Niet te missen – deze tentoonstellingen in Nederland in 2024

door | nov 15, 2023 | Kunst & Cultuur

Eigenlijk is het lijstje groter dan 10 tentoonstellingen in Nederland, want er staan een aantal hele toffe exposities op de agenda. 2024 belooft een inspirerend jaar te worden vol niet te missen tentoonstellingen in Nederland.

Welke tentoonstellingen moet je in 2024 absoluut gaan zien, welke expo mag je niet missen, welke kunstwerken zijn er slechts tijdelijk te zien in ons land. We houden je met liefde op de hoogte van de highlights. Tips zijn altijd welkom in de comments.

Joan Miró bij Museum Beelden aan Zee

Dit najaar kun je in Scheveningen gaan genieten van een overzichtstentoonstelling van Joan Miró. Dit is voor het eerst dat een Nederlands museum een dergelijk aantal sculpturen bij elkaar brengt. Door de samenwerking met Fundació Joan Miró in Barcelona (aanrader!) en de Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Vence, worden er 55 werken tentoongesteld dit najaar bij Beelden aan zee. Van 20 september 2024 t/m 2 maart 2025 is “Sculptures” van Joan Miró te zien.

Joan Miró - Museum Beelden aan zee

Andy Warhol – Schunk Heerlen

In samenwerking met het Andy Warhol Museum in Pittsburgh opent het SCHUNCK Museum in Heerlen in september de tentoonstelling “Andy Warhol: Vanitas”. Deze solotentoonstelling is de eerste grote presentatie van Andy Warhol’s werk in Nederland in zestien jaar. Vanitas biedt een uniek inzicht in Warhol’s leven en kunst door meer dan honderd werken en objecten uit de collectie van het Andy Warhol Museum te tonen, waarbij thema’s als eindigheid en spiritualiteit worden belicht. De tentoonstelling is te bewonderen tot en met maart 2025.

Snakken naar Boijmans – Boijmans van Beuningen

Het moment waar we met zijn allen al heel lang op zitten wachten. In de zomer van 2024 heeft Boijmans aangekondigd haar deuren voor een periode van 3 weken te openen. Dit in reactie op de aanhoudende klachten van de Boijmans fans die hun favoriete museum al veel te lang moeten missen en omdat het museum in 2024 maar liefst 175 jaar bestaat. Welke drie weken is nog niet bekend. Wel geven we je alvast het advies, hou die socials in de gaten en leg je slaapzak, maar vast voor de deur. Zien we je daar?

Matthew Wong – Van Gogh Museum

Matthew Wong was een Canadese kunstenaar die bekend stond om zijn levendige en dromerige landschapsschilderijen. Hij verwierf brede erkenning voor zijn unieke stijl, die elementen van zowel abstractie als representatie combineerde. Helaas overleed Matthew Wong in oktober 2019 op 35-jarige leeftijd, waarbij hij een relatief kleine, maar zeer gewaardeerde reeks werken achterliet. In zijn werk liet hij zich inspireren door Van Gogh. De overeenkomsten in hun levens zijn confronterend, beide maakte kleurrijke werken en worstelde met mentale gezondheid. Matthew Wong | Vincent van Gogh. Schilderen als laatste toevlucht is te zien van 1 maart t/m 1 september 2024.

Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York. Digitaal beeld via MoMA
Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York. Digitaal beeld via MoMA

Lee Miller in print – Depot Boijmans

Lee Miller was een Amerikaanse fotografe en model, geboren in 1907. Ze begon als model in de jaren 1920 en werkte onder andere met beroemde modefotografen zoals Edward Steichen. Later werd ze een gevierde oorlogsfotografe, vooral bekend vanwege haar documentatie van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de bevrijding van concentratiekampen en de verwoesting van Europa. Na de oorlog zette ze haar carrière voort en bleef ze een invloedrijk fotografe. Haar werk varieerde van modefotografie tot fotojournalistiek en kunstfotografie, en ze wordt beschouwd als een van de invloedrijkste vrouwelijke fotografen van de 20e eeuw. Te zien in Depot Boijmans van 08 november 2023 t/m 18 februari 2024.

SYLVIE FLEURY. YES TO ALL – KUNSTAL ROTTERDAM

In 2024 presenteert Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van de Zwitserse kunstenaar Sylvie Fleury (1961, Genève). Haar omvangrijke oeuvre, dat bestaat uit provocerende installaties, sculpturen, readymades en schilderijen, is voor het eerst in Nederland te zien. Op speelse wijze stelt Fleury de culturele constructies van genderstereotypen aan de kaak. Ze maakt gebruik van moderne reclamestrategieën zoals aandachtstrekkende slogans, felgekleurde neonlichten en verleidelijke presentaties, waarmee ze de grenzen tussen hedendaagse kunst en het consumentisme verkent. Met elementen uit de mode- en filmwereld, popcultuur, autosport en kunstgeschiedenis creëert Fleury keer op keer onverwachte nieuwe verhalen, altijd met een flinke dosis humor en eigenzinnigheid. Te zien in de Kunsthal van 30 maart t/m 8 september 2024.

Ron Mueck – Voorlinden

Het Voorlinden museum in Wassenaar is wat mij betreft altijd leuk om te bezoeken. Dit komt met name door de vaste collectie. Daarnaast zijn ook de wisselende exposities vaak een aanleiding voor een bezoek. Een wandeling door de tuin en een lunch als afsluiting, mij kun je niet blijer maken. Gelukkig zijn er genoeg extra redenen de komende tijd om die kant op te gaan. Zo is er momenteel een expositie van Ron Mueck te zien tot en met 17 november 2024. Ron Mueck ken je van de levensechte beelden op absurde grootte.

 • Ron Mueck – 29 juni – 17 november 2024

Marina Abramović – Stedelijk Museum

Van 16 maart tot 14 juli 2024 is Marina Abramovic weer terug in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Dit wordt haar eerste grote solotentoonstelling. Marina staat bekend om haar performancekunst, in het begin van haar carrière bracht ze enkele jaren door in Amsterdam. Haar solowerk nodigt uit tot interactie met het publiek en houdt verband met spiritualiteit, de natuurlijke omgeving en de vergankelijkheid van het lichaam. Meer info of bestel alvast kaartjes online hier.

Albert Serra – Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de Catalaanse film-, video- en theaterregisseur Albert Serra. Serra zet voor deze gelegenheid een immense installatie neer die de volledige expositieruimte van Eye beslaat. Dit nieuwe werk is gebaseerd op Liberté, een controversieel toneelstuk dat Serra gemaakt heeft voor de Volksbühne in Berlin. Liberté speelt zich af in de periode voorafgaand aan de Franse Revolutie, toen een groep vrijdenkers verschillende vormen van seksuele vrijheid beproefde buiten de toenmalige conventies om. Te zien van 8 juni .

Breitner – Singer Laren

George Hendrik Breitner (1857 – 1923) is een van de meest belangrijke Nederlandse kunstenaars uit de late 19de eeuw. Maar kennen we hem wel écht? In de afgelopen decennia is Breitners geschilderde en fotografische werk vooral bestudeerd vanuit zijn onderwerpkeuze. Daarbij zijn nostalgische gevoelens over het Amsterdam van rond 1900 nooit ver weg.  Deze invalshoeken leverden Breitner bijnamen op als ‘De schilder van Amsterdam’ en ‘Nederlandse impressionist’. Te zien van 14 mei – 8 september 2024 in het Singer Laren.

Lees ook:

2 Reacties

 1. Floris Betrouw

  Goede dag,
  Als Kunstenaar Beeldende kunst (Mixed Medium techniek) ben ik geïnteresseerd in de geplande kunst tentoonstellingen in Nederland (Agenda 2024)

  Antwoord
  • Eliane Roest

   Veel plezier dit jaar!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *