Ontdek Brugge op een unieke manier tijdens de Triënnale

door | aug 14, 2021 | België, brugge, Kunst & Cultuur, Stedentrip

Iedere drie jaar vindt in Brugge de Triënnale plaats. Een festival op de grens tussen hedendaagse kunst en architectuur. De perfecte manier om Brugge net even anders te ervaren. Al wandelend langs de 13 installaties, zagen we de stad Brugge van een andere kant.

Bezoek de triënnale in brugge

Triënnale Brugge 2024

Triënnale Brugge 2024 vindt plaats van 13.04 – 01.09.2024 en neemt met Spaces of Possibility Brugge haar publieke ruimte onder de loep: welke plekken zijn er op vandaag on(der)benut? Hoe kunnen we de stad binnen haar grenzen maximaliseren door op een andere manier met ruimte om te gaan? Deze vierde editie van TRIBRU daagt kunstenaar en architect, kijker en gebruiker uit om na te denken over de toekomst van Brugge en steden wereldwijd.

Twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld nemen de morfologie van Brugge onder de loep, brengen lacunes in kaart en geven – voor even – een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Met hun artistieke ingrepen en grootschalige installaties verbinden ze stadsdelen, tonen ze nieuwe vormen van gebruik en gaan ze op zoek naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.

Triënnale Brugge 2021 “Trauma”

We komen aan in Brugge voor twee dagen, tijdens de derde editie van de Triënnale. Een festival volledig in het teken van hedendaagse kunst en architectuur. 13 Kunstenaars en architecten exposeren hun installaties in de historische kern van deze Werelderfgoedstad. Dit festival vindt (de naam verklapt het al) driejaarlijks plaats.

De Triënnale is gratis te bezoeken en heeft een uitgebreide plattegrond, voorzien van alle informatie over de kunstwerken en hun locaties. Er is daarnaast ook nog een audiotour die je kunt doen via een app.

Ik ben aangenaam verrast over alle installaties en hoe leuk dit festival het maakt om de stad op een nieuwe manier te ontdekken. Door langs alle kunstwerken te wandelen, zie je niet alleen de binnenstad, maar ook de prachtige wijken, waar je normaliter wellicht minder snel terecht zou komen. Brugge is (gelukkig) niet heel groot en de wandelafstanden zijn hierdoor goed te overzien. Door van kunstwerk naar kunstwerk te lopen, ga je automatisch van de gebaande paden. Just the way we like it.

De Triënnale is nog te zien tot en met 24 oktober 2021 in de binnenstad van Brugge.

IMG 4219 e1628273315656

Deelnemende kunstenaars aan Triënnale Brugge

  • Amanda Browder; Happy Coincidences. Happy Coincidences bestaat uit vier installaties: één permanente installatie op de Verversdijk en drie tijdelijke installaties op verschillende locaties. De digitale textielinstallatie op de Verversdijk verbindt op sublieme wijze het heden met het verleden. Deze installatie verwijst naar de ververs die tijdens de middeleeuwen de Reie gebruikten om het Vlaamse laken te kleuren. Het abstracte werk, met heldere kleuren en speelse patronen, kwam tot leven in samenwerking met de Bruggelingen. Er werden foto’s van stof en voorwerpen ingezameld waarmee de kunstenares een ontwerp maakte dat vervolgens gedrukt werd op architecturale mesh.

DSCF3907 e1628251006155

Nadia Kaabi Linke; Inner Circle. Een bankstel, bezet met blinkende pinnen, maakt het onmogelijk om elkaar te ontmoeten. Een flinke knipoog naar elite kringen, clubjes en tegenwoordig ook vastzitten in je eigen bubble.

DSCF3913 e1628268281410

Jon Lott; The Bruges Diptych. Het paviljoen The Bruges Diptych, dichtbij het voormalige huis van de Vlaamse primitieve Jan van Eyck, dient als uitvalsbasis voor het publiek programma van Triënnale Brugge 2021. 55DC6957 6F0B 4B05 B9B3 18091004D041 17200 00000377BDDC7DAA e1628250895171

Joanna Malinowska; Who is afraid of Natasha

Nadia Naveau; Les Niches Parties

Nnenna Okore; And the World Keeps Turning

Henrique Oliviera; Banisteria Caapi. De houten takken van Banisteria Caapi kruipen op een griezelige manier over de stenen rand tot aan het water. Het lijkt zo alsof de natuur achter deze ommuurde tuinen vrij spel heeft, maar dit is misleidend. De takken zijn niet echt. DSCF3880 e1628249605842

Hans op de Beeck; Danse Macabre. Hoe kan je van een draaimolen iets macabers maken? Hans op de Beeck doet het even voor. Je maakt alles monochroom en gebruikt skeletten. De draaimolen staat voor de prachtige Sint-Walburgakerk. Dus als je er toch bent, wandel ook de kerk even binnen.

20210805 SDIM1920 1 20210805 SDIM1912

Gregor Schneider; Black Lightning

Laura Splan; Disentanglement

Gijs van Vaerenbergh; Colonmade

Adrian Villar Rojas; From the serie Brick Farm

Héctor Zamora; Strangler; een grote Oostenrijkse den staat centraal in de ommuurde tuin van het Gezellehuis. Het industrieel steigerwerk dat de boom volledig omhult. Een metershoge installatie waar je in kan klimmen, mits je geen hoogtevrees hebt word je beloond met een fenomenaal uitzicht over Brugge.

20210804 SDIM1887 20210804 SDIM1886

Zoals met ieder festival heeft ieder zo zijn favorieten. We hebben de foto’s toegevoegd van de kunstwerken die ons verrast hebben en om niet alles te verklappen. Ons advies? Plan een dagje Brugge (leuk in combinatie met Oostende) nog voor eind oktober, hier ga je geen spijt van krijgen. Al onze andere tips voor Brugge volgen snel in een apart blog. De volgende editie van de Triënnale vindt plaats in 2024.

Zoek een hotel in Brugge:

kunst & cultuur trips in Europa:

Wij bezochten de Triënnale Brugge op uitnodiging van Visit Bruges.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *