Musea Amsterdam: 10 klassiekers op een rij

door | sep 13, 2023 | Amsterdam, Kunst & Cultuur

Amsterdam staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed en diverse kunstscene. Met meer dan 50 musea verspreid over de stad, waan ik mij in het paradijs voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten. Of je nu geïnteresseerd bent in oude meesters, moderne kunst, geschiedenis, wetenschap of design, er is een museum voor ieders interesse. In deze blog delen we de 10 klassiekers onder de musea in Amsterdam.

BUDGETTIP: Ontdek de voordelen van de I Amsterdam City Card of investeer in een museumkaart.

1. Het Rijksmuseum: Een Duik in de Nederlandse Kunstgeschiedenis

Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan het iconische Rijksmuseum. Dit museum is een ware schatkamer van de Nederlandse kunstgeschiedenis, met een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen uit de 17e eeuw, de Gouden Eeuw van Nederland. Het bekendste schilderij in het museum is ongetwijfeld “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, maar vergeet niet om ook andere meesterwerken te bewonderen, zoals “Het Melkmeisje” van Vermeer en “Het Joodse Bruidje” van Rembrandt. Wist je dat het Rijksmuseum ook veel activiteiten voor kinderen organiseert, lees deze tips als je kinderen hoogsensitief zijn. Mijn favoriete plek in het Rijks is de bibliotheek en de museumtuin. Onder de poort bij de entree staan er altijd klassieke muzikanten te spelen. De moeite van het luisteren waard. Tip: Koop je ticket online van tevoren om de lange wachtrijen te vermijden.

2. Het Van Gogh Museum: De Wereld van een Genie Ontdekken

Stap in de kleurrijke en bewogen wereld van Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum. Dit museum herbergt de grootste collectie werken van de beroemde Nederlandse kunstenaar, van zijn vroege tekeningen tot zijn meest geliefde schilderijen, waaronder “Zonnebloemen” en “De Aardappeleters.” Leer meer over zijn leven en zijn artistieke ontwikkeling van deze onvergetelijke genie door middel van multimediale tentoonstellingen en persoonlijke brieven. Het Van Gogh Museum biedt een diepgaand inzicht in het leven en de kunst van een van ‘s werelds meest invloedrijke schilders. Nog tot 3 september kan je de tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers’ nog zien.

3. Het Anne Frank Huis: Een Ontroerende Historische Beleving

Een bezoek aan het Anne Frank Huis is een emotionele en gedenkwaardige ervaring. Het museum is gevestigd in het voormalige onderduikadres waar Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen zaten voor de nazi’s. De kamers zijn bewaard gebleven zoals ze waren tijdens die periode, en een bezoek aan het huis geeft je een aangrijpend inzicht in de ontberingen van Anne en haar familie. Het is raadzaam om vooraf online tickets te reserveren, omdat het museum vaak druk bezocht wordt. Voor Amsterdammers zijn er speciale avonden.

4. Het Stedelijk Museum: Moderne Kunst en Design in Amsterdam

Voor liefhebbers van moderne kunst en design is het Stedelijk Museum een must-visit. Dit museum heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, met werken van kunstenaars als Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, en Jackson Pollock. Ook de designcollectie is indrukwekkend, met iconische stukken van bekende ontwerpers zoals Gerrit Rietveld en Marcel Wanders. Het Stedelijk Museum is een creatieve speeltuin. Het Stedelijk Museum, Rijksmuseum, MOCO en Van Goghmuseum liggen alle 4 aan het Museumplein.

5. Het NEMO Science Museum: Plezier en Leren Hand in Hand

Voor gezinnen en nieuwsgierige geesten is het NEMO Science Museum de ideale plek om te bezoeken. Dit interactieve wetenschapsmuseum nodigt jong en oud uit om te experimenteren, ontdekken en leren. Met tal van praktische opstellingen en tentoonstellingen over natuurkunde, scheikunde, biologie en technologie, is het NEMO een leuke en educatieve ervaring voor het hele gezin. Sluit je bezoek bij NEMO af op het dak, hier heb je een mooie uitzicht over de stad en op zonnige dagen zit je hier heerlijk op het terras.

6. H‘ART Museum: Een Stukje Rusland in Nederland

Het H’ART Museum (voorheen Hermitage Amsterdam). Onder de nieuwe naam gaat het H’ART Museum onder andere samenwerken met Centre Pompidou en British Museum, door een samenwerking aan te gaan met deze musea, kunnen we de komende jaren mooie tentoonstellingen verwachten. H’ART Museum opent vensters op de wereld en toont de verbindende kracht van kunst.

7. Het Rembrandthuis: Waar de Meester Zijn Wereld Creëerde

Stap binnen in het voormalige huis van Rembrandt van Rijn, een van de grootste meesters uit de kunstgeschiedenis. Het Rembrandthuis is nu een museum dat bezoekers een zeldzaam kijkje geeft in het leven en werk van de schilder. Wandel door zijn atelier, bekijk zijn etsen en tekeningen, en leer meer over zijn artistieke proces en het leven in de 17e eeuw. Ook leuk om te bezoeken is de Rembrandt Experience.

8. Het Tropenmuseum: Wereldculturen in Beeld

Het Tropenmuseum biedt een fascinerende reis door de culturen en tradities van de wereld. Het museum heeft een uitgebreide collectie etnografische voorwerpen, kunst en fotografie die de diversiteit van menselijke culturen weergeeft. Bezoekers kunnen hier meer leren over volkenkunde, antropologie, en wereldgeschiedenis, en een dieper begrip krijgen van de vele manieren waarop mensen over de hele wereld leven, denken, en creëren. Tropenmuseum is er enorm in geslaagd om de exposities voor kinderen te maken. Op een speelse manier leer je alle culturen van de wereld kennen. Wij zijn fan!

9. Het Foam Fotografiemuseum: Kunstzinnige Lens op de Wereld

Voor liefhebbers van fotografie is het Foam Fotografiemuseum een ware traktatie. Dit museum toont een boeiende mix van hedendaagse en klassieke fotografie, waarbij thema’s variëren van mode en portretten tot documentaire en kunstfotografie. Met regelmatig wisselende exposities en een breed scala aan fotografen, biedt Foam een unieke kijk op de wereld door de lens van getalenteerde beeldmakers.

10. Het Joods Historisch Museum: Een Reis door Joodse Geschiedenis

Voor een diepgaand inzicht in de Joodse geschiedenis en cultuur is het Joods Historisch Museum de ideale bestemming. Dit museum vertelt het verhaal van het Joodse volk in Nederland, met artefacten, kunstwerken en historische documenten die de veerkracht en bijdragen van de Joodse gemeenschap weerspiegelen. Het museum omvat ook de Portugese Synagoge, een prachtig monument dat een van de oudste synagogen in Europa is.

MUSEA Amsterdam

Denk je nu na het lezen van dit blog, maar deze musea in Amsterdam ken ik al allemaal? Geen probleem, in deze blog deel ik 15 minder bekende musea in Amsterdam. Veel plezier, Eliane

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *