Een stedentrip Leiden; de leukste tips op een rij

door | okt 20, 2021 | Kunst & Cultuur, stedentrip, Zuid Holland

Leiden is een van de grootste steden van Nederland, zelfs de op drie na grootste stad van Zuid-Holland. De binnenstad met grachten en singels herinneren nog aan Leiden in zijn mooiste dagen, namelijk de Gouden Eeuw. Door de historie en prachtige architectuur is Leiden de ultieme bestemming voor jou volgende stedentrip.

De geschiedenis van Leiden in een notendop

Leiden was vooral bekend om de lakenhandel in de zeventiende eeuw en na de Val van Antwerpen trokken vele vluchtelingen uit Vlaanderen naar deze stad wat er voor zorgde dat de stad een grote economische bloei doormaakte. Leiden wordt ook wel de sleutelstad genoemd, dit verwijst naar de gekruiste sleutels die je terugvindt in het stadswapen. Dit stadswapen zie je overal in de stad terugkomen, Leidenaren zijn echt trots op hun stad merk je al snel.

Vanaf de twintigste eeuw profileerde Leiden zich vooral als toeristenstad en als centrum van kennis en technologische ontwikkelingen. De universiteit en academisch ziekenhuis dragen hier ook aan bij. Het geheel is echter een stuk compacter en rustiger. Zeker de moeite voor een stedentrip waard.

Top tips voor een dagje Leiden

Leiden, we kennen het allemaal wel van die bekende Universiteit, Leiden heeft zelfs de oudste Universiteit van Nederland. Bij Leiden ben je dus geneigd te denken aan een studentenstad, maar niets is minder waar. Veel BN-ers zijn echte “Leienaren”, wisten jullie dat Jochem Meijer en Armin van Buuren uit Leiden komen, en misschien wel de bekendste Rembrandt van Rijn is ook een echte Leidenaar. Al deze mensen praten ook altijd zo vol lof en liefde over hun stadje. Het was ons dus al snel duidelijk, Leiden moet onwijs veel leuke hotspots hebben. Wij zochten het uit voor je:

1.    Rijksmuseum voor Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden  is een bijzonder museum voor alle leeftijden. Dit museum brengt de oudheid en de archeologie bijna letterlijk tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Dit zijn de mooiste musea in Nederland

Tips om te doen in Leiden: Rijksmuseum voor Oudheden

Melissa wordt gelijk helemaal in de expositie van het oude Egypte getrokken, en vindt het ene eeuwenoude stuk nog mooier dan het ander. Helemaal op het eind van deze expositie krijgt Melissa helemaal een bonus en zie je echte mummies liggen, zowel van mensen (jong en oud) als een gemummificeerde krokodil.

Expositie over het Doggerland

Persoonlijk ben ik enorm onder de indruk van de expositie over het Doggerland, vooral ook door de opzet van de stukken. Doggerland wordt ook wel het Atlantis van de Noordzee genoemd, het was een uitgestrekt gebied wat Engeland verbond met het continent van Europa. Door klimaatveranderingen steeg de zeespiegel en verdween het Doggerland. De manier waarop alles gepresenteerd wordt, is zo gaaf. De grote foto’s van mensen die op de Maasvlakte zijn gaan zoeken en daar dus duizenden jaren oude voorwerpen hebben gevonden, zijn indrukwekkend. Deze stukken hebben ze vervolgens beschikbaar gesteld aan het museum.

Tips om te doen in Leiden: Rijksmuseum voor Oudheden

De eerste Neanderthaler in Rijksmuseum voor Oudheden

Waar het Rijksmuseum voor Oudheden het meest bekend om staat is; het gezicht van de eerste Neanderthaler. Op basis van een fossiel wat in 2009 is gevonden, hebben ze het gezicht van Krijn (die naam hebben ze hem gegeven) kunnen reconstrueren. Onvoorstelbaar dat deze persoon hier 50.000 jaar geleden gewoon heeft rondgelopen, misschien wel op dezelfde plekken als waar wij tijdens deze stedentrip naar Leiden ook lopen.

Tips om te doen in Leiden: Rijksmuseum voor Oudheden

2.    Heel de dag brunchen bij Ted’s in Leiden

Ok, we zullen eerlijk zijn; een goed ontbijt schiet er bij ons (zeker in de weekenden) wel in. Na een drukke week vinden we het heerlijk om iets langer in bed te liggen en te genieten van de zonnestralen die in de slaapkamer binnenvallen. Enige nadeel dat je zo einde ochtend behoorlijk trek hebt. Dan is brunch echt de oplossing. Bij Teds hebben ze van dit moment een volledig concept gemaakt, hier kun je namelijk heel de dag door brunchen. Sanne Huisman, de founder van Teds omschrijft als volgt:  Ik ben het type persoon die in de morgen echt het verlangen kan hebben naar friet met een glas champagne of een yoghurt met muesli in de middag. En dus opende ik Ted’s, vanuit de gedachte dat ik niet de enige kan zijn die een plek als dit miste. 

Heel de dag brunchen bij Ted’s in Leiden
Heel de dag brunchen bij Ted’s in Leiden

Ted’s is een plek waar je heerlijk kunt eten, waar je op dat moment zin in hebt, ongeacht het tijdstip. Daarnaast is het ook nog eens very Instagram-proof!

Heel de dag brunchen bij Ted’s in Leiden

3.    Overnachten in het pop-up streekhuisje in Leiden

We overnachten bij Brasserie Buitenhuis, nu horen we jullie denken: “overnachten bij een brasserie…? Hoe dan?”. Leiden heeft daar iets unieks op bedacht voor ons. Er is een pop-up streekhuisje wat zich steeds verplaatst door de regio. Het is een echte pipo-wagen, wat een geweldige plek om te overnachten! We zitten naast een mooi restaurant met uitzicht over het water. Het is prachtig weer en we hebben het geluk dat we vanuit ons pop-up huisje mensen kunnen kijken. We maken ons bed alvast klaar voor de avond en door het grote ronde raam, waar het bed gelijk onder staat kun je heerlijk naar buiten kijken en genieten van het uitzicht over het water met prachtige bossen erachter.

Overnachten in het pop-up streekhuisje in Leiden
Overnachten in het pop-up streekhuisje

4.    Brasserie Buitenhuis ademt liefde

Als je al vanaf het parkeerterrein komt aanlopen richting Brasserie Buitenhuis zie je instant dat het een unieke plek is, we geven je 1 tip, wacht maar tot je er binnen staat. Heel de brasserie is met zo veel liefde en oog voor detail ingericht. Het zou precies zijn hoe wij ons huis willen inrichten, zo’n prachtige stijl en er is geen saai hoekje te vinden. Er is voor ons een tafel in het midden van het terras gereserveerd en we zitten heerlijk tussen de mix van, rumoer van het restaurant, de mensen die met elkaar kletsen en de rust van het inmiddels kalme water.

We besluiten naast elkaar te gaan zitten en hand in hand met een wijntje naar de ondergaande zon te kijken terwijl we onze mooie dag in Leiden nog eens nabespreken. Ook kijken we uit naar morgen, waar we iets totaal anders gaan doen. Terwijl de zon verder achter de bossen verdwijnt eten we het heerlijke eten op. In dit restaurant zie je nog dat iedereen hier liefde heeft voor de horeca, de bediening is top, de gerechten zijn een lust voor het oog en de tong. De hele combinatie van de inrichting, personeel, het eten en het uitzicht maakt dit een restaurant waar je graag met je liefje komt, het is hier super romantisch. Het was nog lang gezellig, blijven als een van de laatste over (ik, Bram, ben nu eenmaal een Brabander hahaha)  en gaan uiteindelijk voldaan naar bed toe.

De volgende ochtend worden we wakker met het zonnetje op ons pop-up streekhuisje en maken ons klaar voor het ontbijt. Als je dacht dat we gisterenavond een lekker plekje hadden, think again. Langs het strand heeft Brasserie Buitenhuis een aantal kassen staan voor 2 personen, volledig ingericht als een mini-woonkamertje. We krijgen een kas toegewezen en zitten hier heerlijk naar het kalme water te kijken met een verrukkelijk en uitgebreid ontbijt, zo ’s ochtends vroeg is hier zelfs genoeg te zien. We kijken gefascineerd hoe mensen in de vroege ochtend zich door het water baantjes aan het trekken zijn en zo hun dag sportend beginnen, het leven op en in het water start hier letterlijk de dag op.

Brasserie Buitenhuis ademt liefde
Brasserie Buitenhuis ademt liefde

5.    What’s (s)up? Suppen in Katwijk

Leiden heeft als extra voordeel dat het vlak bij het strand ligt. Op de fiets ben je zo in Katwijk een paar kilometer verderop. Je fietst door een mooi divers gebied waar eigenlijk ook weer van alles te zien is, leuke dorpjes en mooie natuur. Katwijk is de perfecte uitvalsbasis voor iedereen met een sportieve inborst.

Suppen Surfschool Katwijk

We hebben een afspraak bij Surfschool Katwijk, daar aangekomen ontmoet ik mijn instructeur. Al snel concluderen we samen dat er te weinig wind staat om goed te kunnen leren windsurfen. Maar hij komt met een goed alternatief, we gaan suppen. Suppen hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen en ziet er super ontspannend uit. Staand op je plankje door het water peddelen, je ziet zelfs mensen yogaoefeningen doen op hun supplank. Ik heb geen idee of het komt door de golven of door mijn onkunde, maar het op de plank staan en daarna mijn balans houden en peddelen is iets wat me erg zwaar valt dus ik besluit om toch nog een beetje van het suppen te genieten en het zittend op mijn knieën te doen. Ook al doe ik het niet staand, merk ik wel dat het super ontspannend werkt om lekker rustig over het water te glijden.

Surfplanken Surfschool Katwijk

Stedentrip naar Leiden? Moet je doen!

Leiden is, naast studentenstad, vooral een prachtige historische stad met een enorm aanbod op gebied van kunst en cultuur. Je kunt er heerlijk winkelen of een mooie stadswandeling maken. Je struikelt erover de fantastische horeca en zie je het even niet meer zitten? Binnen 15 minuten sta je op het strand. Geniet van onze tops voor een stedentrip naar Leiden.

Onze favoriete stedentrips in Nederland:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Bloesem spotten in Nederland en België – de mooiste plekken

Move over winter, Lente is aan de beurt en hoe?! De bloesem komt ons tegemoet de komende tijd en we delen de mooiste plekken in Nederland en België om bloesem te spotten. Verschil tussen appelbloesem en kersenbloesem Ten eerste is er een verschil in de kleur van de...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

De mooiste eilanden in europa

De mooiste eilanden in europa

Het eilandleven heeft ons al jaren in zijn greep. Een vakantie zonder eiland is eigenlijk geen vakantie. De mooiste eilanden die wij al bezochten op dit continent op een rij. Van ongerepte kustlijnen en weelderige groene landschappen tot boeiende lokale tradities en...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

[/et_pb_column]
Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...

Winkelen in Mechelen

Winkelen in Mechelen

Winkelen in België is toch altijd een compleet andere ervaring. Natuurlijk heb je er veel van dezelfde ketens die we in Nederland ook kennen, maar het aanbod daar omheen, maakt het voor mij altijd extra aantrekkelijk om richting het Zuiden te trekken. Net wat andere...