnale is een buitenkunsttentoonstelling met tijdelijke kunstwerken op bijzondere locaties langs de oevers van de IJssel.

TIP: Ben je al bekend met de kunstkoopregeling? Zo kocht ik mijn eerste kunstwerk ooit. Een rentevrije regeling, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds. Je leent het bedrag en betaalt het in termijnen (zonder rente) af.

 

 • Kunstfestival Hattem: Op zaterdag 25 mei 2024 11-17 uur staat Hattem in het teken van kunst! Ontdek diverse kunstdisciplines, geniet van live muziek en ontmoet inspirerende kunstenaars. Lees ook onze 10 tips om te doen in Hanzestad Hattem.
 • Dutch Design Week; In oktober (vaak ook tijdens de herfstvakantie, bring the kids!) vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Een grootste designevenement met werk van meer dan 2000 ontwerpers. Verspreid over meerdere locaties in de designhoofdstad Eindhoven, kan je terecht voor lezingen, workshop en een hele toffe tentoonstelling. PS ook leuk in Eindhoven is het lichtfestival; GLOW.
 • Haute Photographie; Perfect te combineren met Art Rotterdam en Object. Een weekend lang het beste uit de fotografie verzamelt op een plek.
 • Fotofestival Naarden; Een tweejaarlijks fotofestival wat altijd in de zomermaanden plaats vindt in vestingstad Naarden. Volgende editie zal in 2024 plaats vinden.
 • Breda Photo Festival; van september tot en met oktober kan je in Brabant naar Breda Photo. BredaPhoto is dé kans om het werk van nationale en internationale topfotografen te bekijken op bijzondere binnen- en buitenlocaties in Breda. Elke twee jaar organiseert BredaPhoto het BredaPhoto Festival. Gedurende zeven weken is de stad een levensgroot canvas die de foto’s een extra dimensie geeft.
 • Tweetakt UtrechtTweetakt rekt de grenzen van de kunst al lekker op naar muziek en dans. Maar door hun diverse programmering loont het zeker om dit festival in de gaten te houden om te zien wat er op de agenda staat.
 • Woest en Bijster; een tweejaarlijks festival rondom kunst in de buitenlucht. In 2022 waren er 19 kunstwerken geïnspireerd op het landschap te bezoeken door middel van een fietsroute. Volgende editie zal in 2024 plaatsvinden.
 • Art on Paper; in maart kan je in de Westergas in Amsterdam naar Art on Paper. Bij Art on Paper zie je circa 25 galerieën met hedendaagse kunstwerken op of met papier.
 • Art ZuidArt Zuid staat ook wel bekend als de Sculptuur Biënnale van Nederland. Tweejaarlijks kan je dit festival in de buitenlucht bezoeken in Amsterdam-Zuid. Langs een route ontdek je de mooiste sculpturen. Dit festival is geheel gratis en extra leuk om met kinderen te bezoeken.
 • Sonic Acts; ook Sonic Acts is een tweejaarlijks festival dat zich richt op interdisciplinaire kunst. De volgende editie zal plaatsvinden in februari 2024.
 • Amsterdam Light Festival; van eind november tot begin november licht de binnenstad op van Amsterdam. Langs de grachten kan je dan het werk van lichtkunstenaars ontdekken van over de hele wereld.
 • H3H Biënnale; Een kunst biënnale die je kunt bezoeken rondom de kloosters van de Heilige Driehoek in het Noord-Brabantse Oosterhout. De h3h biënnale (voorheen Kunst in de Heilige Driehoek) draagt in 2023 Geloof als thema. Met kunstenaars zoals Maarten Baas, die hun werken zullen laten zien.
 • STRP Festival een digitaal kunstenfestival wat in april plaatsvindt in Eindhoven. Een lang weekend met meerdere optredens en een zeer uitgebreide kunsttentoonstelling rondom het thema (2023) The Art of Listening.

Deze lijst is slechts een indicatie van wat er is aan kunstfestivals in Nederland. Hou vooral de culturele agenda’s in de gaten, schrijf je in op nieuwsbrieven, zo blijf je het beste op de hoogte van wat er speelt. Als je besluit te gaan, tag @benerwegvan.nl in je stories, we kijken graag met je mee!

Bezoeken kunstfestival

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *