10 Tips voor een stedentrip naar Berlijn met tieners

door | mrt 2, 2022 | Berlijn, Duitsland, stedentrip

Berlijn is een op-en-top family-proof-city, voor kinderen van alle leeftijden, maar vooral met tieners. Hierbij zet ik graag de 10 favorieten van mijn eigen Berlijnse tiener (en stiekem ook een beetje van de tiener in mezelf) op een rijtje.

  • Reizen naar Berlijn doe je ontspannen met de trein.
  • Hotel boeken in Berlijn, doe je op een eerlijke manier met Moonback

?c=943&m=1530225&a=383285&r=berlijntieners&t=html

Street art bij Teufelsberg 

Een oud spionage-station, gebouwd op een berg van oorlogsafval, dat tegenwoordig van onder tot boven bedekt is onder een kleurrijke laag street art. Cooler dan dit wordt het niet! 😉 

Teufelsberg, of Duivelsberg, is een 120 meter hoge berg in het gigantische Grunewald. Je klim wordt beloond met een geweldig uitzicht over Berlijn. Voor een kleine bijdrage kan je de overblijfselen van het vroegere spionage-station op de top van de berg bezoeken. De Teufelsberg site wordt Europa’s grootste openlucht street art galerij genoemd. Je bent er uren zoet met het ontdekken van piep-kleine tot reuze-grote kunstwerken. Soms kan je de kunstenaars ook zelf aan de slag zien.  

Berlijn met tieners; Teufelsberg

(Op de foto’s kunstwerken van o.a. @artofminkim  en  @soniconer)

Een bezoek aan Het Computerspielemuseum

Het Computerspielemuseum is alles behalve een traditioneel museum.  Het is meer een interactieve tentoonstelling die je een overzicht geeft van de geschiedenis van games en gaming. Je vindt er o.a. tientallen retro computerspelletjes, die je zelf mag uittesten. Niet enkel leuk voor kids, maar tegelijk ook een trip down memory lane voor de mama’s en papa’s… 😉  Koop hier online je kaartjes of lees deze tips vijf unieke en fotogenieke musea in Berlijn

Berlijn met tieners Computerspielemuseum

Doen met tieners in Berlijn

Nog meer street art, skaten, zwemmen en meer bij R.A.W.-Gelände

De R.A.W. site was vroeger een onderhoudsplaats van de Duitse spoorwegmaatschappij, die na de val van de muur uit gebruik is geraakt. Tegenwoordig zijn de oude loodsen gevuld met allerhande bijzondere bewoners: een overdekte skatehall, een beachclub met openlucht zwembad, een klimmuur in een toren, een openlucht cinema, restaurants, een galerij, een technoclub en op zondag is er een super gezellige rommelmarkt (veel vintage kleding en plaatselijk gemaakte juwelen). Je kan er zelfs de kleinste disco ter wereld terugvinden: de Teledisco, waar je voor 2 euro een heuse disco-beleving krijgt! De R.A.W. Gelände kan op het eerste zicht wat ruw en rauw overkomen (zeker tijdens de wintermaanden), maar tegelijk is het ook heel leuk om alle ‘bewoners’ te ontdekken en de street art te bewonderen. 

Nog meer street art, skaten, zwemmen en meer bij R.A.W.-Gelände Nog meer street art, skaten, zwemmen en meer bij R.A.W.-Gelände

(Op de foto ‘trashart’ van @bordalo_ii.)

Bezoek aan het Tempelhofer Feld 

Het domein van de oude Tempelhof vlieghaven is nu een gigantisch groot openbaar park (de grootste openbare ruimte in een stadscentrum ter wereld). Het domein is maar liefst 300 hectare groot (600 voetbalvelden). Waar vroeger de landingsbaan was, is nu de perfecte plek om te vliegeren, te skaten of te fietsen. Er zijn speeltuintjes, een bmx-zone, een skatepark, een bbq-zone, een super gezellige community garden en meer. Bij Picnic Berlin, kun je een picknickmand bestellen, waarmee je op Tempelhofer Feld van de geweldige Berlijnse zonsondergang kan genieten.

Bezoek aan het Tempelhofer Feld 

Tempelhofer Feld is super wijds en open en toch in het midden van de stad. Er is altijd super veel volk, maar het voelt toch leeg en stil…  surrealistisch Berlijn, een plek naar mijn hart! 

Bezoek aan het Tempelhofer Feld 

Zien, doen en nog meer street art bij Mauerpark

Oorspronkelijk was het Mauerpark onderdeel van een treinstation. Toen de Berlijnse muur werd gebouwd, werd het treinstation gesloten, omdat de muur er dwars doorheen liep. Na de val van de muur werd dit gebied herbenoemd als openbare ruimte. Het Oostelijke deel van de vroegere muur is nu een openbaar park en op de Westelijke helft kan je tijdens het weekend terecht voor de beroemde ‘Mauerpark Flohmarkt’.  Het 300 meter lange stuk van de muur dat nog in het park overblijft is nu de geliefkoosde plaats voor graffiti-kunstanaars. In tegenstelling tot de beroemde East Side Gallery, kan op de muur van het Mauerpark elke street art artiest hier vrij terecht. Als je een paar bussen graffiti meebrengt, dan kan je je eigen werk op de muur achterlaten. In het Mauerpark is ook een klein amfitheater.

ZOMERTIP: Tijdens de zomermaanden kan je hier elke zondag om 15.00 uur terecht voor een stevige portie karaoke-entertainment. 

Berlijn met tieners MauerparkZien, doen en nog meer street art bij Mauerpark

(Op de foto het kunstwerk ‘I have a dream’ door @eme_freethinker & @pen_chill)

Urban Nation

Berlijn is beroemd voor zijn vele bijzondere murals en street art en wordt beschouwd als de graffiti-hoofdstad van Duitsland.  Urban Nation is een non-profit organisatie, die zorgt voor een creatieve uitwisseling tussen artiesten en de Berlijnse stad, zowel binnen het Urban Art museum als in de stad zelf. Elk jaar nodig Urban Nation internationale kunstenaars uit om onder het ONE WALL label indrukwekkende murals in Berlijn te creëren. In het museum zelf kan je terecht voor tijdelijke tentoonstellingen, telkens rond een bepaald thema.

Urban Nation in BerlijnUrban Nation Street Art Museum Berlijn

Ook de buitenkant van het museum en zelfs de volledige straat (Bülowstraße) is een kleurrijke verzameling van heel erg kleine tot heel erg grote kunstwerken. Je kan hier zeker en vast een paar uur op street art gaan jagen. De toegang tot het museum is helemaal gratis, maar met een donatie op het einde van je bezoek, kan de organisatie dit mooie initiatief blijven uitvoeren.

2.6.3 Urban Nation @findac mural c Silvie Bonne 1 min scaled e1644354033513 2.6.5 Urban Nation Mural @obeygiant c Silvie Bonne 1 min scaled e1644354049864 2.6.4 Urban Nation VR Mural Prenzlauerberg by @innerfieldsc Silvie Bonne 1 min scaled e1644354041573

(Op de foto’s kunstwerken van @findac , @innerfields en @obeygiant)

Filmpje pakken in één van de Berlin Kino’s

Berlijn is de cultureel hotspot voor filmliefhebbers en telt meer dan 100 cinema’s. Van extra grote multiplexkino’s tot kleine arthouse cinema’s die op een huiskamer lijken. Voor elk wat wils! Voor de laatste nieuwe blockbusters kan je terecht in één van de Moviemax theaters, bv. op de Potzdamer Platz. Mag het ook iets anders zijn? Dan zijn de cinemazaaltjes van de Yorck Kinogroup zeker een aanrader.

Extra mooi: de Neues Off Kino in Neukölln (het lijkt wel of je binnenstapt in de jaren 50) en Odeon in Schöneberg. 

Filmpje pakken in één van de Berlin Kino's

Tijdens de zomermaanden zijn de vele openluchtcinema’s zeker een aanrader, zoals de Freiluftkino in het Friedrichshain Park (met 1.500 plaatsen is dit de grootste) of de gezellige openlucht cinema in de R.A.W. Gelände.  

De tofste plekken om te zwemmen in Berlijn

In het begin van de 20ste eeuw waren badkamers ongewoon in de Berlijnse huizen. Slechts 10% van de Berliners kon zich baden of douchen in eigen huis. De overige bewoners waren aangewezen op de ‘Volksbadeanstalt’, of publieke badhuizen. Tegenwoordig heeft elke woning uiteraard een bad of douche, maar er zijn ook nog een aantal van de vroegere publieke badhuizen in eer hersteld.Zo zijnhet zwembad in Hotel Oderberger, het stadszwembad van Neukölln en het stadszwembad van Charlottenburg echte pareltjes! Daarnaast zijn er maar liefst 60 openbare zwembaden terug te vinden in Berlijn.

TIP: Je kan ze per buurt opzoeken via  https://www.berlinerbaeder.de.  

De tofste plekken om te zwemmen in Berlijn De tofste plekken om te zwemmen in Berlijn

In de 19de eeuw, was het de gewoonte om in de Spree te gaan zwemmen.  Tegenwoordig kan dit helaas niet meer door de vervuiling, maar de Badeschiff (‘badend schip’) verwijst naar deze oude traditie door een oude laadbak om te vormen tot een zwembad in de Spree. Vanuit het zwembad heb je een geweldig uitzicht over de TV-Toren, de Oberbaum brug en de Molecule Man. Een unieke beleving! 

Zwemmen in Berlijn

Naast de vele zwembaden zijn er ook heel veel meren in en rond Berlijn (Brandenburg wordt ook het ‘Land van de 3.000 meren’ genoemd).  In bijna alle meren kan je vrij zwemmen en bij een paar meren is er zelfs een ‘strandbad’ gemaakt, zoals in de Weissensee en de Wannsee. 

Zwemmen in Berlijn Strandtbad Weissensee Zwemmen in Berlijn Strandtbad Weissensee

Dakterras hotspot Klunkerkranich

Een verborgen dakterras, boven een parkeergarage, gevuld met bijzondere kunstwerken, een beachbar en een urban garden…  Het lijkt wel een beetje Alice in Wonderland. Bij Klunkerkranich (Duits voor ‘Kraanvogel’) kan je terecht voor een drankje, maar ook voor optredens, dj’s, kunstmarkjes en bovenal: een geweldig uitzicht… dat is… als je de ingang kan vinden!  😉  

Dakterras hotspot Klunkerkranich

Pssst: neem de lift naar de bovenste verdieping (= de parking) van de Neukölln Arcaden. Als je uit de lift stapt dan ga je via de parking naar links en kan je nog een verdieping hoger wandelen, tot je in de verborgen oase uitkomt. In de namiddag is het er redelijk rustig, kom je echter na 18.00 uur, dan kan het zijn dat er een wachtrij is om binnen te komen. Afhankelijk van de activiteit van de dag, is er al dan niet een entreeprijs. 

Dakterras hotspot Klunkerkranich

De leukste tips voor een stedentrip naar Berlijn met kids

Overnachten met de tiener in Berlijn in het Huttenpalast

In Berlijn valt niet alleen overdag van alles te beleven, maar er zijn ook heel wat bijzondere plaatsen om te overnachten.  Hüttenpalast is in elk geval een absolute topper om met tieners te verblijven. Het is een indoor camping in twee oude fabriekshallen. De caravans zijn echte vintage pareltjes, met aandacht voor elk klein detail. Er zijn twee hallen, met elk 12 slaapplaatsen die, naast een comfortabel bed, ook allemaal een eigen originele twist hebben én veel leuke verborgen verrassingen.

TIP Overnachten in Berlijn – Tips voor 5 unieke verblijfplaatsen

Overnachten met de tiener in Berlijn in het Huttenpalast Overnachten met de tiener in Berlijn in het Huttenpalast 2.10.2 Neukölln Hüttenpalast c Silvie Bonne 3 min scaled e1644354320985

BONUSTIP:  naast deze 10 tips, kan je nog 90 niet-traditionele Berlijn-tips terugvinden in de Berlin Guide for Instagrammers. 

Berlin Guide Instagrammers

Interesse in een Berlin Photo Trip met Silvie? 

Op 21 en 22 mei 2022 kan je mee met op een Berlin Photo Trip! Met een kleine groep gaan we op stap naar een paar net iets minder traditionele locaties in Berlijn, die extra fotogeniek zijn. Op deze bijzondere fotospots in Berlijn toon ik je waar je op kan letten tijdens het nemen van foto’s en geef ik heel wat praktische foto tips en tricks. Tijdens dit weekend leer je niet enkel op een heel praktische manier foto’s nemen, maar kan je ook op een fijne manier Berlijn (her)ontdekken.

Op stedentrip met tieners:

Berlijn met tieners

Instagrambloggers.nl maakt gebruik van affiliate links. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons de site te onderhouden.
Bestel bijvoorbeeld bij Bol.comBever, of Natuurhuisje dan ontvangen wij een kleine commissie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

[/et_pb_column]
Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...