Ieder weekendje weg naar Antwerpen probeer ik vanuit een andere wijk te beleven. Dit keer verbleef ik wederom in een appartement van SHWAY, fijne accommodatie voor als je meerdere nachten in 't Stad wilt blijven. SHWAY40 ligt middenin het Quartier Latin om de hoek bij...
Ontdek Brugge op een unieke manier tijdens de Triënnale
Iedere drie jaar vindt in Brugge de Triënnale plaats. Een festival op de grens tussen hedendaagse kunst en architectuur. De perfecte manier om Brugge net even anders te ervaren. Al wandelend langs de 13 installaties, zagen we de stad Brugge van een andere kant.
Bezoek de triënnale in brugge
- Met de trein naar Brugge (al vanaf € 32,-)
- Boek een hotel in Brugge
- Leuke reisgids Brugge
- Lees onze tips voor een stedentrip naar Brugge
Triënnale Brugge 2024
Triënnale Brugge 2024 vindt plaats van 13.04 – 01.09.2024 en neemt met Spaces of Possibility Brugge haar publieke ruimte onder de loep: welke plekken zijn er op vandaag on(der)benut? Hoe kunnen we de stad binnen haar grenzen maximaliseren door op een andere manier met ruimte om te gaan? Deze vierde editie van TRIBRU daagt kunstenaar en architect, kijker en gebruiker uit om na te denken over de toekomst van Brugge en steden wereldwijd.
Twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld nemen de morfologie van Brugge onder de loep, brengen lacunes in kaart en geven – voor even – een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Met hun artistieke ingrepen en grootschalige installaties verbinden ze stadsdelen, tonen ze nieuwe vormen van gebruik en gaan ze op zoek naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.
Triënnale Brugge 2021 “Trauma”
We komen aan in Brugge voor twee dagen, tijdens de derde editie van de Triënnale. Een festival volledig in het teken van hedendaagse kunst en architectuur. 13 Kunstenaars en architecten exposeren hun installaties in de historische kern van deze Werelderfgoedstad. Dit festival vindt (de naam verklapt het al) driejaarlijks plaats.
De Triënnale is gratis te bezoeken en heeft een uitgebreide plattegrond, voorzien van alle informatie over de kunstwerken en hun locaties. Er is daarnaast ook nog een audiotour die je kunt doen via een app.
Ik ben aangenaam verrast over alle installaties en hoe leuk dit festival het maakt om de stad op een nieuwe manier te ontdekken. Door langs alle kunstwerken te wandelen, zie je niet alleen de binnenstad, maar ook de prachtige wijken, waar je normaliter wellicht minder snel terecht zou komen. Brugge is (gelukkig) niet heel groot en de wandelafstanden zijn hierdoor goed te overzien. Door van kunstwerk naar kunstwerk te lopen, ga je automatisch van de gebaande paden. Just the way we like it.
De Triënnale is nog te zien tot en met 24 oktober 2021 in de binnenstad van Brugge.
Deelnemende kunstenaars aan Triënnale Brugge
- Amanda Browder; Happy Coincidences. Happy Coincidences bestaat uit vier installaties: één permanente installatie op de Verversdijk en drie tijdelijke installaties op verschillende locaties. De digitale textielinstallatie op de Verversdijk verbindt op sublieme wijze het heden met het verleden. Deze installatie verwijst naar de ververs die tijdens de middeleeuwen de Reie gebruikten om het Vlaamse laken te kleuren. Het abstracte werk, met heldere kleuren en speelse patronen, kwam tot leven in samenwerking met de Bruggelingen. Er werden foto’s van stof en voorwerpen ingezameld waarmee de kunstenares een ontwerp maakte dat vervolgens gedrukt werd op architecturale mesh.
Nadia Kaabi Linke; Inner Circle. Een bankstel, bezet met blinkende pinnen, maakt het onmogelijk om elkaar te ontmoeten. Een flinke knipoog naar elite kringen, clubjes en tegenwoordig ook vastzitten in je eigen bubble.
Jon Lott; The Bruges Diptych. Het paviljoen The Bruges Diptych, dichtbij het voormalige huis van de Vlaamse primitieve Jan van Eyck, dient als uitvalsbasis voor het publiek programma van Triënnale Brugge 2021.
Joanna Malinowska; Who is afraid of Natasha
Nadia Naveau; Les Niches Parties
Nnenna Okore; And the World Keeps Turning
Henrique Oliviera; Banisteria Caapi. De houten takken van Banisteria Caapi kruipen op een griezelige manier over de stenen rand tot aan het water. Het lijkt zo alsof de natuur achter deze ommuurde tuinen vrij spel heeft, maar dit is misleidend. De takken zijn niet echt.
Hans op de Beeck; Danse Macabre. Hoe kan je van een draaimolen iets macabers maken? Hans op de Beeck doet het even voor. Je maakt alles monochroom en gebruikt skeletten. De draaimolen staat voor de prachtige Sint-Walburgakerk. Dus als je er toch bent, wandel ook de kerk even binnen.
Gregor Schneider; Black Lightning
Laura Splan; Disentanglement
Gijs van Vaerenbergh; Colonmade
Adrian Villar Rojas; From the serie Brick Farm
Héctor Zamora; Strangler; een grote Oostenrijkse den staat centraal in de ommuurde tuin van het Gezellehuis. Het industrieel steigerwerk dat de boom volledig omhult. Een metershoge installatie waar je in kan klimmen, mits je geen hoogtevrees hebt word je beloond met een fenomenaal uitzicht over Brugge.
Zoals met ieder festival heeft ieder zo zijn favorieten. We hebben de foto’s toegevoegd van de kunstwerken die ons verrast hebben en om niet alles te verklappen. Ons advies? Plan een dagje Brugge (leuk in combinatie met Oostende) nog voor eind oktober, hier ga je geen spijt van krijgen. Al onze andere tips voor Brugge volgen snel in een apart blog. De volgende editie van de Triënnale vindt plaats in 2024.
Zoek een hotel in Brugge:
kunst & cultuur trips in Europa:
- KMSKA Koninklijk Museum Schone Kunsten in Antwerpen
- Doudou festival in Mons
- Niet te missen, deze tentoonstellingen in België in 2024
- Al onze kunst & cultuur blogs op een rij
Wij bezochten de Triënnale Brugge op uitnodiging van Visit Bruges.
Recente artikelen
Volg Ben er weg van
Dit vind je misschien ook leuk
0 reacties