Roadtrip Noorwegen – 20 highlights en tips

door | okt 26, 2023 | Europa, Noorwegen, Roadtrip

Tijdens een zomerse roadtrip door Noorwegen met mijn gezin werden we geregeld weggeblazen door het natuurschoon of aangenaam verrast door mooie wijken in de steden aan de kust. In deze blog deel ik de highlights van onze reis aangevuld met leuke en handige tips. Doe er je voordeel mee voor als je zelf op roadtrip gaat naar Noorwegen. 

route roadtrip Noorwegen

Onze 17-daagse roadtrip voerde langs Kristiansand, Stavanger, Eidfjord, Bergen, Gaupne, Loen, Hafjell en Oslo en boekten wij bij BBI Travel, Scandinavië specialist.

Wandel door Posebyen in Kristiansand

Posebyen is de oudste en charmantste wijk van havenstad Kristiansand. Het ligt aan de westelijke oever van rivier de Otra. Het is de enige wijk die overeind is gebleven bij de grote stadsbrand in 1892. De naam Posebyen komt uit het Frans en verwijst naar slapen en rusten (reposer). Vroeger, toen er nog geen kazerne was, werden militairen hier voornamelijk ondergebracht bij de inwoners van de Kristiansand.

Tips roadtrip Noorwegen - Posebyen in Kristiansand
Posebyen in Kristiansand

Eet een visje in het Fiskebrygga district in Kristiansand

Nieuwer maar wel in stijl en hout opgetrokken is de wijk met bruggetjes en steigers genaamd Fiskebrygga. Hier tuffen kleine bootjes door de kanalen en geniet je van lokale specialiteiten als garnalen of mosselen. Er zijn ook een aantal restaurants met een internationale kaart.

TIP: Loop ook even naar het uitzicht op een architectonisch hoogstandje: het theater- en concertgebouw van Kilden.

Beklim de oudste vuurtoren van Noorwegen in Lindesnes

Onderweg van Kristiansand naar Stavanger maakten wij een kleine maar schitterende omweg naar Lindesnes op een schiereiland. Denk: veel rode boothuizen reflecterend in het water. Op dit meest zuidelijke puntje van Noorwegen staat de oudste vuurtoren van het land, Lindesnes Fyr,  die een geweldig uitzicht biedt over de zee en de kale rotskust. Je kunt zelfs in de vuurtoren overnachten. Om toegang te krijgen tot de vuurtoren, het informatiecentrum, het museum, vuurtorenwachtershuisjess en de museumwinkel betaal je entree.

TIP: Ben je gek op uniek dineren? Dan moet je gaan tafelen bij onderwater restaurant Under. 

Spot Hollandse klompen in Flekkefjord 

Vrij onbekend maar geheel onterecht is het plaatsje Flekkefjord dat aan de scenic route E39 van Kristiansand naar Stavanger ligt. Elke Nederlander zou het eigenlijk moeten bezoeken omdat het vroeger een sterke band had met ons kikkerlandje. Het kent een Hollandse wijk: Hollenderbyen. Deze wijk kreeg zijn naam omdat Flekkefjord in 1500 en 1600 zeer actief handel bedreef met Nederland  en aardig wat Nederlanders destijds naar Flekkefjord verhuisden. Hout, stenen en vis waren het handelswaar. De Nederlandse wijk werd gebouwd van de winst die de haringvisserij in de 19e eeuw bracht. Sommige huizen zijn gedecoreerd met klompen als knipoog naar Nederland. 

WEETJE: Veel Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd met het hout van de bomen uit de omgeving Flekkefjord.

TIP: Bekijk de muren van de Dutch Quarter goed want sommigen zijn versierd met straatkunst van nationale en internationale muurkunstenaars. 

HIke naar de Preikestolen oftewel Preekstoel

Trek de wandelschoenen aan en hike naar het fabuleuze uitzicht op de 604 meter hoge ‘Pulpit Rock’ over het Lysefjord, die door de vorm vergeleken wordt met een preekstoel. Het is een pittige afwisselende vrijwel continu stijgende hike van 8 kilometer door bos, over rotsvlakten, beekjes, watervalletjes, vlonderpaden en richels en langs prachtige vergezichten. Je doet er ongeveer 4 tot 5 uur over. Je moet een beetje geluk hebben met het weer wil je het fabuleuze uitzicht als beloning krijgen, maar ook met slecht zicht (wij hadden mist en regen) is deze tocht een aanrader. Want zijn het niet de grote en kleine ontberingen die je moet doorstaan die de vakantieverhalen maken? Het is een populaire route. Hou er rekening mee dat je niet de enige bent die naar boven gaat. Meer info over de Preikestolen hike vind je hier.

TIP: Alternatieven zijn de minder drukke en nog uitdagender hike naar Trolltunga, een boottocht over het Lysefjord, waarbij je de preekstoel vanaf het water en van onderen bewondert of een hike aan de andere kant van het fjord waarover in een volgend blog meer.

TIP: Bereid je goed voor op hikes in Noorwegen met goede kleding, eten en drinken, planning en volg altijd de adviezen van de autoriteiten op. Het zijn geen ommetjes in het park.

Slenter door de kleurrijkste stad van Noorwegen: Stavanger

In zowel de oude wijk (Gamle Stavanger) van Stavanger als in de uitgaansstraat Fargegaten (wat letterlijk ‘kleurenstraat’ betekent) gaan ze kwistig om met gekleurde verf, vooral als het gaat om het kleuren van de deuren en de street art. De hekjes en bloementuinen zijn ook te schattig en mooi in Gamle Stavanger.

WEETJE: Wist je dat Stavanger de meeste straatkunst van heel Europa heeft. Een street art tour is dan ook een dikke aanrader.

Neem een frisse duik in het Eidfjord

Het plaatsje Eidfjord ligt in het puntje van het fjord. Je bereikt het met een adembenemende rit langs het fjord en vele watervallen. In het plaatsje zelf is niet heel veel te doen, maar het is er wel heerlijk toeven aan en op het water. Ook kun je er wandelen langs strandjes, door weiden in een vallei en fruittuinen. Wij spendeerden een avond en ochtend door simpelweg te genieten van het uitzicht en het ijskoude water op het openbaar strandje aan de Simadalsvegen. Ga hier voor een duik in Wim Hof-stijl en je kunt er de hele dag tegen.

Daal van de top van de Floyenberg af naar het oude Bergen door een sprookjesbos

Zijn de weersomstandigheden gunstig? Neem dan tegen zonsondergang de funiculaire (85 NOK enkele reis voor een volwassene) naar de top van de Floyenberg, vanuit het hart van de stad. Geniet boven van het 180 graden uitzicht over Bergen en omgeving op de trappen en begin vervolgens aan je wandeling naar beneden die eindigt bij de oude wijk, waar de Efteling qua sfeer jaloers op is. De wandeling is ontzettend mooi: hoge varens, met mos beklede bomen, meanderende paadjes, mysterieuze sluiproutes door het heuvelachtige bos gelardeerd met af en toe een uitzicht op de daken van de stad vanaf een bankje.

TIP: Neem eenmaal in de bewoonde wereld bij Skansedammen/ Øvre Blekeveien de kleine trap naar de oude stad, straat Søndre Blevelen. Dwaal daar onder de net ontstoken antieke straatlantaarns.

TIP: Lees ook deze leuke tips voor Bergen met tieners.

Ontdek het wijkje Nordnes in Bergen

Als je nog niet genoeg hebt van de oude houten wijkjes (deze wijkjes vermoeiden mij nooit) en geplaveide straatjes struin dan door Sandviken, Nøstet, Klosteret en Nordnes op het schiereiland. Afsluitend drink je een drankje aan het water, bijvoorbeeld op het terras van de voormalige sardientjesfabriek USF.

  • Bij bakkerij Brun (Klostergaten 2) Hebben ze de lekkerste zoetwaren.
  • Net ten zuiden van de winkelstraten vind je de meeste goede en leuke restaurants, zoals Pingvinen met een traditionele Noorse keuken.
  • Het restaurant Frescohallen is duur maar heeft een stijlvol historisch interieur en de rode loper ligt voor je uit.
  • Ook leuk om te doen in Bergen

Spring in een kajak bij Vossevangen

Als je van Bergen naar Gaupne rijdt kom je onderweg langs Vossevangen, dat bekend staat om haar outdoor activiteiten. Hier ligt het bedrijfje Outdoor Norway aan het Vangsvatnet waar je makkelijk een kajak voor een of twee uur huurt. Een rustgevende break gedurende een rit naar het volgende adres. Beschik je over stalen zenuwen? Daredevils kunnen er paragliden. 

