5 Unieke hidden gems in Berlijn – ontdek deze fotospots

door | feb 6, 2022 | Berlijn, Duitsland, Stedentrip

Berlijn staat bekend om zijn creativiteit, undergroundcultuur en eigenaardigheden. De opbouw van de stad bestaat letterlijk en figuurlijk uit zoveel lagen, dat veel unieke fotospots in Berlijn ook écht verborgen zijn. In Berlijn loont het altijd de moeite om even af te wijken van de gebaande paden om zo de schatten achter de gevels te ontdekken. 

?c=943&m=1530225&a=383285&r=fotospotsberlijn&t=html

Palazzo Ottogonale (Charlottenstrasse – Mitte)

Wandel je rond in de buurt van Checkpoint Charlie, dan kom je misschien geheel toevallig ‘Quartier Schützenstrasse tegen. Dit is een vrolijk gekleurd gebouwencomplex met een bijzondere architectuur. De kleurrijke gevels, die werden ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, zijn op zich al erg fotogeniek. Maar het échte (Instaproof) hoogtepunt ontdek je pas als je het complex binnenwandelt en op de binnenplaatsen naar boven kijkt.  

Hidden gems in Berlijn - Palazzo Ottogonale

Er zijn vier binnenplaatsen met elk een eigen karakter:

  • Via de ingang in de Charlottenstrasse 17, kom je terecht in een kleine, achthoekige binnenplaats. Dit is de perfecte spot voor een #lookup foto. 
  • De ingang aan de Charlottenstrasse 16, brengt je naar een vierkante binnenplaats met warm gele muren.  Ook hier kan je opnieuw een #lookup foto nemen. 
  • Via de Zimmerstrasse 68, geeft toegang tot een langwerpige binnenplaats met een mooie ijzeren wenteltrap op het einde. 
  • De ingang aan de Schützenstrasse 11, lijdt je naar een weelderig groene binnenplaats, perfect om even neer te zitten en te genieten van dit stille plekje in het midden van de stad. 

The Greens Coffee en Plats at Alte Münze (Am Krögel 2 – Mitte)

‘The Greens’; is de koffiebar die je kan ontdekken als je het ‘Alte Münze’ complex binnenwandelt. Alte Münze is de voormalige munt fabriek die in 1701 opgericht werd door de Pruisische koning Friedrich I. Sinds eind 2005 worden de munten niet meer op deze locatie geproduceerd. De gebouwen worden tegenwoordig gebruikt door een hele diverse reeks sociale en culturele organisaties, waaronder ‘The Greens’.

Lees ook: De lekkerste plekken om te eten en te drinken in Berlijn

Hidden gems Berlijn - The Greens Coffee en Plats at Alte Münze

De Urban jungle van The Greens is tot de nok gevuld met huis- en tuinplanten en het volledige café staat in het teken van duurzaamheid. De inrichting bestaat uit gerestaureerde en gerecycleerde materialen, zoals lambrisering van Berlijnse huishoudens, historisch keukengerei uit de jaren 50 en decoratiestukken van Berlijnse rommelmarkten. Voor de seizoensgebonden gerechten maken ze gebruik van ecologische producten uit de regio én uit hun eigen munttuin (eveneens een verborgen parel!). 

REVIEW Ontdek Berlijn aan de hand van de mooiste fotospots met de Berlin Guide for Instagrammers

Neues Off Kino – (Hermannstrasse 20 – Kreuzberg)

De kleine art-house bioscoop ligt op vijf minuten wandelen van de Hermannplatz en valt vanaf de straat niet meteen op. Zodra je door de deur wandelt, lijkt het alsof je plots zelf in een film terechtgekomen bent. De kleine entree bestaat uit een rode toonbank, waar je je ticket, maar ook popcorn, drankjes en snoep kan kopen. De inrichting is volledig in de jaren 50 stijl en sfeer, inclusief zwart-wittegels en een rode loper.  

Foto spots in Berlijn - Neues Off Kino

Neues Off Kino

Neues Off Kino is een van de 15 bioscopen van de Yorck Kinos Groep (@yorck.kinogruppe). Deze onafhankelijke organisatie, opgericht door de Yorck-familie, heeft een zorgvuldig geselecteerd filmprogramma, met veel aandacht voor Europese films, die steeds in hun originele versie getoond worden (hier geen gedubde films!). 

Foto spots in Berlijn - Neues Off Kino
Foto spots in Berlijn - Neues Off Kino

Buchstabenmuseum (Stadbahnbogen 424 – Hansaviertel)

Midden in de Hansaviertel wijk vind je het Buchstabenmuseum. Het is een klein museum met een unieke collectie die momenteel meer dan 2.000 (driedimensionale) letters en typografische elementen telt. Het is het eerste museum in de wereld dat lettervormen uit openbare ruimtes verzamelt en tentoonstelt als onderdeel van de stedelijke geschiedenis. 

Foto Spots in Berlijn - Buchstabenmuseum

Niet alleen de collectie maakt het een fijn museum om te bezoeken Ook de locatie is best wel bijzonder.  Het Buchstabenmuseum mag je dan ook letterlijk een ‘hidden gem’ noemen. Het zit namelijk verstopt onder de gewelven van de S-Bahn.  De S3, S5, S7 en S9 passeren vlak boven het museum.  

Körnerpark (Schaerker Strasse 8 – Neukölln)

Binnenwandelen in het Körnerpark, is alsof je een geheime sprookjestuin in Berlijn betreedt. Het prachtig aangelegde en zorgvuldig onderhouden park bereik je via lange trappen met balustrades.  Het park zelf ligt tussen de vijf en zeven meter lager dan het straatniveau, waardoor het niet meteen opvalt. 

De mooiste fotospots in Berlijn - Körnerpark
De mooiste fotospots in Berlijn - Körnerpark

Via kleine grachten, kleurrijke bloemperkjes, netjes gesnoeide heggen en statige platanen kom je bij de oranjerie. Hier huist de Körner park galerie, de oudste gemeentelijke galerie in Neukölln. In de mooie neo-barokke tentoonstellingsruimtes vinden steeds bijzondere artistieke experimenten plaats, soms tot buiten de muren van de galerie. De toegang is gratis en zeker een bezoek waard.

 

Nog meer hidden gems en Berlijn fototips?

Deze en meer beelden en tips kun je terugvinden op het Instagram-account van Silvie (@bonnesilvie) en in haar boek.

Interesse in een Berlijn Foto Trip met Silvie? Met een kleine groep gaan we op stap naar een paar net-iets-minder-traditionele-locaties in Berlijn, die extra fotogeniek zijn. Op deze bijzondere locaties toon ik je waar je op kan letten tijdens het nemen van foto’s en geef ik heel wat praktische foto tips en tricks. Tijdens dit weekend leer je niet enkel op een heel praktische manier foto’s nemen, maar kan je ook op een fijne manier Berlijn (her)ontdekken.

Silvie Bonne is een Belgische fotografe die na twee jaar in NYC te verblijven, in de zomer van 2019 met haar man en tienerzoon
naar Berlijn verhuisde en na twee jaar Berlijn in Eindhoven is gaan wonen.
Tijdens haar tijd in Berlijn verzamelde ze 100 opmerkelijke en ‘Instagrammable’ spot in de Berlin Guide for Instagrammers.
Alle foto's in dit blog zijn van Silvie Bonne.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *