Hotel in Berlijn – Tips voor 5 unieke verblijfplaatsen

door | jan 29, 2023 | Accommodaties, Berlijn, Duitsland, Stedentrip

Berlijn is erg fotogeniek en heeft minstens 100 interessante, indrukwekkende en Instagrammable plekken om te verkennen! En na het verkennen van al dat moois, kan je overnachten in een van de vele bijzondere hotels of hostels. Mijn favoriete Berlijnse verblijfplaatsen, zijn niet alleen uniek en fotogeniek, maar hebben ook een fascinerende geschiedenis en super fijne hosts. Echte aanraders!

REISTIP: Al vanaf € 38 voor een enkele reis je met de trein naar Berlijn.

1. Hüttenpalast – klein hotel vol caravans in Berlijn

Neukölln – Oprichters Silke en Sarah woonden al 18 jaar in Neukölln, toen ze besloten een klein hotel te openen. Na bijna alle ‘hofjes’ (de typische, verborgen, binnenplaatsen die in heel Berlijn veelvuldig terug te vinden zijn) in de buurt te hebben doorlopen, kwamen ze terecht in twee oude fabriekshallen met vooraan een winkel. De perfecte locatie voor het droomhotel dat ze voor ogen hadden.

Hüttenpalast - Overnachten in een indoor hostel vol caravans in Berlijn

De 100 jaar oude fabriekshallen werden gerenoveerd, wat hen inspireerde om een indoor plan te ontwikkelen voor hun kamer-in-een-kamer-concept. De twee fabriekshallen (elk 200 m²) bieden elk een mix van zes caravans en ‘hutten’, wat bijdraagt aan de creatieve en kleurrijke indoor campingsfeer en zo werd Hüttenpalast (= ‘Huisjes paleis ‘) geboren.

Hüttenpalast - Overnachten in een indoor hostel vol caravans in Berlijn

De binnenplaatsen tussen de hallen zijn omgetoverd tot kleine stadsjungles, die de magische sfeer die je ervaart als je in de stad kampeert alleen maar versterken. De caravans en hutten zijn allemaal geweldige voorbeelden van upcycling, met veel aandacht voor detail. Alle slaapgedeeltes hebben een originele twist, met kleine verborgen verrassingen en, niet onbelangrijk, een comfortabel bed om te overnachten. De camping is geheel ingericht met uniek, pittoresk retro meubilair en decoratie.

2. Hotel Pension Funk 

Charlottenburg – Hotel-Pension Funk binnenstappen is als een reis terug in de tijd naar de Roaring Twenties! Dit familiehotel in Berlijn op de eerste verdieping van een historisch gebouw in Wilhelmijnse stijl is een geweldige plek om te boeken als je op zoek bent naar iets unieks en minder anoniem dan een hotelketen.

Hotel Pension Funk - overnachten in de roaring twenties in Berlijn

Het huis is eind 19e eeuw gebouwd en wemelt van de prachtige art nouveau invloeden. De 14 kamers en de ontbijtlounge waren ooit het appartement van Asta Nielsen, een filmster uit de wereld van de stomme film. Deze Deense actrice speelde in 1910-1920 voornamelijk in Duitse stomme films en was een van de eerste echte filmsterren. Ze woonde tot 1937 in Berlijn tot ze terugkeerde naar Denemarken.

Hotel Pension Funk - overnachten in de roaring twenties in Berlijn

Leuk weetje: Het hotel wordt regelmatig gebruikt als decor voor internationale film- en fotoshoots vanwege het prachtige interieur met origineel Art Nouveau en Belle Epoque meubilair. O.a. Kate Moss en Claudia Schiffer zijn hier gefotografeerd voor Vogue en Cosmopolitan.

3. Michelberger Hotel in Berlijn

Hotel in Berlijn Friedrichshain – Ook de geschiedenis van dit gebouw dat vernoemd is naar de familie Michelberger is best wel fascinerend. In het begin van de twintigste eeuw was in dit pand een gigantische gloeilampenfabriek gevestigd. Na de verhuizing van de fabriek werd het gebouw ingenomen door een bioscoop en daaropvolgend werd het een administratieve afdeling van de gemeente. Daarna bleef het leeg staan voordat de familie Michelberger het kocht.

Michelberger is een familiebedrijf. Sinds de oprichting in 2009 blijft het Berlijnse hotel evolueren en experimenteren om tegemoet te komen aan een zo breed mogelijk publiek. Het hotel heeft verschillende soorten kamers, waaronder budget en luxere kamers, voor een zakenreis of een familiebezoek aan Berlijn.

Michelberger Hotel in Berlijn

Maar dit is niet alleen een hotelconcept. Het hotel rolt ook de rode loper uit voor buurtbewoners en andere bezoekers. Iedereen kan lunchen of dineren in restaurant Michelberger, dat een scala aan (voornamelijk plant based) gerechten serveert die dagelijks variëren, afhankelijk van het aanbod van de lokale boeren en lokale ingrediënten die ze van de Michelberger Farm kunnen telen. 

?c=943&m=1530225&a=383285&r=silvieberlijn&t=html

De bar en lobby zijn overdag een café en ‘s avonds een wijnbar, niet enkel voor hotelgasten, maar ook voor bewoners en toeristen die ergens anders verblijven.  In de zomermaanden verplaatst alle actie zich naar de binnenplaats van het hotel. Hier proef je lokale producten (in Berlijn gebrande koffie, lokale bieren en wijnen) maar ook producten van kleine, zelfstandige familiebedrijven. Ook al verblijf je niet in het Michelberger Hotel, ook het restaurant en/of het café en het terras zijn absolute aanraders. 

Michelberger Hotel in Berlijn

Extra: het Michelberger hotel ligt in een van mijn lievelingsbuurten. Friedrichshain is dan ook een van de twee buurten waaruit je kan kiezen voor een Photoshoot Walk of een Photowalk Workshop, waarbij we het fotogenieke Michelberger Hotel passeren (en/of even binnen piepen).

4. The 25hours Hotel en de Monkey Bar

Charlottenburg – Het 25hours Hotel bevindt zich op het dakterras van Bikini Berlin. De ideale locatie voor een hotel: tussen de weelderige groene oase van Tierpark en de levendige Kurfürstendammn. Dit en meer zie je allemaal vanaf de tiende verdieping, waar je ook de Monkey Bar en Neni Berlin kan terugvinden. 

The 25hours Hotel en de Monkey Bar

Het unieke karakter van de Monkey Bar blijkt al bij binnenkomst op de begane grond. De inkomhal aan de Budapester Strasse 40 is een galerij-achtige ruimte die zich uitstrekt over twee verdiepingen. Vanaf hier kun je een lift nemen naar de rooftopbar.

Ga de Monkey Bar binnen en het is moeilijk om het adembenemende uitzicht niet op te merken. Het zes meter hoge panoramische raam van vloer tot plafond achter de bar biedt een geweldig uitzicht op de dierentuin en op het gigantische groene dak van Tiergarten Park, helemaal tot aan de Siegessäule. Het uitzicht verandert op het buitenterras vanwaar je de stadsjungle van de Kurfürstendamm met zijn architectonische pareltjes en de skyline van West-Berlijn kunt zien. Vergeet niet de toiletten  (vooral het toilet vlak naast het raam) te bezoeken, daar is het uitzicht op zijn mooist (behalve voor mensen met hoogtevrees ;)). 

De sfeer in de bar is net zo goed als het uitzicht. Het doordachte interieurontwerp, de live dj-sets, de heerlijke cocktails en de interessante kunstwerken maken deze rooftopbar tot een van de ‘Best 50 in the World’!

The 25hours Hotel en de Monkey Bar

Leuk weetje: Monkey Bar Berlin sponsort ‘Bini’ de orang-oetang, die in Tierpark Berlin leeft. Ze creëerden een cocktail op haar naam, genaamd de ‘Bini’s Monkey Ponkey’. Als je deze cocktail bestelt, doe je een donatie aan de dierentuin van Berlijn! Cheers to that! 

5. Happy Go Lucky Hostel

Charlottenburg- Voor het geval je dit niet wist…  #silviehasathingwithstreetart! En daarom kon dit hostel uiteraard niet in dit rijtje ontbreken. Het Happy Go Lucky Hotel in Charlottenburg is een vrolijke toevoeging aan het straatbeeld. Je ziet de kleurrijke, levendige gevel al van ver (zelfs vanuit de metro).

Happy Go Lucky Hostel

De gevel van dit hotel is van top tot teen beschilderd door de Ierse kunstenaar Dom Browne. Zijn unieke, trippy, kunst maakt dat iedereen die langs het hotel loopt instant happy wordt. De tekst ‘Happy Go Lucky Heart’, bovenaan de gevel, verwijst naar de vrijheid van de kunst.

Dit budgethotel in Berlijn trekt veel creatieve mensen aan. Het hotel organiseert het evenement ‘Happening @ Happy Go Lucky Hotel’, waarbij kunstenaars worden uitgenodigd om hun interpretatie van ‘Happy Go Lucky’ te schilderen op de muren van de lobby, de hal, enkele kamers en in de binnentuin.

Leuk weetje: De gevelschildering van het hotel zorgde voor enige opschudding. Volgens de Dienst Openbare Orde was de naam van het hotel, die in de muurschildering is verwerkt, een vorm van reclame en dus niet toegestaan. Het districtskantoor van Charlottenburg-Wilmersdorf gaf opdracht om de naam van het hotel te verwijderen, anders moest de hele muurschildering worden gewit. Na een rechtszaak kwamen het stadsdeel en het hotel tot een schikking. De gevel is nu echt een symbool van tolerantie en vrijheid, op alle mogelijke manieren.

Michelberger Hotel in Berlijn

Boek een hotel in Berlijn:

Meer Berlijn tips?

Alle beelden in deze blogpost zijn gemaakt door Silvie Bonne en beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. 
Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke
toestemming van de fotograaf (© Silvie Bonne) en de geportretteerden. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stedentrip Tournai (Doornik) – tips voor 24 uur in

Stedentrip Tournai (Doornik) – tips voor 24 uur in

Veel mensen kennen West-Wallonië als regio waar je doorheen rijdt, op weg naar je vakantiebestemming in Frankrijk. Maar een tussenstop in een van deze steden voor kunst en cultuur is zeer zeker aan te raden. Ik neem je mee voor 24 uur in Tournai (door Nederlanders ook...

Stedentrip Tournai (Doornik) – tips voor 24 uur in

Stedentrip Tournai (Doornik) – tips voor 24 uur in

Veel mensen kennen West-Wallonië als regio waar je doorheen rijdt, op weg naar je vakantiebestemming in Frankrijk. Maar een tussenstop in een van deze steden voor kunst en cultuur is zeer zeker aan te raden. Ik neem je mee voor 24 uur in Tournai (door Nederlanders ook...

Roadtrip Noorwegen – 20 highlights en tips

Roadtrip Noorwegen – 20 highlights en tips

Tijdens een zomerse roadtrip door Noorwegen met mijn gezin werden we geregeld weggeblazen door het natuurschoon of aangenaam verrast door mooie wijken in de steden aan de kust. In deze blog deel ik de highlights van onze reis aangevuld met leuke en handige tips. Doe...

Roadtrip Noorwegen – 20 highlights en tips

Roadtrip Noorwegen – 20 highlights en tips

Tijdens een zomerse roadtrip door Noorwegen met mijn gezin werden we geregeld weggeblazen door het natuurschoon of aangenaam verrast door mooie wijken in de steden aan de kust. In deze blog deel ik de highlights van onze reis aangevuld met leuke en handige tips. Doe...

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

[/et_pb_column]
De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei: 5 tips voor natuurliefhebbers

De Limburgse Maasvallei is een prachtige regio in Belgisch-Limburg. Mooie natuurparken en wijndomeinen wisselen elkaar hier af en maken het de ultieme bestemming voor bourgondische natuurliefhebbers. Belgisch-Limburg Belgisch-Limburg, gelegen in het noordoosten van...