Tips voor een weekendje (rauw) Rotterdam

door | mei 16, 2021 | Accommodaties, Rotterdam, Stedentrip, Zuid Holland

Rotterdam, ik heb in hier mijn HBO-studie gevolgd. Voor mij gedurende een aantal jaar heel bekend terrein. Ik ken heel wat leuke plekken in Rotterdam en ben echt super gek op deze stad. Melissa, daarentegen, is echt een Amsterdam-meisje. Op een bezoek aan de Euromast na, nog nooit in Rotterdam geweest.

De geschiedenis van Rotterdam

Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in een rivier genaamd de Rotte. De stad ligt aan de Nieuwe Maas en heeft een gigantische haven. Rotterdam had lange tijd de grootste haven ter wereld, maar is zeker binnen Europa nog steeds een van de grootste en belangrijkste havens. Mede dankzij die grote haven is het van vroeger uit al een echter arbeidersstad en kent de stad een zeer diverse bevolking. De stad heeft een hele rijke historie en die vind je overal in de stad nog terug. De stad heeft echter ook een centrum met gigantische kantoren-/wooncomplexen. Hoe zit dit ook alweer?

In de middag van 14 mei 1940 werd Rotterdam tussen 13:27 uur en 13:40 uur bedolven onder een bombardement van de Duitsers wat een groot deel van de stad verwoest heeft. In een kwartier tijd werd bijna de gehele historische binnenstad vernietigd en raakte zo’n 80.000 mensen dakloos. Dit bood echter de stad ook een hoop nieuwe mogelijkheden.

Rotterdam; bakermat voor vernieuwende architectuur

De historische binnenstad was door de Duitsers aan puin geschoten wat de mogelijkheid bood om andere manieren van huisvesting te realiseren. Monumentale panden mag je namelijk aan de buitenkant nooit veranderen zodat het oude karakter behouden blijft in het straatbeeld. Rotterdam werd dus een belangrijke broedplek voor architecten en waar het bombardement een hoop mensen dakloos heeft gemaakt heeft het de stad een hoop architectonische hoogstandjes opgeleverd, zoals de Erasmusbrug, de kubuswoningen en de gigantische wolkenkrabbers.

Kubuswoningen_Rotterdam

NHOW, luxe hotel in het icoon De Rotterdam

De Rotterdam, iedereen heeft de gigantische glazen torens naast de Erasmusbrug wel eens gezien. Als je het niet in het echt gezien hebt, moet je het haast wel eens op tv of social media voorbij hebben zien komen. Het is een gebouw ontworpen door een van de bekendste Rotterdammers, Rem Koolhaas, een grote Nederlandse architect geboren in Rotterdam. Dit gebouw biedt ruimte aan kantoren, appartementen en dus een hotel. Ik besloot voor ons dat als je naar Rotterdam gaat dat je een keer in het NHOW hotel geslapen moet hebben met je kamer aan de Erasmusbrug, zo gezegd zo gedaan. We hebben een weekend zonder kinderen en vertrekken dus lekker op tijd richting de stad. Boek hier je hotel in Rotterdam.

Ook leuk: Overnachten op een duurzame wikkelboat in de Rijnhaven van Rotterdam

Een extra camera lens huren voor een weekendje weg

We hebben voor dit weekend allebei een lens gehuurd om uit te testen voordat we de lens eventueel kopen. We zijn wat te vroeg en besluiten een rondje op en rondom de Erasmusbrug te lopen om al wat te spelen met de lenzen. Gelijk snuif je de authentieke stad op rond de Erasmusbrug, onder de Erasmus zitten mensen bij elkaar wat te eten op het dak van de parkeergarage, je hoort overal auto’s motoren, scooters en het bekende geluid van de tram.