Bezoek de staafkerk van Urnes bij Gaupne

Bezoek de staafkerk van Urnes bij Gaupne

Als je in Noorwegen bent, moet je minimaal 1 van de 30 middeleeuwse staafkerken van Noorwegen gezien hebben. Een aanrader op de route is het UNESCO werelderfgoed staafkerkje van Urnes, het oudste van Noorwegen (dd 1130). Een staafkerk is compleet van hout en de constructie is gemaakt van palen, in het Noors staver. Hier komt de naam staafkerk vandaan. Het is leuk om je te laten informeren door een gids om zo alle verhalen rond de staafkerk van Urnes te horen en uitleg te krijgen over het bijzondere interieur en het exterieur. Zo is de buitenkant van de staafkerk van Urnes prachtig versierd met zwart houtsnijwerk. Maar niet alleen de kerk zelf als ook de tocht er naartoe met een veerbootje vanaf Solvorn is super mooi. Parkeer je auto in Solvorn en wandel eenmaal van de veerboot af naar het kerkje toe langs de appelboomgaarden. 

Relax in een gratis sauna bij een steiger aan het Sogne fjord bij Gaupne

Tijdens een autoritje vanaf Gaupne langs het fjord ontdekten wij het fantastisch gelegen Nes kerkje, een 7 kilometer verderop. Wanneer je van daar uit het pad naar de oever van het fjord afwandelt beland je bij een idyllische steiger met relaxstoelen, bootjes en een barrel sauna waarvan je gratis gebruik mag maken. Na de sauna spring je zo in het koele aqua gekleurde water. Aan de overkant zie je het water van de Feigumfossen waterval naar beneden kletteren. Idyllischer wordt het niet mensen.

TIP: Aan dezelfde weg, aan de grens van het dorp Gaupne ligt een vervallen steigertje dat ontzettend fotogeniek is.

Nes kerkje aan Sogne Fjord

Doe de Molden hike bij Gaupne

In Noorwegen raak je niet snel uitgewandeld. Nog geen klapkuiten? Maak je dan op voor een vrij onbekende maar prachtige hike naar het mooiste uitzicht op het Lustra fjord: Molden. De hike is heen en terug om en nabij 8 kilometer lang. Afhankelijk van je tempo en pauzes doe je er 4 tot 5 uur over. De tweede helft van de hike is vrij pittig. Op de ruime top heb je een 360 graden weergaloos uitzicht op het fjord en de bergen. Lees alles over de Molden hike.

TIP: Na afloop kom je weer op krachten met een lekker hapje en drankje bij het gezelligste tentje, Kafé Marifjøra (let op: alleen in de zomer geopend)

Beleef een bucketlist avontuur en maak een ijshike over de Nigardsbreen gletsjer

Een onvergetelijke ervaring is een ijshike over een zijarm, de Nigardsbreen, van de grootste gletsjer van Europa: de Jostedalsbreen (breen betekent gletsjer). Onder begeleiding van een gids of sherpa uiteraard. Er zijn verschillende organisaties waarbij je zo’n hike online kan boeken. Bespaar niet op kosten en kwaliteit van de begeleiding. Bij voorkeur ga je met een kleine groep in plaats van een grote. Gewapend met pikhouweel en ijzeren spikes onder je wandelschoenen en vastgebonden aan de andere wandelaars van je groepje bedwing je de gletsjer. Je moet in een goede conditie verkeren en geen hoogte- of dieptevrees (vanwege de spleten) hebben. Omdat je aan elkaar vast zit en op elkaar moet vertrouwen is het niet handig als je halverwege de groep ophoudt of niet meer verder durft. Maar ter geruststelling: de pikhouweel heb je bijna niet nodig en de sherpa leidt je over een veilige route. Andere sherpa’s houwen op sommige plekken zelfs een trap voor je uit in het ijs. Enthousiast geworden? Lees de blog 4 x een mooie hike in Noorwegen en vind meer info over de hike op de Nigardsbreen.

Bewonder het aqua water van het Lovatnet meer bij Loen

Logeer je in Loen of Stryn dan is het heerlijk relaxen aan de oevers van het Lovatnet meer. Het water van dit meer is ongekend turquoise doordat het smeltwater is van de Jostedalsbreen en de Tindefjellbreen. Hier wordt menig foto geschoten. Ook koeien vinden het meer aantrekkelijk. Zij sjokken doodgemoedereerd over de badlakens op het openbare strandje aan de Fv723.

WEETJE: Waar nu absolute sereniteit heerst heeft ooit een ramp plaats gevonden. In 1905 brak een groot stuk steen van de Ramnefjell berg af en belandde met groot geweld en samen met omliggende keien zo’n 500 meter lager. Naar schatting kwam er 350.000 m3 aan steen in het meer terecht. Door de klap ontstond een vloedgolf van wel 40 meter hoog die zowel Bødal als Nesdal overspoelde. Er kwamen 61 mensen om het leven en meer dan 50 huizen en 80 boothuizen werden verwoest.

Wandel naar het ansichtkaartwaardige gehuchtje Rakssetra tussen Loen en Stryn

Je hoeft niet altijd tot de allerhoogste top te wandelen om getrakteerd te worden op memorabele uitzichten. Dat bewijst de Rakssetra hike wel. En het allermooiste van het eindpunt van deze makkelijkere maar voor Nederlandse begrippen nog steeds uitdagende wandeling is misschien nog niet eens het prachtige uitzicht op het Nordfjord als wel de verzameling schattige oude cabins omringd met een kudde schapen, de natte droom van menig Instagrammer.

RIJD over de Gamle Strynefjellsvegen ten noorden van Loen

De schilderachtige route Gamle Strynefjellsvegen van West-Noorwegen naar het oostelijke deel van Zuid-Noorwegen is niet alleen verbluffend mooi, maar heeft ook de status van een beschermde weg. De weg werd tegen het einde van de 19e eeuw met handenarbeid gebouwd. Oud stenen metselwerk en lange rijen wachtstenen geven het gevoel terug in de tijd te reizen. De oude weg biedt views op pure onbedorven landschappen en loopt van Grotli naar Videsæter over een totale afstand van 27 km (weg 258). Een must-do!

Bezoek Lillehammer van de Netflix serie en de Olympische winterSpelen

De oudere generatie kent het oostelijk gelegen Lillehammer waarschijnlijk van de Olympische Winterspelen van 1994. Je kunt er dan ook goed skiën in de wintermaanden. In de zomer is de omgeving van Lillehammer (bv bij Hafjell) een mountainbike paradijsje. De jongere generatie kent de stad misschien wel van de Netflix serie Lillehammer, waarin ex-gangster Frank in een getuigenbeschermingsprogrammma een nieuw leven probeert op te bouwen in de Noorse stad. Je kunt er zowel plekken uit de serie opzoeken en herkennen, zoals de nachtclub waar Frank eigenaar van wordt, als gebouwen en locaties van de winterspelen van weleer, zoals de skischansen. Het stadscentrum is gezellig en overzichtelijk met bijvoorbeeld een Fjällraven winkel.

Laat je verrassen door de moderne architectuur van Oslo

Oslo, is de laatste bestemming van een roadtrip door de onderste helft van Noorwegen. Hier vandaan kun je inschepen op de ferry naar Kiel in Noord-Duitsland. Het is een levendige culturele stad waarvan vooral de moderne architectuur opvalt. Een bezoek aan het futuristische Operahuis mag dan ook niet ontbreken. Je kunt er op het schuine dak lopen. En binnen is het interieur al even intrigerend en geïnspireerd op de Noorse natuur. Bekijk ook het reilen en zeilen rondom de sauna cabines die op het water temidden van het urban decor drijven en de architectuur van het Munch museum (you love it or you hate it) en de Barcode gebouwen. 

TIP: Hou je van Scandi thrillers? Lees dan het boek Killing Moon van Jo Nesbo. Zo leuk om plekken uit het boek te herkennen.

TIP: Als voorbereiding maar ook als schitterend vormgegeven koffietafelboek raad ik ‘Noorwegen, Kleine Atlas voor Hedonisten’ aan. 

Twintig highlights is veel, maar ik had er met gemak nog twintig aan toe kunnen voegen. Wij hebben ook een paar bekende en minder bekende plekken en bezienswaardigheden moeten overslaan. Het blijft toch een kwestie van keuzes maken in een land met zoveel schoons. Ik noem dagtochten naar Fläm of de Westkaap en bijvoorbeeld het super fotogenieke Kistefos Museum, 80 kilometer ten noordwesten van Oslo… Maar het rijtje hierboven heeft ons zonder twijfel een fantastische Noorwegen vakantie opgeleverd en de overtuiging dat we zeker nog eens terug gaan naar het land van fjorden, fjell en fijne steden.

Wil je na HET Lezen van deze roadtrip tips voor Noorwegen ook Boeken?

Wil jij ook deze roadtrip of een soortgelijke roadtrip boeken, waarbij je compleet ontzorgd wordt en de overtochten en hotels voor je geregeld worden? Ga dan naar BBI Travel voor meer informatie en een vrijbiijvende offerte.

Heb je nog vragen over onze roadtrip?

Heb je vragen over onze trip of wil je nog een betere indruk van de plekken die ik bezocht? Stuur me een dm of bekijk mijn Noorwegen highlights op Instagram @simone_wit. Hier in ieder geval al een handige paklijst voor Noorwegen.

1 Reactie

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *