Boutique Hotel Lytel Blue – duurzaam overnachten in Brabant 

door | feb 23, 2021 | Accommodaties, Duurzaam, Nederland, Noord-Brabant

In de voorjaarsvakantie besloot ik mijn eigen advies in mijn blog met 20 tips voor een micro-avontuur op te volgen en logeerde in een hotel op slechts 7 km van huis: Boutique Hotel Lytel Blue in Riethoven. Soms moet je gewoon naar jezelf luisteren ;0)

Lytel Blue – boutique hotel in Riethoven

Ik vertrok samen met zoon en rugzak met alleen de hoogst noodzakelijke dingen zoals tandenborstel, schone onderbroek en camera op de rug van huis. Met een brede glimlach op onze mond liepen we onze straat uit richting een plek op de Vlasrootroute tussen Dommelen, Veldhoven en Riethoven. Hoe anders dan compleet gestresst van het inpakken je achterbak of dakkoffer volproppen met bagage of gehaast in de auto over de snelweg razen om het vliegtuig te halen. Via bekende en onbekende paden door de Brabantse natuur om de hoek wandelden we naar het in mei geopende hotel in Riethoven. De gerenoveerde pastorie ligt naast de kerk aan het dorpsplein. Brabantser wordt het niet. Fijner ook niet.

Ontmoet John en Willeke van Boutique Hotel Lytel Blue 

Het jonge stel John van Doorn en Willeke Poeliejoe runt het kleinschalige hotel. Kleinschalig, vandaar het woord Lytel in de naam, dat klein betekent in het Engels. De schrijfwijze ‘lytel’ in plaats van ‘little’ dateert uit dezelfde tijd als waarin het pand gebouwd werd: de 19e eeuw. Getogen in Riethoven en Bergeijk zijn de twintigers nu al in het bezit van een stijlvol boutique hotel! Dat getuigt van lef! John heeft een hotelopleiding afgerond en Willeke studeerde design. Deze combinatie van achtergronden is goed terug te zien en voelen in het monumentale pand dat ze in 8 maanden tijd omtoverden tot een sfeervolle luxe plek.

Slapen in een oud-Hollands schilderij

Het koninklijke ‘Blue’ van de muren gecombineerd met de gouden accenten in het interieur geeft het hotel een klassieke maar toch eigentijdse uitstraling. De vibe in de entree, de gangen en de super fotogenieke bibliotheek doet me denken aan de schilderijen van oud-Hollandse meesters als Vermeer en Rembrandt. Wanneer ik die associatie deel met John vertelt hij me dat het blauw in De Nachtwacht hen juist had geïnspireerd! Na een studie bleek dat blauw in het meesterwerk meer grijs te zijn, maar hoe grappig dat ik hun inspiratiebron oppikte.

Historische vondsten

Her en der in het hotel zie je voorwerpen die verwijzen naar de geschiedenis van het pand. In de boekenkast van de geweldige bibliotheek (de vloer!) staat een oud boekwerkje dat bijna uit elkaar valt en dat het handgeschreven geboorteregister van Riethoven blijkt te zijn. Mijn zoon leest op de divan in diezelfde bibliotheek een antiek Shakespeare boek. In de hal branden kaarsjes voor een beeld van Maria in een nis. Het stel vond veel relikwieën in het pand. Een deel gaven zij terug aan de kerk en andere objecten zorgen nu voor een bijzonder interieur. 

Overnachten in De Blue Suite

Wij slapen in de Blue Suite, op de bovenverdieping onder de dakbalken van het pand. Aan deze verdieping hadden John en Willeke het meeste werk. Maar wow, het resultaat mag er wezen. Via de rood geverfde oude traptreden komen we in de nok. Eenmaal de zware deur geopend overvalt ons een huiselijk warm gevoel. In het zitje proosten we op ons mini-avontuur en laten we onze voetjes rusten. Het regent inmiddels pijpenstelen. Dat geeft ons het perfecte excuus lekker te relaxen en te badderen in het vrijstaande bad onder het dakraam.

Daarna bingewatchen we vanaf het bed een Netflix-serie. Met een afstandsbediening laten we daarvoor de tv uit het voeteneinde rijzen. Dat verdient een ‘dikke duim’ van zoonlief. In de ruime badkamer vinden we een regendouche en luxueuze zepen. Aan de pantry eten we de sushi die aan de voordeur wordt bezorgd. Normaal maakt nabij gelegen à la carte restaurant Vandeijck het diner klaar voor de gasten dat dan door John aan tafel geserveerd wordt. Het zou me niks verbazen als Vandeijck binnenkort een Michelin ster krijgt. Dat zegt wat over de kwaliteit die je kunt verwachten als deze service weer in ere hersteld is. ’s Ochtends worden we niet door de wekker maar door de kerktoren gewekt en genieten we van een verzorgd ontbijt.

De eerste plastic-vrije hotelkamer van Nederland

Alhoewel ze het niet van de daken schreeuwen beschikt het Lytel Blue Hotel over de eerste en enige compleet plastic-vrije kamer van Nederland. Ik mag de kamer zien en krijg uitleg. Het bleek nog geen sinecure te zijn om alternatieven te vinden voor het plastic wat gebruikelijk is in hotelkamers. Maar het is gelukt. De lampen zijn van vilt, de lichtknoppen van porselein, het bed is van kokos, zeewier en paardenhaar. Zelfs de elektriciteitsbedrading is plastic-vrij. Eigenhandig ontdeden John en Willeke de elektriciteitsdraden van het plastic omhulsel en de elektricien plaatste de draden in een glazen buis in de muur. Een tv vind je niet in de kamer. Daar zit ontzettend veel plastic in en er zijn geen alternatieven op de markt. Daarom liggen er spelletjes en boeken in de kamer om je mee te ontspannen. En dat is eigenlijk zeker zo leuk. Boek deze kamer en je draagt bij aan een duurzamere wereld. 

Leuke dingen om te doen in de regio

Naast het wandelen van de Vlasrootroute (17 of 21 km) die pal voor het hotel begint, kun je nog veel meer leuke dingen doen in de buurt. Het dorp Riethoven ligt namelijk temidden van mooie natuurgebieden. Denk aan De Malpie, een plek waar ik graag vertoef. Het lijkt net een Afrikaanse savanne en heeft mooie hoogteverschillen. In het daaraan grenzende Plateaux-Hageven baan je je een weg tussen de Galloway runderen. De Cartierheide in Eersel is een waar vogelparadijs en heeft net als de Malpie een mooi vlonderpad. Altijd leuk zon’n pad.

Breng een bezoek aan natuurgebied De Malpie

Wil je iets anders dan puur natuur?

  • Designstad en -winkelstad Eindhoven ligt om de hoek. De wijken Strijp-S en De Bergen zijn mijn persoonlijke favorieten.
  • En je bent in een mum van tijd bij de Achelse Kluis België.
  • Of geniet van een cultureel avondje in het bijzondere huiskamertheater van Kattendans.
  • Gek op architectuur? Stichting Rietveld en Ruys biedt onder andere een Rietveld-safari aan, waarbij je wordt rondgeleid langs unieke Rietveldplekken. 
  • Rondom het dorp vind je een alpacafarm en een heuse wijngaard: de Doornacker. Dus een wandeling door de Brabantse bossen met een alpaca aan je zijde en een wijnproeverij tussen de wijnranken, behoort ook tot de mogelijkheden.

Houdoe mensen! Heb je nog vragen over het Lytel Blue Hotel laat het me weten hieronder of met een dm op @simone_wit. Ik wens je veel plezier in mijn ‘Noord-Brabantse achtertuin’ en doe de groetjes aan John en Willeke.

Mooie avonturen dichtbij:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Wallonië, het Walhalla van kunst en cultuur

Het Franstalige deel van België staat bekend om de rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Steden...

[/et_pb_column]