Smart, de slimme start van duurzaam & elektrisch rijden en reizen

door | mei 29, 2023 | Duurzaam, Europa

Nu onze huidige auto gedoemd is tot “oprijden” zijn we langzaam onze horizon aan het verbreden en kijken we uit naar de ultieme elektrische auto om op een duurzamer manier onze Europese avonturen mee aan te gaan.

De Smart #1

In die zoektocht viel mijn oog op de nieuwe Smart. Zogezegd een elektrische auto die goed past bij de klimaatbewuste reiziger. Als je aan Smart denkt denk je toch meteen aan kleine stadsauto’s, niet per se de ideale metgezel voor de langere trips en reizen met een gezin. Maar als je denkt dat het hier om een klein karretje gaat dan heb je het mis, dit is de grootste Smart ooit. Smart is zogezegd volwassen geworden met een ruime vierdeurs middenklasse auto.

Ideale Reisauto?

Wat onderscheidt deze Smart nou van al die andere elektrische auto’s? Eigenlijk voldoet ie aan alles wat je verwacht van een prettige auto: hij heeft een flinke range en laadt vlot op. Hij is ontzettend luxe, smaakvol en kwalitatief afgewerkt (komt uit de stal van Mercedes en Geely) Hij is echt een stuk ruimer dan je denkt en biedt royaal ruimte voor vier personen. Hij heeft een pittige motor en is alles bij elkaar minder duur dan je misschien zou denken. Nog altijd heel veel geld, maar hij concurreert op prijs bijvoorbeeld met de VW ID3 en de Renault Megane E-tech Electric terwijl deze Smart #1 toch een tikkie volwassener oogt en voelt.

Onderweg opladen

Onderweg naar vakantie al opladen? Je auto ja, na zo’n 420 km krijgt de Smart #1 honger, maar je hoeft je geen zorgen meer te maken over het opladen. Opladen doe je met smart@street, aangestuurd door één van Europa’s grootste EV laadnetwerken. Alleen in Europa zijn er al 345.000 oplaadpunten. De vraag is slechts, wat is de leukste plek om op te laden, after all een roadtrip moet wel leuk blijven. 

Voordat je op avontuur gaat met de Smart #1, is het belangrijk om je Smart Charge@Street RFID-kaart te activeren, die je bij je Smart #1 krijgt. Met deze RFID-kaart kun je oplaad sessies starten. Bovendien kun je met de handige Hello Smart-app je laadsessies monitoren en de status van je batterij in de gaten houden terwijl jij een baguette jambon-beurre verorbert. Die moet je wel snel opeten want als je aan een snellader hangt is deze accu binnen 30 minuten alweer voor 80% opgeladen.

Technisch

Ik praat niet graag over auto’s, laat mij er maar gewoon in rijden en dan moet dat allemaal zonder gedoe. Toch loont het nog de moeite om de volgende details nog even op een rij te zetten voor het hele plaatje. 

  • in elke uitvoering zit een mooi panoramadak (zwevend Halo dak noemen ze dat)
  • een pittige motor, in 0-100 km/u in 6,7 seconden
  • kofferbak ruimte van 323L (te vergroten door de achterbank te verschuiven of neer te klappen)
  • 66Kwh accu, dat betekent 420km actieradius (WLTP) en in minder dan 30min weer 80% opgeladen bij 150KW lader.
  • alle denkbare elektrische rijhulpmiddelen en veiligheids zaken zitten er op en aan.
  • vanaf 41.395,- maar daar zit eigenlijk alles wel op en aan.

Smart Reizen

Met de Smart #1 als je reisgezel kun je vol vertrouwen Europa verkennen, wetende dat je op die manier een stuk minder belastend bezig bent dan met een auto die rijdt op fossiele brandstof. Het is de ideale auto voor avontuurlijke reizigers die bezig zijn met onze toekomst en tegelijkertijd willen genieten van het ontdekken van prachtige bestemmingen. Let’s go.

Lees hier onze tips voor een toffe roadtrip in Europa

500 eu premium cybersilver front lisbon 3

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *