Niet te missen, tentoonstellingen Engeland in 2024

door | dec 4, 2023 | Engeland, Kunst & Cultuur

Zoek je nog een extra reden om in de Eurostar richting Engeland te stappen in 2024? Laat een van deze tentoonstellingen in de Britse musea het komende jaar je inspiratie zijn. Deze tentoonstellingen in Engeland mag je niet missen in 2024.

Reizen naar Engeland:

Yoko Ono – Tate Modern – 15 februari t/m 1 september 2024

Yoko Ono is een leidende figuur in de conceptuele en performance kunst, experimentele film en muziek. Ze ontwikkelde haar praktijk in Amerika, Japan en het Verenigd Koninkrijk en staat bekend om haar activisme, werk voor wereldvrede en milieucampagnes. Ideeën staan centraal in haar kunst, vaak uitgedrukt op poëtische, humoristische en radicale manieren. De tentoonstelling beslaat meer dan zes decennia en richt zich op belangrijke momenten in Ono’s carrière, waaronder haar jaren in Londen van 1966 tot 1971, waar ze John Lennon ontmoette.

De tentoonstelling verkent een aantal van Ono’s meest spraakmakende en controversiële kunstwerken en performances, van Cut Piece (1964), waarbij mensen werden uitgenodigd om haar kleding af te knippen, tot haar verboden Film No.4 (Bottoms) (1966-67) die ze maakte als een ‘petitie voor vrede’. Tickets voor Tate online boeken.

Ontdek Degas & Miss La La – National Gallery – 6 juni t/m 1 september 2024

Deze tentoonstelling draait om Degas’ meesterwerk “Miss La La in het Cirque Fernando”. Het schilderij, gemaakt in 1879, legt een opmerkelijk moment vast waarin de circusartieste Miss La La een gevaarlijke act uitvoert door aan een touw te hangen dat ze tussen haar tanden vasthoudt. De tentoonstelling belicht dit werk met nieuwe informatie, waaronder zeldzame tekeningen van Degas en ongepubliceerde foto’s van Miss La La. Het verhaal van zowel de artieste als het schilderij wordt voor het eerst verteld in de tentoonstelling. Tickets voor National Gallery online boeken.

Zanele Muholi – Tate Modern –  6 juni 2024 t/m 26 januari 2025

Zanele Muholi is een van de meest geprezen fotografen van dit moment en hun werk is over de hele wereld tentoongesteld. Met meer dan 260 foto’s laat deze tentoonstelling de volledige breedte van hun carrière tot nu toe zien. Muholi omschrijft zichzelf als een visuele activist. Vanaf het begin van de jaren 2000 hebben ze het leven van de zwarte lesbische, homoseksuele, transseksuele en intersekse gemeenschappen in Zuid-Afrika gedocumenteerd en gevierd. Tickets voor Tate online boeken.

Tate Modern - Tentoonstellingen Engeland 2024

Van Gogh “Poets and Lovers” – National Gallery – 14 September 2024 t/m 19 January 2025

Omdat we nu eenmaal geen genoeg kunnen krijgen van Van Gogh. De National Gallery organiseert haar allereerste tentoonstelling gewijd aan Vincent Van Gogh, getiteld “Van Gogh: Dichters en Geliefden”, ter gelegenheid van haar tweehonderdjarig bestaan. De tentoonstelling zal meer dan 50 werken tonen uit verschillende collecties, waarbij de nadruk ligt op Van Goghs fantasierijke transformaties en zijn poëtische en romantische thema’s. De presentatie richt zich op zijn tijd in Arles en Saint-Rémy, waarbij wordt onderzocht hoe hij locaties omvormde tot geïdealiseerde ruimtes in zijn kunst. Ook wordt ingegaan op zijn benadering van serie schilderen en het gebruik van contrasten. De tentoonstelling zal belangrijke schilderijen bevatten uit de collectie van de National Gallery, waaronder “Zonnebloemen” en “Van Goghs Stoel”. Tickets voor National Gallery online boeken.

Barbie tentoonstelling – Design Museum London – 5 July 2024 -t/m 23 February 2025

Barbiefans en – lovers opgelet! Het Design Museum in Londen organiseert een belangrijke tentoonstelling over de geschiedenis van Barbie™ ter ere van haar 65e verjaardag in 2024. In samenwerking met Mattel Inc. en met speciale toegang tot de Barbie-archieven, zal de tentoonstelling de designevolutie en het erfgoed van Barbie verkennen sinds de oprichting in 1959 door Ruth Handler. Verschillende ontwerpaspecten, waaronder mode, architectuur en voertuigontwerp, zullen worden belicht. Gepland om in de zomer van 2023 te openen, zal de tentoonstelling zeldzame en unieke items bevatten en een fascinerende blik werpen op het iconische merk gedurende de afgelopen 65 jaar. Meer info.

De wereld van Tim Burton – Design museum London – 25 October 2024 t/m 21 April 2025

Als liefhebber van de films van Tim Burton is dit een expositie waar ik persoonlijk naar uitkijk. Duik in de fantastische wereld van Tim Burton in deze grote tentoonstelling die zijn opmerkelijke creaties en belangrijke samenwerkingen met andere makers highlight. Meer info.

Vermeer – Edinburgh – 10 May t/m 8 September 2024

Heb je Vermeer dit jaar gemist in het Rijksmuseum, jammer, maar dat is wel een extra reden om in 2024 richting Edinburgh af te reizen. Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de National Gallery in Londen presenteren we National Treasures | Vermeer in Edinburgh. Een ongelooflijk kunstwerk; Een Jonge Vrouw Staand aan een Virginaal, komt naar Schotland en biedt een unieke kans om twee werken van Vermeer te zien in de National in Edinburgh. Vergelijk een van Vermeers latere werken met een van zijn vroegst bewaard gebleven schilderijen, Christus in het Huis van Martha en Maria, dat permanent te zien is in de National. Deze tentoonstelling opent op 10 mei 2024, de 200e verjaardag van de National Gallery, samen met de rest van het National Treasures-programma in het Verenigd Koninkrijk. Meer info.

Refik Anadol – Serpentine (London) – 15 Feb t/m 7 Apr 2024

Momenteel te zien in de Kunsthal, maar begin 2024 ook te bewonderen in London is de geweldige interactieve kunst van Refik Anadol. Een solotentoonstelling van Refik Anadol, een internationaal gerenommeerde kunstenaar, regisseur en pionier op het gebied van de esthetiek van data en machine-intelligentie. Bekend om zijn baanbrekende mediawerken en publieke installaties, heeft Anadol digitale kunstwerken gecreëerd die zich in realtime ontvouwen, voortdurend nieuwe en buitenaardse vormen genereren die de kijkers omhullen in een grootschalige installatie. Meer info.

London Art Fair – 17-21 januari 2024

Verken een buitengewone line-up van moderne en hedendaagse kunstgalerijen van over de hele wereld, en ervaar sensationele live optredens, evenals een inspirerend programma met lezingen en rondleidingen. Meer info.

Kunst in Europa:

2 Reacties

  1. Tessa

    Ik ga deze zomer naar London, speciaal voor de Barbie tentoonstelling. Eigenlijk wilde ik naar het Noorden van Engeland, maar ik moet gewoon de Barbie tentoonstelling zien

    Antwoord
    • Eliane Roest

      Wat tof hey! Lijkt mij ook heel gaaf. Veel plezier alvast!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *