Fantastische Roadtrip door Noorwegen met fjord, fjell en fijne steden

door | sep 17, 2023 | Noorwegen, outdoor, Roadtrip, vakantie

Wil jij een roadtrip door Noorwegen te maken en weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder ter inspiratie onze route en alles wat je eigenlijk zou willen weten over een roadtrip door Noorwegen.

Roadtrip door Noorwegen

Dikke vette spoiler: deze roadtrip is fantastisch. Wij gaan zeker nog een keer terug om dit overweldigend mooie en uitgestrekte land verder te ontdekken. We wilden er eigenlijk helemaal niet weg en hadden gedurende de hele reis last van fomo (fear of missing out)-gevoelens omdat er zoveel moois te zien en beleven is. Kan jij daar tegen en ben je benieuwd wat je zeker niet moet missen? Lees dan verder.

Waarom zou je een zomervakantie in Noorwegen overwegen?

Cijfers laten zien dat steeds meer Nederlanders de geneugten ontdekken van een zomervakantie in Noorwegen. Zo trok Noorwegen dit jaar 50% meer Nederlanders dan in 2019. En dat is niet vreemd, want allereerst is het land prachtig en afwisselend: van adembenemend natuurschoon, zoals de fjorden, watervallen (fjell), aquablauwe meren en gletsjers, tot aan pittoreske steden met houten gekleurde huisjes.

Ten tweede is het klimaat is er in de zomermaanden aangenaam. Je wordt er overdag niet lam gelegd door de hitte, zoals toch vaak in Zuid-Europese landen het geval is. 

Ten derde is het een avontuurlijk land. Ideaal voor outdoor activiteiten, zoals (ijs) hiken, fietsen en kajakken. We willen tijdens onze vakantie steeds meer dingen beleven in plaats van op een handdoek liggen. Noorwegen is de ‘perfect fit’ daarvoor.

Tenslotte staat een vakantie in Noorwegen, omdat het maar liefst 9 x zo groot is als Nederland en slechts 5,5 miljoen inwoners telt, garant voor ruimte en rust. Totaal anders dan wij in ons eigen kleine dichtbevolkte land dagelijks mogen ervaren.

Roadtrip met gezin door Zuid-Noorwegen in zomervakantie

Met mijn gezin, bestaande uit 2 volwassenen en 2 pubers, maakte ik deze zomer een 17-daagse roadtrip met onze elektrische auto door Zuid-Noorwegen in samenwerking met reisorganisatie BBI Travel. BBI Travel ontzorgde ons door de reis samen te stellen naar gelang onze wensen. Die wensen waren dat we een groot deel van het zuiden wilden ontdekken met een afwisseling tussen natuur en steden en variatie in de accommodaties, van basic cabin tot aan luxe hotel.

BBI Travel dacht met ons mee bij het bepalen van de route inclusief what to do-tips bij onze overnachtingsplekken en het uitzoeken en reserveren van de ferryovertochten en accommodaties. Dit bespaarde ons enorm veel denkwerk en tijd.

Waar verbleven we op de heenweg naar Noorwegen?

Het is ruim 9 uur rijden van Noord-Brabant, waar wij wonen, naar de haven van Hirtshals waar de Colorline veerboot naar Kristiansand vertrekt. We besloten de heenweg al zo leuk en relaxed mogelijk te maken door een tweetal mooie plekken onderweg naar Hirtshals aan te doen. We traden in de voetsporen van Eliane in Hanzestad Bremen in Duitsland (een alternatief is Hanzestad Hamburg) en pikten vuurtoren Rubjerg Knude Fyr in het uiterste puntje van Denemarken, Jutland, mee. De Rubjerg Knude Fyr is een vuurtoren die al jaren op mijn bucketlist stond en voor fotografen een must-see is. Deze stops regelden we zelf.

Wat was onze route tijdens deze 17-daagse roadtrip door Zuid-Noorwegen?

Om wat rust in te bouwen tijdens de roadtrip – van jakkeren wordt echt niemand blij – vroegen wij BBI Travel om zoveel mogelijk minimaal 2 nachten te verblijven op 1 plek. Alleen in Kristiansand en Oslo, het begin- en eindpunt van de roadtrip in Noorwegen, sliepen we slechts 1 nacht. De rest van de trip sliepen we 2 of 3 nachten op een zelfde plek.