BM1 5460 scaled 1

Hotel in Rotterdam met fenomenaal uitzicht

We mogen inchecken en komen in onze kamer aan op de 19e etage. Boven aangekomen met de lift lopen we naar de kamer doen de deur open. Dit is het uitzicht wat ik wilde en waar we voor gegaan zijn. Soms moet je jezelf even in wat meer luxe omringen om even helemaal te ontspannen, en nee dit is niet het duurste hotel van Rotterdam jongens. Maar luxe is het zeker, en alles wordt voor je geregeld van top tot teen.

We besluiten lekker te douchen, te eten en daarna de stad in te gaan. Omdat het zo’n grote stad is hebben we besloten alleen ontbijt bij te boeken bij de kamer.  Als je ‘s ochtends wakker wordt wil je niet zo moeilijk hoeven doen om ontbijt te vinden, bij avondeten is dat iets anders, op bijna elke hoek van de straat vind je wel wat te eten.

TIP: Wil je toch dat hotel ontbijt skippen? Check dan “all-day-breakfast” spot By Jarmusch in Rotterdam.

IMG 9377 scaled 1

Rotterdam verkennen

IMG 9308 scaled 1Na het avondeten stappen we in de metro en duiken we de stad in. De metro is DE manier om door Rotterdam te reizen, je hoeft nooit lang te wachten en ook eenmaal in de metro zit je er nooit lang in.

Eten in De Markthal

We besluiten dat we een toetje gaan halen in de beroemde markthal.

TIP: De eettentjes in de Markthal sluiten om 20.00 uur.

Na de markthal lopen we door naar de wereldberoemde Kubuswoningen en het Witte Huis aan de oude haven. Dit is een belangrijk gebouw voor Rotterdam omdat het de eerste wolkenkrabber van de stad was, het is zelfs korte tijd het hoogste gebouw van Europa geweest.

We wandelen vanaf de beroemde rode Willemsbrug  langs het water terug naar het hotel. De metro is handig, maar lopend ontdek je toch het meeste van een stad. Eenmaal op de Erasmusbrug terug worden we getrakteerd op een lichtshow vanaf de Hef (ook een iconische brug), er wordt namelijk geoefend voor het aanstaande Eurovisie Songfestival in Ahoy.

Onze favoriete Rotterdam foto spots op een rij:

  • De Kubuswoningen
  • Het Witte Huis
  • Erasmusbrug
  • Met de metro (Halte Wilhelminaplein mag je niet missen)
  • De Luchtsingel
  • Stadsbrouwerij De Pelgrim in Delfshaven

Historisch Delfshaven

De tweede dag lopen we door de winkelstraten van Rotterdam en gaan we daarna vanuit een tip van vriend Ingmar naar de Delfshaven. Delfshaven is een van de weinige stukjes historische stad die het bombardement heeft overleefd. In dit deel van Rotterdam vind je echt nog die authentieke herenhuizen langs het water uit de 17e eeuw. Door de regen zoeken we een droog plekje in de binnentuin van Stadsbrouwerij de Pelgrim. Wat een goede zet was dat! Drie biertjes later en een salmiak likeur later is het weer zo goed als droog en gaan we weer terug naar het hotel.

BM1 5542 scaled 1

‘s Avonds laten we eten bezorgen in het hotel en gaan we naar het Centraal Station, van daaruit lopen we tussen de wolkenkrabbers door naar de onder fotografen bekende Luchtsingel.

IMG 8255 scaled 1

IMG 5093 scaled 1

Is Rotterdam een aanrader?

Nadeel van het weekend is dat het korter duurt dan de werkweek. Ons weekend Rotterdam zit er op. We hadden nog zoveel plannen, maar er is zoveel te ontdekken dat je niet aan alles toekomt in een weekend. Des te meer reden om nog een keer terug te gaan.

Op naar nog veel meer toffe fotoplekken in deze rauwe stad en dit Rotterdam blog krijgt zeker een vervolg. Heb je nog vragen of gouden tips die we niet over mogen slaan tijdens een volgend bezoek aan Rotterdam? Laat het zeker weten in de comments.

Nog meer inspiratie voor een toffe stedentrip:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *