5 x Doen in Haspengouw, Belgisch Limburg

door | okt 9, 2022 | België, Europa

Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek en Belgisch Limburg en als hét Toscane van België. Glooiende heuvels vol graan en mais met hier en daar een eenzaam boompje, afgewisseld met de vele boom- en wijngaarden. Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst hangen er bossen rode appels en groengele peren in de bomen. Overal in het landschap staan torenhoge stapels met gevulde kratten met fruit. De druiventrossen zijn bijna rijp om geplukt te worden en in een wijnvat te belanden.

De lanen op, de velden in bij Haspengouw

Het is een absolute aanrader om in deze tijd van het jaar, wanneer de lucht zoet ruikt van het fruit, te wandelen door de gaarden van Haspengouw. Ook in het voorjaar, vanaf april, is het er fijn toeven want dan staan de gaarden juist volop in bloei met bloesem. En het mooie is dat de gaarden goed toegankelijk zijn. Waar wij in Nederland nogal geneigd zijn overal hekken omheen te plaatsen doen ze dat in België niet. Daardoor kun je het fruit en de bloesem van heel dichtbij zien. Natuurlijk is het wel belangrijk om niks te vernielen, maar dat spreekt voor zich.

De lanen op, de velden in bij Haspengouw

Bewonder de landschapskunst

Reading between the lines; Tussen de gaarden staat landschapskunst, waaronder het doorkijk kerkje ‘Reading between the lines’ in Borgloon, dat ik in deze blog al beschreef.

 Landschapskunst Rading Between The Lines

De zwevende kapel; De zwevende kapel bij Helshoven is ook zo’n object in het landschap. Het is gemaakt van gekloven kersenstammen. Waarschijnlijk doordat hier vlakbij ook kersenboomgaarden zijn te vinden. Het fotogenieke project is het werk van kunstenaar Frits Jeuris in samenwerking met regionaal landschap Haspengouw. Sta je achter of in het kerkje dan lijkt het net of je naar een schilderij van het landschap kijkt. Sta je er naast of onder dan zie je hoe het kapelletje loskomt van de grond en het zweefeffect krijgt. Wil je het kapelletje bezoeken, parkeer dan je auto bij de kapel van Helshoven. Hier staat het kapelletje al aangegeven en in een paar minuten stappen ben je er al. Landschapskunst #inconcreto in Hoeselt

#Inconcreto; De meest recente aanwinst landschapskunst is het werk #inconcreto in Hoeselt. Het is net als de zwevende kapel een kunstwerk van Jeuris. Hij wil met dit betonnen hoofd het contrast, de tegenstelling, tussen abstract en concreet laten zien. Het kunstobject is ruim vier meter hoog en ook een meditatie- en uitkijkpunt. Je ontdekt het langs de Tweekruizenwandeling (Hoeselt Centrum) en de Kruislindewandeling (Werm).

Combineer kunst en gaarden in Haspengouw

Wandel dan bij wijndomein Hoenshof in Helshoven langs de wijn- en fruitgaarden. Het ligt vlakbij de zwevende kapel en is een plek waar je ezels kunt aaien, op het terras kan genieten van de eigen wijn, aansluitend van een etentje kunt genieten in het restaurant ‘Het Johannietershuys’ op het domein en je ook nog eens kan slapen in een wijnvat.

De lanen op, de velden in bij Haspengouw

Met deze bewegwijzerde oranje wandeling van bijna 9 kilometer combineer je een bezoek aan de boomgaarden met een bezoek aan het fotogenieke doorkijkkerkje.

C-mine in Genk

De stad Genk heeft een rijk mijnverleden. Een groot deel van de mannelijke bevolking werkte diep onder de grond van de drie mijnen van de stad. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Pas in 1987 werd de laatste steenkolenmijn gesloten. Zowel in als rond de voormalige mijngebouwen van de mijn Winterslag is er van alles te beleven. Zo kun je op C-mine expeditie, een ondergronds belevingsparcours. Daarnaast brengt C-mine ook een jaarrond artistiek programma van projecten, tentoonstellingen en voorstellingen.