Onze route en de belangrijkste activiteiten:

Dag 1: Overtocht van Hirtshals naar Kristiansand

Dag 2: Van Kristiansand naar Stavanger met stops in Lindnesnes en Flekkefjord

Dag 3: Preikestolen hike en Kristiansand

Dag 4: Van Kristiansand naar Eidfjord langs vele watervallen

Dag 5: Eidfjord

Dag 6: Van Eidfjord naar Bergen

Dag 7: Bergen

Dag 8: Van Bergen naar Gaupne met kanovaren bij Voss

Dag 9: Gaupne en bezoek Urnes 

Dag 10: Gaupne en Molden hike

Dag 11: Nigardsbreen gletsjer hike en naar Loen.

Dag 12: Loen en Lovatnet meer

Dag 13: Rakssetra hike, van Loen naar Hajfell en onderweg scenic route over de Gamle Strynesfjellvegen

Dag 14: Lillehammer en Hafjell

Dag 15: Van Hafjell naar Oslo

Dag 16: Oslo en vertrek met Color Line ferry van Oslo naar Kiel

Dag 17: Aankomst in Kiel

De highlights en accommodaties per plek en dag zal ik binnenkort in een ander blog delen.

Hoe zijn de overtochten met de veerboot naar Noorwegen en terug?

Je kunt voor deze roadtrip door Zuid-Noorwegen op allerlei manieren in Noorwegen komen.

Via Denemarken en Zweden met de eigen auto of met het openbaar vervoer. Of vliegend op Oslo of Bergen bijvoorbeeld. Wij kozen voor een tussenvorm. Een snelle maar toch heel relaxte manier die ons de gelegenheid gaf nog wat te zien onderweg zonder te lang in de auto te moeten zitten en bovendien duurzaam is: met de veerboot van maatschappij Color Line. De eigen auto ging gewoon mee de boot op.

Heen voeren we van Hirtshals in Noord-Denemarken naar Kristiansand. Deze overtocht duurt 3 uur en een kwartier. We boekten Voyager Class zitplaatsen en kregen ongevraagd een upgrade naar persoonlijke business class seats in een stilte ruimte met gratis koffie, thee en water en kleine versnaperingen als vers fruit en crackertjes. Ik heb de Voyager Class stoelen gezien en die zagen er overigens ook prima uit. Het is er alleen drukker en je krijgt geen gratis drinken en snacks.

Terug gingen we met de Color Line veerboot van Oslo naar Kiel in Noord-Duitsland. We vertrokken ’s middags om 14.00 uur en kwamen de volgende ochtend om 10.00 uur aan. Tijdens deze overtocht slaap je in je eigen binnen- of buitenhut. Wij overnachtten in een buitenhut met uitzicht op de zee door een patrijspoort (rond raam), twee stapelbedden en een badkamer. Helemaal top. De golven waren niet hoog en zorgden ervoor dat ik snel in slaap werd gewiegd en als een roosje sliep. Na vertrek kun je lange tijd genieten van de uitzichten op de eilandjes en het vaste land in het Oslo fjord. Ik deed dat met een stoel op het buitendek met een boekje in de hand.

De terugweg was een hele belevenis. De Color Line veerboot voor de langere overtocht tussen Oslo en Kiel lijkt op een mini cruiseschip – het heet dan ook een mini-cruise – inclusief chique restaurant met kroonluchters, winkelpromenade, zwembad (tegen betaling), casino, bar met live band, activiteiten voor kinderen et cetera. Veel luxer dan wij hadden verwacht. Je moet er van houden, van dat cruisesfeertje, maar wij vonden het na onze best intensieve roadtrip een aangenaam en ontspannend slot van onze vakantie. Bovendien scheelt het 10 uur zelf rijden, deels over tolwegen.

Hou er rekening mee dat je voor de heenreis 1 uur van tevoren aanwezig moet zijn en voor de terugweg 2 uur.

Je kunt de overtochten ook andersom plannen uiteraard of vanaf en naar andere havens varen. BBI Travel informeert je graag over de mogelijkheden.

Hoe is het autorijden in Noorwegen?

Van tevoren wist ik niet goed wat ik kon verwachten van het autorijden in Noorwegen in de zomer. ik kan nu zeggen dat we het als erg positief hebben ervaren. Naast de scenic routes die mij na elke bocht een wow-kreet ontlokten zijn de wegen er ook nog eens prima onderhouden en niet druk. Wij hebben alleen een file voor wegwerkzaamheden meegemaakt voor de rest van onze roadtrip konden we prima doorrijden. Ook zijn de routes simpel. Het kan zomaar gebeuren dat je navigatiesysteem zegt dat je pas over 150 kilometer je eerste afslag moet nemen. Easy does it. Alleen bergweggetjes en de kleinere wegen langs bijvoorbeeld meren kunnen vrij smal zijn en haarspeldbochten bevatten. Dan is rijvaardigheid en oplettendheid vereist en moet je goed in de gaten houden of er een tegenligger aankomt zodat je tijdig plaats kan maken. Omdat er best veel campers en grotere trucks rijden is het dan even oppassen geblazen.

Noorwegen kent nagenoeg geen snelwegen waardoor de gemiddelde snelheid lager en de gemiddelde reistijd langer is dan in Nederland. Er gelden vrij lage lage maximumsnelheden en strenge controles op snelheid en alcoholgebruik. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de tweebaanswegen met een gemiddelde snelheid van circa 60-70 km per uur goed berijdbaar. Bergpassen en ferry-oversteken vergen vaak meer tijd.

Tijdens onze roadtrip hebben we gemerkt dat er ontzettend veel tunnels, waaronder een hele lange van 24 kilometer, en bruggen in het wegennetwerk in Noorwegen zijn die je snel en veilig door bergpassen en over het vele water leiden. Bij de Hardangerbrug in de buurt heb je zelfs een rotonde in een tunnel en menig tunnel is ten dele met kleur verlicht. Ik vermoed om zo de rit afwisselend en daarmee de rijder wakker en alert te houden. 

Hoe is het geregeld met de tolwegen in Noorwegen?

In Noorwegen zijn 50 tolstations. Bij enkele tolstations kun je handmatig betalen, maar bij de meeste gaat de betaling automatisch. Wanneer je door een tolstation rijdt, word je nummerplaat gefotografeerd en geregistreerd. De rekening wordt vervolgens naar je opgestuurd. Daar kan 6 maanden over heen gaan. 

Hoe werkt het met de veerponten in Noorwegen?

In Noorwegen krijg je op verschillende plaatsen te maken met veerponten. Reserveren is hierbij in het zuiden niet nodig. De ferry’s varen met grote regelmaat, zodat je over het algemeen niet lang hoeft te wachten. Je betaalt ter plaatse met contant geld of digitaal.

2023 Noorwegen Roadtrip SimoneWittgen77
Veerboot Urnes
2023 Noorwegen Roadtrip SimoneWittgen76
Urnes

Hoe is het om een roadtrip door Noorwegen te maken met een elektrische auto?

Wij reden met onze Tesla door Noorwegen. De voorzieningen voor elektrische auto’s zijn in Noorwegen buitengewoon goed geregeld. Wist je dat Noorwegen een van de hoogste aantallen oplaadpunten per inwoner ter wereld heeft? De Noorse overheid biedt haar inwoners namelijk verschillende voordelen en stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s, waaronder lage belastingen en tolheffingen. 

Tijdens onze roadtrip hadden we er dagen tussen zitten van ruim 300 kilometer. Dan is het erg fijn te weten dat met enige planning er altijd wel een fast charger (snellader) te vinden is, zowel langs de (snel)weg, als in steden, dorpjes, parkeergarages en het hotel. Er zijn ook vrij veel Tesla oplaadpunten en chargers van andere merken.

De enige uitzondering op de goede voorzieningen zijn de oude scenic routes als de Strynefjellsvegen. Afhankelijk van je actieradius kun je die wel rijden maar zorg dan wel voor een volledig opgeladen batterij.

Een duurzame roadtrip in Noorwegen is dus absoluut mogelijk en een aanrader. Meer info over rijden met je elektrische auto vind je hier.

Is een vakantie in Noorwegen duur?

Het is algemeen bekend dat Noorwegen een van de duurste landen ter wereld is om te bezoeken. Ik ga daar geen doekjes om winden. De kosten voor accommodatie in Noorwegen kunnen behoorlijk hoog zijn, vooral in populaire toeristische gebieden zoals Oslo en Bergen. Daarnaast kunnen de prijzen voor eten en drinken flink oplopen. Bier is nog redelijk geprijsd maar voor een fles wijn tel je al gauw drie keer zoveel neer als Nederland. Zelfs een simpele maaltijd in een restaurant kan al snel een flinke hap uit je budget nemen. Het openbaar vervoer en activiteiten, zoals het bezoeken van musea of outdoor avonturen, zijn ook vaak prijzig. Hou er rekening mee dat rondom bekende uitzichtpunten een portie geld gevraagd wordt voor parkeren, een tochtje in een kabelbaan of toegang. 

Daarom hier een aantal besparingstips die wij ten uitvoer brachten of bedachten tijdens onze trip:

 • Kook zelf in je cabin en koop lokale etenswaren. Of haal bij de saladebar die in veel supermarkten aanwezig is een bak salade in plaats van dat je een gerecht in een restaurant bestelt. Eet deze op een mooie plek in de natuur tijdens een picknick of op een interessant plein en geniet net zo goed (en het is ook nog eens gezond). In sommige hotels mag je gewoon om een doggy  bag vragen bij het ontbijt om zo wat voor de lunch mee te nemen.
 • Bekijk een populair uitzichtpunt vanaf een andere positie. Soms zijn er namelijk alternatieve wandelroutes, zoals de hike bij Sollifjellet die tegenover Preikestolen ligt. Je kijkt van daar naar de Pulpit Rock, in plaats van dat je er op staat. Bij de alternatieven betaal je geen/ minder parkeergeld en/of geen entree. Of ga voor het misschien iets minder spectaculaire uitzicht maar een net zo mooie en rustiger uitzicht. Zo deed ik de Rakssetra hike (slechts 70 NOK, ongeveer 6 euro parkeerkosten) om op hoogte te genieten van het uitzicht over het Sogne en Lustrafjord in plaats van de Loen Skylift waar je 575 NOK (ongeveer 50 euro pp) voor betaalt
 • Gebruik kortingspassen zoals de Oslo Pass of de Bergen Card om korting te krijgen op toegangsprijzen voor attracties en het openbaar vervoer.
 • Altijd al eens een tijd geen alcohol willen drinken? Begin dan tijdens je vakantie in Noorwegen ;0) Neem overal je bidon met gratis kraanwater mee.
 • Verder kun je natuurlijk reizen buiten het hoogseizoen. BBI Travel biedt goedkopere prachtige herfstreizen aan.

13 leuke en handige weetjes over Noorwegen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring

 1. De Noorse taal, zeker geschreven tekst, is door ons vaak best goed te begrijpen. Je kunt woorden herkennen omdat ze gelijkenis vertonen met Engelse, Duitse of Nederlandse woorden.
 2. De Noren dineren vroeg. Om 16.00/ 16.30 uur is er de normaalste zaak van de wereld. Ik dacht dat wij Nederlanders al vroege vogels waren, maar Noren overtreffen ons. Het betekent dus ook dat je, zeker buiten de grote steden Bergen en Oslo, het beste reserveert of op tijd op zoek gaat naar een tafeltje in een restaurant want deze raken snel bezet en keukens gaan vroeg dicht. Zo liepen wij in Kristiansand om een uur of 7 menig restaurant af voordat we raak schoten.
 3. Wanneer Noren een wandeling als ‘easy’ klassificeren kan het voor ons Nederlanders betekenen dat we een zuurstofmasker en een sherpa nodig hebben om de top te bereiken 😉 Ik overdrijf natuurlijk een beetje maar vergis je niet in de moeilijkheidsgraad van hikes. Ik beschouw mezelf als een zeer geoefende wandelaar maar toch was het af en toe best pittig. Noren worden als echte berggeiten grootgebracht. Kinderen rennen naar beneden zonder te vallen terwijl wij op hetzelfde stuk glibberen en glijden. Wandelschoenen met een goede profielzool zijn geen overbodige luxe. Ben gewaarschuwd maar laat het je niet weerhouden van het maken van prachtige hikes.
 4. Je begroet elkaar in Noorwegen met ‘hei’ of ‘hei hei’. Klinkt super vrolijk en vlot. Noren zijn echter geen grote praters. In de lift bijvoorbeeld worden beleefdheidsblikken uitgewisseld maar een spontaan praatje maken ze zelden. Wanneer je hulp nodig hebt zijn Noren zeker bereid je te helpen.
 5. Het sanitair is super schoon. Echt wat anders dan de Franse wc die je langs de route du soleil kan aantreffen.
 6. Wanneer Noren zeggen dat het ergens heel druk is, dan is het in onze ogen rustig. Niet gek als je bedenkt dat wij uit een dicht bevolkt land komen en zij juist alle ruimte per inwoner kennen. Alles is relatief.
 7. De elektrische auto is er gemeengoed. Vrijwel alle taxichauffeurs rijden een Tesla.
 8. Het is soms lastig om langs de prachtige wegen even je auto te parkeren om van een uitzicht of van een van de vele watervallen te genieten. En als er zo’n plek is staat deze in het hoogseizoen nogal eens vol. De schoonheid van de natuur is dus alom aanwezig. De gelegenheid om snel even uit te stappen om het op je in te laten werken minder.
 9. Noorwegen is een van de meest welvarende landen ter wereld, met name door de olie- en gasindustrie. Het heeft ook een van de hoogste inkomensgelijkheid en laagste werkloosheidscijfers ter wereld. En dat merk je. Zo hebben de meeste Noren wel een mooie boot, daar waar wij een fiets hebben.
 10. Als je op toeristische plekken komt zijn het vooral de Fransen en onze landgenoten (hoe kan het ook anders 😉 die je er tegenkomt. De Fransman heeft dus net als de Nederlander Noorwegen ontdekt.
 11. Ben je een liefhebber van het nemen van een ijsbad? Dan ben je in Noorwegen de ijskoning(in) te rijk. Niets lekkerder dan een frisse duik in het verkoelende heldere water van een fjord. Er zijn best veel publieke kleine strandjes bij de aqua gekleurde meren inclusief steiger of plateau in het water.
 12. Het zal je niet verbazen maar Noren hebben een sterke band met de natuur en hebben veel respect voor het milieu. Noorwegen is een van de meest milieuvriendelijke landen ter wereld en investeert veel in duurzame energiebronnen, zoals waterkracht en windenergie. 
 13. Toen wij in Noorwegen waren was de maximum temperatuur 25 graden en de minimum temperatuur 15 graden. Alhoewel het geregeld kort regende scheen ook elke dag, op één dag na, de zon. Deze weersomstandigheden vonden wij helemaal fijn, al zal je er niet snel in een zomerjurkje paraderen. De meeste Noren dragen dan ook laagjes en sportieve outdoorkleding. Je hoeft je dus niet druk te maken over insmeren of het scheren van je benen. Ook wel eens lekker. Ben je benieuwd wat wij inpakten in de koffer? Binnenkort publiceer ik mijn paklijst.

Waar boek ik een vakantie naar Noorwegen?

Informeer naar de mogelijkheden of vraag een prijsopgave aan bij BBI Travel, specialist in reizen in Noord-Europa en Canada. Je geniet al van een roadtrip door Noorwegen vanaf € 489,-. pp inclusief bootovertocht.

Alles wordt desgewenst door BBI Travel voor je geregeld. Er zijn verschillende accommodaties beschikbaar: van camper of basic hut tot aan stadshotel of luxe hotels. BBI biedt allerlei pakketreizen aan. Ben je op tijd (ruim voor het hoogseizoen) dan kunnen de reisspecialisten van BBI ook een vakantie op maat voor je samenstellen Wil je Noorwegen in een boot vanaf de zee over de oude postroute, de Hurtigruten, ontdekken? Dan kan ook!

Bij elke Noorwegen trip die je met BBI maakt ontvang je duidelijke en uitgebreide documentatie met vouchers en een gedetailleerd reisverloop met tips wat je in de omgeving van elke overnachtingsplek kunt doen.

Naar Noorwegen in de herfst

Kun je niet wachten tot de zomer en wil je deze herfst al een weekje op vakantie naar Noorwegen? BBI Travel heeft een leuke herfstaanbieding waarmee jij voordelig Telemark in prachtige herfstkleuren kunt ontdekken en verblijft in een cabin aan het Nissermeer.

Heb je nog vragen over een roadtrip naar Noorwegen?

Stel ze hieronder in een comment, stuur een direct message naar mijn instagram account @simone_wit of bel met BBI Travel op telefoonnummer (050) 3136000. Check het instagramaccount van BBI Travel @bbitravel voor meer inspiratie voor noordelijke Europese bestemmingen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

[/et_pb_column]
Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...