Het indrukwekkende C-mine in Genk

Het indrukwekkend gerestaureerde Energiegebouw is het kloppend hart van C-mine. Je vindt er onder andere het C-mine bezoekersonthaal, waar je terecht kan met al je vragen over de site. Bewonder vooral de compressor hal in het Energiegebouw: mooie tegelvloer, metershoge boogramen en oude mijnmachines.

De klapper van C-mine is in mijn ogen de kunstinstallatie Labyrint van Gijs Van Vaerenbergh – een samenwerkingsverband van de jonge Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Het ligt centraal op het terrein en is voor de fotografieliefhebbers onder ons een genot om te shooten. Vanuit elke hoek is het doolhof mooi vast te leggen, van buiten voor de ingang en de achterzijde, van boven vanaf de schachttoren (te bereiken als je de C-mine expeditie doet) en van binnen in de gangen. Sommige views hebben wat weg van de James Bond film sequentie waarbij je zogenaamd door de loop van een geweer kijkt en het James Bond profiel ziet bewegen. Het Labyrint is vrij toegankelijk, 24/7. Voor de C-mine expeditie betaal je 10 euro of minder (afhankelijk van je leeftijd). 

kunstinstallatie Labyrint van Gijs Van Vaerenbergh

Breng een bezoek aan Sint-Truiden

Sint-Truiden is de hoofdstad van de fruitstreek. Op het centrale marktplein staat het fotogenieke rode stadhuis. Aan dit plein kun je heerlijk eten en drinken. Ik deed dat bijvoorbeeld bij het sfeervolle Cosmo Café. Naast dat je er prima je inner Bourgondiër kunt ‘channelen’ is het ook fijn wandelen langs de historische hoogtepunten die de stad te bieden heeft.

Bezoek Sint-Truiden
Bezoek Sint-Truiden

Wist je bijvoorbeeld dat het begijnhof van Sint Truiden (Sint Agnes) samen met slechts twaalf andere Vlaamse begijnhoven op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? Opvallend zijn er vooral de veertig muurschilderingen in de Sint Agnes kerk. Andere bezienswaardigheden naast het stadhuis en het begijnhof zijn de Sint-Trudo abdij, de Minderbroederssite, het Sint-Maartenplein en de Sint-Gangulfuskerk. De stadswandeling in Sint-Truiden is ongeveer vier km lang en neemt een halve dag in beslag. Haal de wandelkaart bij Dienst Toerisme Sint-Truiden.

Begijnhof in Sint-Truiden
Begijnhof in Sint-Truiden

Fietsen door het water, Fietsen door de bomen, Fietsen door de heide

Geen zin in wandelen? Huur dan een fiets (reserveer van tevoren, want hier fietsen is populair) en maak een fietstocht over een van de drie originele fietspaden die Limburg kent:

  • Aan knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk ligt ‘Fietsen door het Water’. Hier fiets je dwars door de vijvers van De Wijers in Bokrijk. Met het water op ooghoogte ervaar je de natuur tot in de toppen van je tenen.
  • Op het parcours ‘Fietsen door de Bomen’ in Hechtel – Eksel trap je door de kruinen van de bomen, tot tien meter hoog. Je ziet, voelt en ruikt het bos vanuit een heel ander perspectief dankzij een iconische cirkelvormige brug. Deze cirkel door de boomtoppen is ook mooi met een drone vast te leggen.
  • Bij Fietsen door de Heide fiets je dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen, door en over de heide. Op het traject van knooppunt 550 tot 551 (Maasmechelen) geniet je vanaf de monumentale panoramabrug, opgetrokken uit duurzaam hout en bijna 300 meter lang, van prachtige vergezichten over het natuurlandschap.
Bokrijk - Fietsen door het water

Nog meer tips voor Belgisch Limburg

Eerder schreef ik over andere toffe activiteiten die je in Belgisch Limburg kunt doen, want wat ik hier beschreef, is nog niet alles. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de stad Hasselt voor een muurkunst wandeling of de stad Tongeren voor de befaamde wekelijke antiek- en brocante markt. Lees dat blog hier. 

Unieke overnachtingsplekken in Belgisch Limburg

Veel plezier bij onze zuiderburen! Simone

5 x de leukste dingen om te doen in Belgisch Limburg, Haspengouw

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *